ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για τις σχεδιαζόμενες αυξήσεις στα διόδια

Eurokinissi

Τις εξαγγελίες για νέες αυξήσεις των διοδίων, που θα επιβαρύνουν περαιτέρω το λαϊκό εισόδημα, στηλιτεύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις με το νέο πακέτο προτάσεων για την αύξηση των διοδίων σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους της χώρας, που παζαρεύουν οι εταιρείες και το υπουργείο Μεταφορών, προσθέτουν νέα βάρη στον ελληνικό λαό, την ίδια ώρα που ο πληθωρισμός, η ακρίβεια στα τρόφιμα, τα καύσιμα και άλλα είδη σαρώνει το λαϊκό εισόδημα. Σε αυτή την κατεύθυνση εντείνονται τα παζάρια των επιχειρηματικών ομίλων και της κυβέρνησης για αύξηση 12% στις τιμές των διοδίων και νέες προκλητικές αποζημιώσεις 45 εκατ. ευρώ για «διαφυγόντα κέρδη» το πρώτο 9μηνο του 2023, με επίκληση του πληθωρισμού. Υπενθυμίζεται ότι δόθηκε στους ομίλους που λυμαίνονται τους αυτοκινητόδρομους κρατική επιδότηση ύψους 73 εκατ. ευρώ εξαιτίας των μειωμένων κερδών την περίοδο του lockdown.

Δεν κρύβονται οι ευθύνες της κυβέρνησης και της ΕΕ, καθώς και συνολικά της διαχρονικής αντιλαϊκής πολιτικής, που δίνουν τη μακροχρόνια εκμετάλλευση των Εθνικών Οδών σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες. Ως αποτέλεσμα, ο λαός πληρώνει διπλά και τριπλά, όχι μόνο την κατασκευή, τη χρήση, όπως και τις παχυλές αυθαίρετες κάθε είδους αποζημιώσεις για τη διασφάλιση της κερδοφορίας των ομίλων. Παράλληλα, η πολιτική αυτή θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του λαού, αφενός γιατί πολλοί εργαζόμενοι - μην μπορώντας να αντέξουν αυτό το κόστος - επιλέγουν εναλλακτικούς παράδρομους που βρίσκονται σε κακή κατάσταση, και αφετέρου δεν εγγυάται την ασφάλεια των Εθνικών Οδών, εφόσον λειτουργούν με τη λογική «κόστους - οφέλους». Τρανταχτά παραδείγματα είναι οι εικόνες από τους πολύωρους εγκλωβισμούς στα μεγαλύτερα οδικά δίκτυα της χώρας, κατά τη διάρκεια του χιονιά, αλλά και το πρόσφατο παράδειγμα στην ΕΟ Αθηνών - Κορίνθου με την πυρκαγιά σε βυτιοφόρο, που αποδεικνύουν την παντελή απουσία μέτρων προστασίας του λαού, όταν η ευθύνη της κατασκευής, λειτουργίας και συντήρησης των αυτοκινητοδρόμων ανατίθεται σε μονοπώλια. Αυτή την κατεύθυνση υπηρετεί η «πράσινη» - επιζήμια για τον λαό - στρατηγική της ΕΕ και στις μεταφορές. Μόνη πραγματική διέξοδος είναι όλες οι βασικές υποδομές, που ο λαός έχει ούτως ή άλλως πληρώσει πολλαπλά, να απαλλαγούν από το κριτήριο του καπιταλιστικού κέρδους και της εκμετάλλευσής τους από τους ομίλους, με τον λαό να τις απολαμβάνει ανεμπόδιστα χωρίς διόδια, χαράτσια και κάθε είδους επιβαρύνσεις με κριτήριο τις ανάγκες του.

Με βάση τα παραπάνω ο ευρωβουλευτής του Κόμματος υπέβαλε τα εξής ερωτήματα:

«Ερωτάται η Επιτροπή πώς τοποθετείται:

- Στο γεγονός ότι με την επιζήμια για τον λαό στρατηγική της ΕΕ που στηρίζουν, συνδιαμορφώνουν και υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις, η παράδοση των αυτοκινητοδρόμων και άλλων υποδομών σε επιχειρηματικούς ομίλους οδηγεί σε τραγικές συνέπειες για την ασφάλεια του λαού που τις χρησιμοποιεί, όπως και σε δραματικές αυξήσεις διοδίων που επιβαρύνουν το ήδη τσακισμένο λαϊκό εισόδημα;

- Στο δίκαιο αίτημα των εργαζομένων για πλήρη κατάργηση των διοδίων και άμεση απόσυρση οποιασδήποτε πρότασης επιβάλλει την αύξησή τους;».

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Απαίτησαν απαντήσεις και μέτρα για όσα «καίνε» τους φοιτητές

Απέσπασαν δέσμευση για μετεγγραφές στους πληγέντες φοιτητές της Θεσσαλίας

Τα ζητήματα της φοιτητικής στέγης και των μετεγγραφών, τα αναγκαία μέτρα στήριξης των Θεσσαλών φοιτητών και μια σειρά προβλήματα που προκύπτουν με το άνοιγμα των πανεπιστημίων έθεσε χτες αντιπροσωπεία 20 Φοιτητικών Συλλόγων, Συλλόγων Οικοτρόφων και της Ομάδας Θεσσαλών Φοιτητών προς το υπουργείο Παιδείας.

Οι φοιτητές, μετά την άρνηση του υπουργού Παιδείας να τους συναντήσει, την οποία και έχουν καταγγείλει, συναντήθηκαν με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου για τα παραπάνω άμεσα θέματα γύρω από τα οποία έχουν αναπτύξει αγωνιστικές πρωτοβουλίες και διεκδικήσεις. Σύμφωνα με εκπροσώπους τους, κάτω από την πίεση που άσκησαν, κατάφεραν να αποσπάσουν τις δεσμεύσεις πως θα έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στη σχολή που επιθυμούν όλοι οι πληγέντες φοιτητές από την περιοχή της Θεσσαλίας, θα δοθούν «κατ' εξαίρεση» μετεγγραφές σε φοιτητές που έχουν σημαντικό πρόβλημα και θα αποσταλεί οδηγία σε όλα τα ιδρύματα για την άμεση εισδοχή φοιτητών στις εστίες αλλά και την πιθανότητα αξιοποίησης υποδομών των ιδρυμάτων. Ωστόσο, όπως σχολίαζαν, η διεκδίκηση για να υλοποιηθούν τα παραπάνω συνεχίζεται, καθώς «ξέρουμε πολύ καλά πως υπάρχει απόσταση από τα λόγια και από τις πράξεις της κυβέρνησης».

Ειδικότερα, για το οξυμένο ζήτημα της στέγασης, οι εκπρόσωποι των φοιτητών ζήτησαν να προχωρήσει η άμεση εισδοχή των φοιτητών στις εστίες, να αξιοποιηθούν δωμάτια και ξενοδοχεία για να στεγαστούν δωρεάν φοιτητές, καθώς και να αποφασιστεί αύξηση του στεγαστικού επιδόματος στο φόντο της ακρίβειας και των μεγάλων ενοικίων. Σύμφωνα με τους ίδιους, αντιμετώπισαν μία προσπάθεια από πλευράς υπουργείου να πείσει ότι είναι αδύνατο να λυθεί το θέμα, λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν αναγκαίοι πόροι» για να καλυφθούν όλοι και πρέπει να επιλέξουμε ακόμα και ανάμεσα στον «φτωχό και τον πλημμυροπαθή φοιτητή». Το θέμα παραπέμφθηκε σε νέα συνάντηση με το ΙΝΕΒΙΔΙΜ.

Εκ μέρους της ομάδας Θεσσαλών φοιτητών παρουσιάστηκε η κατάσταση που βιώνουν και πέρα από τη δέσμευση για μετεγγραφή όσων Θεσσαλών φοιτητών κάνουν αίτηση, το υπουργείο δεν απάντησε συγκεκριμένα στα αιτήματα για έκτακτο επίδομα, για σειρά μέτρων ενίσχυσης όπως έχουν διατυπωθεί.

Ενόψει των μετεγγραφών, διατυπώθηκε από τους φοιτητές το αίτημα να πάρουν όλοι όσοι έχουν ανάγκη μετεγγραφή, χωρίς κόφτες και φραγμούς από άδικα κριτήρια και να αντιμετωπιστεί το απαράδεκτο φαινόμενο της μη αντιστοιχίας δεκάδων τμημάτων που εγκλωβίζει με ευθύνη της κυβέρνησης εκατοντάδες φοιτητές. Για τους εκπροσώπους των φοιτητών, η δέσμευση πως μπορούν να υπάρξουν μετεγγραφές ακόμα και κατ' εξαίρεση δείχνει πως τώρα είναι ανάγκη να συγκροτηθούν επιτροπές μετεγγραφέντων σε κάθε σχολή και τμήμα για να οργανωθεί η άσκηση πίεσης, ώστε κανείς φοιτητής να μην παρατήσει τις σπουδές του, αλλά και να μην χάσει το εξάμηνο σε περίπτωση μεγάλων καθυστερήσεων.

Αναφορικά με τα προβλήματα που σχετίζονται με την έναρξη των μαθημάτων, οι φοιτητές επεσήμαναν την ομολογία του υπουργείου πως οι σχολές βρίσκονται σε οριακή κατάσταση και το ότι δεν είναι στις προτεραιότητές του η κάλυψη των κενών σε διδακτικό προσωπικό, η κατάσταση με τις υποδομές, η ομαλή ένταξη των πρωτοετών φοιτητών.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
«Συναστρία» συμφερόντων και εγκληματικές ευθύνες

Στο τραγικό εργατικό «ατύχημα» που έγινε την περασμένη Δευτέρα στον Πειραιά, με έναν ακόμα εργαζόμενο να μην επιστρέφει ζωντανός από το μεροκάματο, αφού τον κατάπιε η γη στο σαθρό φρεάτιο της οδού Πολυδεύκους, «συναντιούνται» όλα τα στοιχεία μιας εγκληματικής πολιτικής που βάζει σε μεγάλο κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή.

Στοιχεία που αποκαλύπτουν τις ευθύνες των πολυδιαφημισμένων ως ...«ικανών» περιφερειαρχών και δημάρχων, της εργοδοσίας και του κράτους, που με την πολιτική τους μετατρέπουν γειτονιές, χώρους δουλειάς και υποδομές σε παγίδες θανάτου.

* * *

Πρώτον, η εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο, με τη γνωστή πρακτική των εργολαβιών, ήξερε ότι μέρος των εργασιών αφορά παρεμβάσεις σε σαθρά φρεάτια του «περασμένου αιώνα», όπου συχνά παρατηρούνται «καταπτώσεις τοιχωμάτων». Είχε ενημερώσει μάλιστα γι' αυτά και επομένως η περιφερειακή αρχή γνώριζε τους κινδύνους. Οπως φάνηκε όμως για άλλη μια φορά, παίχτηκε το «πάμε κι όπου βγει», με αποτέλεσμα την τραγική απώλεια ενός εργάτη.

Δεύτερον, στο έδαφος των σμπαραλιασμένων τεχνικών υπηρεσιών, που είναι «κανονικότητα» σε δήμους και Περιφέρειες, για να μειώνονται τα λειτουργικά τους «κόστη», και με βάση τον χαρακτήρα της Τοπικής Διοίκησης ως «αντλίας» «ζεστού» χρήματος σε ομίλους, το συγκεκριμένο έργο έχει σπάσει σε εργολαβίες. Αυτές με τη σειρά τους κομματιάστηκαν σε υπεργολάβους κι αυτοί το ανέθεσαν σε ...τρίτους υπό-υπεργολάβους. Μάλιστα, για να «χτυπήσει» το έργο και για να εξασφαλίσει ένα ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους, η εργολαβία είναι βέβαιο πως έκανε περικοπές και στα μέτρα ασφάλειας των εργαζομένων, που θα έπρεπε να είναι αυξημένα στο συγκεκριμένο έργο, λόγω της σαθρότητας του εδάφους.

* * *

Τρίτον, μιλάμε για ένα ακόμα έργο βιτρίνας, και μάλιστα από τα πιο πολυδιαφημισμένα στην αστική ανάπλαση του Πειραιά, που υπηρετεί την ανάδειξη της πόλης σε ναυτιλιακό, εμπορικό και τουριστικό κέντρο. Στη συγκεκριμένη περιοχή, εγκαταλελειμμένα κτίρια ανακαινίζονται και μετατρέπονται σε γραφεία επιχειρήσεων και τραπεζών, ή σε κατοικίες για υψηλά εισοδήματα, παρασέρνοντας συνολικά το κόστος της στέγης για ιδιοκτήτες και νοικάρηδες στην ευρύτερη περιοχή. Με αυτόν ακριβώς τον σχεδιασμό γίνεται η ανάπλαση από δήμο και Περιφέρεια και όχι για τις ανάγκες του λαού, που στενάζει από την έλλειψη ελεύθερων χώρων, σύγχρονων χώρων δωρεάν ψυχαγωγίας και άθλησης, νεόκτιστων σχολείων κ.ά.

Εργα όπως αυτό που γίνεται στην περιοχή, μπαίνουν σε εφαρμογή μόνο όταν ...κάτσει η συναστρία των επιχειρηματικών συμφερόντων. Διαφορετικά οι περιοχές αυτές ρημάζουν για δεκαετίες. Οπως θα γίνει και όταν σπάσει αυτή η συναστρία, όταν δηλαδή αλλάξουν οι προτεραιότητες των ομίλων και αφήσουν πίσω τους τα γνωστά κουφάρια της ανάπτυξής τους. Ε, αυτό το έργο που βάφτηκε με το αίμα του εργάτη και όπως αποδείχθηκε γίνεται όπως όπως, διαφημίζεται από τη δημοτική αρχή Πειραιά και την περιφερειακή αρχή Αττικής ως έργο μετατροπής της περιοχής σε «κύτταρο επιχειρηματικότητας», σε «επιχειρηματικό κόμβο» και άλλα παρόμοια!

* * *

Στο φόντο των παραπάνω, και παρά τις σοβαρές καταγγελίες που έχουν γίνει από την πρώτη στιγμή, η βουβαμάρα τόσο από την περιφερειακή αρχή Αττικής, τους υποψηφίους της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τη δημοτική αρχή Πειραιά συνεχίζεται. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι δεν έχουν μπει στον κόπο να βγάλουν έστω κι ένα συλλυπητήριο μήνυμα για τον αδικοχαμένο εργάτη!

Οσο «ικανοί» είναι λοιπόν στην προώθηση των επιχειρηματικών σχεδιασμών και των ανάλογων έργων, τόσο εχθρικοί και επικίνδυνοι αποδεικνύονται για τη ζωή του λαού, την ουσιαστική προστασία των εργαζομένων από κάθε είδους κίνδυνο. Αυτή η εγκληματική πολιτική, όπως και τα αποτελέσματά της, πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου. Να δεχθεί ένα ακόμα πλήγμα την Κυριακή, να σταλεί το μήνυμα «μόνοι τους και όλοι μας» με ψήφο στη «Λαϊκή Συσπείρωση», στους υποψηφίους του ΚΚΕ, βάζοντας στο επίκεντρο τις ανάγκες των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων!


Δ. Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ