Τρίτη 10 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
2023 ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΚΡΗΤΗ
Χιλιάδες νέες ψήφοι, «αποτύπωμα» των αγώνων

Σημαντικό βήμα ενίσχυσης των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έγινε στην Περιφέρεια Κρήτης και στους δήμους του νησιού, η οποία αποτυπώνει τη σταθεροποίηση και την αύξηση του ρεύματος αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής και τη μαχητική συμπόρευση με το ΚΚΕ, ιδιαίτερα σε περιοχές του νησιού που αναπτύχθηκαν σημαντικοί αγώνες όλο το προηγούμενο διάστημα. Συνολικά το ποσοστό της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την Περιφέρεια Κρήτης διαμορφώθηκε στο 8,22% με 25.652 ψήφους (περιφερειακές 2019 το συνολικό ποσοστό ήταν 6,35% και ο αριθμός ψήφων 21.164). Ξεχωρίζουν η εντυπωσιακή άνοδος στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων με διπλασιασμό του ποσοστού, το οποίο έφτασε στο 14%, και η σημαντική άνοδος στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του Ιούνη.

Στον δήμο Χανίων ξεχωρίζει η άνοδος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με ποσοστό 10,54% και 4.057 ψήφους, σε σχέση με το 2019, όπου το ποσοστό ήταν 4,29% και οι ψήφοι 1.970. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα της πόλης των Χανίων εμπιστεύτηκαν όσους ήταν μπροστάρηδες στους αγώνες για την αξιοποίηση προς όφελος των δημοτών του στρατοπέδου στο Μαρκόπουλο, τη μη εμπορευματοποίηση και ενοχοποίηση του λόφου Καστέλι, για να μην πωληθεί και να αξιοποιηθεί οικόπεδο στα Κουνουπιδιανά, που προοριζόταν για την ανέγερση νέου σχολείου. Αντίστοιχα σημαντική αύξηση των ποσοστών της «Λαϊκής Συσπείρωσης» παρουσιάζεται στον δήμο Πλατανιά με ποσοστό 11,7% και την εκλογή 3 δημοτικών συμβούλων και στον δήμο Αποκορώνου με ποσοστό 8,74%.

Στον δήμο Ρεθύμνου το ποσοστό της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σκαρφάλωσε στο 7,38% από 2,8%. Και στον δήμο Ρεθύμνου αναγνωρίζονται από ένα μεγάλο κομμάτι των εργατοϋπαλλήλων του νομού αυτοί που βρίσκονταν μπροστά σε κάθε διεκδίκηση από τη δημόσια Υγεία μέχρι την προστασία του περιβάλλοντος, στην κινητοποίηση για την προστασία του Παλίγκρεμνου. Ξεχωρίζει επίσης η άνοδος στον δήμο Ανωγείων, σε διψήφιο ποσοστό 17,75% από 8,46%.

Στον δήμο Ηρακλείου υπήρξε άνοδος κατά 1.500 ψήφους, με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 6,9% από 4,3% το 2019. Ιδιαίτερα στις συνοικίες του Ηρακλείου που συγκεντρώνεται εργατόκοσμος, υπήρξε σημαντική αύξηση ψήφων και στις δύο κάλπες, σε Περιφέρεια και δήμο. Αποτυπώνεται η αγωνιστική συμπόρευση ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων με τους κομμουνιστές σε σημαντικά μέτωπα αγώνα, όπως αυτό της σχολικής στέγης, της υπεράσπισης της δημόσιας Υγείας και εργατικών αγώνων που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου ξεχωρίζει το διψήφιο ποσοστό 13,88% στον δήμο Βιάννου με την εκλογή 2 δημοτικών συμβούλων και στον δήμο Αρχανών - Αστερουσίων στη Δημοτική Ενότητα Αρχανών με ποσοστό 19,21%, ξεπερνώντας κατά πολύ τα ποσοστά του Κόμματος στις βουλευτικές εκλογές.

Στον δήμο Μινώα Πεδιάδος υπήρξε διακριτή άνοδος και εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην περιοχή μετά από 4 χρόνια. Με την εκτίμηση και το κύρος του Κόμματος στην περιοχή να έχουν αυξηθεί, εξαιτίας της αγωνιστικής και πρωτοπόρας δράσης του Κόμματος μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου ξεχωρίζει ο δήμος Σητείας, όπου η «Λαϊκή Συσπείρωση» συγκέντρωσε ποσοστό 22,45% από 2,37% και άνοδο κατά 1.944 ψήφους. Ο λαός της Σητείας έδωσε τη στήριξή του σε δοκιμασμένους αγωνιστές που βρέθηκαν όλα τα τελευταία χρόνια στο πλευρό του. Από το μετερίζι των αγώνων για να μη γίνει η περιοχή ένα απέραντο πάρκο ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών μέχρι τις πρόσφατες παλλαϊκές κινητοποιήσεις υπεράσπισης του Νοσοκομείου Σητείας, όπου πρωτοστάτησαν οι κομμουνιστές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ