ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2023
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Θέλουμε δουλειά, καμίνια, μηχανές να βάλουμε μπροστά!

Μαζικά και μαχητικά διαδήλωσαν ξανά στην Αθήνα για την πλήρη επαναλειτουργία της επιχείρησης, με όλα τα δικαιώματα διασφαλισμένα | Στο πλευρό τους σωματεία και φορείς της Αττικής

«

Εξω από τη ΛΑΡΚΟ δεν πρόκειται να βγούμε, δεν θα υποχωρήσουμε αν δεν δικαιωθούμε!».

Το μήνυμα αυτό διατράνωσαν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και τα Σωματεία τους στη μαζική και δυναμική συγκέντρωση που πραγματοποίησαν χθες στο υπουργείο Οικονομικών, συνεχίζοντας τον αγώνα τους για την ενιαία επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.

Εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ από το εργοστάσιο της Λάρυμνας, από τα μεταλλεία των Ψαχνών στην Εύβοια και του Αη Γιάννη στη Βοιωτία, αλλά και και από την έδρα της εταιρείας στην Αθήνα, έχοντας στο πλευρό τους για μια ακόμα φορά συναδέλφους τους από τη Στερεά Ελλάδα και την Αττική, έδωσαν δυναμική απάντηση στον συνεχιζόμενο εμπαιγμό της κυβέρνησης, στις απανωτές αναβολές και ακυρώσεις των ραντεβού που προγραμματίζονται με τα συναρμόδια υπουργεία.

Ταυτόχρονα έστειλαν ηχηρό μήνυμα ότι παραμένουν όρθιοι, συσπειρωμένοι στα Σωματεία τους και αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την τελική νίκη. Εδειξαν ότι αντέχουν απέναντι στην απογοήτευση, στη μοιρολατρία που επιδιώκει να σκορπίσει η κυβέρνηση, αλλά και ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα για δυναμικές κινητοποιήσεις, μπροστά και στη λήξη των συμβάσεών τους στο τέλος του έτους και τον ορατό κίνδυνο της ανεργίας.


«Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ θέλουμε δουλειά, καμίνια, μηχανές να βάλουμε μπροστά», έγραφε το πανό των Σωματείων που στήθηκε μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών, αναδεικνύοντας και καταγγέλλοντας τις επιπτώσεις των εγκληματικών σχεδιασμών της κυβέρνησης, το λουκέτο στη ΛΑΡΚΟ και το μαράζωμα ολόκληρων περιοχών.

Τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ υποδέχτηκαν θερμά συνάδελφοί τους από την Αττική, συνεχίζοντας την έκφραση πλατιάς αλληλεγγύης στον αγώνα τους. Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων εξέφρασαν με την παρουσία τους αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, τα Εργατικά Κέντρα Εύβοιας, Λαμίας, Λιβαδειάς, Θήβας και Φωκίδας, συνδικάτα από την Αττική και τη Στερεά, σωματεία συνταξιούχων, φοιτητικοί σύλλογοι και αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν επίσης τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, βουλευτής Εύβοιας, και Κώστας Παρασκευάς, ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς - Εύβοιας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής, ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας, καθώς και οι υποψήφιοι δήμαρχοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους δήμους Διρφύων - Μεσσαπίων, Χριστίνα Αβραμίδου, και Λοκρών, Θωμάς Καρατράντος.

Τη συμπαράσταση των δυνάμεων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης εξέφρασε σε δήλωσή του ο Κ. Μπασδέκης, επισημαίνοντας ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» όλα αυτά τα χρόνια στηρίζει με κάθε τρόπο και μέσο τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, παλεύει μαζί τους για να παραμείνουν στις εργασίες και στα σπίτια τους, για να μη μαραζώσουν ολόκληρες περιοχές.

«Από τις εργασίες και τα σπίτια μας δεν πρόκειται να βγούμε»

Με τα συνθήματα, τις κόρνες και τις σφυρίχτρες των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και των υπόλοιπων συγκεντρωμένων να δονούν το κέντρο της Αθήνας, αντιπροσωπεία των Σωματείων ανέβηκε στο υπουργείο Οικονομικών, όπου ο υπουργός αρνήθηκε να τους δεχτεί και παρέπεμψε την αντιπροσωπεία σε υπηρεσιακά στελέχη.

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την άρνηση του υπουργού, τονίζοντας πως «ο εμπαιγμός συνεχίζεται!» και στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ότι «δεν υποχωρούμε, είμαστε εδώ και ζητάμε ξεκάθαρες απαντήσεις».

Τελικά ο αγώνας και η πίεση έφεραν αποτέλεσμα, καθώς οι εργαζόμενοι απέσπασαν τη δέσμευση του υπουργού Οικονομικών ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα προγραμματιστεί συνάντηση με τα συναρμόδια υπουργεία.

Μετά τη δέσμευση του υπουργού για συνάντηση με τα Σωματεία το επόμενο διάστημα, ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, μιλώντας στους συγκεντρωμένους εργαζόμενους κάλεσε σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Επεσήμανε ότι η πετυχημένη κινητοποίηση έφερε ως αποτέλεσμα μια πρώτη επαφή με το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και τη δέσμευση για συνάντηση και με τα υπόλοιπα υπουργεία το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, ξεκαθάρισε, αυτό που διαφάνηκε από τη συνάντηση είναι ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να συνεχίσει τους εγκληματικούς της σχεδιασμούς.

«Καμία αλλαγή κατεύθυνσης σε αυτό που έχουν ψηφίσει. Από την 1η του νέου έτους ενδεχομένως θα μας αφήσουν και τελείως ανέργους. Καμία απάντηση για το πότε θα επαναλειτουργήσει η ΛΑΡΚΟ. Δεσμεύτηκαν να μας καλέσουν μέσα σε έναν μήνα, ώστε να το δουν πρώτα και να μας απαντήσουν», ανέφερε ο Π. Πολίτης και πρόσθεσε:

«Εμείς τους ξεκαθαρίσαμε ότι δεν πρόκειται να βγούμε από τη ΛΑΡΚΟ, ούτε να εγκαταλείψουμε τον αγώνα μας. Συνεχίζουμε συλλογικά, με τις Γενικές Συνελεύσεις, τις συσκέψεις μας και το άνοιγμα στις τοπικές κοινωνίες ώστε να φτάσει όσο πιο πλατιά το ότι αυτός ο αγώνας θα πάει μέχρι το τέλος, μέχρι η ΛΑΡΚΟ να καπνίσει ξανά και όλοι να είμαστε στις δουλειές μας. Δεν περισσεύει κανείς».

«Ο αγώνας σας πολύτιμο εργαλείο για όλους μας»

Τον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ χαιρέτισε εκ μέρους των συνδικάτων της Αττικής ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

«Είμαστε εδώ για ακόμα μια φορά και έχουμε να σας πούμε ότι στους αγώνες που δώσαμε τα τελευταία χρόνια για να έχουμε κλαδική Σύμβαση ο αγώνας σας, η πείρα του αγώνα σας αποτέλεσε και για μας ένα πολύτιμο εργαλείο. Και συνεχίζει να αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για το πώς οργανώνουμε καθημερινά και τη δική μας πάλη», τόνισε αρχικά ο Σ. Πουλικόγιαννης, μεταφέροντας την πείρα από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Και πρόσθεσε:

«Αυτά που σας λένε σήμερα, ότι "έχετε τελειώσει", ότι "δεν υπάρχει μέλλον", μας τα έλεγαν και εμάς όταν δεν έπεφτε σφυριά και τα εργαλεία σκούριαζαν στα ναυπηγεία, στη Ζώνη. Και μας τα έλεγαν για να αποδεχτούμε σήμερα, που υπάρχει πολλή δουλειά, να δουλεύουμε από ήλιο σε ήλιο για ένα κομμάτι ψωμί. Μη "μασάτε", σας το λένε για τον ίδιο λόγο. Ο αγώνας συνεχίζεται! Στο τέλος εμείς θα είμαστε οι νικητές. Καλή συνέχεια, ο αγώνας δεν είναι 100 μέτρα, είναι μαραθώνιος!».

Σύντομο χαιρετισμό στην κινητοποίηση απηύθυνε και ο Παναγιώτης Βασιλός, πρόεδρος του Παραρτήματος Αθήνας του Συνδικάτου Μετάλλου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «ό,τι και να κάνουν δεν θα λυγίσουμε, δεν θα το βάλουμε κάτω, θα είμαστε δίπλα στον αγώνα σας».


ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ - ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Να αποσυρθεί η απαράδεκτη αξίωση για επιστροφή αναπηρικών επιδoμάτων

Σχεδόν 30.000 ευρώ ζητάει ο ΕΦΚΑ από παραπληγικό φοιτητή

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες στο υποκατάστημα Ευόσμου του ΕΦΚΑ φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης, μαζί με την Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή Κ. Μακεδονίας και την Ενωση Γονέων Κορδελιού - Ευόσμου, απαιτώντας την άμεση απόσυρση της απόφασης για εφάπαξ επιστροφή του επιδόματος παραπληγίας που είχε χορηγηθεί σε φοιτητή του Πολυτεχνείου.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΦΚΑ και το κράτος ζητούν την εφάπαξ επιστροφή του ποσού των 28.726 ευρώ (!) που έλαβε ως επίδομα παραπληγίας ο φοιτητής του ΑΠΘ, για σοβαρό πρόβλημα υγείας, που του άφησε αναγνωρισμένο ποσοστό αναπηρίας στο 80%.

Ο Θεοδόσης Σαρμαδάκης ήταν 14 χρόνων τον Ιούλη του 2014, όταν υπέστη αυτόματη ενδοεγκεφαλική και ενδοκοιλιακή αιμορραγία μετά από ανεύρυσμα. Στις 8/7/2014 εισήχθη σε ΜΕΘ, όπου και έδωσε πολύ μεγάλη μάχη για τη ζωή του, ενώ έναν μήνα μετά που εξήλθε, έπρεπε να αναπνέει μέσω τραχειοστομίας. Αυτή η τεράστια περιπέτεια της υγείας του, του προκάλεσε αριστερή ημιπληγία με δυσχέρεια γραφής και αναγνωρισμένο ποσοστό αναπηρίας 80% έως τις 31/1/2018 και γι' αυτό κρίθηκε απαραίτητο να εισαχθεί σε κέντρο αποκατάστασης στη Λάρισα.

Σήμερα ο ΕΦΚΑ του ζητάει τα χρήματα που του έδωσε ως επιδόματα πίσω, και μάλιστα έντοκα, με την μητέρα του φοιτητή να δηλώνει ότι πρόκειται για ποσά που έφυγαν μέσα σε ένα ...βράδυ στους ιδιώτες, προκειμένου να σωθεί η ζωή του. Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά, όταν έπαθε το ανεύρυσμα, στο ΑΧΕΠΑ τους είπαν ότι λόγω της κρίσης δεν είχαν τα απαραίτητα υλικά για τη σωτηρία του. Οπότε το δίλημμα που τους τέθηκε από το ίδιο το νοσοκομείο ήταν «ή αφήνετε το παιδί στο έλεος του Θεού ή το πάτε σε ιδιωτικό κέντρο για να μπορέσει να ζήσει. Αυτά τα χρήματα λοιπόν τα δώσαμε σε ένα βράδυ σε ιδιωτικό θεραπευτήριο».

Μάλιστα, η ίδια τόνισε ότι η οικογένεια δίνει έναν αγώνα καθώς από το 2015 επιβαρύνεται με τεράστια κόστη για φυσικοθεραπείες, ενώ από τότε που ο Θεοδόσης έγινε 21 χρόνων λαμβάνει μόνο ένα βοήθημα 338 ευρώ από την Πρόνοια. «Εάν η Διοικητική Επιτροπή αποφασίσει ότι ανήκει στις διατάξεις της παραπληγίας τα δικαιούμαστε αυτά τα χρήματα, όχι μόνο αυτά τα 27.000 αλλά ακόμα περισσότερα», είπε. Επίσης, ευχαρίστησε συγκινημένη όλους τους φορείς και τους φοιτητικούς συλλόγους για την έμπρακτη συμπαράσταση.

Σημειώνεται ότι ύστερα από συνεχείς ενστάσεις και την παρέμβαση των φορέων η Διοικητική Επιτροπή της Περιφερειακής Υπηρεσίας Η' Τοπικής Διεύθυνσης του ηλεκτρονικού ΕΦΚΑ επισφράγισε την απόσυρση σε πρώτη φάση των τόκων από το απαιτούμενο ποσό.

Σε ανακοίνωσή τους, οι φοιτητικοί σύλλογοι εκφράζουν την οργή τους για τη βαρβαρότητα του κράτους και προσθέτουν: «Η ζωή του και οι δικές μας δεν είναι κόστος! Δεν θα δεχτούμε αυτή την απαράδεκτη ενέργεια σε βάρος του συμφοιτητή μας». Ταυτόχρονα καλούν και το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, στο οποίο φοιτά ο 24χρονος, όπως και την Κοσμητεία του Πολυτεχνείου να πάρουν θέση στήριξης του φοιτητή.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε και ο Θανάσης Κοκονάς, υποψήφιος δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε τη στήριξή του στον δίκαιο αυτό αγώνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ