ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Οχτώβρη 2023 - Κυριακή 8 Οχτώβρη 2023
Σελ. /40
ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2024

Απογείωση των ματωμένων πλεονασμάτων που θα πληρωθούν με νέα εκτόξευση της φοροληστείας, ανάπτυξη με «καύσιμο» τα πακέτα του Ταμείου Ανάκαμψης και τα δεκάδες αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα» και ορόσημα που το συνοδεύουν, «τρύπες» στα κονδύλια για κοινωνικές ανάγκες που δίνουν σήμα παραπέρα εμπορευματοποίησης, αλλά και «αβεβαιότητες» που θα πληρώσει πάλι ο λαός, αποτελούν τα βασικά σημεία του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού που κατατέθηκε την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή.

Είναι χαρακτηριστικό - ενόψει και των τοπικών εκλογών της Κυριακής - πως για το 2024 ο προϋπολογισμός προβλέπει έλλειμμα στα ταμεία δήμων και Περιφερειών ύψους 288 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, που ούτε λίγο ούτε πολύ τους καλεί να αναπληρώσουν από την «επενδυτική δραστηριότητα» και το άγριο χαράτσωμα του λαού για να τρώνε τον περίδρομο μια χούφτα επιχειρηματικοί όμιλοι και μεγαλοεργολάβοι.

Ψηφίζουμε λοιπόν και γι' αυτά την Κυριακή, και ο λαός έχει επιλογή: Να μην εγκρίνει με την ψήφο του ή την αποχή του το τερατούργημα αυτό και τους «εκλεκτούς» των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ που υλοποιούν την πολιτική αυτή, αλλά να δυναμώσει το αντίπαλο δέος, να βρεθεί σε θέσεις μάχης για να το αντιπαλέψει με πολλούς περισσότερους εκλεγμένους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στηρίγματα στον δικό του αγώνα για τις δικές του ανάγκες.

Αγρια φοροληστεία και ματωμένα πλεονάσματα

Στοιχείο που ξεχωρίζει στο φετινό προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού είναι οι προβλέψεις για παραπέρα απογείωση της φοροληστείας, με «μπούσουλα» από του χρόνου τον στόχο για ματωμένα πλεονάσματα της τάξης του 2,1% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας. Πρόκειται, ούτε λίγο ούτε πολύ, για άλλα 5 δισ. ευρώ που θα φορτωθούν στις πλάτες του λαού, μέσω της φοροληστείας και των παραπέρα περικοπών σε κοινωνικές δαπάνες, επιπρόσθετα στα φετινά ματωμένα πλεονάσματα, που αναμένεται να κλείσουν στα 2,5 δισ. ευρώ ή 1,1% του ΑΕΠ.

Με «μπούσουλα» λοιπόν αυτά, η κυβέρνηση ετοιμάζει και νέα επέλαση φοροληστείας στον λαό, με το προσχέδιο να προβλέπει:

  • 6,2 δισ. παραπάνω φόρους (συνολικά 62,9 δισ. ευρώ, αύξηση κατά 8,1%) σε σχέση με τις προβλέψεις για φέτος που και πάλι η φοροληστεία απογειώθηκε!
  • Εκτίναξη των εσόδων από ΦΠΑ στα 24,3 δισ. ευρώ από 22,1 δισ. που προέβλεπε ο προηγούμενος (23 δισ. εκτέλεση), αυξημένα δηλαδή πάνω από 2,2 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος, ενώ οι ειδικοί φόροι μένουν σταθερά στο «ύψος» τους, στα 7,1 δισ. ευρώ. Συνολικά οι φόροι επί των αγαθών και των υπηρεσιών εκτινάσσονται στα 35,1 δισ. ευρώ, σε άλλη μια ομολογία ότι ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει «χρυσάφι» τα εμπορεύματα κι από πάνω ένα τεράστιο «καπέλο» ειδικών φόρων που η κυβέρνηση αρνείται να καταργήσει για να γεμίζουν τα κρατικά ταμεία.

Μάλιστα, ενόψει της κατάρτισης του τελικού προϋπολογισμού και με την ακρίβεια να διαλύει το λαϊκό εισόδημα, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν συζητάει την κατάργηση ΦΠΑ και ειδικών φόρων σε διατροφή, καύσιμα, μεταφορές κ.τ.λ., αλλά είναι πολύ πιθανό να αυξήσει ορισμένους τουλάχιστον από τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, όπως π.χ. να ανέλθει στο 13% για εισιτήρια σε τρένο, μετρό και τραμ, σε αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά εισιτήρια, εισιτήρια των επιβατικών πλοίων, τον τουρισμό και την εστίαση (καφέ, ροφήματα), τα εισιτήρια στους κινηματογράφους και τα θέατρα όπου εφαρμόζεται ΦΠΑ 6% κ.ο.κ.

  • Παραπέρα γιγάντωση και των άμεσων φόρων, όπως των φόρων εισοδήματος φυσικών προσώπων, που προβλέπεται να φτάσουν στα 13 δισ. ευρώ, αυξημένοι κατά 1,7 δισ. σε σχέση με φέτος. Μάλιστα, με θράσος η κυβέρνηση λέει πως αυτό οφείλεται στην - ονομαστική - αύξηση των μισθών και συντάξεων λόγω «της συνακόλουθης αυξημένης παρακράτησης του φόρου», με τον λαό να πληρώνει ξανά από την άλλη τσέπη τις «αυξήσεις» - κοροϊδία που τόσο διαφημίζει η κυβέρνηση.
Επίθεση σε αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες

Την ίδια ώρα, ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 6,9 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά περίπου 2 δισ. Κι εδώ η «καμπάνα χτυπά» για αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες - για τους οποίους ο προϋπολογισμός προαναγγέλλει ένα ακόμα άγριο πογκρόμ, αφού όπως λέει «προτεραιοποιούνται οι μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα με σειρά μέτρων που έχουν ανακοινωθεί για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».

Η γνωστή προπαγάνδα περί των «φοροφυγάδων επαγγελματιών», αυτή που επιστρατεύτηκε κάθε φορά από τις κυβερνήσεις των μνημονίων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, για τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, την καθιέρωση του τέλους επιτηδεύματος, την προκαταβολή φόρου στο 100%, επιστρατεύεται ξανά τώρα για να προετοιμάσει το έδαφος για το νομοσχέδιο που έρχεται και προβλέπει σφίξιμο της «ψηφιακής» θηλιάς με διασύνδεση POS και ταμειακών μηχανών, υποχρεωτικά ηλεκτρονικά βιβλία μέσω myDATA κ.ο.κ. Ενώ μια σειρά από δημοσιεύματα - «τροχιοδεικτικές» κάνουν λόγο για φορολογία για τους επαγγελματίες με εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, ακόμα και στο 15%-20% από 9%.

Τις νέες αυξήσεις προανήγγειλε άλλωστε και ο υφυπουργός Οικονομικών, Χ. Θεοχάρης, ενώ οι διαψεύσεις που ακολούθησαν κάθε άλλο παρά διαψεύδουν το άλλο μισό της δήλωσής του: «Ανεξαρτήτως συντελεστών, η συνολική φορολογική επιβάρυνση των ατομικών επιχειρήσεων πρέπει να ανέβει», έλεγε στην ίδια συνέντευξη.

Την ίδια ώρα, οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν λιγότερο από το 5% των συνολικών φόρων, να εξασφαλίζουν προκλητικά προνόμια και φοροασυλία, με τις πάνω από 50 φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών, τους «αναβαλλόμενους φόρους» των τραπεζών, τα «αναπτυξιακά κίνητρα» - φοροασυλία για τους ομίλους, τη μείωση των φόρων των μερισμάτων που ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο 10% και η ΝΔ στο 5%, κι ενώ στον προϋπολογισμό προβλέπονται και νέες φοροαπαλλαγές τους.

Αυτά ενώ τα χρέη τους, που όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις θεωρούν «μη εισπράξιμα», συνεχίζουν να μεγαλώνουν. Ενδεικτικά είναι όσα καταγράφει η έκθεση του Γραφείου του Προϋπολογισμού της Βουλής της περασμένης βδομάδας, σύμφωνα με την οποία το 0,2% των οφειλετών χρωστάει το 77,7% του συνολικού ληξιπρόθεσμου χρέους, με τα «φέσια» των επιχειρηματικών ομίλων στο τέλος Ιούλη να φτάνουν στα 56,1 δισ. ευρώ. Αντίθετα, το κυνηγητό συνεχίζεται ακάθεκτο για τα πάνω από 3,6 εκατομμύρια «οφειλέτες», που χρωστάνε ποσά έως 10 χιλιάδες ευρώ.

Στις ελληνικές καλένδες οι αποζημιώσεις για πλημμυροπαθείς και πυρόπληκτους

Στο μεταξύ, το προσχέδιο προϋπολογισμού φορτώνει και ένα ακόμα χαράτσι - το τέλος αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, στα τουριστικά καταλύματα και στη βραχυχρόνια μίσθωση - στο όνομα της αντιμετώπισης των καταστροφών. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση, ενσωματώνοντας στον προϋπολογισμό τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για όσα σπίτια είναι ασφαλισμένα και την υποχρεωτική ασφάλιση των μεγάλων εταιρειών σε πρώτη φάση, ανοίγει τον δρόμο για την υποχρεωτική ασφάλιση των κατοικιών, με τον λαό να πληρώνει και πάλι, τις ιδιωτικές ασφαλιστικές να βρίσκουν ένα ακόμα πεδίο κερδοφορίας και το αστικό κράτος να απαλλάσσεται από ένα ακόμα «κόστος» όπως αντιμετωπίζει τις λαϊκές ανάγκες. Παράλληλα, βέβαια, στο προσχέδιο ούτε λόγος για έργα, υποδομές, προσωπικό που θα αποτρέψει τις επόμενες τραγωδίες.

Αυτά παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες μαζί με τις αποζημιώσεις για τους πληγέντες από τις πρόσφατες πυρκαγιές και πλημμύρες, καθώς προβλέπονται μόνο τα 600 εκατ. του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, που δεν φτάνουν ούτε για τις πρώτες ανάγκες, ενώ οι όποιες άλλες αποζημιώσεις παραπέμπονται σε «βάθος χρόνου» και με βάση τα περιβόητα ευρωπαϊκά κονδύλια, που αποκλείουν «από τα αποδυτήρια» αποζημιώσεις σε νοικοκυριά και καλλιέργειες.

Συγκεκριμένα, προϋπολογίζονται μόλις 600 εκατομμύρια στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων «για να καλυφθούν οι υπόλοιπες αποζημιώσεις της τρέχουσας καταστροφής αλλά και πιθανές μελλοντικές καταστροφές τα επόμενα έτη»! Αυτό όταν μόνο και μόνο για την καταστροφή στη Θεσσαλία, οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ζημιές 10 δισ.

Στο χέρι νέες φοροαπαλλαγές και τα πακέτα του Ταμείου Ανάκαμψης στο κεφάλαιο...

Ολα αυτά στο όνομα της «δημοσιονομικής σταθερότητας», «επειδή θέλουμε να συνεχίσουμε να στέλνουμε μηνύματα σταθερότητας, ιδίως ενόψει των επικείμενων αξιολογήσεων της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας», όπως λέγεται, για πρόσβαση του αστικού κράτους σε σχετικά φτηνότερο δανεισμό για τους ομίλους.

Εξάλλου πρόκειται για έναν ακόμα κρατικό προϋπολογισμό που «αναδιανέμει» προς τους επιχειρηματικούς ομίλους:

  • 12,1 δισ. ευρώ «ζεστό» χρήμα μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (8,5 δισ. ευρώ) και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (3,6 δισ. ευρώ).
  • Νέες φοροαπαλλαγές, όπως αυτές για την «αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας της κεφαλαιαγοράς με σημαντικά επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα» και συγκεκριμένα τη μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2% (ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 22 εκατ. ευρώ), τη μείωση κατά 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών (ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 21 εκατ. ευρώ) και την κατάργηση του φόρου τόκων ομολόγων σε κρατικά ομόλογα (ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 7 εκατ. ευρώ).
  • Διασφαλίζει ότι όλος ο σχεδιασμός θα είναι «κομμένος και ραμμένος» γύρω από τις «πράσινες» μπίζνες τους και απέναντι στις λαϊκές ανάγκες, αφού όπως λέγεται χαρακτηριστικά «η ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στον προϋπολογισμό αποτελεί κύρια συνιστώσα του νέου συστήματος δημοσιονομικής μεταρρύθμισης, που υποστηρίζει την ολοκληρωμένη αξιολόγηση των πολιτικών και δράσεων της Δημόσιας Διοίκησης», σύμφωνα και με τους στόχους της ΕΕ.

Η «αξιολόγηση» του κρατικού μηχανισμού θα γίνεται δηλαδή με ακόμα μεγαλύτερη αυστηρότητα γύρω από τους «πράσινους» και «ψηφιακούς» στόχους του κεφαλαίου - όπως προβλέπει και το νέο νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ που ψηφίστηκε την περασμένη Τρίτη στη Βουλή.

Ενδεικτικά είναι άλλωστε και όσα καταγράφονται στη λίστα με τους 100 τελικούς αποδέκτες του Ταμείου Ανάκαμψης που ανακοινώθηκαν στις 29 Σεπτέμβρη, εκεί όπου καταγράφεται το πώς όλοι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως η ΤΕΡΝΑ, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, η «Ελληνικός Χρυσός» κ.ο.κ., έχοντας ήδη «μασουλήσει» πάνω από 11,5 δισ. ευρώ.

...για νέο άλμα κερδών

Τα παραπάνω αποτελούν και το καύσιμο για νέο γύρο καπιταλιστικής κερδοφορίας, με το προσχέδιο του προϋπολογισμού να προβλέπει αύξηση των επενδύσεων κατά 8,3% για φέτος και κατά 12,1% το 2024, ενώ για μια ακόμα χρονιά, τα συγκεντρωτικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για τις εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο δείχνουν νέα ρεκόρ κερδοφορίας.

Σύμφωνα με αυτά, το 80% των εταιρειών το πρώτο εξάμηνο του έτους είναι κερδοφόρες (115 από τις 143), καταγράφοντας κύκλο εργασιών 44,56 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 4,86 δισ. ευρώ, με προοπτική να ξεπεράσουν τα 9 δισ. μέχρι το τέλος του χρόνου.

Αν μάλιστα αφαιρεθούν διυλιστήρια και τράπεζες, που πέρυσι κατέγραψαν ξέφρενα κέρδη, ο κύκλος εργασιών παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 4,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και διαμορφώνεται στα 30,99 δισ. ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη EBITDA (κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων) είναι ενισχυμένα κατά 14,1%, φτάνοντας στα 5,41 δισ. ευρώ, ενώ η καθαρή κερδοφορία κινείται στα 2,55 δισ. ευρώ, με άνοδο 58,5%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ