ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2023
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Στο «κόκκινο» η λειτουργία τους, κλινικές και τμήματα καταρρέουν

Λίγες μέρες μετά τις εικόνες ντροπής που κυκλοφόρησαν για την Ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου «Αγία Ολγα», και με την κυβέρνηση να επιχειρεί να κουκουλώσει τις ευθύνες της με καρατομήσεις διοικητών, νέες καταγγελίες φέρνουν στην επιφάνεια την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία. Ασθενείς και προσωπικό βρίσκονται στο έλεος των ελλείψεων υγειονομικών και του σμπαραλιασμένου εξοπλισμού, αποτέλεσμα της λειτουργίας τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με τα σωματεία των νοσοκομείων να διεκδικούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης.

Στο ίδιο πλαίσιο, με κατάρρευση κινδυνεύουν το Αναισθησιολογικό Τμήμα και η λειτουργία των χειρουργικών αιθουσών στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, μετά την αναιτιολόγητη μετακίνηση αναισθησιολόγων γιατρών από το Σισμανόγλειο στο εξίσου υποστελεχωμένο Νοσοκομείο «Παμμακάριστος». Να σημειωθεί ότι από τις 14 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων στο Σισμανόγλειο οι 8 είναι κενές!

Τα παραπάνω οδήγησαν προχθές το Σωματείο Εργαζομένων του Σισμανόγλειου σε έκτακτη συνεδρίαση, όπου αποφάσισε ομόφωνα να καταγγείλει τη μετακίνηση δύο ακόμα αναισθησιολόγων από το Σισμανόγλειο στην «Παμμακάριστο», με απόφαση του διοικητή της 1ης ΥΠΕ, και την ταυτόχρονη μετακίνηση μίας αναισθησιολόγου από την «Παμμακάριστο» στο Σισμανόγλειο.

Το Σωματείο σημειώνει ότι «η απώλεια των συγκεκριμένων αναισθησιολόγων ιατρών από το στελεχιακό ιατρικό δυναμικό του νοσοκομείου προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του χειρουργείου και κυρίως απαξιώνει την πολυετή προσφορά των συναδέλφων μας ιατρών, οι οποίες στην πρώτη γραμμή δίνουν καθημερινά τον αγώνα τους, στηρίζοντας το πολύπαθο σύστημα Υγείας».

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια να μπαλωθούν τα κενά σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό με μετακινήσεις από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, αντί να γίνουν άμεσα μόνιμες προσλήψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές, λοιπούς επιστήμονες και βοηθητικό προσωπικό. Μάλιστα, η μία αναισθησιολόγος πήρε στις 3/10 την απόφαση να μετακινηθεί την ίδια μέρα στην «Παμμακάριστο», δηλαδή άρον - άρον, χωρίς να προλάβει καν να πάρει τη φαρμακευτική της αγωγή, όπως η ίδια αναφέρει! Δεν είναι η πρώτη φορά που η διοίκηση του νοσοκομείου και η 1η ΥΠΕ λύνουν προβλήματα στελέχωσης του νοσοκομείου με εργαζόμενους με «μπλοκάκι», κουκουλώνοντας τις ελλείψεις. Δεν είναι η πρώτη φορά που το νοσοκομείο αποδυναμώνεται και κινδυνεύει η λειτουργία του.

Το Σωματείο Εργαζομένων απαιτεί να ανακληθεί η παραπάνω απόφαση, η κυβέρνηση να επαναφέρει τις αναισθησιολόγους στο νοσοκομείο, ώστε να λειτουργεί απρόσκοπτα και με ασφάλεια, και φυσικά άμεσες προσλήψεις για την κάλυψη των κενών θέσεων των αναισθησιολόγων και όλων των άλλων γιατρών.

«SOS» εκπέμπουν οι γιατροί στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου

Τη δική τους κραυγή αγωνίας εκπέμπουν οι ειδικευόμενοι γιατροί, οι αγροτικοί γιατροί και η Ενωση Ιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, για τη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, σημειώνοντας σε ανοιχτή επιστολή τους ότι το νοσοκομείο βρίσκεται υπό κατάρρευση και σε πλήρη αποσύνθεση.

Αποκαλυπτικά είναι όσα καταγγέλλουν, ξεκινώντας από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), που όπως σημειώνουν είναι επικίνδυνα υποστελεχωμένο: «Επανδρώνεται κυρίως από αγροτικούς, χωρίς καμία κλινική εμπειρία. Οι επιμελητές ΤΕΠ όλο και μειώνονται, ενώ πενιχρή είναι και η παρουσία ειδικευόμενων σε Χειρουργική και Παθολογική, με αποτέλεσμα μια χούφτα γιατρών να εργάζονται πάνω από 80 ώρες τη βδομάδα και η πλειοψηφία αυτών είναι 24ωρες εφημερίες ΤΕΠ. Η έλλειψη επιμελητών ΤΕΠ, Χειρουργικής και Παθολογικής αφήνει το ΤΕΠ εκτεθειμένο χωρίς κάλυψη και συνεπώς επωμίζονται όλο τον φόρτο εργασίας αγροτικοί και ειδικευόμενοι. Πολλές φορές αναλαμβάνει όλα τα περιστατικά το Παθολογικό ΤΕΠ, που δεν έχει εμπειρία από χειρουργικά περιστατικά».

Επίσης: «Ενας νομός με 80.000 κόσμο δεν έχει εξωτερικό Παθολογικό Ιατρείο, συνεπώς όλα τα περιστατικά περνάνε από το ΤΕΠ, χωρίς να εξυπηρετηθούν ουσιαστικά, και ακολούθως παραπέμπονται σε ιδιώτες, αφού ειδικοί δεν υπάρχουν στο νοσοκομείο. Παθολόγοι και χειρουργοί, ειδικότητες πρώτης γραμμής, είναι ελάχιστοι και κάποιοι σε άδειες (μητρότητας, κυήσεως, πατρότητας). Γαστρεντερολόγος υπάρχει ένας, ογκολόγος ένας, πνευμονολόγοι όσοι για να υπολειτουργεί μια κλινική, ουρολόγοι δύο, δερματολόγος κανένας και ψυχίατρος ένας.

Ακόμα και οι ελάχιστες κλινικές που λειτουργούν με "επαρκή" αριθμό ιατρών δεν προσελκύουν κανέναν νέο γιατρό, με αποτέλεσμα να οδηγούνται και αυτές αργά και σταδιακά στον ενταφιασμό τους.

Το ΓΝΡ μετατρέπεται σε ένα Κέντρο Υγείας, που παραπέμπει ολοένα και περισσότερα περιστατικά στον ιδιωτικό τομέα και σε κεντρικότερα νοσοκομεία.

Σε λίγους μήνες δυστυχώς δεν θα έχει απομείνει κανείς ειδικός ή ειδικευόμενος στο νοσοκομείο, όπως και ουδείς αγροτικός θα δηλώνει τον νομό Ρεθύμνης. Σύντομα δεν θα λειτουργεί ούτε Παθολογικό ΤΕΠ στον νομό. Εξι παραιτήσεις αγροτικών και ειδικευόμενων είχαμε το τελευταίο εξάμηνο!».

Χαρακτηριστικά είναι όσα δηλώνει η Μιχαέλα Αβδή, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου και αγροτική γιατρός στο ΚΥ Σπηλίου:

«Η λειτουργία του νοσοκομείου κρέμεται σε μια κλωστή, με τις κλινικές να λειτουργούν με το φιλότιμο και την υπερεργασία των γιατρών. Κάθε μέρα ζούμε με την αγωνία αν θα βγουν οι εφημερίες. Λείπουν βασικές ειδικότητες γιατρών σε όλες τις κλινικές. Οι εφημερίες της Παθολογικής κλινικής βγαίνουν με μετακινήσεις αγροτικών γιατρών από Κέντρα Υγείας του νομού και μετακινήσεις παθολόγων από άλλα νοσοκομεία. Στα ΤΕΠ του νοσοκομείου έχουν μείνει μόλις τέσσερις επιμελητές γιατροί, με αποτέλεσμα να κάνουμε 24ωρες εφημερίες. Δεν έχουμε χρόνο ούτε για διάλειμμα για φαγητό. Οι παραιτήσεις συναδέλφων έρχονται η μία μετά την άλλη ακριβώς γιατί τα τμήματα λειτουργούν οριακά, με εξουθενωμένο το προσωπικό, με χιλιάδες μέρες χρωστούμενα ρεπό και άδειες».

Και όπως ενημερώνει, η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου το επόμενο διάστημα «θα πάρει πρωτοβουλία για να υπάρξουν κοινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες με φορείς και σωματεία του νομού. Δεν θα αφήσουμε το Νοσοκομείο Ρεθύμνου και την υγεία των Ρεθεμνιωτών στην τύχη τους».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ»
Οι ευθύνες της κυβέρνησης για την τραγική κατάσταση δεν κρύβονται

Την απόφαση του υπουργού Υγείας να παύσει από τα καθήκοντά της τη διοίκηση του νοσοκομείου, που έγινε στο φόντο των καταγγελιών για το Ψυχιατρικό Τμήμα, σχολιάζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων» στο Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Αγία Ολγα». Και σημειώνει ότι σε καμιά περίπτωση αυτή η κίνηση της κυβέρνησης «δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες των υπουργείων και όλων των κυβερνήσεων ανεξαιρέτως, για την άθλια κατάσταση που βιώνουν εργαζόμενοι και ασθενείς στο τμήμα αυτό και όχι μόνο».

Υπενθυμίζει ότι «η ηγεσία του υπουργείου Υγείας καθώς και η προηγούμενη γνώριζαν το πρόβλημα, όταν, μάλιστα, πριν από τρία χρόνια έδιναν υποσχέσεις σε επίσκεψή τους στο Τμήμα. Δεν μπορούν να κάνουν τους ανήξερους.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μιλά για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης (μνημόνιο το είπε ο πρωθυπουργός) και δωρεές, αλλά χτες στην ουσία υποσχέθηκαν διόρθωση μικροζημιών, δηλαδή μερεμέτια για να κρυφτούν τα χάλια. Το κτίριο όμως χρειάζεται ριζική αναβάθμιση για να είναι ασφαλές και σύγχρονο.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ρίχνει τώρα ευθύνες στη διοίκηση του νοσοκομείου, ακριβώς γιατί δεν έκανε αυτά τα "μπαλώματα", να μην εκτίθεται ο εκάστοτε υπουργός δηλαδή (αυτή η διοίκηση με τρεις υπουργούς Υγείας συνυπήρχε...).

Αυτό που σίγουρα δεν μπορεί να κρυφτεί, είναι οι ευθύνες αυτών και των προηγούμενων για την πολιτική της συστηματικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, της πριμοδότησης των ιδιωτικών ομίλων Υγείας, του νοσοκομείου - επιχείρηση, της διαχείρισης της πανδημίας, της ταλαιπωρίας των ασθενών, της εντατικοποίησης της δουλειάς, των καθηλωμένων μισθών. Αυτή την πολιτική που οδηγεί έναν υγειονομικό να προτιμά να μείνει άνεργος από το να δουλεύει στο ΕΣΥ!

Οι εργαζόμενοι και οι υγειονομικοί δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα από αυτούς που μας έφτασαν ως εδώ, αυτούς που παίζουν τώρα τους ανήξερους.

Μπορούν να περιμένουν τα πάντα, αν διεκδικήσουν συλλογικά τις ανάγκες τους κόντρα στα κέρδη και τα συμφέροντα των λίγων».

Παναττική στάση εργασίας υγειονομικών

Σε παναττική στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Κάνιγγος 29), θα προχωρήσουν την Τετάρτη 11 Οκτώβρη οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, μέρα συνεδρίασης για τις ενστάσεις για τους αποκλεισμούς εργαζομένων από το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

53 νεκροί, 36 διασωληνωμένοι, 868 νέες εισαγωγές

Με τη διάδοση του κορονοϊού να βρίσκεται σε νέα έξαρση, άλλοι 53 άνθρωποι με Covid-19 έχασαν τη ζωή τους, στο διάστημα 25 Σεπτέμβρη - 1 Οκτώβρη, σύμφωνα με την Εβδομαδιαία Εκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ.

Ο αριθμός των εισαγωγών για Covid-19 στα δημόσια νοσοκομεία έφτασε τις 868, αύξηση 19% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 βδομάδες.

Τη βδομάδα αναφοράς έγιναν επίσης 14 νέες διασωληνώσεις, καταγράφοντας αύξηση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 βδομάδες (11). ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 36.

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 4 από τις 8 περιοχές που ελέγχθηκαν: Ιωάννινα (+61%), Λάρισα (+59%), Θεσσαλονίκη (+19%), Ξάνθη (+12%).

Εννέα νέα κρούσματα του ιού Δυτικού Νείλου

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας βδομάδας, διαγνώστηκαν επίσης 9 νέα κρούσματα του ιού Δυτικού Νείλου. 4 άνθρωποι νοσηλεύονται εντός ΜΕΘ και 4 εκτός ΜΕΘ. Φέτος έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό 19 άνθρωποι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ