ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Ιούλη 2001
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΙΚΑ
Προετοιμασμένοι για αγωνιστική συνέχεια

Σήμερα αναμένεται η έκδοση της απόφασης για την αγωγή της Διοίκησης του ΙΚΑ

Ούτε και χτες εκδόθηκε η απόφαση για την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε (3.7.2001) η Διοίκηση του ΙΚΑ στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών ζητώντας να κηρυχτεί «παράνομη και καταχρηστική» η απεργία των γιατρών του ΙΚΑ που συμπλήρωσαν ήδη ένα μήνα απεργιακών κινητοποιήσεων. Κατά πάσα πιθανότητα η απόφαση θα εκδοθεί σήμερα ή το πολύ αύριο. Οι γιατροί απεργούν για να αποτραπεί η παραπέρα υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) -όπως αυτή προδιαγράφεται- στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, που είδε το φως της δημοσιότητας, τη μονιμοποίηση των 5.500 συμβασιούχων γιατρών και εφαρμογή του ιατρικού βαθμολογίου - μισθολογίου, παρόμοιου με εκείνου των κρατικών νοσοκομείων.

Η Ομοσπονδία των Γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) μετά τη δικαστική απόφαση του δικαστηρίου θα συγκαλέσει αμέσως τα όργανα της Ομοσπονδίας για να «καθορίσουν την παραπέρα αγωνιστική πορεία του κλάδου, αφού ξεπεραστούν τα όποια τυπικά εμπόδια συναντηθούν», όπως ανακοίνωσε προχτές.

Επιστολή του υπουργού Υγείας

Με χτεσινή επιστολή του προς τους διευθυντές των εφημερίδων ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος επιχειρεί να συγκαλύψει την αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης με την προσπάθεια εκμετάλλευσης των διαφορών που υπάρχουν μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων των γιατρών του ΙΚΑ.

Στην επιστολή του ο Αλ. Παπαδόπουλος αναφέρει: «Επανειλημμένα αναγράφεται στον Τύπο ότι ο υπουργός Υγείας δε συζητά με τους απεργούς γιατρούς του ΙΚΑ. Πρόκειται περί ανακρίβειας απύθμενης και άδικης σε βάρος μου».

Στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας αναφέρεται στη συνάντηση που είχε με την ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ στις 25.6.2001 και στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντηση, η οποία «διατυπώθηκε από κοινού», όπως αναφέρει ο Αλ. Παπαδόπουλος, και υπογραμμίζει: «Αποχώρησαν από το γραφείο μου δηλώνοντάς μου ότι θα επιλύσουν μετά από αυτό την απεργία».

Οι ανακοινώσεις της 25.6.2001, τόσο του υπουργού Υγείας όσο και της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ για το τι διαμείφθηκε στη συνάντηση ήταν όντως ταυτόσημες αλλά και από τις δύο έλειπε το σημείο που αναφέρει τώρα ο Αλ. Παπαδόπουλος, για την υπόσχεση της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ να επιλύσει την απεργία.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ακολούθησε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, που ομόφωνα αποφάσισε να απαιτήσει από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τη Διεύθυνση του ΙΚΑ σαφές χρονοδιάγραμμα τροποποίησης των συμβάσεων «αποικιοκρατικού» τύπου (Ν. 1204/72) και υλοποίησης του σχεδίου για το επιστημονικό βαθμολόγιο γιατρών ΙΚΑ. Παράλληλα η Εκτελεστική Γραμματεία αποφάσισε να συγκαλέσει στις 29.6.2001 στην Αθήνα, στην οποία ομόφωνα αποφασίστηκε η συνέχεια και η κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων μέχρι τις 3.8.2001.

Ο Σύλλογος των Γιατρών του ΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά (ΣΕΥΠΙΚΑ) την επομένη της συνάντησης με ανακοίνωσή του είχε επικρίνει ως τακτική σαλαμοποίησης την ξεχωριστή συνάντηση της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ με τον υπουργό Υγείας όταν, μάλιστα, σε αυτή δεν ήταν παρόντες οι πρόεδροι των συλλόγων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπως είχε συμφωνηθεί.

Πάντως ένα δείγμα του πώς εννοεί το διάλογο ο Αλ. Παπαδόπουλος με τους απεργούς το έδωσε ανήμερα της εκδίκασης της αγωγής της Διοίκησης του ΙΚΑ (4.7.2001): Το πρωί με τη διαμεσολάβηση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, Κ. Οικονόμου, ορίστηκε ραντεβού με το ΔΣ του ΣΕΥΠΙΚΑ για την προσεχή Τρίτη. Ομως προς το μεσημέρι, μετά από νέα επικοινωνία με τον Κ. Οικονόμου, ο υπουργός διαμήνυσε ότι η συνάντηση θα γίνει εφόσον σταματήσει η απεργία!

Ακατάλληλο το νερό ΔΙΡΦΥΣ

Στο πλαίσιο των εντατικών ελέγχων που διενεργεί η Διεύθυνση Υγιεινής Περιβάλλοντος στα εμφιαλωτήρια όλης της χώρας, καθώς και των χημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων στα εμφιαλωμένα νερά, κρίθηκε ακατάλληλο το εμφιαλωμένο νερό ΔΙΡΦΥΣ, που εμφιαλώνεται στην Εύβοια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μακροσκοπικού ελέγχου που διενεργήθηκε σε τυχαία δείγματα, διαπιστώθηκε παρουσία εντόμου σε μεμονωμένη παρτίδα του συγκεκριμένου εμφιαλωμένου νερού.

Επίσης, από επιτόπιους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις του εμφιαλωτηρίου προέκυψε ότι δεν πληρούνται οι όροι υγιεινών συνθηκών λειτουργίας του για την παραγωγή και την εμφιάλωση.

Με έγγραφό της προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση η Διεύθυνση Υγιεινής Περιβάλλοντος του Υπουργείου Υγείας, ζητεί από τον Νομάρχη Εύβοιας να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες (αναστολή λειτουργίας του εμφιαλωτηρίου και αυστηρότατη τήρηση των υγειονομικών διατάξεων) καθότι η συγκεκριμένη εταιρία είναι υπότροπος.

Πόρισμα για την «Κασταλία»

Σύμφωνα με το πόρισμα του ελέγχου που διενήργησε το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας στην κλινική «Κασταλία» διαπιστώθηκε χορήγηση, στο πλαίσιο της σωματικής απεξάρτησης, μεγάλων δόσεων «Romidon» και μη σύννομη διακίνηση του φαρμάκου με συνεργαζόμενο φαρμακείο. Το υπουργείο Υγείας απέστειλε το πόρισμα στον εισαγγελέα, καθώς και στον Ιατρικό και Φαρμακευτικό Σύλλογο για ποινική και πειθαρχική διερεύνηση αντίστοιχα.

Η κλινική «Κασταλία» εφεξής είναι υπό τη συνεχή εποπτεία και τον έλεγχο του υπουργείου.

Απομάκρυνση πανεπιστημιακών γιατρών

Στην εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 2889/2.3.2001 για τους πανεπιστημιακούς προχωρά η κυβέρνηση διά των προέδρων των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (Πε. Σ.Υ)

Συγκεκριμένα το Πε. Σ.Υ Θεσσαλονίκης εντόπισε 21 πανεπιστημιακούς γιατρούς που εργάζονταν ταυτόχρονα σε ιδιωτικές μονάδες και σε κρατικά νοσοκομεία. Εφτά από αυτούς δήλωσαν ότι εγκαταλείπουν το ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα και 14 αρνήθηκαν να συμμορφωθούν, καταγγέλλοντας ως αντισυνταγματικό τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο. Ετσι οι 14 απομακρύνθηκαν απ' τα δημόσια νοσοκομεία.

Πηγές απ' το υπουργείο Υγείας ανέφεραν ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν και οι διαδικασίες για την Αθήνα. Η πολιτική του ηγεσία έχει δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να εντοπίσουν ιδιωτικές κλινικές του Λεκανοπεδίου, οι οποίες απασχολούν με διάφορους τρόπους πανεπιστημιακούς γιατρούς και οι οποίοι παράλληλα κατέχουν θέση σε κλινική του ΕΣΥ. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι σε πρώτη φάση θα επιβληθούν στις κλινικές πρόστιμα 25 εκατομμυρίων δραχμών, όπως προβλέπει ο νόμος.

Βγήκε από το νοσοκομείο η Νατ. Γερασιμίδου

Ανάμεσα σε χειροκροτήματα κατοίκων του Πανοράματος βάδισε προς την έξοδο του «Θεαγένειου» Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες μέρες η Νατάσα Γερασιμίδου, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται μέχρι τη νομιμοποίηση των προσφυγικών οικοπέδων στο Πανόραμα. Μιλώντας στους δημοσιογράφους δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όσους της συμπαραστάθηκαν, ενώ δήλωνε αισιόδοξη ότι τελικά το πρόβλημα που βασανίζει σήμερα 400 οικογένειες θα λυθεί και ότι περιμένει κάποια κίνηση από την κυβέρνηση.

Οπως είπε, ο αγώνας της - που έφτασε μέχρι την απεργία πείνας βάζοντας ακόμα και σε κίνδυνο τη ζωή της - ευαισθητοποίησε και ανθρώπους στο εξωτερικό, ενώ ιδιαίτερα ευχαρίστησε την Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Β. Ελλάδας, ο πρόεδρος της οποίας Ευθ. Ευθυμιάδης κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει τα κτήματα της οικογένειας Γλύξμπουργκ που ανήκουν στο δημόσιο και να αποδώσει αυτά που ανήκουν στους πρόσφυγες, ενώ περήφανη για τον αγώνα της κόρης της «ενάντια στους νόμους της αδικίας» δήλωσε η Σωτ. Γερασιμίδου, μητέρα της Νατάσας.

Κλείνουν οι δήμοι της Λέσβου

Κλειστοί θα είναι την ερχόμενη Τετάρτη, 11 του Ιούλη, όλοι οι δήμοι του νομού Λέσβου, διαμαρτυρόμενοι για τη μη απόδοση σε αυτούς του 50% των κονδυλίων από το Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΠΤΑ).

Την απόφαση έλαβε η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ)του νομού, μπροστά στο ενδεχόμενο έργα που έχουν ήδη ξεκινήσει ή ενταχθεί στο ΕΠΤΑ να μη χρηματοδοτηθούν και κατά συνέπεια να μην εκτελεστούν. Οπως σημειώνουν οι δήμοι του νησιού, πρόκειται για έργα που έχει άμεση ανάγκη η περιοχή τους και για κονδύλια που υποχρεούται η κυβέρνηση να τους αποδώσει. Τα χρήματα που οφείλει η κυβέρνηση στους δήμους του νομού ανέρχονται σε 16 δισ. δραχμές.

Οπως προειδοποιεί η ΤΕΔΚ Λέσβου, αν δεν υπάρξει θετική απάντηση από την κυβέρνηση, οι δήμοι θα ξανακλείσουν στις 25 και 26 του Ιούλη. «Οι δήμοι και οι δημότες δε χρειάζονται άλλες υποσχέσεις και δικαιολογίες, αλλά άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους», υπογραμμίζει η ΤΕΔΚ Λέσβου.

Κινητοποιούνται οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ

Κάλεσμα συμμετοχής σ' έναν κοινό αγώνα, ώστε να ανατραπεί η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων που προωθεί η κυβέρνηση, απευθύνει στους εργαζόμενους στους δήμους η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Στην κατεύθυνση αυτή διοργανώνει την ερχόμενη Πέμπτη, 12 Ιούλη, στις 7μμ., στην πλατεία Κλαυθμώνος, συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις επιλογές εκείνες που καταστρατηγούν κεκτημένα και δικαιώματά τους.

Συγκεκριμένα η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων στους ΟΤΑ απαιτεί από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει μια σειρά αιτημάτων, όπως: Τακτοποίηση όσων «εκτάκτων» υπηρετούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εξυπηρετώντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Προσλήψεις μονίμων με βάση τους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας. Οχι «εκτάκτους» για τις πάγιες ανάγκες. Σταθερή δουλιά, με ίση αμοιβή για ίδια εργασία. Εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Οχι στις ατομικές συμφωνίες. Καμία αλλαγή της εργασιακής σχέσης (από δημοσίου σε ιδιωτικού δικαίου), καμία απόλυση προσωπικού, όπως προτρέπει με τις απαράδεκτες παρεμβάσεις του το ΑΣΕΠ. Αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ