Σάββατο 7 Οχτώβρη 2023 - Κυριακή 8 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΛΑ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Αγρια φοροληστεία και ματωμένα πλεονάσματα

Στοιχείο που ξεχωρίζει στο φετινό προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού είναι οι προβλέψεις για παραπέρα απογείωση της φοροληστείας, με «μπούσουλα» από του χρόνου τον στόχο για ματωμένα πλεονάσματα της τάξης του 2,1% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας. Πρόκειται, ούτε λίγο ούτε πολύ, για άλλα 5 δισ. ευρώ που θα φορτωθούν στις πλάτες του λαού, μέσω της φοροληστείας και των παραπέρα περικοπών σε κοινωνικές δαπάνες, επιπρόσθετα στα φετινά ματωμένα πλεονάσματα, που αναμένεται να κλείσουν στα 2,5 δισ. ευρώ ή 1,1% του ΑΕΠ.

Με «μπούσουλα» λοιπόν αυτά, η κυβέρνηση ετοιμάζει και νέα επέλαση φοροληστείας στον λαό, με το προσχέδιο να προβλέπει:

  • 6,2 δισ. παραπάνω φόρους (συνολικά 62,9 δισ. ευρώ, αύξηση κατά 8,1%) σε σχέση με τις προβλέψεις για φέτος που και πάλι η φοροληστεία απογειώθηκε!
  • Εκτίναξη των εσόδων από ΦΠΑ στα 24,3 δισ. ευρώ από 22,1 δισ. που προέβλεπε ο προηγούμενος (23 δισ. εκτέλεση), αυξημένα δηλαδή πάνω από 2,2 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος, ενώ οι ειδικοί φόροι μένουν σταθερά στο «ύψος» τους, στα 7,1 δισ. ευρώ. Συνολικά οι φόροι επί των αγαθών και των υπηρεσιών εκτινάσσονται στα 35,1 δισ. ευρώ, σε άλλη μια ομολογία ότι ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει «χρυσάφι» τα εμπορεύματα κι από πάνω ένα τεράστιο «καπέλο» ειδικών φόρων που η κυβέρνηση αρνείται να καταργήσει για να γεμίζουν τα κρατικά ταμεία.

Μάλιστα, ενόψει της κατάρτισης του τελικού προϋπολογισμού και με την ακρίβεια να διαλύει το λαϊκό εισόδημα, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν συζητάει την κατάργηση ΦΠΑ και ειδικών φόρων σε διατροφή, καύσιμα, μεταφορές κ.τ.λ., αλλά είναι πολύ πιθανό να αυξήσει ορισμένους τουλάχιστον από τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, όπως π.χ. να ανέλθει στο 13% για εισιτήρια σε τρένο, μετρό και τραμ, σε αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά εισιτήρια, εισιτήρια των επιβατικών πλοίων, τον τουρισμό και την εστίαση (καφέ, ροφήματα), τα εισιτήρια στους κινηματογράφους και τα θέατρα όπου εφαρμόζεται ΦΠΑ 6% κ.ο.κ.

  • Παραπέρα γιγάντωση και των άμεσων φόρων, όπως των φόρων εισοδήματος φυσικών προσώπων, που προβλέπεται να φτάσουν στα 13 δισ. ευρώ, αυξημένοι κατά 1,7 δισ. σε σχέση με φέτος. Μάλιστα, με θράσος η κυβέρνηση λέει πως αυτό οφείλεται στην - ονομαστική - αύξηση των μισθών και συντάξεων λόγω «της συνακόλουθης αυξημένης παρακράτησης του φόρου», με τον λαό να πληρώνει ξανά από την άλλη τσέπη τις «αυξήσεις» - κοροϊδία που τόσο διαφημίζει η κυβέρνηση.
Επίθεση σε αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες

Την ίδια ώρα, ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 6,9 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά περίπου 2 δισ. Κι εδώ η «καμπάνα χτυπά» για αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες - για τους οποίους ο προϋπολογισμός προαναγγέλλει ένα ακόμα άγριο πογκρόμ, αφού όπως λέει «προτεραιοποιούνται οι μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα με σειρά μέτρων που έχουν ανακοινωθεί για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».

Η γνωστή προπαγάνδα περί των «φοροφυγάδων επαγγελματιών», αυτή που επιστρατεύτηκε κάθε φορά από τις κυβερνήσεις των μνημονίων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, για τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, την καθιέρωση του τέλους επιτηδεύματος, την προκαταβολή φόρου στο 100%, επιστρατεύεται ξανά τώρα για να προετοιμάσει το έδαφος για το νομοσχέδιο που έρχεται και προβλέπει σφίξιμο της «ψηφιακής» θηλιάς με διασύνδεση POS και ταμειακών μηχανών, υποχρεωτικά ηλεκτρονικά βιβλία μέσω myDATA κ.ο.κ. Ενώ μια σειρά από δημοσιεύματα - «τροχιοδεικτικές» κάνουν λόγο για φορολογία για τους επαγγελματίες με εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, ακόμα και στο 15%-20% από 9%.

Τις νέες αυξήσεις προανήγγειλε άλλωστε και ο υφυπουργός Οικονομικών, Χ. Θεοχάρης, ενώ οι διαψεύσεις που ακολούθησαν κάθε άλλο παρά διαψεύδουν το άλλο μισό της δήλωσής του: «Ανεξαρτήτως συντελεστών, η συνολική φορολογική επιβάρυνση των ατομικών επιχειρήσεων πρέπει να ανέβει», έλεγε στην ίδια συνέντευξη.

Την ίδια ώρα, οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν λιγότερο από το 5% των συνολικών φόρων, να εξασφαλίζουν προκλητικά προνόμια και φοροασυλία, με τις πάνω από 50 φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών, τους «αναβαλλόμενους φόρους» των τραπεζών, τα «αναπτυξιακά κίνητρα» - φοροασυλία για τους ομίλους, τη μείωση των φόρων των μερισμάτων που ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο 10% και η ΝΔ στο 5%, κι ενώ στον προϋπολογισμό προβλέπονται και νέες φοροαπαλλαγές τους.

Αυτά ενώ τα χρέη τους, που όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις θεωρούν «μη εισπράξιμα», συνεχίζουν να μεγαλώνουν. Ενδεικτικά είναι όσα καταγράφει η έκθεση του Γραφείου του Προϋπολογισμού της Βουλής της περασμένης βδομάδας, σύμφωνα με την οποία το 0,2% των οφειλετών χρωστάει το 77,7% του συνολικού ληξιπρόθεσμου χρέους, με τα «φέσια» των επιχειρηματικών ομίλων στο τέλος Ιούλη να φτάνουν στα 56,1 δισ. ευρώ. Αντίθετα, το κυνηγητό συνεχίζεται ακάθεκτο για τα πάνω από 3,6 εκατομμύρια «οφειλέτες», που χρωστάνε ποσά έως 10 χιλιάδες ευρώ.

Στις ελληνικές καλένδες οι αποζημιώσεις για πλημμυροπαθείς και πυρόπληκτους

Στο μεταξύ, το προσχέδιο προϋπολογισμού φορτώνει και ένα ακόμα χαράτσι - το τέλος αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, στα τουριστικά καταλύματα και στη βραχυχρόνια μίσθωση - στο όνομα της αντιμετώπισης των καταστροφών. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση, ενσωματώνοντας στον προϋπολογισμό τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για όσα σπίτια είναι ασφαλισμένα και την υποχρεωτική ασφάλιση των μεγάλων εταιρειών σε πρώτη φάση, ανοίγει τον δρόμο για την υποχρεωτική ασφάλιση των κατοικιών, με τον λαό να πληρώνει και πάλι, τις ιδιωτικές ασφαλιστικές να βρίσκουν ένα ακόμα πεδίο κερδοφορίας και το αστικό κράτος να απαλλάσσεται από ένα ακόμα «κόστος» όπως αντιμετωπίζει τις λαϊκές ανάγκες. Παράλληλα, βέβαια, στο προσχέδιο ούτε λόγος για έργα, υποδομές, προσωπικό που θα αποτρέψει τις επόμενες τραγωδίες.

Αυτά παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες μαζί με τις αποζημιώσεις για τους πληγέντες από τις πρόσφατες πυρκαγιές και πλημμύρες, καθώς προβλέπονται μόνο τα 600 εκατ. του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, που δεν φτάνουν ούτε για τις πρώτες ανάγκες, ενώ οι όποιες άλλες αποζημιώσεις παραπέμπονται σε «βάθος χρόνου» και με βάση τα περιβόητα ευρωπαϊκά κονδύλια, που αποκλείουν «από τα αποδυτήρια» αποζημιώσεις σε νοικοκυριά και καλλιέργειες.

Συγκεκριμένα, προϋπολογίζονται μόλις 600 εκατομμύρια στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων «για να καλυφθούν οι υπόλοιπες αποζημιώσεις της τρέχουσας καταστροφής αλλά και πιθανές μελλοντικές καταστροφές τα επόμενα έτη»! Αυτό όταν μόνο και μόνο για την καταστροφή στη Θεσσαλία, οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ζημιές 10 δισ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ