ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Ιούλη 2001
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
10ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Κοκκίνισε» το Στόμιο Λάρισας

Αύριο η μεγάλη διαδήλωση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

9ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ - Μπλόκο στη βάση του Ακτιου
9ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ - Μπλόκο στη βάση του Ακτιου
Μια κόκκινη νεανική κατασκήνωση έχει στηθεί από σήμερα στο Στόμιο της Λάρισας. Εκεί φτάνουν από χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί χιλιάδες νέοι και νέες από όλες τις μεριές της Ελλάδας που συμμετέχουν στο 10ο αντιιμπεριαλιστικό διήμερο της ΚΝΕ.

Εκεί χτυπάει από σήμερα η καρδιά της νεολαίας, που δεν ανέχεται τις ΝΑΤΟικές σειρήνες στη γειτονιά μας και τη χώρα μας. Της νεολαίας που θέλει να ζει με το κεφάλι ψηλά, που ξέρει να κάνει τα ιδανικά της τραγούδι και σύνθημα αντίστασης ενάντια στο ζοφερό μέλλον του ιμπεριαλισμού και του πολέμου, ενάντια στο αβέβαιο παρόν που ζει με την ανεργία και το πλήρες τσάκισμα των δικαιωμάτων της.

Για όλους αυτούς τους λόγους οι νέοι και οι νέες ανταποκρίθηκαν πιο μαζικά από κάθε άλλη φορά στο κάλεσμα της ΚΝΕ για το πανελλαδικό αντιιμπεριαλιστικό διήμερο. Σήμερα βρίσκονται στο Στόμιο κι αύριο θα βρεθούν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης μαζί με το φιλειρηνικό κίνημα της πόλης. Θα υποδεχτούν αγωνιστικά τη ΝΑΤΟική αρμάδα που καταπλέει στο λιμάνι, όπως αξίζει στους τρομοκράτες και δολοφόνους των λαών.

Δεν ξεχνάμε το στρατηγείο του πολέμου

Το αντιιμπεριαλιστικό διήμερο της ΚΝΕ είχε ταξιδέψει στο Στόμιο και το 1994, τότε που ετοιμαζόταν η δημιουργία του ΝΑΤΟικού στρατηγείου στην περιοχή της Θεσσαλίας. Εφτά χρόνια μετά βρίσκεται και πάλι εκεί, χωρίς να ξεφεύγει από το στόχο του το ΝΑΤΟικό στρατηγείο που βρίσκεται πλέον στον Τύρναβο και λειτουργεί πλήρως. «Η πραγματοποίηση του αντιιμπεριαλιστικού διημέρου στη Θεσσαλία, έχει ξεχωριστή σημασία, μιας και εδώ εδρεύει το ΝΑΤΟικό στρατηγείο που έπαιξε βρώμικο ρόλο στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας και συνεχίζει να παίζει αυτό το ρόλο, διευκολύνοντας τις επεμβάσεις των ΝΑΤΟικών στα Βαλκάνια», επισημαίνει ο Αγης Τριγάζης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ. «Θέλουμε να δηλώσουμε την αντίθεσή μας στο στρατηγείο κι όλες αυτές τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις», τονίζει ο Α. Τριγάζης και προσθέτει ότι «το αντιιμπεριαλιστικό διήμερο της ΚΝΕ αποκτά ιδιαίτερα επίκαιρη σημασία, μετά την παράδοση του Μιλόσεβιτς στο Δικαστήριο της Χάγης, που λειτουργεί ως ΝΑΤΟικό όργανο, αλλά και με την επέμβαση του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ».

Τραγουδάμε κι αγωνιζόμαστε

Από το 9ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ στη Γύρα Λευκάδας
Από το 9ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ στη Γύρα Λευκάδας
Παράλληλα, όμως, με τον ζωντανό αγωνιστικό παλμό, η κατασκήνωση του Στομίου δεν παύει να είναι και ένας χώρος γεμάτος με τη δροσιά και τη ζωντάνια της νιότης. Τα παιχνίδια και το κέφι δε λείπουν ούτε στιγμή, ενώ το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που ξεκίνησε από χτες το βράδυ συνεχίζεται απόψε ακόμα πιο πλούσιο. «Η Οργάνωση Θεσσαλίας που υποδέχτηκε τους χιλιάδες αγωνιστές κατασκηνωτές, ετοίμασε ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα, έκανε προσπάθειες, ώστε να μείνουν ευχαριστημένοι όλοι και πιστεύουμε ότι αυτό θα εξασφαλίσει και η υποδομή της κατασκήνωσης», μας λέει ο Α. Τριγάζης.

Και πράγματι, από τις 8:30 μ.μ. περίπου σήμερα το βράδυ το πρόγραμμα που θα ξεκινήσει στη σκηνή της κατασκήνωσης κι αναμένεται να κρατήσει μέχρι το πρωί υπόσχεται πολλά. Την αρχή θα κάνει το συγκρότημα της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη» Θεσσαλονίκης. Θα ακολουθήσει θέατρο από το ΛΑΜΟΣΑ (Λαϊκός Μορφωτικός Σύλλογος Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης) και μετά θα προβληθεί αντιιμπεριαλιστικό ντοκιμαντέρ. Στη σκηνή θα ανέβει αργότερα ο Μίλτος Πασχαλίδης, που συμμετέχοντας φιλικά στις εκδηλώσεις του διημέρου θα παίξει με την κιθάρα του παλιά και καινούρια τραγούδια του. Το γλέντι θα συνεχιστεί με ρεμπέτικο και λαϊκό πρόγραμμα από τον Βασίλη Κασούρα και το συγκρότημα «Μινόρε».

Επίσης, σήμερα το πρωί ξεκινάει και θα ολοκληρωθεί αύριο το τουρνουά ποδοσφαίρου ανάμεσα στις Οργανώσεις Περιοχής της ΚΝΕ, για το οποίο έχουν προπονηθεί σκληρά!

Αύριο το πρωί οι κατασκηνωτές θα παραμείνουν στην παραλία για να χαρούν τα παιχνίδια, τον ήλιο και τη θάλασσα με αμείωτη ένταση. Ενώ αύριο βράδυ, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί και θα ολοκληρώσει όλες τις εκδηλώσεις του διημέρου με τη μεγάλη συναυλία του Νίκου Πορτοκάλογλου, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Αύριο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Αύριο το απόγευμα, οι νέοι αγωνιστές που συμμετέχουν στο διήμερο θα βρεθούν απέναντι από τα οχτώ ΝΑΤΟικά πλοία που θα καταπλεύσουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Εκεί, η ΑντιΝΑΤΟική Επιτροπή Φορέων της πόλης οργανώνει διήμερες εκδηλώσεις αντίστασης. Στην κορύφωση των εκδηλώσεων αυτών, τη μεγάλη διαδήλωση αύριο στις 6 το απόγευμα στην κεντρική πύλη του λιμανιού θα συρρεύσουν οι χιλιάδες νέοι αγωνιστές που θα έρθουν από το Στόμιο. Θα ενώσουν τις φωνές και τα συνθήματά τους, θα κυματίσουν τις σημαίες τους ενάντια στον ΝΑΤΟ και τον ιμπεριαλισμό.

«Ζητάμε και παλεύουμε να φύγει το ΝΑΤΟ από την περιοχή μας», μας λέει ο Βασίλης Τασούλας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ για τη σημασία της παρουσίας και της διαδήλωσης των αγωνιστών του διημέρου της ΚΝΕ και προσθέτει: ότι ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει στην ΠΓΔΜ είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να αγνοούμε. Η ΚΝΕ μπαίνει μπροστά, όπως ήταν πάντα μπροστά στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα και διαδηλώνει στη Θεσσαλονίκη που επισκέφτονται χιλιάδες ΝΑΤΟικοί δολοφόνοι. Αυτή η επίσκεψη δεν είναι αποδεκτή από το λαό της Θεσσαλονίκης και θα το κάνουμε ξεκάθαρο με την αυριανή μας διαδήλωση».

ΒΙΕΤΝΑΜ
Σημαντικές επισκέψεις - συζητήσεις της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ

Συνεχίζεται με ιδιαίτερη επιτυχία η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με επικεφαλής τη ΓΓ της ΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, στο Βιετνάμ.

Στο πρώτο μέρος της επίσκεψης στο Ανόι υπήρξε μακρά συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΚΚ Βιετνάμ με επικεφαλής τον Τραν Ντιν Χοάν, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Ο Χοάν ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ για τις αποφάσεις του πρόσφατου 9ου Συνεδρίου του κόμματός του και για τους στόχους που καλούνται να υλοποιήσουν τα επόμενα χρόνια. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τα οικονομικά προγράμματα που προωθεί στις σημερινές συνθήκες το ΚΚ Βιετνάμ, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει από τη διαμορφωμένη ιμπεριαλιστική πραγματικότητα και τους τρόπους που επιδιώκει την ανάπτυξη της χώρας.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ενημέρωσε τους Βιετναμέζους συντρόφους για τους πρόσφατους αγώνες του ελληνικού λαού. Επίσης συζήτηση έγινε για την κατάσταση στα Βαλκάνια και τους κινδύνους που προκύπτουν στην περιοχή από τα σχέδια των ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε επίσης συνάντηση με το προεδρείο του «Πατριωτικού Μετώπου του Βιετνάμ» που ιδρύθηκε πριν 71 χρόνια και στόχο έχει να είναι η γέφυρα του ΚΚ με τις ευρύτερες λαϊκές μάζες της χώρας. Συναντήσεις επίσης υπήρξαν με την «Εθνική Ακαδημία, Χο Τσι Μινχ», την «Ομοσπονδία Εργατών του Βιετνάμ», το Γραφείο της Κομμουνιστικής Νεολαίας και το προεδρείο της «Ενωσης Γυναικών». Η αντιπροσωπεία κατέθεσε στεφάνι στο Μαυσωλείο του Χο Τσι Μινχ και επισκέφθηκε χώρους όπου έζησε και εργάστηκε ο μεγάλος επαναστάτης.

Στο δεύτερο μέρος η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την πόλη Χο Τσι Μινχ, όπου είχε μακρά συνάντηση με το Γραμματέα της περιοχής, που είναι και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ. Επίσης η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφθηκε και απέτισε φόρο τιμής στην περιοχή Κον - Τσι με τις θρυλικές σήραγγες του επαναστατικού απελευθερωτικού στρατού. Στην πόλη Χο Τσι Μινχ είχε την ευκαιρία επίσης να επισκεφθεί τη «Νέα Οικονομική Ζώνη» και να ενημερωθεί για τις προσπάθειες που γίνονται για την ανάπτυξη της χώρας.

Σήμερα Σάββατο αναμένεται να έχει συνάντηση στο Ανόι με το ΓΓ του ΚΚ Βιετνάμ και επίσης ακολουθούν ποικίλες συναντήσεις και δραστηριότητες με φορείς του Κόμματος και μαζικές οργανώσεις.

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα Σάββατο στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 15.00 στην εκπομπή «Δεύτερη Ματιά» μια ανασκόπηση των σημαντικότερων γεγονότων της βδομάδας που πέρασε με τη Γιούλη Ασημακοπούλου.
  • Στις 19.00 στην εκπομπή «Το βήμα της Βουλής» την κοινοβουλευτική δραστηριότητα του ΚΚΕ τη βδομάδα που πέρασε με τον Γιώργο Ραγκούση.
  • Στις 22.00 στην εκπομπή «Πολιτική Επικαιρότητα» την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου, την Πέμπτη 28 του Ιούνη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ