Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΥΓΕΙΑ
Στις πλάτες του λαού τα παιχνίδια με τις ελλείψεις φαρμάκων

Παραμένουν οι ελλείψεις σε περίπου 140 φαρμακευτικά σκευάσματα στη χώρα μας, όπως αντιβιώσεις, αντιπηκτικά κ.ά., με τα «μέτρα» της κυβέρνησης να αποδεικνύονται ξανά αναποτελεσματικά, αφού δεν θίγουν την αιτία του προβλήματος.

Και όσο ο λαός οργώνει τα φαρμακεία για να βρει ακόμα και τα στοιχειώδη, η «πίτα» της αγοράς από το Φάρμακο - εμπόρευμα μετατρέπεται σε πεδίο σκληρού ανταγωνισμού για την απομύζηση μεγαλύτερου κέρδους, ενώ κάθε «κρίκος» των υπευθύνων παρουσιάζει ως λύση την αύξηση των τιμών, ώστε να γίνει «ελκυστική» η ελληνική αγορά.

Δείγμα της σαπίλας και του ανταγωνισμού, που γιγαντώνεται εις βάρος της υγείας του λαού, αποτελούν ο χαρτοπόλεμος ανακοινώσεων και τα αλληλοκαρφώματα μεταξύ των εμπλεκόμενων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων ζήτησε την άμεση άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών σε 130 σκευάσματα, κάνοντας λόγο για «υπερεπάρκεια» και φορτώνοντας το φταίξιμο για τις ελλείψεις στις φαρμακευτικές εταιρείες και στα φαρμακεία. Με τη σειρά τους οι φαρμακοβιομήχανοι εγκαλούν τις φαρμακαποθήκες για «εξαγωγές φαρμάκων», απαιτώντας από την κυβέρνηση ...«να ελέγξει την αγορά».

Σε ένα τέτοιο φόντο παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δ. Φιλίππου, ενώ το υπουργείο Υγείας, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, καθησυχάζει, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις (!) και παραπέμπει σε γενόσημα. Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας παρουσιάζει ως «λύση» ...το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων, που περιλαμβάνεται σε διάταξη του υπό ψήφιση νομοσχεδίου.

Παρέμβαση στην Ευρωβουλή από το ΚΚΕ

Παρέμβαση στη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου «για τις ελλείψεις φαρμάκων» πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με τον ευρωβουλευτή του Κόμματος Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνο να τονίζει:

«Παρά τα εκατομμύρια των νεκρών από την πανδημία στην Ευρώπη, δεν "ιδρώνει το αυτί" της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεών της.

Πυξίδα σας έχετε το Φάρμακο - εμπόρευμα και τα νοσοκομεία που λειτουργούν με όρους πληρότητας, λες και είναι ξενοδοχεία. Ενώ σήμερα μπορεί να υπάρξει ενιαίο, αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας, με κριτήριο τη δωρεάν πρόληψη, περίθαλψη, αποκατάσταση της υγείας του λαού. Οπως και κάλυψη των αναγκών για φάρμακα όταν τα χρειάζεται ο λαός, τόσο σε συνθήκες αυξημένης ζήτησης όσο και σε έκτακτες συνθήκες.

Αυτές οι υπαρκτές δυνατότητες προσκρούουν στην ευρωενωσιακή στρατηγική εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας, στην κερδοφορία των ιδιωτικών "μαγαζιών Υγείας" και των φαρμακευτικών κολοσσών που κατέχουν τις "πατέντες" και ανταγωνίζονται σκληρά μεταξύ τους, κερδοσκοπώντας σε βάρος της υγείας του λαού.

Οι εργαζόμενοι να μην επιτρέψουν να γίνεται η ζωή τους θυσία στο καπιταλιστικό κέρδος. Να παλέψουν για κατάργηση πατεντών, "παράλληλων εξαγωγών" φαρμάκων, για δωρεάν φάρμακα τη στιγμή που τα χρειάζονται, για σύγχρονο, εξοπλισμένο, στελεχωμένο δημόσιο σύστημα Υγείας, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, προσωπικό με μόνιμη - σταθερή δουλειά και μισθούς με βάση τις σύγχρονες ανάγκες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ