ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2023
Σελ. /28
ΛΑΡΙΣΑ
Με τρακτέρ και μηχανήματα διαδηλώνουν αύριο για άμεσα μέτρα ανακούφισης

Στους δρόμους οι πλημμυροπαθείς αγρότες, στις 11 π.μ. στον κόμβο Πλατύκαμπου - Αγιάς το αγωνιστικό ραντεβού

Με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα θα διαδηλώσουν αύριο Πέμπτη οι αγρότες της Λάρισας, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα πλημμυροπαθών αγροτών και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

Το αγωνιστικό ραντεβού έχει δοθεί για τις 11 π.μ. στον κόμβο Πλατυκάμπου - Αγιάς (παλιά Εθνική οδό Λάρισας - Βόλου), με σύνθημα: «Αγωνιζόμαστε για τη ζωή μας, για την επιβίωσή μας! Αμεσες λύσεις τώρα».

Οι αγρότες της περιοχής είναι σε απόγνωση, καθώς δύο φορές μέσα σε 3 βδομάδες έχουν πληγεί από τις πλημμύρες, οδηγούμενοι σε ασύλληπτη καταστροφή, με ανυπολόγιστες συνέπειες, όχι μόνο για τη φετινή χρονιά αλλά και τα επόμενα χρόνια.

«Δίνουμε αγώνα επιβίωσης να παραμείνουμε στα χωριά μας, τα χωράφια μας, τις επιχειρήσεις μας. Για να γίνει αυτό χρειάζεται ουσιαστική στήριξη των πληγέντων αγροτών, κτηνοτρόφων, επιχειρηματιών και ταυτόχρονα μέριμνα και χρονοδιάγραμμα για άμεση αποκατάσταση των ζημιών και έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής. Αναδεικνύονται οι ευθύνες του κράτους που δεν έχει υποδομές και σχέδιο για την προστασία της ζωής και της περιουσίας μας. Για την απουσία του κατά τη διάρκεια και μετά την καταστροφή», σημειώνεται στο κάλεσμα για την αυριανή κινητοποίηση.

«Ξεκινάμε έναν ανυποχώρητο αγώνα και εκφράζουμε την αποφασιστικότητά μας να επιβάλουμε λύσεις και ικανοποίηση των αιτημάτων μας με άμεσες δυναμικές κινητοποιήσεις», τονίζουν οι αγρότες επισημαίνοντας ότι «έναν μήνα μετά την ολοσχερή καταστροφή χωριών, χωραφιών, εξοπλισμού, φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, το μόνο που έχουμε ακούσει είναι υποσχέσεις για στήριξη και αποζημιώσεις, αλλά δεν έχουμε δει ουσιαστική βοήθεια και στήριξη από το κράτος, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα και σχέδιο αποκατάστασης της καταστροφής».

Πιο συγκεκριμένα, διεκδικούν άμεσο χρονοδιάγραμμα και τα αντίστοιχα έργα για την υλοποίηση του αποστραγγισμού των περιοχών της πρώην λίμνης Κάρλας, που έχουν βουλιάξει κάτω από το νερό, ολοκληρωμένα αντιπλημμυρικά έργα. Αμεσα να καταβληθεί σε όλους όσοι δικαιούνται το βοήθημα των 6.600 ευρώ. Οι αγρότες που καλλιεργούσαν σε αυτές τις περιοχές να πάρουν πλήρη αποζημίωση για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, ώστε τα χωράφια να γίνουν ξανά έτοιμα προς καλλιέργεια.

Διεκδικούν ακόμα τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε κάθε πληγείσα οικογένεια, αποζημιώσεις στο 100% σε πραγματική αξία στην παραγωγή, το κεφάλαιο, τον εξοπλισμό και αποθηκευμένες παραγωγές.

Να απαλλαγούν οι πληγέντες από ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, δημοτικά τέλη, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος - τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια. Αναστολή πληρωμής και μείωση των λογαριασμών αγροτικού ρεύματος.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Μαχητική παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο δημαρχείο Παλαμά

Πλήθος εργαζομένων και αγροτών πλημμύρισαν την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου
Πλήθος εργαζομένων και αγροτών πλημμύρισαν την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου
Σε παράσταση διαμαρτυρίας προχώρησαν χτες το βράδυ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Παλαμά, εργατικά σωματεία, αγροτικοί σύλλογοι και κάτοικοι από τα πλημμυρισμένα χωριά της περιοχής.

Απαίτησαν να δικαιωθούν τα αιτήματά τους για την επιβίωση του λαού, για αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών για όλους τους πληγέντες, για στέγαση σε όσους έμειναν χωρίς σπίτια, για αποκατάσταση της περιοχής. Κατήγγειλαν τις εγκληματικές ευθύνες κυβέρνησης, δήμου και Περιφέρειας για την κατάσταση που εξακολουθεί να υπάρχει και δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να σωπάσουν, ότι θα συνεχίσουν τον συντονισμένο αγώνα.

Τα αιτήματα, που έχουν επείγοντα χαρακτήρα προκειμένου οι πληγέντες να μπορέσουν να ορθοποδήσουν και να μείνουν στον τόπο τους, και τα οποία καταλήχθηκαν στο μεγάλο παν- καρδιτσιώτικο συλλαλητήριο της περασμένης Κυριακής, κατατέθηκαν και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

-- Να παρθούν άμεσα μέτρα υποδομών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φαγητό, πόσιμο νερό, χημικές τουαλέτες για τους πληγέντες, να αποκατασταθούν οι υποδομές σε ρεύμα και νερό.

-- Να βρεθούν χώροι υποδοχής με όλες τις απαραίτητες υποδομές για τους ανθρώπους που πλημμύρισαν ή καταστράφηκαν τα σπίτια τους, να μοιραστούν κρεβάτια και στρώματα.

-- Να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, αγροτικό κεφάλαιο, καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή, το σύνολο των πληγέντων αγροτών και ΕΒΕ.

-- Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ - ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει «πάγωμα» των χρεών σε κράτος - τράπεζες - εκκαθαριστές, χωρίς προσαυξήσεις. Αναστολή λογαριασμών οικιακής και επαγγελματικής χρήσης σε Ενέργεια, νερό, τηλεπικοινωνίες, για ένα εξάμηνο. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών.

-- Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή λειτουργία νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, ιδιαίτερα στον Παλαμά. Να κινητοποιηθούν άμεσα όλα τα διαθέσιμα μέσα και προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών, για να απομακρυνθούν οι μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών που έχουν συσσωρευτεί και να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης, να γίνει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

-- Ειδική μέριμνα και μοριοδότηση για τους μαθητές της Γ' Λυκείου στις περιοχές που επλήγησαν. Επίσης, να προβλεφθεί επίδομα ή δωμάτιο στις φοιτητικές εστίες για τα παιδιά των πληγέντων που σπουδάζουν.

Σε παρέμβασή του ο Αρης Πολυγένης, δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και υποψήφιος δήμαρχος Παλαμά, μετέφερε τα αιτήματα των κατοίκων και στηλίτευσε τη στάση δήμου και Περιφέρειας, που δεν έκαναν τίποτα για τις προειδοποιήσεις που υπήρχαν για την ανύπαρκτη αντιπλημμυρική προστασία. Ο δήμαρχος Γ. Σακελλαρίου (στηρίχτηκε από ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ) ισχυρίστηκε ότι είχαν γίνει έργα από την προηγούμενη πλημμύρα του «Ιανού», αλλά επιχείρησε να ρίξει το «μπαλάκι» στην Περιφέρεια.

Κάτω από την πίεση και την επιμονή των συγκεντρωμένων, το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε ομόφωνα το ψήφισμα των φορέων με τις διεκδικήσεις τους για άμεσα μέτρα ανακούφισης. Οι φορείς και οι κάτοικοι δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις αγωνιστικές παρεμβάσεις τους μέχρι να δικαιωθούν.

ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΙ - ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συντονισμένη δράση για την προστασία των δασών

Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα ορειβατικοί και φυσιολατρικοί σύλλογοι της Αττικής, παλεύοντας για την υπεράσπιση των δασών και του φυσικού πλούτου μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Πάρνηθα και άλλα βουνά της Αττικής, όπως και σε όλη τη χώρα.

Στη συγκέντρωση μίλησαν από τον Σύλλογο Ελλήνων Ορειβατών ο Θανάσης Αβραμόπουλος, από τον Αθηναϊκό Ορειβατικό Σύλλογο ο Γιάννης Δερμιτζόγλου και από τον Πεζοπορικό Ορειβατικό Σύλλογο Πετρούπολης ο Χρύσανθος Κυριαζής. Οι διαδηλωτές επέδωσαν ψήφισμα στο οποίο κατέληξαν σε ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση που έγινε στις 11/9 και όπου, αφού σημειώνεται η οργή για τα 1,5 εκατ. στρέμματα που κάηκαν φέτος και το εξευτελιστικό 0,04% του κρατικού προϋπολογισμού για «δασοπροστασία», τονίζεται:

«Δεν θα μείνουμε θεατές, να αντικρίζουμε για άλλη μια φορά τα αποκαΐδια. Βρεθήκαμε στα ίδια μέρη, περάσαμε τις ίδιες δυσκολίες, συναντηθήκαμε και στο παρελθόν για να σταματήσουμε την επέλαση εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα βουνά, για να προστατέψουμε από τα κοράκια της "πράσινης ανάπτυξης" αυτό που τώρα μας παίρνει η φωτιά, τα δάση, τον ζωτικό μας χώρο.

Η απάντησή μας και τώρα πρέπει να είναι η συντονισμένη δράση των ορειβατικών συλλόγων, έχουμε ευθύνη να δώσουμε απάντηση σε όλους αυτούς που θέλουν να μας πείσουν ότι έτσι θα είναι τα πράγματα από εδώ και πέρα, όταν θα πιάνει φωτιά δεν θα σβήνει, θα βλέπουμε να καίγονται τα δάση, σαν θεατές στο ίδιο έργο κάθε χρόνο.

Λέμε σε όλους αυτούς που βλέπουν ευκαιρίες για κέρδος στα καμένα να μη χαίρονται, θα μας βρουν μπροστά τους!».

Μετά τη χθεσινή κινητοποίηση οργανώνεται κοινή πεζοπορία όλων των συλλόγων της Αττικής στα καμένα της Πάρνηθας την Κυριακή 22 Οκτωβρίου, καθώς και συγκέντρωση - συναυλία στην πλατεία της Χασιάς.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να παρθούν άμεσα μέτρα για την απορροή των υδάτων στη συνοικία Παλαιό Λιμεναρχείο Βόλου

Αμεσα μέτρα για την απορροή των υδάτων στη συνοικία Παλαιό Λιμεναρχείο Βόλου ζητά το ΚΚΕ μέσω Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Βασίλης Μεταξάς προς τον υπουργό Ναυτιλίας.

Συγκεκριμένα στην Ερώτηση αναφέρεται:

«Οι πρόσφατες διαδοχικές καταστροφικές πλημμύρες στον Βόλο ανέδειξαν για πολλοστή φορά τις σοβαρές και επικίνδυνες κατασκευαστικές παρεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου στη συνοικία του Παλαιού Λιμεναρχείου.

Πρόκειται για μια συνοικία που γειτνιάζει με τμήμα του εμπορικού λιμανιού Βόλου, το οποίο περικλείεται από τσιμεντένιο τοιχίο δημιουργώντας ένα φράγμα περιμετρικά της. Το συγκεκριμένο τοιχίο εδώ και αρκετά χρόνια αποτελεί τον κύριο λόγο της συγκέντρωσης υδάτων σε κάθε βροχόπτωση, καθώς δεν υπάρχει δίοδος διαφυγής, ενώ η αντλία απορροής δεν μπορεί να διαχειριστεί τον όγκο του νερού που συσσωρεύεται. Επιπλέον τίθεται πολύ συχνά εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης ή διακοπής ρεύματος.

Σε περίπτωση πιο ισχυρών βροχοπτώσεων, εξαιτίας και της μορφολογίας του εδάφους της πόλης του Βόλου, αλλά και σοβαρών κακοτεχνιών και ελλείψεων σε αντιπλημμυρικά μέτρα σε μια σειρά από έργα που έχουν γίνει στην ευρύτερη περιοχή, ένα μεγάλο τμήμα των υδάτων που διαπερνά την πόλη, ακόμα και εκείνο που προέρχεται από περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο, καταλήγει στη συνοικία του Παλιού Λιμεναρχείου.

Το παραπάνω, σε συνδυασμό με το τοιχίο του ΟΛΒ που λειτουργεί ως φράγμα, έχει ως αποτέλεσμα να πλημμυρίζει όλη η συνοικία και να μένουν λιμνάζοντα ύδατα για πολλές μέρες, με σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή και την υγεία των κατοίκων. Οι καταστροφές είναι κάθε φορά πολλαπλάσιες από τις αντίστοιχες καταστροφές στις υπόλοιπες περιοχές του Βόλου.

Στις πρόσφατες μεγάλες καταιγίδες και για να σωθούν οι κάτοικοι και οι λαϊκές περιουσίες, γκρεμίστηκε ένα τμήμα του τοιχίου ώστε να αποσυμφορηθεί σε κάποιο βαθμό η περιοχή. Αποδείχτηκε στην πράξη πως η συγκεκριμένη κατασκευή δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο για τη συνοικία.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, τι μέτρα θα πάρει ώστε:

-- Να εξασφαλιστεί η προστασία των κατοίκων και των λαϊκών περιουσιών της περιοχής.

-- Να κατασκευαστεί το ταχύτερο μια εναλλακτική περίφραξη στο λιμάνι και να γίνουν όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις ώστε να εξασφαλίζεται η απορροή των υδάτων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ