Σάββατο 7 Οχτώβρη 2023 - Κυριακή 8 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΛΑ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ο λαός σώζει τον λαό με αλληλεγγύη, οργάνωση, αγώνα

Από το Ιατρείο Αλληλεγγύης στον Παλαμά Καρδίτσας
Από το Ιατρείο Αλληλεγγύης στον Παλαμά Καρδίτσας
Η δύναμη της αλληλεγγύης και του αγώνα που «λάμπει» αυτό το διάστημα στη Θεσσαλία είναι το πιο ελπιδοφόρο στοιχείο, η πιο αισιόδοξη εικόνα μέσα στην καταστροφή.

Στον «Ριζοσπάστη» καταγράφηκαν τις προηγούμενες βδομάδες εικόνες που προκαλούν συγκίνηση και περηφάνια για τους ανθρώπους του μόχθου, που δεν το βάζουν κάτω, αλλά παλεύουν να σταθούν στα πόδια τους, να στηριχτούν στην πολύμορφη αλληλεγγύη που απλώνεται σαν δίχτυ από όλη τη χώρα. Αλληλεγγύη που δεν είναι ντεκόρ για τις κάμερες και σόου, ούτε άλλοθι για τη συνειδητή απουσία του αστικού κράτους, την επιλεκτική ανικανότητα κυβέρνησης, δήμων και Περιφερειών, αλλά κάλεσμα διεκδίκησης, το «χέρι σε όποιον σηκώνεται».

Ταυτόχρονα, σε κάθε νομό της Θεσσαλίας, εργατικά σωματεία, αγροτικοί σύλλογοι, άλλοι μαζικοί φορείς, οι ίδιοι οι πληγέντες μέσα από τη συγκρότηση επιτροπών πληγέντων πήραν και συνεχίζουν να παίρνουν πρωτοβουλίες οργάνωσης του αγώνα, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα στήριξης και αποκατάστασης, αποζημιώσεις στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πραγματική θωράκιση από φυσικές καταστροφές, με την υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Αλλωστε, όσες λύσεις δόθηκαν αυτές τις μέρες, αλλά και σε παλιότερες καταστροφές ήταν κάτω από την πίεση και τη συλλογική δράση.

Στον βούρκο της εγκληματικής πολιτικής λάμπει η αλληλεγγύη!

Από το μεγάλο συλλαλητήριο στον Παλαμά Καρδίτσας την 1η Οκτώβρη
Από το μεγάλο συλλαλητήριο στον Παλαμά Καρδίτσας την 1η Οκτώβρη
Σημεία αναφοράς για τον λαό, που παραμένει αβοήθητος από κράτος και κυβέρνηση, είναι τα Στέκια Αλληλεγγύης που έχουν στηθεί σε μια σειρά από πόλεις: Στον Παλαμά, στην Καρδίτσα, στα Τρίκαλα, στον Βόλο. Εκεί, αλλά και στα γραφεία σωματείων, στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, όπου συγκεντρώνονται καθημερινά χιλιάδες σακούλες με νερά, είδη πρώτης ανάγκης, φαγητό, ρούχα, φάρμακα, όχι μόνο από τους ντόπιους αλλά από όλη τη χώρα και στέλνονται στους κατοίκους που τα έχουν ανάγκη. Γνώριμη είναι πια η εικόνα με «αλυσίδες» ανθρώπων να ξεφορτώνουν τα εκατοντάδες είδη πρώτης ανάγκης προκειμένου να φτάσουν στον προορισμό τους.

Στο πλευρό των πληγέντων βρέθηκαν πολλές φορές μέσα στον Σεπτέμβρη εκατοντάδες εργαζόμενοι από συνδικάτα της περιοχής αλλά και της Αθήνας, συμβάλλοντας έμπρακτα στη μάχη της αποκατάστασης των ζημιών. Στις πληγείσες συνοικίες και τα χωριά, όλοι θυμούνται «τα παιδιά από την Αθήνα», «τα παιδιά από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας», που ακούραστα τους βοήθησαν.

Συγκλονιστικές ήταν οι στιγμές που ξετυλίχτηκαν τις προηγούμενες μέρες: Πληγέντες που μαζεύουν ακόμα τα κομμάτια τους αγκάλιαζαν τις αντιπροσωπείες των σωματείων και όλοι μαζί ρίχνονταν στη δουλειά για να καθαρίσουν σπίτια. Παντού ακούγονταν φράσεις όπως «ευχαριστούμε, μόνο εσείς βοηθάτε, να ξανάρθετε όποτε μπορείτε». Μάλιστα, πολλοί πρόσφεραν νερό, ένα κομμάτι πίτα, φρέσκα αυγά, τσίπουρο στους εργαζόμενους και τους νέους για την ανιδιοτελή προσφορά τους.

Πανό του Εργατικού Κέντρου Λάρισας στο δημαρχείο της πόλης
Πανό του Εργατικού Κέντρου Λάρισας στο δημαρχείο της πόλης
Τις εικόνες και τις στιγμές αυτές κατέγραψε ο Μαξίμ Α. Μ., μέλος του ΣΕΤΗΠ Αττικής, σημειώνοντας σε κείμενό του: «Υπάρχουν δύο κόσμοι που συγκρούονται μόνιμα. Ο κόσμος του μόχθου, της δουλειάς που προσπαθεί με χίλια δύο εμπόδια να χτίσει κάτι και να το απολαύσει, ο κόσμος που αγαπάει και παλεύει για τη ζωή και απέναντί του έχει έναν άλλο κόσμο».

Σημαντική είναι η δράση των υγειονομικών κλιμακίων που συγκροτήθηκαν σε Τρίκαλα και αλλού, με πρωτοβουλία των Ενώσεων των υγειονομικών της Θεσσαλίας και της ΟΕΝΓΕ, που επισκέπτονταν αρρώστους προσφέροντας φάρμακα, περίθαλψη. Αυτό βέβαια που ξεχωρίζει είναι η λειτουργία του Ιατρείου Αλληλεγγύης στον Παλαμά Καρδίτσας από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και την Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας. Στις πρώτες μέρες λειτουργίας του, οι υγειονομικοί έχουν αντιμετωπίσει τραυματισμούς, παροξύνσεις κάποιων χρόνιων νοσημάτων (καρδιολογικά, υπερτάσεις κ.ά.) αλλά και αρκετές λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Συντονίζονται, οργανώνονται, διεκδικούν

Κόντρα στον «πυροσβεστικό» ρόλο που έχουν αναλάβει στελέχη και εκπρόσωποι των κομμάτων που κυβερνούν και κυβέρνησαν τη χώρα, κυρίως μέσα από τον μηχανισμό της Τοπικής Διοίκησης, εκλεγμένοι με τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, οι πληγέντες έχουν πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες αγωνιστικής διεκδίκησης.

Ξεχωρίζει η παν-καρδιτσιώτικη συγκέντρωση την προηγούμενη Κυριακή στον Παλαμά, όπου αγρότες, εργαζόμενοι, μικροί επαγγελματίες και έμποροι, μαθητές φώναξαν δυνατά: «Πνίξατε τον κάμπο, θα σας πνίξει η οργή μας».

Αλλά και οι εκατοντάδες αγρότες του νομού Λάρισας που κατέβηκαν την Πέμπτη στους δρόμους με τα τρακτέρ τους, στέλνοντας το μήνυμα:«Αγωνιζόμαστε για τη ζωή μας, για την επιβίωσή μας! Αμεσες λύσεις τώρα».

Από το συλλαλητήριο την Πέμπτη στον Πλατύκαμπο

Eurokinissi

Από το συλλαλητήριο την Πέμπτη στον Πλατύκαμπο
Ταυτόχρονα, όλες αυτές τις μέρες είναι συνεχείς, σε Δημοτικά Συμβούλια, αντιπεριφέρειες, αρμόδιες αρχές, οι παρεμβάσεις από τις επιτροπές πληγέντων που έχουν συγκροτηθεί σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας, όπως σε γειτονιές της Λάρισας και του Βόλου, στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων και αλλού. Παράλληλα, οι επιτροπές αυτές έχουν πραγματοποιήσει ένα μεγάλο έργο όλες αυτές τις μέρες με την καταγραφή των προβλημάτων, την οργάνωση και τον συντονισμό της αλληλεγγύης, την εξασφάλιση όρων επιβίωσης για χιλιάδες ανθρώπους.

Το ΚΚΕ, τα μέλη του, τα στελέχη του, οι βουλευτές του, οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στα τοπικά συμβούλια και εκ νέου υποψήφιοι στους δήμους και την Περιφέρεια στις εκλογές της Κυριακής, όλο αυτό το διάστημα ήταν στο πλευρό των λαϊκών ανθρώπων που υποφέρουν, μετέφεραν τη φωνή των πληγέντων μέσα και έξω από τη Βουλή. Αναδείκνυαν και αναδεικνύουν τι άμεσα μέτρα χρειάζονται για την πραγματική προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, του φυσικού περιβάλλοντος.

Με παρακαταθήκη όλη αυτήν τη δραστηριότητα, μπορεί το επόμενο διάστημα η αγανάκτηση που νιώθουν χιλιάδες άνθρωποι να γίνει δύναμη οργάνωσης, αγώνα, διεκδίκησης! Για να πάρει απάντηση η άγρια αντιλαϊκή πολιτική, που βάζει στο ζύγι του κέρδους τις ζωές μας, διεκδικώντας αποζημιώσεις 100%, πλήρη αποκατάσταση, πραγματική προστασία του λαού.

Η μάχη για να ζήσει στον τόπο του και όπως του αξίζει ο λαός της Θεσσαλίας, είναι μπροστά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ