Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ - ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Να αποσυρθεί η απαράδεκτη αξίωση για επιστροφή αναπηρικών επιδoμάτων

Σχεδόν 30.000 ευρώ ζητάει ο ΕΦΚΑ από παραπληγικό φοιτητή

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες στο υποκατάστημα Ευόσμου του ΕΦΚΑ φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης, μαζί με την Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή Κ. Μακεδονίας και την Ενωση Γονέων Κορδελιού - Ευόσμου, απαιτώντας την άμεση απόσυρση της απόφασης για εφάπαξ επιστροφή του επιδόματος παραπληγίας που είχε χορηγηθεί σε φοιτητή του Πολυτεχνείου.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΦΚΑ και το κράτος ζητούν την εφάπαξ επιστροφή του ποσού των 28.726 ευρώ (!) που έλαβε ως επίδομα παραπληγίας ο φοιτητής του ΑΠΘ, για σοβαρό πρόβλημα υγείας, που του άφησε αναγνωρισμένο ποσοστό αναπηρίας στο 80%.

Ο Θεοδόσης Σαρμαδάκης ήταν 14 χρόνων τον Ιούλη του 2014, όταν υπέστη αυτόματη ενδοεγκεφαλική και ενδοκοιλιακή αιμορραγία μετά από ανεύρυσμα. Στις 8/7/2014 εισήχθη σε ΜΕΘ, όπου και έδωσε πολύ μεγάλη μάχη για τη ζωή του, ενώ έναν μήνα μετά που εξήλθε, έπρεπε να αναπνέει μέσω τραχειοστομίας. Αυτή η τεράστια περιπέτεια της υγείας του, του προκάλεσε αριστερή ημιπληγία με δυσχέρεια γραφής και αναγνωρισμένο ποσοστό αναπηρίας 80% έως τις 31/1/2018 και γι' αυτό κρίθηκε απαραίτητο να εισαχθεί σε κέντρο αποκατάστασης στη Λάρισα.

Σήμερα ο ΕΦΚΑ του ζητάει τα χρήματα που του έδωσε ως επιδόματα πίσω, και μάλιστα έντοκα, με την μητέρα του φοιτητή να δηλώνει ότι πρόκειται για ποσά που έφυγαν μέσα σε ένα ...βράδυ στους ιδιώτες, προκειμένου να σωθεί η ζωή του. Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά, όταν έπαθε το ανεύρυσμα, στο ΑΧΕΠΑ τους είπαν ότι λόγω της κρίσης δεν είχαν τα απαραίτητα υλικά για τη σωτηρία του. Οπότε το δίλημμα που τους τέθηκε από το ίδιο το νοσοκομείο ήταν «ή αφήνετε το παιδί στο έλεος του Θεού ή το πάτε σε ιδιωτικό κέντρο για να μπορέσει να ζήσει. Αυτά τα χρήματα λοιπόν τα δώσαμε σε ένα βράδυ σε ιδιωτικό θεραπευτήριο».

Μάλιστα, η ίδια τόνισε ότι η οικογένεια δίνει έναν αγώνα καθώς από το 2015 επιβαρύνεται με τεράστια κόστη για φυσικοθεραπείες, ενώ από τότε που ο Θεοδόσης έγινε 21 χρόνων λαμβάνει μόνο ένα βοήθημα 338 ευρώ από την Πρόνοια. «Εάν η Διοικητική Επιτροπή αποφασίσει ότι ανήκει στις διατάξεις της παραπληγίας τα δικαιούμαστε αυτά τα χρήματα, όχι μόνο αυτά τα 27.000 αλλά ακόμα περισσότερα», είπε. Επίσης, ευχαρίστησε συγκινημένη όλους τους φορείς και τους φοιτητικούς συλλόγους για την έμπρακτη συμπαράσταση.

Σημειώνεται ότι ύστερα από συνεχείς ενστάσεις και την παρέμβαση των φορέων η Διοικητική Επιτροπή της Περιφερειακής Υπηρεσίας Η' Τοπικής Διεύθυνσης του ηλεκτρονικού ΕΦΚΑ επισφράγισε την απόσυρση σε πρώτη φάση των τόκων από το απαιτούμενο ποσό.

Σε ανακοίνωσή τους, οι φοιτητικοί σύλλογοι εκφράζουν την οργή τους για τη βαρβαρότητα του κράτους και προσθέτουν: «Η ζωή του και οι δικές μας δεν είναι κόστος! Δεν θα δεχτούμε αυτή την απαράδεκτη ενέργεια σε βάρος του συμφοιτητή μας». Ταυτόχρονα καλούν και το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, στο οποίο φοιτά ο 24χρονος, όπως και την Κοσμητεία του Πολυτεχνείου να πάρουν θέση στήριξης του φοιτητή.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε και ο Θανάσης Κοκονάς, υποψήφιος δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε τη στήριξή του στον δίκαιο αυτό αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ