ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2023
Σελ. /24
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να παρθούν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον Βόλο, που πλημμύρισε με τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον Βόλο, που πλημμύρισε με τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις
Να παρθούν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ζητούν με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Βασίλης Μεταξάς, Γιάννης Δελής, Νίκος Εξαρχος, Γιώργος Λαμπρούλης και Γιώργος Μαρίνος. Στην Ερώτηση αναφέρεται:

«Οι τεράστιες καταστροφές στη Θεσσαλία, στην Εύβοια και στη Φθιώτιδα, ως αποτέλεσμα της απουσίας σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας του λαού, έχουν διαμορφώσει μια εκρηκτική κατάσταση στον χώρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προκαλώντας στους φοιτητές και στις οικογένειές τους αγανάκτηση και αγωνία για το μέλλον των σπουδών τους.

Τρεις βδομάδες μετά τις καταστροφές, τα προβλήματα σε όλους τους χώρους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι πάρα πολλά και απαιτούνται άμεσα μέτρα για να αποκατασταθεί η λειτουργία του Πανεπιστημίου, εξασφαλίζοντας ότι τα κτίρια θα είναι ασφαλή και η διεξαγωγή μαθημάτων και εξετάσεων θα οργανωθεί κατάλληλα, χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια από τα προβλήματα που έχουν αναδείξει οι φοιτητικοί σύλλογοι των συγκεκριμένων σχολών:

Στον Βόλο και στη Λαμία οι φοιτητές ενημερώνονται ότι τα μαθήματα δεν ξεκινούν, λόγω των φθορών στα κτίρια, ωστόσο δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το τι φθορές υπάρχουν και πότε θα αποκατασταθούν οι ζημιές, ώστε να συνεχιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία.

Σε σχέση με τη διεξαγωγή της εξεταστικής, στον Βόλο σχεδόν από μέρα σε μέρα αλλάζει ο τρόπος εξέτασης των φοιτητών, με αποκορύφωμα την ανακοίνωση διά ζώσης εξέτασης μαθήματος λίγες ώρες πριν, και ενώ πολλοί φοιτητές είχαν επιστρέψει στον τόπο καταγωγής τους. Στη Λαμία υπάρχουν αλλεπάλληλες αναβολές της εξέτασης των μαθημάτων, για τις οποίες οι φοιτητές ενημερώνονται λίγο πριν. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει καμία απολύτως ενημέρωση για τα μαθήματα που έχουν χαθεί.

Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι μέτρα θα λάβει ώστε:

- Να αποκατασταθούν άμεσα όλοι οι χώροι του Ιδρύματος, εξασφαλίζοντας την άμεση συνέχιση της λειτουργίας του, με ασφάλεια για τους φοιτητές και τους διδάσκοντες.

- Να μη μείνει πίσω στις σπουδές του κανένας φοιτητής, λόγω των παραπάνω προβλημάτων. Να διευκολυνθούν με μέτρα όπως παράταση προθεσμιών για παρουσιάσεις εργασιών, εναλλακτικοί τρόποι εξέτασης των μαθημάτων κ.ά.».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΩΝ ΒΟΛΟΥ
Μαχητικά διεκδικούν μέτρα αποκατάστασης

Δυναμική διαμαρτυρία χτες στο δημαρχείο του Βόλου

Εκπρόσωποι σωματείων εργαζομένων και Επιτροπών Αγώνα πλημμυροπαθών του Βόλου πραγματοποίησαν, χτες το μεσημέρι, μαχητική παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο, αναρτώντας πανό με τα αιτήματά τους και φωνάζοντας συνθήματα διεκδικώντας άμεσα μέτρα αποκατάστασης.

Στο πλαίσιο αιτημάτων που επέδωσαν στον αρμόδιο αντιδήμαρχο, κ. Θεοδώρου, αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Είκοσι μέρες ακούγαμε από όλους, κυβέρνηση, Περιφέρεια και δημοτική αρχή, πως όλα είναι υπό έλεγχο! Τη στιγμή που ακόμα τα βουνά με τις λάσπες ήταν στις γωνιές κάθε συνοικίας, που οι λόφοι από τα φερτά υλικά βρίσκονταν σε κάθε ρέμα! Με φρεάτια βουλωμένα! Με αποτέλεσμα να ζήσουμε το ίδιο σκηνικό!

Και όλα αυτά γιατί τα έργα και οι υποδομές που είναι απαραίτητα για την προστασία της ζωής μας και της περιουσίας μας, έχουν κόστος που δεν είναι στις ιεραρχήσεις τους!

Εχουμε χορτάσει από δικαιολογίες, απ' το να πετάει ο ένας το μπαλάκι στον άλλο για το ποιος φταίει.

Και επειδή δεν μπορούμε να βγάλουμε τον χειμώνα αγωνιώντας αν και πόσο θα βρέξει, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ τώρα:

  • Αμεσο καθαρισμό των ρεμάτων που διέρχονται από κατοικημένες περιοχές.
  • Αμεση αποκατάσταση των δρόμων, χωρίς πρόχειρα μπαλώματα, μπάζωμα ρεμάτων κ.λπ., ώστε να σταματήσει ο αποκλεισμός γειτονιών, όπως στον Ανω Βόλο, ολόκληρων χωριών, όπως στη Μακρινίτσα.
  • Να γίνει πλήρης καταγραφή όλων των ζημιών και να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να ανασταλούν όλα τα χρέη των πληγέντων αυτοαπασχολούμενων και των λαϊκών οικογενειών.
  • Αμεσο καθαρισμό από τη λάσπη, τα φερτά υλικά κ.λπ., να γίνουν τώρα οι αναγκαίοι ψεκασμοί και απολυμάνσεις. Εξασφάλιση της επιδημιολογικής παρατήρησης με ευθύνη του κράτους. Παρακολούθηση των επιπτώσεων των μεταδοτικών νοσημάτων στη δημόσια υγεία.
  • Να υλοποιηθούν όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα για να προστατευτούν η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής. Να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα που δημιουργούν η γέφυρα του Ξηριά στο Νέο Δέλτα, η γέφυρα του ΟΣΕ στον Κραυσίδωνα, ο τοίχος του λιμανιού στο Παλιό Λιμεναρχείο. Να εκπονηθεί με ευθύνη του κράτους ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας, με γενναία κρατική χρηματοδότηση».
Ο λαός δίνει αγώνα για να ορθοποδήσει

Μάχη με τις λάσπες δίνουν ακόμα οι κάτοικοι του Βόλου, ενώ πολλά είναι τα κατεστραμμένα σπίτια και καταστήματα σε συνοικίες που επλήγησαν, οι ζημιές χιλιάδων ευρώ που δεν καλύπτονται από τις πενιχρές αποζημιώσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Αυτοαπασχολούμενοι και εργαζόμενοι βρίσκονται σε απόγνωση και προσπαθούν νυχθημερόν να καθαρίσουν και να περισώσουν ό,τι μπορούν από το βιος τους.

Η έλλειψη του πόσιμου νερού εξακολουθεί να ταλαιπωρεί χιλιάδες οικογένειες, ενώ ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός δρόμων, σπιτιών και καταστημάτων από τις λάσπες.

Μπορεί τη Δευτέρα να ανοίξανε τα σχολεία, ωστόσο στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση το ένα τρίτο των σχολείων λειτουργεί με τηλεκπαίδευση. Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση παραμένουν κλειστά ακόμα 4 σχολεία.

«Κομμένη» στα δύο, χωρίς νερό και με τον χείμαρρο Αναυρο να «φιλοξενεί» δεκάδες δέντρα αλλά και τη γέφυρα που κατέρρευσε και αποτέλεσε φράγμα που πλημμύρισε την περιοχή για δεύτερη φορά, παραμένει η Αλλη Μεριά.

Απελπιστική είναι η κατάσταση στην Αγριά. Στα Προσφυγικά οι κάτοικοι παλεύουν ακόμη να απαλλαχτούν από τις λάσπες που φθάνουν έως τους 35 - 40 πόντους μέσα στα σπίτια τους. Τουλάχιστον 35 - 40 νοικοκυριά της περιοχής δεν έχουν επανέλθει ακόμη σε κανονικότητα, με τους κατοίκους να βρίσκονται σε απόγνωση. Υπάρχουν ακόμη και σήμερα αυτοκίνητα μέσα στη θάλασσα.

Την ίδια ώρα, σε πολλούς χώρους οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, έχοντας μείνει χωρίς εισόδημα. Ενδεικτική είναι η περίπτωση εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού, των delivery, οι οποίοι έχουν μείνει πολλές μέρες χωρίς δουλειά, δεν πληρώνονται, ενώ ταυτόχρονα δεν μπαίνουν και σε αναστολή.

Σε αντίθεση με αυτήν τη «μαύρη» εικόνα, καθημερινά ακτινοβολεί η αλληλεγγύη που εκφράζεται οργανωμένα μέσα από εργατικά σωματεία, μαζικούς φορείς, αλλά και οι πρωτοβουλίες οργάνωσης της πάλης των πληγέντων για μέτρα αποκατάστασης.

Βουτηγμένο στη λάσπη παραμένει το Σωτήριο Λάρισας

Βουτηγμένο στη λάσπη και «πνιγμένο» στα νερά παραμένει το Σωτήριο Λάρισας, που χτυπήθηκε δύο φορές τις προηγούμενες μέρες, με τους κατοίκους του σε απόγνωση, να προσπαθούν να ξαναρχίσουν από το μηδέν τη ζωή τους. Σε όλο το χωριό το μόνο που αντικρίζει κανείς είναι κατεστραμμένες καλλιέργειες, αποθήκες και γεωργικό εξοπλισμό μέσα στα νερά, σπίτια πλημμυρισμένα. Τα βράδια λίγοι άνθρωποι μένουν στην κοινότητα, καθώς τα σπίτια είναι αδύνατο να κατοικηθούν, ενώ οι υπόλοιποι επιστρέφουν τη μέρα στο χωριό για να καθαρίσουν τα σπίτια τους από τις λάσπες και να σώσουν ό,τι μπορούν από το ρημαγμένο βιος τους.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΗΠΕΙΡΟΥ
Με άλλοθι τα «αντιπλημμυρικά» έργα καταστρέφουν ποτάμια, δημιουργούν τις προϋποθέσεις της επόμενης καταστροφικής πλημμύρας

Εκθεση των επιθεωρητών του υπουργείου Περιβάλλοντος επιβεβαιώνει τις καταγγελίες της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την οικολογική καταστροφή στον ποταμό Λούρο

Από προηγούμενη πλημμύρα στην Πρέβεζα, με την υπερχείλιση του ποταμού Λούρου

Eurokinissi

Από προηγούμενη πλημμύρα στην Πρέβεζα, με την υπερχείλιση του ποταμού Λούρου
Επιβεβαίωση των καταγγελιών της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την οικολογική καταστροφή που σημειώθηκε στον ποταμό Λούρο τον Νοέμβρη του 2022, εξαιτίας έργων της σημερινής περιφερειακής αρχής της ΝΔ για τη δήθεν διαμόρφωση της κοίτης του ποταμού, αποτελεί η οριστική έκθεση ελέγχου παράβασης, των επιθεωρητών του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Υπενθυμίζεται ότι το περιβαλλοντικό έγκλημα στον Λούρο το είχε αναδείξει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ηπείρου και δήμου Δωδώνης, προκαλώντας και ειδική συνεδρίαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ενώ το θέμα είχε φέρει στη Βουλή και το ΚΚΕ, με Ερωτήσεις και Αιτήματα Κατάθεσης Εγγράφων.

Η οριστική έκθεση επιβεβαιώνει τον καταστροφικό χαρακτήρα των παρεμβάσεων της Περιφέρειας, που προκλητικά τις βαφτίζει «αντιπλημμυρικά έργα». Συγκεκριμένα, διαπιστώνει ότι σε μήκος περίπου 10 χλμ. υπήρξαν διακοπή της ροής του νερού, πλήρης εξαφάνιση της βιοποικιλότητας (ψάρια, πουλιά, πλαγκτόν κ.ά.) και αλλοίωση της φυσικής διατομής της κοίτης του ποταμού, γεγονός που συνιστά υποβάθμιση του περιβάλλοντος, ενώ όλες οι εργασίες εκτελέστηκαν χωρίς μελέτες και τις απαιτούμενες περιβαλλοντικές άδειες. Επιπλέον, η έκθεση διαπιστώνει ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις αποτελούν πάγια τακτική της Περιφέρειας Ηπείρου.

Στην πραγματικότητα η Περιφέρεια Ηπείρου, με πρόσχημα τη δήθεν εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων και καθαρισμού των ποταμών, δίνει με απευθείας αναθέσεις σε κατασκευαστικές και εργολάβους τη δυνατότητα να προχωρούν σε ανεξέλεγκτη απόληψη τζάμπα οικοδομικού υλικού, με αποτέλεσμα μέχρι και την εκβαράθρωση γεφυρών (Γότιστα Ιωαννίνων), όπως επανειλημμένα έχει καταγγείλει τα τελευταία χρόνια η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ηπείρου.

Πλάτες στην ασυδοσία της Περιφέρειας Ηπείρου έκαναν μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις και όλοι οι εμπλεκόμενοι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Ακόμα και μετά την καταστροφή στον Λούρο, όμως, ο «τοποτηρητής της κυβέρνησης», η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου, διά της Διεύθυνσης Υδάτων, δηλαδή μίας από τις υπηρεσίες που όφειλαν να ελέγχουν αν τα έργα της Περιφέρειας πληρούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις του νόμου, επιχείρησε να συγκαλύψει τις ευθύνες της Περιφέρειας, κάνοντας λόγο για μείωση της ροής του ποταμού εξαιτίας «της παρατεταμένης καλοκαιρινής ανομβρίας».

Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ηπείρου υπογραμμίζει ότι η έκθεση των επιθεωρητών του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν γίνεται από τη σκοπιά της υπεράσπισης της προστασίας της ζωής του λαού και του περιβάλλοντος. Διευκρινίζει ότι το σημερινό πλαίσιο που διέπει την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων και μελετών προκρίνει την αποσπασματικότητά τους, γιατί αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τα κέρδη των κατασκευαστικών ομίλων, ενώ εφαρμόζεται ενιαία, σε κάθε κλίμακα του κράτους. Ετσι, αντί για γενικευμένες παρεμβάσεις και τη σύνταξη μελετών που θα εξέταζαν ολόκληρη τη λεκάνη απορροής και όχι μόνο ένα στενό τμήμα του ποταμού, προκρίθηκαν στον Λούρο δέκα έργα με απευθείας αναθέσεις μέσα σε έναν χρόνο.

«Ολοκληρωμένα σχέδια αντιπλημμυρικής και περιβαλλοντικής προστασίας δεν θέλουν, ούτε μπορούν να εφαρμόσουν», τονίζεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται ότι ακόμα και η επιβολή προστίμου προς την Περιφέρεια Ηπείρου, για τη μη εφαρμογή των νόμων, λειτουργεί ως «φύλλο συκής» για τη συγκάλυψη των κρατικών πολιτικών ευθυνών.

Στην ανακοίνωση αποδίδονται ευθύνες και στους «επικεφαλής της παράταξης του ΠΑΣΟΚ και τον κ. Ριζόπουλο. Ο πρώτος αθώωσε την περιφερειακή αρχή, συμφωνώντας με το παραμύθι περί ανομβρίας, ενώ ο δεύτερος αρνήθηκε να συνυπογράψει την εισήγηση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" και απείχε από την συνεδρίαση» στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

«Ο λαός ας κρατήσει το εξής: Οχι μόνο δεν έχουν κάνει το ελάχιστο για να μην πνιγούμε, αλλά με άλλοθι τα ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά έργα καταστρέφουν τα ποτάμια, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις χειρότερης πλημμύρας και καταστροφών. Είναι πολιτικά ένοχοι. Τώρα ο λαός της Ηπείρου να το πάρει αλλιώς, να σπάσει την "αυτοδυναμία" της πολιτικής του κέρδους και να ισχυροποιήσει τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" σε Περιφέρεια και δήμους», καταλήγει η ανακοίνωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ