Σάββατο 7 Οχτώβρη 2023 - Κυριακή 8 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Με αμερικανοΝΑΤΟικές «παρακαταθήκες» και χρεοκοπημένες αυταπάτες

Την προδιαγεγραμμένη και ανεπίστρεπτη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ επί το αντιδραστικότερο, ως συνέχεια ακριβώς της πολιτικής που ακολούθησε όλα αυτά τα χρόνια, επιβεβαίωσε ξανά μέσα στη βδομάδα η επίσκεψη Κασσελάκη στην Κύπρο, όπως και η πρώτη ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την Κύπρο, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρό της, Ν. Χριστοδουλίδη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά - συνομιλίες στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πρωτοστατήσει ως κυβέρνηση, βάζοντας «βάσεις» για «επίλυση» του Κυπριακού με πατρόν τα ΝΑΤΟικά σχέδια και αυτά για τη συνεκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της περιοχής - όπως και τη στήριξη των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να συνδεθεί με το Κυπριακό το υπό συζήτηση ευρωτουρκικό πλαίσιο και ειδικότερα η διαπραγμάτευση για μια αναθεωρημένη τελωνειακή ένωση, βάζοντας δηλαδή την επίλυσή του ακόμα πιο βαθιά στα ιμπεριαλιστικά παζάρια ΕΕ - Τουρκίας. Δεν παρέλειψε εξάλλου να θυμίσει και τη «συνεισφορά» του ΣΥΡΙΖΑ στα σχέδια αυτά, όπως π.χ. τον ρόλο του για τη Συμφωνία «3+1» (Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ + ΗΠΑ) και τη Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου, που - σύμφωνα με τον ίδιο - «αποδείχτηκε πόσο μεγάλη αξία έχουν», για να δεσμευτεί ότι θα συνεχίσει... να αγωνίζεται «στο πλαίσιο αυτής της ισχυρής παρακαταθήκης».

Στο μεταξύ, με τις ίδιες «παρακαταθήκες», τις αυταπάτες και τα παραμύθια περί καπιταλιστικής ανάπτυξης για όλους, εμφανίστηκε και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του την Πέμπτη, με την κριτική του στη ΝΔ - την οποία φρόντισε να διαχωρίσει σε... καλή και κακή, καλώντας τους «έντιμους και σοβαρούς» βουλευτές της να ψηφίζουν κατά συνείδηση - να εστιάζει στο ποιος είναι ο καλύτερος «μάνατζερ» - διαχειριστής του αστικού κράτους και αναφορές όπως ότι αν «ο κ. Μητσοτάκης ήταν διευθύνων σύμβουλος επιχείρησης θα τον είχαν απολύσει», φτάνοντας να επικαλείται έως και τις... ΗΠΑ και τα αμερικανικά πανεπιστήμια όπου πήγαν και λέγοντας ότι «σε κανένα από αυτά δεν διδάσκουν πελατειακό κράτος, ανιψιούς σε μυστικές υπηρεσίες και βαρονίες»! Πού; Στις... ΗΠΑ.

Ενώ με τη γνωστή αυταπάτη ότι γίνεται και τα επιχειρηματικά συμφέροντα να είναι «χορτάτα» και οι ανάγκες του λαού να ικανοποιούνται, αναρωτήθηκε αν η κυβέρνηση σκοπεύει να αξιοποιήσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, όταν αυτοί οι πόροι είναι διαθέσιμοι ακριβώς με προαπαιτούμενο τα δεκάδες αντιλαϊκά μέτρα που τσακίζουν τις λαϊκές ανάγκες. Λίγες μέρες πριν, εξάλλου, μπροστά στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε ότι θα δώσει «τις απαραίτητες συναινέσεις» για τις «πράσινες» μπίζνες, ενώ τα ίδια αναμένεται να επαναλάβει και την ερχόμενη Τρίτη ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, όπου και προσκλήθηκε.

Σε ό,τι αφορά τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα η πρόταση Κασσελάκη εγκρίθηκε με 29 ψήφους υπέρ και 15 «ηχηρά» λευκά (και την απουσία του Αλ. Τσίπρα): Σύμφωνα με αυτή νέα γραμματέας της ΚΟ αναλαμβάνει η Θ. Τζάκρη, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι οι Παππάς, Ξανθόπουλος, Καλαματιανός, διευθυντής ο Γ. Τσίπρας, ενώ συντονιστής του κοινοβουλευτικού τομέα ο Π. Πολάκης. Νωρίτερα στη βδομάδα σήματα «συστράτευσης» για τις τοπικές εκλογές έστειλαν και οι «διαφωνούντες» με τη νέα ηγεσία, όπως ο Ν. Φίλης, μετά τη συνάντησή του με τον Κασσελάκη, στη γνωστή λογική του «μικρότερου κακού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ