ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Νέες παράτες στο Μετρό που πήρε νέα παράταση για το τέλος του 2024!

Και παράδοση της λειτουργίας και της συντήρησής του στα επιχειρηματικά συμφέροντα

MotionTeam

Από τελική ευθεία σε τελική ευθεία, φτάσαμε στο 2023 και το Μετρό ακόμα δεν φάνηκε στη Θεσσαλονίκη. Και ούτε θα φανεί σύντομα, αφού η έναρξη της λειτουργίας του παραπέμφθηκε για το τέλος του 2024 και βλέπουμε, όπως επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά χτες, παρά τις τυμπανοκρουσίες και τις κυβερνητικές παράτες που στήθηκαν στον σταθμό του Μετρό στην Αγίας Σοφίας.

Εκεί υπογράφηκε χτες, παρουσία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, η σύμβαση για τη διαχείριση, συντήρηση και λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης, μέσω ΣΔΙΤ, με την ανάδοχο κοινοπραξία «Thema Α.Ε.».

Υπογράφηκε δηλαδή και επίσημα η παράδοση της λειτουργίας και της συντήρησής του στα επιχειρηματικά συμφέροντα, προέκταση της πολιτικής που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ στις μεταφορές και ο λαός μας έχει πληρώσει πολύ ακριβά, όπως με το έγκλημα στα Τέμπη, ενώ παράλληλα προδιαγράφει ότι οι Θεσσαλονικείς δεν θα μπορέσουν να απολαύσουν φθηνές υπηρεσίες στο Μετρό, όταν ολοκληρωθεί.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «τολμηρή απόφαση» την επιλογή να χρησιμοποιηθεί «ιδιωτική τεχνογνωσία, η καλύτερη σε ευρωπαϊκό επίπεδο» για να εξασφαλιστεί η «απρόσκοπτη, ασφαλή λειτουργία» αυτού «του σημαντικότατου έργου υποδομής» και πανηγύρισε ότι με τη σύμβαση ύψους 250 εκατ. ευρώ, που έχει διάρκεια 11 χρόνων, «εξασφαλίζεται ταυτόχρονα και η συντήρηση του έργου». Επιλέγοντας να κρύψει τις ευθύνες της κυβέρνησής του και των προηγούμενων για τα εγκλήματα που πληρώνει με τη ζωή και τις περιουσίες του ο λαός μας, είπε ότι «δεν το λέω αυτό τυχαία, καθώς πρόσφατα γεγονότα επανέφεραν στη μνήμη μας αμαρτίες του παρελθόντος, όπου δεν γνωρίζαμε ουσιαστικά ποιος ήταν ο υπόλογος για τη συντήρηση σημαντικών έργων υποδομής, τα οποία πληρώθηκαν από τους Ελληνες φορολογούμενους στο παρελθόν. Αυτό αλλάζει, με τη σύμβαση την οποία υπογράφουμε».

Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία του Μετρό, η οποία θα διαρκέσει 14 μήνες και στη συνέχεια θα τεθεί σε λειτουργία για το επιβατικό κοινό. Την επόμενη βδομάδα θα περάσει από τη Βουλή η μεταβίβαση της αρμοδιότητας του σταθμού μετεπιβίβασης από τον ΟΣΕΘ στην «Ελληνικό Μετρό», ενώ θα ξεκινήσει και ο διαγωνισμός για το ενιαίο εισιτήριο.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο fly over, οι εργασίες για την κατασκευή του οποίου αναμένεται να ξεκινήσουν τον ερχόμενο μήνα. Με δεδομένα τα τεράστια κυκλοφοριακά προβλήματα που θα προκύψουν, κάλεσε τους πολίτες σε μια «σύμπραξη» και ζήτησε κατανόηση για τις επιπτώσεις, για όσο διάστημα διαρκέσει η κατασκευή του. Μια «σύμπραξη» που αναμένεται να φέρει ένταση της προστιματικής πολιτικής, περιορισμούς κ.ά.

Στη συνέχεια ο Κυρ. Μητσοτάκης βγήκε από τον χώρο της εκδήλωσης και περιηγήθηκε στην ανακαινισμένη πλατεία Μακεδονομάχων, πάνω απ' τον σταθμό του μετρό Αγίας Σοφίας, όπου ένα μεγάλο μέρος της παιδικής χαράς που υπήρχε και το υπόλοιπο πάρκο που είχε απομείνει, παραδόθηκε στο τσιμέντο, στερώντας ωφέλιμο ζωτικό χώρο από τα παιδιά, τη νέα γενιά.

Στη διάρκεια της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη ο Κυρ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τους χώρους του πρώην Κεραμοποιείου Αλλατίνη, όπου παρουσιάστηκε το σχέδιο ανάπλασης και επιχειρηματικής αξιοποίησης των βιομηχανικών εγκαταστάσεων και των αδόμητων χώρων, στη νοτιοανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης, σε μια έκταση 80 στρεμμάτων, όπου αναμένεται να σηκωθεί και ένας ουρανοξύστης 100 μέτρων. Ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε για «επένδυση - πιλότο για το πώς αντιλαμβανόμαστε και εκτός Θεσσαλονίκης την αξιοποίηση μεγάλων τέτοιων χώρων δίνοντας περισσότερες δυνατότητες για δόμηση καθ' ύψος».

Επίσης παραβρέθηκε σε εκδήλωση εταιρείας για την παρουσίαση της αστικής ανάπλασης των πρώην εγκαταστάσεων της ζυθοποιίας ΦΙΞ, στο παλιό λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ - ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΟΜΠΟΥΛΙΔΗΣ
Σφραγίζει ότι οι Θεσσαλονικείς δεν θα μπορέσουν να απολαύσουν φθηνές υπηρεσίες στο Μετρό

«Ο κ. Μητσοτάκης έρχεται να υπογράψει και επίσημα την αποτυχία του έργου του μετρό, από τις διαδοχικές κυβερνήσεις των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, και ο Βασίλης Τομπουλίδης, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη χτεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα σε μετρό, κεραμοποιεία «Αλλατίνη» και πρώην ΦΙΞ.

Οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σημειώνουν:

«Ο πρωθυπουργός σήμερα με την υπογραφή της ΣΔΙΤ για την παράδοση της λειτουργίας και συντήρησης του μετρό Θεσσαλονίκης στα επιχειρηματικά συμφέροντα, σφραγίζει ότι οι Θεσσαλονικείς δεν θα μπορέσουν να απολαύσουν φθηνές υπηρεσίες στο μετρό, όταν ολοκληρωθεί. Φαίνεται τα 18 ολόκληρα χρόνια ταλαιπωρίας δεν ήταν αρκετά. Μέσα σε αυτές τις δύο δεκαετίες βγήκαν κερδισμένοι μόνο οι κατασκευαστικοί όμιλοι που ανέλαβαν την εκτέλεσή του, εκτινάσσοντας το κόστος του με την υποστήριξη όλων των διαδοχικών κυβερνήσεων. Η παράδοση του μετρό στην επιχειρηματική κοινοπραξία όχι μόνο θα επιβαρύνει το κόστος μεταφοράς για τον λαό, αλλά θα υποτάξει και απευθείας τη λειτουργία και συντήρησή του στο ζύγι του κόστους - οφέλους των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων της κοινοπραξίας.

Ταυτόχρονα, αποδεικνύεται ξανά με τις σχεδιαζόμενες αναπλάσεις, τόσο στα κεραμοποιεία "Αλλατίνη", όσο και στις πρώην εγκαταστάσεις της ζυθοποιίας ΦΙΞ, ότι οι λαϊκές ανάγκες δεν έχουν καμία σχέση με τους σχεδιασμούς κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων. Η μετατροπή της πόλης σε τουριστικό και εμπορικό κέντρο για "μεγάλα πορτοφόλια" προϋποθέτει το καθημερινό ξεζούμισμα του λαού και των εργαζομένων. Την ώρα που ο πληθυσμός της πόλης στενάζει από την έλλειψη πρασίνου, χώρων αναψυχής, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Παιδείας, Υγείας, ακόμη δύο περιοχές - φιλέτα δίνονται "προίκα" για επενδύσεις. Ο λαός απαιτεί πρώτα από όλα αντιπλημμυρική προστασία, αντισεισμική θωράκιση, νέα νοσοκομεία, σχολεία, γήπεδα, πάρκα και παιδικές χαρές ελεύθερα για όλους, όχι ουρανοξύστες και φαραωνικά σχέδια που δεν έχουν σχέση με τις ανάγκες του. Αυτά διεκδικεί η "Λαϊκή Συσπείρωση".

Στις 8 Οκτώβρη ο λαός, στηρίζοντας αποφασιστικά τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης", να δώσει ένα ηχηρό χαστούκι στους εκλεκτούς του κ. Μητσοτάκη, αλλά και στις παρατάξεις ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ που έκαναν τις πλάτες στην πολιτική τους σε Περιφέρεια και δήμους.

Πραγματικό αντίπαλο δέος απέναντι στην κυβερνητική πολιτική θα αποτελέσει μόνο ένα ακόμη πιο ισχυρό ΚΚΕ, με υψηλά ποσοστά και περισσότερους εκλεγμένους της "Λαϊκής Συσπείρωσης"».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο λαός της περιοχής να στείλει μήνυμα εναντίωσης στο «όραμα» της κυβέρνησης

Τη στήριξή του στην υποψηφιότητα του νυν περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη εξέφρασε το πρωί της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση του συνδυασμού του στην Κοζάνη.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια «Περιφέρεια πρωταγωνίστρια στη δίκαιη μετάβαση, που θα μπορέσει να προσελκύσει επενδύσεις» και πρόσθεσε ότι στην υποψηφιότητα του Γ. Κασαπίδη συντονίζονται οι κυβερνητικές πολιτικές και «ένα κοινό όραμα» για τη Δυτική Μακεδονία, ζητώντας από τα τοπικά στελέχη να αφήσουν έξω τις όποιες διαφωνίες.

«Το "όραμα" και το "αναπτυξιακό σχέδιο" του κ. Μητσοτάκη για τη Δυτική Μακεδονία, μόνο ανατριχίλα προκαλεί στον λαό της περιοχής», σχολιάζει η Επιτροπή Περιοχή Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. «Αλλωστε αυτό το σχέδιο, της "πράσινης μετάβασης", υλοποιείται εδώ και χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις, με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, και έχει καταστήσει τη Δυτική Μακεδονία "πρωταγωνίστρια" στη μείωση του πληθυσμού, στην ανεργία, στη μετανάστευση, στην ενεργειακή φτώχεια, στην καταστροφή του περιβάλλοντος μέσω της άναρχης και ανεξέλεγκτης επέκτασης των ΑΠΕ. Την ίδια ώρα ελάχιστοι μονοπωλιακοί όμιλοι, "πράσινα αρπακτικά", βλέπουν την κερδοφορία τους να εκτοξεύεται, πατώντας πάνω στα συντρίμμια της ζωής του λαού.

Ο λαός της Δυτικής Μακεδονίας μπορεί στις επικείμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές να στείλει ηχηρό μήνυμα εναντίωσης στο σχέδιο αυτό, εκλέγοντας περισσότερους κομμουνιστές, αγωνιστές περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους, και όχι πρόθυμους "συντονιστές" αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής».

Επικοινωνία με τον Αρμένιο ΥΠΕΞ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του της Αρμενίας, Α. Mirzoyan, είχε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, εκφράζοντας την «ανησυχία» της ελληνικής κυβέρνησης για τη μαζική έξοδο προσφύγων από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, διαβεβαιώνοντας για την «ισχυρή αλληλεγγύη» της Ελλάδας προς τον αρμενικό λαό. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παράσχει «ανθρωπιστική βοήθεια» μέσω ΕΕ και ότι θα στηρίξει την Αρμενία σε διεθνή φόρα για «άμεση επίλυση του ζητήματος», ενώ εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να συνδράμει Αρμένιους πρόσφυγες.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι κυβερνήσεις Ελλάδας - Τουρκίας υπό την αιγίδα της ΕΕ απεργάζονται πιο αντιδραστική εκδοχή της κοινής δήλωσης

Παρέμβαση στη συζήτηση σχετικά με την «έγκριση δέσμης μέτρων για το άσυλο και τη μετανάστευση» πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης στην ομιλία του τόνισε:

«Δεν αφήνουμε να ξεχαστεί το πολύνεκρο ναυάγιο - έγκλημα στην Πύλο! Ζητάμε απαντήσεις, που η ελληνική κυβέρνηση, η ΕΕ και η Frontex δεν δίνουν.

Οι δε Σύνοδοι υπουργών της ΕΕ, όπως και το "MED9", επιβεβαίωσαν τη συναντίληψή τους για ενίσχυση της καταστολής και της "διαλογής" προσφύγων ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου. Σε αυτήν την κατεύθυνση, οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας υπό την αιγίδα της ΕΕ απεργάζονται τη νέα, ακόμα πιο αντιδραστική εκδοχή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας. Με επανενεργοποίηση απελάσεων, ενίσχυση διωγμών και καταστολής σε βάρος των ξεριζωμένων των ιμπεριαλιστικών πολέμων σας, που προστίθενται στη σημερινή άθλια κατάσταση με εγκλωβισμούς, πνιγμούς στο Αιγαίο, τις επαναπροωθήσεις, τη δράση των δουλεμπορικών κυκλωμάτων. Το δε παζάρι για αυτήν τη συμφωνία, όπως και για το νέο Σύμφωνο, αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου, με γεωπολιτικές διαστάσεις παζαριού, που αφορά και ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Γι' αυτό, Ελληνες και ξένοι εργάτες να παλέψουν ενωμένοι για πλήρη δικαιώματα, ενάντια σε ΕΕ, κυβερνήσεις, κεφάλαιο και τις συμφωνίες τους».

ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Στα επίπεδα του 2012 πρέπει να επανέλθουν οι συντάξεις των δικαστικών

Στα επίπεδα που ίσχυαν προ των μνημονιακών περικοπών του 2012 θα πρέπει να επανέλθουν οι περικοπείσες συντάξεις των δικαστικών λειτουργών που έχουν καταθέσει προσφυγές στο Ελεγκτικό Συνέδριο, έκρινε κατά πλειοψηφία (28-3) χτες η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την υπ' αριθμ. 1330/2023 απόφασή της. Θυμίζουμε ότι ήδη το Μισθοδικείο και το Ελεγκτικό Συνέδριο έχουν κρίνει αντισυνταγματική τη μείωση που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Με την ανακοίνωση της απόφασης, στο μεταξύ, πηγές του υπουργείου Οικονομικών έσπευδαν να σημειώσουν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ισχύσει μόνο για όσους έχουν ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει δυνατότητα γενίκευσης, για να μη διαταραχθεί η περιβόητη «δημοσιονομική σταθερότητα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ