ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2023
Σελ. /24
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Οσοι λένε «ως εδώ» να παλέψουν μαζί μας!

Σε συγκέντρωση στην πλατεία Μερκούρη, στα Πετράλωνα, μίλησε το απόγευμα της Τρίτης 3 Οκτώβρη ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας. Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν η Κατερίνα Γεράκη, υποψήφια σύμβουλος Κεντρικού Τομέα Περιφέρειας Αττικής, και ο Χρήστος Κρεμαστάς, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αθήνας.

«Πάνε να μας πείσουν», ανέφερε ο Νίκος Σοφιανός, «πως ό,τι και να γίνει, την Κυριακή το βράδυ, ο Μπακογιάννης θα είναι δήμαρχος και ο Χαρδαλιάς περιφερειάρχης! Πάνε να μας πείσουν, δηλαδή, πως δεν έχει σημασία το ότι ο κόσμος βράζει από προβλήματα. Υπάρχει έκδηλη αγανάκτηση. Ολα αυτά που έγιναν αυτά τα 4 χρόνια στην πόλη έχουν κοστίσει σε αυτή τη δημοτική αρχή, έχουν κοστίσει σε αυτή την περιφερειακή αρχή.

Πρέπει και μπορούμε να τους χαλάσουμε αυτό το σενάριο. Είναι στις δυνατότητες που έχει σήμερα ένα σημαντικό κομμάτι του λαού μας, που καταλαβαίνει ότι είναι και δική του υπόθεση όχι μόνο η συμμετοχή στις εκλογές, αλλά να πάρει θέση: Ποια πολιτική θα συγκρουστεί με την πολιτική του Μπακογιάννη, ποια πολιτική μπορεί να συγκρουστεί με τα "έργα και τις ημέρες" της Περιφέρειας του Πατούλη και του Χαρδαλιά.

Γι' αυτό πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτές τις μέρες που απομένουν, να μπουν τα πραγματικά διλήμματα. Γιατί έχει λόγους ο εργαζόμενος, ο άνεργος, ο νέος, ο συνταξιούχος που πιέζεται καθημερινά στη ζωή του, που αντιμετωπίζει τα αδιέξοδα που του φορτώνει αυτή η πολιτική, και να ψηφίσει και να τους καταδικάσει, αλλά και να στηρίξει την άλλη πολιτική πρόταση σε συγκεκριμένα προβλήματα αυτής της Περιφέρειας και αυτού του δήμου».

Μπορούμε και αλλιώς!

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους δήμους και τις Περιφέρειες, ο Νίκος Σοφιανός σημείωσε:

«Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές η κυβέρνηση, εκτός από το να πηγαίνει ο πρωθυπουργός βόλτα χεράκι χεράκι με τους εκλεκτούς του υποψήφιους περιφερειάρχες και δημάρχους, φέρνει στη Βουλή νομοσχέδιο για τους δήμους και τις Περιφέρειες, κάνοντας ακόμα πιο υπερσυγκεντρωτικά τα όργανα διοίκησης, μειώνοντας τις δυνατότητες ελέγχου της αντιπολίτευσης, καταργώντας νομικά πρόσωπα που έχουν σχέση με τον πολιτισμό και τις κοινωνικές υπηρεσίες, καταργώντας τις σχολικές επιτροπές που έχουν σχέση με τη λειτουργία των σχολείων και ταυτόχρονα λέει στο νομοσχέδιό του ότι πρέπει οι δήμοι να διαμορφώνουν ένα φιλοεπενδυτικό περιβάλλον.

Πρέπει οι δήμοι να ιδιωτικοποιούν λειτουργίες για να γίνονται πιο αποτελεσματικές, πρέπει να αξιοποιούν τους ελεύθερους χώρους, τους αιγιαλούς, τα δάση ώστε να επιταχυνθεί η "πράσινη μετάβαση" και η "πράσινη ανάπτυξη". Και πρέπει οι δήμοι να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό και να αυξήσουν τα δικά τους έσοδα». Σχολίασε ότι αυτό το φιλοεπενδυτικό περιβάλλον θεσμοθέτησε η δημοτική αρχή Μπακογιάννη με τη στήριξη και τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε: «Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να πούμε για να αναδείξουμε το πώς στην πράξη συγκρούονται και στην Αθήνα, όπως και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, δύο πολιτικές.

Για να αλλάξει η κατάσταση στη χώρα χρειάζεται να αλλάξει η τάξη που κυβερνά. Χρειάζεται να διαμορφωθεί μια πλειοψηφία που θα διεκδικεί τον πλούτο που παράγει αυτή η χώρα.

Για να αλλάξει η διοίκηση σε έναν δήμο χρειάζεται αποφασιστικότητα ενός κόσμου που λέει "μπορούμε και αλλιώς". Μπορούμε με μία άλλη διαχείριση εντός αυτού του εκμεταλλευτικού συστήματος, όχι να το αλλάξουμε, αλλά να πάρει ανάσες η ζωή μας, η καθημερινότητά μας, να προταθούν οι δικές μας ανάγκες και να συγκρουστούμε, έτσι, με μία κυβέρνηση εχθρική, είτε διοικώντας είτε αντιπολιτευόμενοι.

Αυτό είναι η υλοποίηση του συνθήματος που βάλαμε προεκλογικά "100% μαχητική αντιπολίτευση" σε αυτήν την κυβέρνηση και αυτό το σύνθημα εμείς τρεις μήνες μετά τις εκλογές το κάνουμε πράξη. Δεν φάγαμε εμείς μήνες ολόκληρους με την "κασσελακιάδα", να συζητάμε αυτόν ή εκείνον. Οι αγωνιστές που βρίσκονταν στους δήμους και τις Περιφέρειες, μαζί με νέους αγωνιστές που παίρνουν τη σκυτάλη, δίνουν τη μάχη και από αυτόν τον χώρο για να συγκρουστούμε με την κυβερνητική πολιτική, για να συγκρουστούμε με την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου και το αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης είναι στο χέρι του καθενός και της καθεμιάς.

Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις πέντε μέρες που μένουν, γιατί πραγματικά υπάρχει κόσμος που θέλει και μπορεί να ακούσει, να πιάσει τόπο η πολιτική μας, τα επιχειρήματά μας, οι θέσεις μας, η συνέπεια λόγων και έργων και αυτό πρέπει να το κάνουμε ιδιαίτερα απευθυνόμενοι και σε έναν κόσμο που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ πρόσφατα, ή θεωρεί εαυτόν ΣΥΡΙΖΑ. Που βλέπει αυτά που γίνονται και νιώθει ότι είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, που πρέπει να πει ένα "ως εδώ".

Αυτός ο κόσμος πρέπει και μπορεί να παλέψει μαζί μας. Τώρα είμαστε χρήσιμοι, τώρα χρειαζόμαστε όλοι, σε μία μεγάλη προσπάθεια να αλλάξουμε τα πράγματα και στον δήμο. Σε μία μεγάλη προσπάθεια να συγκρουστούμε με τους υποψηφίους της κυβέρνησης στην Περιφέρεια, στον δήμο. Γιατί μπορούμε να έχουμε νίκες απαραίτητες, αναγκαίες στον μεγάλο και όμορφο αγώνα που δίνουμε».

Μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση στο Αιγάλεω

Μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το απόγευμα στο Αιγάλεω, στην πλατεία Εσταυρωμένου.

Παρευρέθηκαν ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η Βιβή Δάγκα, βουλευτής Δυτικού Τομέα και μέλος της ΚΕ, και οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι Δυτικού Τομέα Μαρία Κουρέα και Φιλιώ Παπαμιχαήλ.

Από το βήμα της συγκέντρωσης ο Γιώργος Στεφανάκης, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στον Δυτικό Τομέα, κάλεσε τους παρευρισκόμενους τις τελευταίες μέρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές να δώσουν τη μάχη ώστε να βγει πιο ενισχυμένη η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Αττικής και στον δήμο Αιγάλεω, ώστε από καλύτερη θέση ο λαός να μπορεί να παλέψει για τις ανάγκες του, αλλά και να πάρει απάντηση η κυβέρνηση που διά στόματος Μητσοτάκη καλεί η χώρα να ξαναβαφτεί μπλε, ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτη το αντιλαϊκό της έργο.

Ο λαός της Δυτικής Αθήνας, τόνισε ο Γ. Στεφανάκης, γνωρίζει ότι τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» απαρτίζονται από αγωνιστές, που ήταν μπροστά σε όλους τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες της προηγούμενης περιόδου, και αυτό αποτελεί εγγύηση ότι θα σταθούν μπροστάρηδες στους αγώνες που έρχονται.

Στην ομιλία του ο Νίκος Καραγιάννης, υποψήφιος δήμαρχος Αιγάλεω, ανάμεσα σε άλλα τόνισε ότι τις μέρες που απομένουν «δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να φτάσει παντού το κάλεσμα της "Λαϊκής Συσπείρωσης"». Αναφέρθηκε στην ευθύνη όλων των προηγούμενων διοικήσεων για την κατάσταση της πόλης: Την υποβάθμιση και υποστελέχωση των υπηρεσιών για να κάνουν οι εργολάβοι πάρτι. Τη μείωση των παιδικών σταθμών, που έγινε πάνω από μια δεκαετία και διατηρήθηκε από όλες τις μέχρι τώρα διοικήσεις, με αποτέλεσμα το 2023 να μένουν εκτός πάνω από 140 βρέφη. Την κατάσταση με τη σχολική στέγη, όπου παραμένουν εδώ και 4,5 χρόνια 5 σεισμόπληκτα σχολεία, χωρίς να έχει γίνει καμία εργασία συντήρησής τους.

Ανέδειξε δε ότι οι διάφορες μεταγραφές μεταξύ των συνδυασμών ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, που χωράνε μέχρι και φασίστες, δείχνουν τη σύμπλευσή τους για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Κλείνοντας τόνισε ότι όποιος λαϊκός άνθρωπος έχει αγανακτήσει από αυτήν την κατάσταση, στις 8 Οκτώβρη έχει επιλογή: Να ψηφίσει «Λαϊκή Συσπείρωση», τη μόνη δύναμη που μπορεί να εκφράσει δυναμικά το Αιγάλεω των πολλών, κόντρα στα κέρδη των λίγων.

Ομιλίες υποψηφίων σε όλη τη χώρα

Σήμερα, Πέμπτη

-- Στις 6.30 μ.μ. στην Ιεράπετρα, στην κεντρική πλατεία με ομιλήτρια την Μαρία Κοτσιφάκη, υποψήφια δήμαρχο.

-- Στις 7 μ.μ., ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, θα μιλήσει στη συγκέντρωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δήμου Δίου - Ολύμπου, στο Λιτόχωρο.

-- Στις 7 μ.μ. στα Ανω Λιόσια, στην πλατεία Ηρώων, με ομιλητές την Αγγελική Παπαδάτου, υποψήφια δήμαρχο Φυλής, και τον Γιώργο Τάτση, υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο Δυτικής Αττικής.

-- Στις 7.30 μ.μ. στο Μοσχάτο, στην πλατεία Μεταμορφώσεως. Θα μιλήσουν η Στέλλα Βαλαβάνη, υποψήφια δήμαρχος Μοσχάτου - Ταύρου, και η Εύη Γεωργιάδου, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Νότιου Τομέα. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του ΚΚΕ στον Νότιο Τομέα.

-- Στις 7.30 μ.μ. στου Ζωγράφου, στην πλατεία Τερζάκη. Θα μιλήσουν ο Ανδρέας Καραβίδας, υποψήφιος δήμαρχος Ζωγράφου, και η Δανάη Πλα - Καρύδη, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Κεντρικού Τομέα.

-- Στις 7.30 μ.μ. στην Ελευσίνα, στην πλατεία Ευμολπιδών (απέναντι από τα «Goody's») με ομιλητές τους Κωνσταντίνο Κώνστα, υποψήφιο δήμαρχο, και Δήμο Κουμπούρη, υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο Δυτικής Αττικής.

-- Στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Παπαγιαννοπούλου στην Κάτω Αχαγιά. Θα μιλήσει ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος, και θα χαιρετίσει ο Αλέκος Θανόπουλος, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας.

-- Στις 7.30 μ.μ. στην Πάρο, στην πλατεία Εκατονταπυλιανής στην Παροικιά.

-- Στις 8 μ.μ. στη κεντρική πλατεία Ελασσόνας. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Αβρανάς, υποψήφιος δήμαρχος Ελασσόνας.

-- Στις 8.30 μ.μ. στην Ικαρία, στην πλατεία Αγ. Κηρύκου.

Συγκεντρώσεις σε μεγάλες πόλεις

Σήμερα Πέμπτη

-- Στις 7 μ.μ. στα Τρίκαλα, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Θα μιλήσουν ο υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας Τάσος Τσιαπλές και ο υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Καΐκης.

-- Στις 8.30 μ.μ. στη Ζάκυνθο, στην πλατεία Αγίου Μάρκου. Θα μιλήσουν ο υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Κωνσταντίνου και η Αλεξάνδρα Μπαλού, υποψήφια περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων.

-- Στις 8.30 μ.μ. στη Λιβαδειά, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (κεντρική πλατεία). Θα μιλήσουν η Λαμπρινή Γερονικολού, υποψήφια δήμαρχος Λεβαδέων, και η Λιάνα Καραβασίλη, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Βοιωτίας.

Αύριο Παρασκευή

-- Στις 8.30 μ.μ. στην Πρέβεζα, στην Παραλία στα Δικαστήρια. Θα μιλήσουν ο υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου Γιώργος Πρέντζας και ο υποψήφιος δήμαρχος Κώστας Κύρλας.

-- Στις 8.30 μ.μ. στην Ικαρία, στην πλατεία Ευδήλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ