ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Οχτώβρη 2023
Σελ. /40
Αισιόδοξοι από τη μάχη που δόθηκε στο Αιγαίο

Το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών μήνυμα για να δυναμώσει η πάλη απέναντι στην κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική, όπως εκφράζεται και από Περιφέρεια και δήμους
Το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών μήνυμα για να δυναμώσει η πάλη απέναντι στην κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική, όπως εκφράζεται και από Περιφέρεια και δήμους
Τα ποσοστά της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε Περιφέρεια και δήμους του Αιγαίου είναι αυξημένα και αυτό είναι ένα γεγονός που μας γεμίζει αισιοδοξία και αποφασιστικότητα. Αλλωστε, τα προβλήματα είναι εδώ και έχουμε συναίσθηση των ευθυνών μας.

Οι σημαντικές εκλογικές επιδόσεις των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ σε δήμους και Περιφέρειες, με ιδιαίτερη σημασία να έχει η εκλογή κομμουνιστή δημάρχου στην Ικαρία, δεν ήρθαν συγκυριακά.

Καταρχήν η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι Περιφέρεια όπου το ΚΚΕ έχει ψηλά ποσοστά, αυτό αποτυπώθηκε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, οπότε και το ΚΚΕ ήρθε 2ο σε 2 από τους 3 νομούς (Λέσβο και Σάμο). Οπότε υπήρχε σημαντική βάση, που αποτελούσε εφαλτήριο για να εκφραστεί ακόμα πιο αποφασιστικά ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής.

Το Βόρειο Αιγαίο αποτελείται από νησιά που το ΚΚΕ στην υπερεκατοντάχρονη πορεία του έχει οικοδομήσει δεσμούς αίματος. Το κομμουνιστικό κίνημα έχει γράψει ηρωικές στιγμές στον Αη Στράτη και την Ικαρία, έχει ποτίσει με αίμα τα βουνά της Σάμου με τη δράση του Δημοκρατικού Στρατού, έχει γράψει Ιστορία με το περίφημο «go back» στη Μυτιλήνη, έχει βγάλει μορφές όπως ο Αγγουλές από τη Χίο κ.λπ. Αλλά και στο Νότιο Αιγαίο υπάρχει Ιστορία αλλά και σύγχρονη πείρα από τη δουλειά στο εργατικό κίνημα και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Αυτοί οι δεσμοί εμπλουτίζονται από την ακούραστη δράση των μελών και φίλων του Κόμματος και της ΚΝΕ. Εκεί που η κομματική δράση είναι πολύμορφη, εκεί που πετυχαίνουμε πλατιά διακίνηση του «Ριζοσπάστη» όπως π.χ. στην Ικαρία, οι δεσμοί ανανεώνονται πιο μαζικά.

Ταυτόχρονα, όλα αυτά τα χρόνια οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες παρεμβαίνουν για κάθε μικρό και μεγάλο ζήτημα, που και σήμερα απασχολούν. Απεργιακοί αγώνες, αγώνες για τα ζητήματα της Υγείας, της Παιδείας, της ακρίβειας (σε ακτοπλοϊκά, καύσιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης κ.λπ.), αγώνες για τα ζητήματα των βιοπαλαιστών αγροτών και των μικρών επαγγελματιών, για τις αγωνίες της νεολαίας, έχουν τη σφραγίδα του ΚΚΕ. Προβλήματα που φτάνουν στη Βουλή, αλλά και στα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια από τους εκλεγμένους του ΚΚΕ.

Τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι το αποκούμπι για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, που βιώνουν πανσπερμία ελαστικών εργασιακών σχέσεων και ένταση της εκμετάλλευσης, απέναντι στους εκλεκτούς των μεγαλοξενοδόχων, ακόμα και τους ίδιους τους μεγαλοξενοδόχους που ήταν υποψήφιοι, π.χ. στη Ρόδο. Τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι ο εκφραστής όσων κινητοποιούνται για να μην είναι οι παραλίες εμπόρευμα, για να μην μπαίνουν άναρχα οι ανεμογεννήτριες, με κριτήριο τις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων. Τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι η φωνή όσων διαχρονικά αντιδρούν στην Υγεία εμπόρευμα, η φωνή αυτών που βλέπουν ότι π.χ. το νοσοκομείο ΑΕ που εγκαινίασε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Σαντορίνη δεν λύνει, αλλά οξύνει το πρόβλημα. Είναι ο εκφραστής τού «ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό», π.χ. οι Ροδίτες είδαν τους κομμουνιστές δίπλα τους στην πρόσφατη πυρκαγιά. Ολες αυτές είναι παρεμβάσεις που καταγράφονται στο θυμικό του λαού, είναι πολύτιμη πείρα που αφήνει παρακαταθήκη.

Είναι όπλο για μας ότι μέσα από το ΚΚΕ αναδεικνύονται αγωνιστές, ότι ο εργατόκοσμος και ο λαός των νησιών εμπιστεύεται τους κομμουνιστές και αυτούς που συμπορεύονται μαζί τους. Ετσι οι ταξικές δυνάμεις, που μέσα σε αυτές δρουν τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, είναι στο τιμόνι των Εργατικών Κέντρων σε Λέσβο, Σάμο, Βόρειο Συγκρότημα Δωδεκανήσων, σε Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ, σε πρωτοβάθμια σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σε αγροτικούς και φοιτητικούς συλλόγους, σε συλλόγους γονέων αλλά και μαζικούς φορείς στα χωριά. Είναι πλεονέκτημα ότι από εκεί τροφοδοτήθηκαν τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Ολα τα παραπάνω αξιοποιήθηκαν και στην πιο εντατική δουλειά που έγινε προεκλογικά, με παρουσία σχεδόν σε όλους τους χώρους δουλειάς, γειτονιές και χωριά του χώρου ευθύνης των ΚΟ του Αιγαίου. Εκεί που η δουλειά έγινε με μεγαλύτερο θάρρος και άνοιγμα σε κόσμο που δεν είχε ψηφίσει το Κόμμα στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, θέτοντας τα κρίσιμα μεγάλα πολιτικά ζητήματα, εξηγώντας ότι ψηφίζουμε για όλα, εκεί είχαμε πιο θετικά αποτελέσματα, σπάζοντας και δυσκολίες που προέκυπταν από την ύπαρξη χιλιάδων υποψηφίων.

Το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών είναι οδηγός για τη δράση μας και μήνυμα με πολλούς αποδέκτες:

  • Για να δυναμώσει η πάλη απέναντι στην κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική, όπως εκφράζεται και από Περιφέρεια και δήμους. Να δυναμώσει η πάλη για κάθε λαϊκό πρόβλημα. Από αυτή τη σκοπιά θα είναι μαχητική αντιπολίτευση οι κομμουνιστές της Ικαρίας, που βρέθηκαν ξανά στη διοίκηση του δήμου.
  • Για να δυναμώσει η πάλη απέναντι στα σχέδια ΝΑΤΟποίησης του Αιγαίου, στα επικίνδυνα παζάρια που είναι σε εξέλιξη ανάμεσα στις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Για να μην είναι τα νησιά ορμητήρια θανάτου, αλλά και πιθανός στόχος αντιποίνων.
  • Για να μην είναι τα νησιά μας φυλακές της ΕΕ για πρόσφυγες και μετανάστες, για να δυναμώσει η αλληλεγγύη απέναντί τους.

Εντείνουμε τη δράση από την επόμενη μέρα για τις ανάγκες των πολλών, ενάντια στην πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη των λίγων.


Του
Βαγγέλη ΜΑΡΟΥΠΑ*
* Ο Β. Μαρούπας είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ


ΚΡΗΤΗ
Χιλιάδες νέες ψήφοι, «αποτύπωμα» των αγώνων

Σημαντικό βήμα ενίσχυσης των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έγινε στην Περιφέρεια Κρήτης και στους δήμους του νησιού, η οποία αποτυπώνει τη σταθεροποίηση και την αύξηση του ρεύματος αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής και τη μαχητική συμπόρευση με το ΚΚΕ, ιδιαίτερα σε περιοχές του νησιού που αναπτύχθηκαν σημαντικοί αγώνες όλο το προηγούμενο διάστημα. Συνολικά το ποσοστό της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την Περιφέρεια Κρήτης διαμορφώθηκε στο 8,22% με 25.652 ψήφους (περιφερειακές 2019 το συνολικό ποσοστό ήταν 6,35% και ο αριθμός ψήφων 21.164). Ξεχωρίζουν η εντυπωσιακή άνοδος στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων με διπλασιασμό του ποσοστού, το οποίο έφτασε στο 14%, και η σημαντική άνοδος στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του Ιούνη.

Στον δήμο Χανίων ξεχωρίζει η άνοδος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με ποσοστό 10,54% και 4.057 ψήφους, σε σχέση με το 2019, όπου το ποσοστό ήταν 4,29% και οι ψήφοι 1.970. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα της πόλης των Χανίων εμπιστεύτηκαν όσους ήταν μπροστάρηδες στους αγώνες για την αξιοποίηση προς όφελος των δημοτών του στρατοπέδου στο Μαρκόπουλο, τη μη εμπορευματοποίηση και ενοχοποίηση του λόφου Καστέλι, για να μην πωληθεί και να αξιοποιηθεί οικόπεδο στα Κουνουπιδιανά, που προοριζόταν για την ανέγερση νέου σχολείου. Αντίστοιχα σημαντική αύξηση των ποσοστών της «Λαϊκής Συσπείρωσης» παρουσιάζεται στον δήμο Πλατανιά με ποσοστό 11,7% και την εκλογή 3 δημοτικών συμβούλων και στον δήμο Αποκορώνου με ποσοστό 8,74%.

Στον δήμο Ρεθύμνου το ποσοστό της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σκαρφάλωσε στο 7,38% από 2,8%. Και στον δήμο Ρεθύμνου αναγνωρίζονται από ένα μεγάλο κομμάτι των εργατοϋπαλλήλων του νομού αυτοί που βρίσκονταν μπροστά σε κάθε διεκδίκηση από τη δημόσια Υγεία μέχρι την προστασία του περιβάλλοντος, στην κινητοποίηση για την προστασία του Παλίγκρεμνου. Ξεχωρίζει επίσης η άνοδος στον δήμο Ανωγείων, σε διψήφιο ποσοστό 17,75% από 8,46%.

Στον δήμο Ηρακλείου υπήρξε άνοδος κατά 1.500 ψήφους, με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 6,9% από 4,3% το 2019. Ιδιαίτερα στις συνοικίες του Ηρακλείου που συγκεντρώνεται εργατόκοσμος, υπήρξε σημαντική αύξηση ψήφων και στις δύο κάλπες, σε Περιφέρεια και δήμο. Αποτυπώνεται η αγωνιστική συμπόρευση ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων με τους κομμουνιστές σε σημαντικά μέτωπα αγώνα, όπως αυτό της σχολικής στέγης, της υπεράσπισης της δημόσιας Υγείας και εργατικών αγώνων που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου ξεχωρίζει το διψήφιο ποσοστό 13,88% στον δήμο Βιάννου με την εκλογή 2 δημοτικών συμβούλων και στον δήμο Αρχανών - Αστερουσίων στη Δημοτική Ενότητα Αρχανών με ποσοστό 19,21%, ξεπερνώντας κατά πολύ τα ποσοστά του Κόμματος στις βουλευτικές εκλογές.

Στον δήμο Μινώα Πεδιάδος υπήρξε διακριτή άνοδος και εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην περιοχή μετά από 4 χρόνια. Με την εκτίμηση και το κύρος του Κόμματος στην περιοχή να έχουν αυξηθεί, εξαιτίας της αγωνιστικής και πρωτοπόρας δράσης του Κόμματος μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου ξεχωρίζει ο δήμος Σητείας, όπου η «Λαϊκή Συσπείρωση» συγκέντρωσε ποσοστό 22,45% από 2,37% και άνοδο κατά 1.944 ψήφους. Ο λαός της Σητείας έδωσε τη στήριξή του σε δοκιμασμένους αγωνιστές που βρέθηκαν όλα τα τελευταία χρόνια στο πλευρό του. Από το μετερίζι των αγώνων για να μη γίνει η περιοχή ένα απέραντο πάρκο ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών μέχρι τις πρόσφατες παλλαϊκές κινητοποιήσεις υπεράσπισης του Νοσοκομείου Σητείας, όπου πρωτοστάτησαν οι κομμουνιστές.

Ενθουσιασμός για την πρωτιά στην Ικαρία

Δήμαρχος Ικαρίας θα είναι από τη νέα χρονιά ο Φ. Καρούτσος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κερδίζοντας με 45,07% την πρωτιά στον δήμο. Η Ικαρία αποκτά ξανά κομμουνιστή δήμαρχο και ανοίγει μια νέα αγωνιστική σελίδα. Με καταμετρημένο το 100%, η «Λαϊκή Συσπείρωση» πήρε 2.416 ψήφους, έναντι 2.298 του δεύτερου και 646 του τρίτου συνδυασμού. Η χτεσινή ήταν μέρα χαράς και πανηγυρισμών στην Ικαρία, ενώ στην περιφερειακή ενότητα κατέγραψε πρωτιά και το περιφερειακό ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με 2.630 ψήφους και 42,01%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ