Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Γινόμαστε ακόμα περισσότεροι, διαδίδουμε πιο πλατιά τη δύναμη του συλλογικού αγώνα

Μετά από μία από τις μαζικότερες Γενικές Συνελεύσεις ξεκινούν οι αρχαιρεσίες

Eurokinissi

Με στόχο οι επικείμενες αρχαιρεσίες να το αναδείξουν ακόμα πιο δυνατό σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, πραγματοποίησε, το απόγευμα της Δευτέρας, την εκλογοαπολογιστική Γενική του Συνέλευση το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου μαζικά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, γεμίζοντας ασφυκτικά την αίθουσα στην οποία έγινε η συνέλευση, ενώ το Συνδικάτο είχε προκηρύξει στάση εργασίας για τη διευκόλυνση της συμμετοχής.

Με αφετηρία τη συνέλευση, που ήταν μια από τις μαζικότερες που έχει πραγματοποιήσει, το Συνδικάτο θέτει στόχο την αύξηση της συμμετοχής εργαζομένων στις εκλογές του, την ενίσχυση του αγώνα, των πρωτοβουλιών, της δράσης του ως συντονιστή όλων των επιχειρησιακών σωματείων του κλάδου στην Αττική.

Στο πλαίσιο της συνέλευσης έγιναν ψηφοφορίες για τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό, καθώς και την ανάδειξη της Εφορευτικής Επιτροπής, που θα διενεργήσει τις εκλογές μέσα στον Οκτώβρη. Το σώμα της Συνέλευσης επικύρωσε, μάλιστα, για μια ακόμα φορά, την επιλογή του Συνδικάτου να συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, μια επιλογή που φτάνει πίσω στην ίδρυση του Πανεργατικού Μετώπου, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη να συνεχίσει να αποτελεί μέρος της μεγάλης προσπάθειας για οργάνωση και συντονισμό δυναμικών και αποφασιστικών αγώνων.

Γινόμαστε τα αυτιά και τα μάτια του Συνδικάτου

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση
Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση
Τον απολογισμό της δράσης που ξεδιπλώθηκε την περασμένη διετία, στα ξενοδοχεία, στις πλατφόρμες διανομής, στα επισιτιστικά καταστήματα, παρουσίασε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιώργος Στεφανάκης. «Το Συνδικάτο μας κατάφερε να είναι στην πρώτη γραμμή των αγώνων, δίπλα σε κάθε συνάδελφο που αντιμετώπισε την αυθαιρεσία της εργοδοσίας, οργάνωσε μεγάλους αγώνες, απεργίες, κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις, είχε μικρές και μεγάλες νίκες», σημείωσε.

Από το βήμα της συνέλευσης ανέδειξε την προσπάθεια του Συνδικάτου, των μελών του, των δυνάμεων της ΔΑΣ που βρέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στο «τιμόνι» της διοίκησης, να αντιπαλέψουν στη σκέψη και τη δράση κάθε συναδέλφου τους τα καλέσματα κυβερνήσεων και εργοδοσίας στους εργαζόμενους να «προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα». Δηλαδή να δουλεύουν σε δύο και τρεις δουλειές για να τα βγάλουν πέρα, να απασχολούνται μέσω «δουλεμπορικών» γραφείων «ενοικίασης» προσωπικού, να δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, όμηροι των εργοδοτών, να τους «βγαίνει το λάδι» κάθε καλοκαίρι και να πετιούνται στην ανεργία τον χειμώνα. Ολα αυτά για να αυξάνονται τα κέρδη των επιχειρήσεων, με την ψεύτικη ελπίδα ότι έτσι μπορεί να βελτιωθεί η ζωή των εργαζομένων.

Ανάμεσα στον μακρύ κατάλογο των αγωνιστικών πρωτοβουλιών, ο Γ. Στεφανάκης ξεχώρισε την απεργιακή απάντηση που οργανώθηκε και στον κλάδο του Τουρισμού και Επισιτισμού ενάντια στο πρόσφατο αντεργατικό νομοσχέδιο. Μάλιστα, υπενθύμισε ότι η απεργία στις 21 Σεπτέμβρη οργανώθηκε κόντρα στη στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΕΕΤ), που δεν κάλεσε καν σε συνεδρίαση για να συζητηθεί το νομοσχέδιο, ούτε φυσικά σε απεργία. Αλλωστε, οι ίδιες δυνάμεις υπογράφουν από το 2012 μέχρι σήμερα Συλλογικές Συμβάσεις με άμεσες ή έμμεσες μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων, Συμβάσεις που προβλέπουν μέχρι και 7 μέρες δουλειά τη βδομάδα και 9 ώρες δουλειάς τη μέρα.

Αναφερόμενος στον ρόλο που αναλαμβάνουν δήμοι και Περιφέρειες στην προώθηση της πολιτικής που στηρίζει τα κέρδη των επιχειρήσεων και ισοπεδώνει τη ζωή των εργαζομένων, στάθηκε στον στόχο του δήμου της Αθήνας «να μετατρέψει την πόλη σε ένα απέραντο τουριστικό θέρετρο για λογαριασμό των επιχειρηματιών», με δραματικές συνέπειες για τους εργαζόμενους, τους κατοίκους, το περιβάλλον. Στο φόντο αυτό, κατήγγειλε πως οι ξενοδόχοι χρωστάνε «πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ σε δημοτικά τέλη», με την ανοχή των δημοτικών αρχών, «την ώρα που μας ξεζουμίζουν μέσα στα ξενοδοχεία και βλέπουμε να πουλάνε ένα δωμάτιο μέσο όρο 200 ευρώ τη βραδιά». Ενώ οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν δυο δουλειές για να τα βγάλουν πέρα «με τα νοίκια να έχουν φτάσει στο ταβάνι λόγω του AirBnb». Αντίστοιχα, η Περιφέρεια Αττικής έχει δώσει «δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την τουριστική προβολή, ενώ δεν έχουν δώσει φράγκο για αντισεισμική θωράκιση, για αντιπλημμυρικά έργα».

«Να γίνουμε όλοι εμείς κι ακόμα περισσότεροι φορείς, διακινητές της ιδέας του συλλογικού αγώνα και της σύγκρουσης με αυτή την κατάσταση. Να διαδώσουμε τη δύναμη του συλλογικού αγώνα, την προοπτική της νίκης! Ο καθένας και η καθεμία από εμάς να είναι ένας μαχητής, μια μαχήτρια μέσα στους χώρους δουλειάς, τα μάτια και τα αυτιά του συνδικάτου. Για να μην πέφτει τίποτα κάτω, να φτάνουμε παντού», ήταν το κάλεσμα που απηύθυνε. «Ο αγώνας που κάνουμε δεν πάει χαμένος», ξεκαθάρισε και πρόσθεσε: «Οσο η οργάνωσή μας θα γίνεται μεγαλύτερη, όσο το συνδικάτο θα έχει μέλη και οργάνωση στους μεγάλους χώρους δουλειάς, τόσο θα δυναμώνουμε, θα φτιάχνονται νέα επιχειρησιακά σωματεία, θα φεύγουν οι εργοδοτικοί και θα αναλαμβάνουμε εμείς τις διοικήσεις. Οσο θα στοχεύουμε στον πραγματικό αντίπαλο που είναι το κράτος, οι εργοδότες και τα τσιράκια τους, τόσο θα διαμορφώνουμε προϋποθέσεις για νίκες».

Μήνυμα αλληλεγγύης στους απεργούς στις ΗΠΑ

Χαιρετισμό στη συνέλευση απηύθυνε ο Αντώνης Λακιάρας, αντιπρόεδρος της κλαδικής Τουρισμού της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας. «Ο διεθνισμός και η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο λέξεις στο καταστατικό του Συνδικάτου μας», τόνισε και υπενθύμισε τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και στήριξης των αγώνων σε άλλες χώρες. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Λας Βέγκας των ΗΠΑ, που ετοιμάζονται για μία από τις μεγαλύτερες απεργίες των τελευταίων χρόνων. Εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους, μέλη του Συνδικάτου σήκωσαν χαρτιά με μηνύματα στήριξης των συναδέλφων τους και των αιτημάτων τους.

Θέτοντας στόχους για τη συνέχεια

Στη Συνέλευση, μέλη του Συνδικάτου όπως και της απερχόμενης Διοίκησης που συσπειρώνονται στη ΔΑΣ, εμπλούτισαν τη συζήτηση αναφερόμενοι σε σημαντικές πλευρές: Στις κινητοποιήσεις και τις διεκδικήσεις των διανομέων, με τη συνέλευση να κρατά ενός λεπτού σιγή για όσους έχασαν τη ζωή τους στο μεροκάματο. Στην ανάγκη η παρέμβαση στη νεολαία να συνεχιστεί, όπως και ο κοινός βηματισμός με Φοιτητικούς Συλλόγους. Στις μαχητικές πρωτοβουλίες του Συνδικάτου μπροστά στα φαινόμενα της παρενόχλησης και της πολύμορφης βίας σε βάρος γυναικών στους χώρους δουλειάς του κλάδου. Στους αγώνες που έδωσαν επιχειρησιακά σωματεία, έχοντας στο πλευρό τους τις δυνάμεις του κλαδικού Συνδικάτου. Στον στόχο στη θητεία της επόμενης διοίκησης να δημιουργηθούν νέα σωματεία σε περισσότερους χώρους δουλειάς.

Τον λόγο στη συνέλευση πήραν και εκπρόσωποι από όλες τις παρατάξεις. Μεταξύ αυτών, ο εκλεγμένος της ΠΑΣΚΕ και γραμματέας της Ομοσπονδίας, ο οποίος απέδωσε στα πολλά συνδικαλιστικά ...τρεχάματα την απουσία της παράταξής του από τις συνελεύσεις, ακόμα και τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου. Η θυμηδία συνεχίστηκε όταν ανακοίνωσε πως η ΠΑΣΚΕ ...υπερψηφίζει τον απολογισμό της απερχόμενης Διοίκησης, καθώς τα μέλη του Συνδικάτου γνωρίζουν καλά πως η μοναδική ...συμβολή της στη δράση του Συνδικάτου ήταν η προσπάθεια υπονόμευσης του αγώνα και της διεκδίκησης, όπως άλλωστε έγινε και στην πρόσφατη απεργία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε νέα απεργία προχωρούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στην Αττική(2022-09-10 00:00:00.0)
Απεργία στις 24 Ιούνη στα ξενοδοχεία για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας(2022-06-03 00:00:00.0)
Μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων στην εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση(2021-05-18 00:00:00.0)
Απεργούν στις 19 Ιούνη οι εργαζόμενοι του κλάδου στην Αττική(2019-06-13 00:00:00.0)
Απολογισμός και σχέδιο δράσης από τα συνδικάτα(2016-05-14 00:00:00.0)
Συνέλευση αύριο για νέους αγώνες(2001-10-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ