ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Οχτώβρη 2023
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Κάλεσμα συμπόρευσης και αγώνα για αποκλειστικά δημόσιες δομές Ψυχικής Υγείας, πλήρως στελεχωμένες

Ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ

Παγκόσμια Μέρα Ψυχικής Υγείας είναι η σημερινή, και το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα στον λαό για συμπόρευση και αγώνα για αποκλειστικά δημόσιες δομές Ψυχικής Υγείας, πλήρως στελεχωμένες, με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με υπηρεσίες δωρεάν και με κύριο προσανατολισμό την πρόληψη, σύμφωνα με τις σύγχρονες κατακτήσεις της επιστήμης.

Αναλυτικά, σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ για τη σημερινή μέρα σημειώνει:

«Το ΚΚΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Ψυχικής Υγείας, εκφράζει τη συμπαράστασή του σε όλους όσοι δίνουν την προσωπική τους μάχη στους λαβυρίνθους της ψυχικής διαταραχής για να βγουν στο ξέφωτο, στις οικογένειες και τους φροντιστές τους που επωμίζονται βαρύ φορτίο εξαιτίας της ψυχικής, κοινωνικής και οικονομικής επιβάρυνσης, αποτέλεσμα των τεράστιων ελλείψεων σε σύγχρονες, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας. Εκφράζει τη στήριξή του στο προσωπικό που εργάζεται στον τομέα της Ψυχικής Υγείας, που κάτω από αντίξοες συνθήκες (υποστελέχωση, ανεπάρκεια δομών κ.λπ.) δίνει τη μάχη στο πλευρό των ασθενών.

Τα αδιέξοδα του καπιταλισμού συνεχίζουν να είναι η πηγή της ολοένα και μεγαλύτερης ψυχικής δυσφορίας και οδύνης. Η αβεβαιότητα για το μέλλον, η εργασιακή ανασφάλεια, η καθημερινή αγωνία για την κάλυψη των αναγκών σε Υγεία και Παιδεία, η έλλειψη ελεύθερου χρόνου, ουσιαστικών ανθρώπινων σχέσεων, αλλά και η αποθέωση του ατομισμού, του ανταγωνισμού, η αλλοτρίωση οδηγούν χρόνο με τον χρόνο σε αύξηση του επιπολασμού των ψυχικών διαταραχών.

Την ίδια ώρα, το καπιταλιστικό σύστημα βάζει όρια στις κατακτήσεις της επιστήμης και στο πολυπληθές και κατάλληλα εκπαιδευμένο επιστημονικό δυναμικό που ενώ θα μπορούσε να στελεχώνει τις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, παροπλίζεται και εμποδίζεται να επιτελέσει το έργο του. Παιδιά και ενήλικες ταλαιπωρούνται και δεν λαμβάνουν τις απαραίτητες υπηρεσίες και την κατάλληλη θεραπεία, είτε λόγω του κόστους είτε λόγω της λογικής της "ατομικής ευθύνης" που κυριαρχεί στο πεδίο αυτό.

Τα αστικά επιτελεία, έχοντας επίγνωση ότι "η θεραπεία των ψυχικών διαταραχών είναι δαπανηρή αλλά πιο δαπανηρό είναι να αφεθούν αθεράπευτες", παίρνουν τα μέτρα τους. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία, που κατάρτισε το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι σε απόλυτη συνέχεια των προηγούμενων πολιτικών και των κατευθύνσεων της ΕΕ: Ελαχιστοποίηση των κρατικών δαπανών για την Ψυχική Υγεία και παράδοση όλο και μεγαλύτερου μέρους των αναγκών των ψυχικά ασθενών στην επιχειρηματική δράση, είτε απευθείας από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις του χώρου είτε από τις ΜΚΟ που ξεκοκαλίζουν προγράμματα, τα οποία θα έχουν μάλιστα και διάρκεια 18 μήνες!

Σε αυτές τις συνθήκες μόνο ως εμπαιγμός μπορεί να εκληφθεί το φετινό μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Παγκόσμια Μέρα Ψυχικής Υγείας 2023, που δίνεται μέσα από τη φράση "Η Ψυχική Υγεία είναι παγκόσμιο, ανθρώπινο δικαίωμα". Αλήθεια, πώς εξασφαλίζεται αυτή τη στιγμή το δικαίωμα στην Ψυχική Υγεία όταν:

  • Ο τομέας της πρόληψης έχει εγκαταλειφθεί πλήρως (αποδυναμωμένες κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων με άπειρα καθήκοντα, ελάχιστοι επαγγελματίες Υγείας που επισκέπτονται μια φορά τη βδομάδα κάποιο σχολείο κ.ο.κ.), τη στιγμή που μεγεθύνονται οι όροι που οδηγούν στην αύξηση των ψυχικών διαταραχών και των φαινομένων κοινωνικής παθογένειας.
  • Οι δημόσιες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας είναι ελάχιστες για τον πληθυσμό αναφοράς και τόσο υποστελεχωμένες ώστε να αρκούνται σε θέματα αξιολόγησης και διάγνωσης και η θεραπεία και αποκατάσταση να έχει παραχωρηθεί ολοκληρωτικά στους κάθε είδους ιδιώτες και άρα να παρέχεται ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα των ληπτών.
  • Οι δευτεροβάθμιες υπηρεσίες, απαρχαιωμένες σε υποδομές και σχεδιασμό, στενάζουν από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση αναπαράγοντας ασυλικές συνθήκες και το φαινόμενο της "περιστρεφόμενης πόρτας". Οι εικόνες ντροπής από την Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου "Αγία Ολγα" δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας για τις δημόσιες υπηρεσίες.
  • Τα τεράστια κενά του δημόσιου συστήματος δημιουργούν "άπειρο χώρο" για δράση ΜΚΟ, επιχειρηματιών και άλλων ιδιωτών που αναπτύσσουν υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας ανάλογα με τα προγράμματα χρηματοδότησης και με γνώμονα το περιθώριο κέρδους τους και όχι ανάλογα με τις ανάγκες. Μάλιστα, ο "χώρος" αυτός είναι τόσο μεγάλος που τα τελευταία χρόνια πολλαπλασιάζονται διάφοροι ιδιώτες αυτοαποκαλούμενοι "ειδικοί Ψυχικής Υγείας", χωρίς καν άδεια άσκησης επαγγέλματος, καθιστώντας ακόμα πιο "ευάλωτους" ανθρώπους που αναζητούν "ελεύθερα" τον κατάλληλο ειδικό.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα των συνεπειών της διαχρονικής πολιτικής της ΕΕ που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις στη χώρα μας στον τομέα της Ψυχικής Υγείας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Ψυχικής Υγείας το ΚΚΕ καλεί τον λαό σε συμπόρευση και αγώνα για αποκλειστικά δημόσιες δομές Ψυχικής Υγείας, πλήρως στελεχωμένες, με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με υπηρεσίες δωρεάν και με κύριο προσανατολισμό την πρόληψη, σύμφωνα με τις σύγχρονες κατακτήσεις της επιστήμης».

ΠΕΛΛΑ
Στους δρόμους για την ενίσχυση των δημόσιων δομών Υγείας

Μέτρα ενίσχυσης των δημόσιων δομών Υγείας στον νομό Πέλλας απαίτησε με μαζική και μαχητική κινητοποίηση που πραγματοποίησε, χτες το μεσημέρι, στην Εδεσσα, ο εργαζόμενος λαός της περιοχής.

Αρχικά πραγματοποίησε συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας της Εδεσσας, και στη συνέχεια πορεία μέχρι την πύλη του νοσοκομείου, διαδηλώνοντας την απόφασή του να συνεχίσει και να κλιμακώσει τον αγώνα ενάντια στην εγκληματική υποβάθμιση των δύο νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων.

Την κινητοποίηση συνδιοργάνωσαν η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας (ΕΝΙΠ), ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εδεσσας και περιχώρων και η ομάδα «Νοσοκομείο SOS», ενώ το «παρών» έδωσαν μια σειρά από σωματεία και φορείς της περιοχής, όπως ο Ιατρικός Σύλλογος Εδεσσας, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ, ο Σύλλογος Νεφροπαθών, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Γιαννιτσών, αλλά και εργατικά σωματεία.

Οπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποί τους, στα Κέντρα Υγείας παραμένει κενό το 55% - 65% των οργανικών θέσεων ιατρικού και λοιπού προσωπικού.

Ο κατήφορος για τα δύο νοσοκομεία της Πέλλας (Εδεσσας και Γιαννιτσών) συνεχίζεται. Στο κλείσιμο της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Εδεσσας, δύο ακριβώς χρόνια πριν, ήρθε να προστεθεί η αναστολή των τακτικών χειρουργείων. Στο Αναισθησιολογικό Τμήμα οι δύο μόλις αναισθησιολόγοι υποχρεώνονται να πραγματοποιούν 15 εξοντωτικές εφημερίες κάθε μήνα. Οι λίστες αναμονής για μια επέμβαση πάγωσαν και οι ασθενείς είτε ωθούνται προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις Υγείας και υποχρεώνονται να δανειστούν ή να πουλήσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν, είτε αφήνονται στο έλεος της μοίρας τους.

Στα πρόθυρα της απόλυτης διάλυσης βρίσκεται η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, με έναν μόνο παθολόγο πια, αφού μία ακόμη παθολόγος υποχρεώθηκε σε παραίτηση. Ιατροί άλλων ειδικοτήτων πιέζονται να κάνουν τον παθολόγο στα Επείγοντα, με προφανείς κινδύνους για ασθενείς και γιατρούς.

Με συνεχείς μετακινήσεις γιατρών από άλλες δημόσιες μονάδες Υγείας λόγω της έλλειψης προσωπικού συνεχίζει να καλύπτεται όπως όπως το πρόγραμμα του Ακτινολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, ενώ στο Ακτινολογικό του Νοσοκομείου Εδεσσας ακτινολόγος πραγματοποιεί 15 - 17 εφημερίες κάθε μήνα εξαιτίας της υποστελέχωσης.

Παρόμοια εξοντωτική είναι η εφημέρευση και σε άλλα τμήματα των δύο νοσοκομείων. Τμήματα του Νοσοκομείου Εδεσσας, όπως η Μαιευτική, η Παθολογική, βρίσκονται εδώ και καιρό σε οριακή κατάσταση. Εξουθενωμένο είναι και το νοσηλευτικό προσωπικό, λόγω των μεγάλων ελλείψεων.

Χωρίς μόνιμο ογκολόγο παραμένει το Ογκολογικό Ιατρείο του Νοσοκομείου Γιαννιτσών και λειτουργεί με κυκλική μετακίνηση ογκολόγων από νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα οι ογκολογικοί ασθενείς να αλλάζουν γιατρό κάθε μήνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αντιμετώπιση της ασθένειας.

«Η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας προειδοποίησε έγκαιρα τον λαό ότι είναι προμελετημένη και προδιαγεγραμμένη η πορεία συνεχούς υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, μέσω της υποστελέχωσης και των συνεχών περικοπών των κρατικών κονδυλίων από όλες τις κυβερνήσεις. Διότι θεωρούν την προστασία της δημόσιας Υγείας δημοσιονομικό κόστος και έξοδο που πρέπει να περικοπεί. Δεν προχωρούν σε μαζικές προσλήψεις, για να στρώσουν το έδαφος για την υλοποίηση του δεδηλωμένου στόχου των συγχωνεύσεων των νοσοκομειακών μονάδων, καθώς θεωρούν "πολυτέλεια" την ύπαρξη δύο νοσοκομείων σε έναν νομό. Μην το τολμήσουν!», κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΕΝΙΠ, Μπάμπης Αποστολίδης.

Κόντρα σε αυτήν την κατάσταση ο λαός και οι φορείς του απαιτούν να εγκαταλειφθεί κάθε σκέψη για συγχώνευση ή κατάργηση τμημάτων ή κλινικών ή για εναλλάξ εφημέρευση τμημάτων των δύο νοσοκομείων του νομού αλλά και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να επαναλειτουργήσει η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Εδεσσας, να ενταχθεί το Ογκολογικό Ιατρείο στον οργανισμό του Νοσοκομείου Γιαννιτσών.

Ενα ακόμα περιστατικό ξυλοδαρμού στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»

Κινητοποίηση στη διοίκηση σήμερα Τρίτη στις 12 μ.

Με αφορμή ένα ακόμα περιστατικό ξυλοδαρμού εργαζόμενου στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», σήμερα Τρίτη στις 12 μ. οι εργαζόμενοι στα Χειρουργικά - Παιδιατρικά Τμήματα και η 5μελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ προχωρούν σε κινητοποίηση στη διοίκηση του νοσοκομείου. Απαιτούν μόνιμο προσωπικό σε όλα τα πόστα, ιατρικό, νοσηλευτικό, τραυματιοφορείς κ.α., όπως και στη φύλαξη του νοσοκομείου.

Το περιστατικό συνέβη τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης. Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα Χειρουργικά και Παιδιατρικά Τμήματα του νοσοκομείου, «συνάδελφος παιδοχειρουργός εν ώρα υπηρεσίας σε γενική εφημερία του Παίδων "Αγία Σοφία" έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από συνοδό ασθενή. Ο εν λόγω συνοδός, εξοργισμένος από τη διάρκεια αναμονής προς εξέταση του συγγενικού του προσώπου, αφού δημιούργησε αναστάτωση στο χώρο των Επειγόντων Περιστατικών, αποφάσισε να επιτεθεί με κλοτσιές και μπουνιές στον πρώτο γιατρό που έτυχε να περνάει από μπροστά του».

Επειτα από κλήση στο Αστυνομικό Τμήμα Αμπελοκήπων, ο εν λόγω δράστης προσήχθη, αφού η παιδοχειρουργός έδωσε τα στοιχεία της και λεπτομέρειες για το περιστατικό, με την προϋπόθεση ότι μετά τη λήξη της εφημερίας της θα μεταβεί στο τμήμα για καταγγελία. Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, αν και η γιατρός προσπάθησε να ενημερώσει τον διοικητή του νοσοκομείου, εκείνος αρνήθηκε να την συναντήσει.

Οι εργαζόμενοι του ΓΝ Παίδων «Αγία Σοφία» απαιτούν την πλήρη νομική κάλυψη και στήριξη στους υγειονομικούς που δέχονται επίθεση κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, καταγγέλλοντας την αδιαφορία της διοίκησης σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια και τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού, καθώς επίσης την ανεπαρκή φύλαξη του νοσοκομείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ