ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Ιούλη 2001
Σελ. /28
Ας διαλέξει

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο κόσμος το 'χει τούμπανο και μεις κρυφό καμάρι, λέει η γνωστή λαϊκή παροιμία και ταιριάζει γάντι στην προχτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Η τελευταία -σύμφωνα με όλα τα σχετικά ρεπορτάζ- εκτίμησε ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος μετατροπής της περιοχής των Βαλκανίων σε πεδίο ανταγωνισμού των ισχυρών δυνάμεων του πλανήτη. Μάλιστα, μετά τη συνεδρίαση, ο υπουργός Εξωτερικών έκρινε σκόπιμο, να χαρακτηρίσει «απαραίτητη τη στενή συνεργασία Ευρώπης και ΗΠΑ, καθώς και της Ρωσίας, ώστε η διεθνής κοινότητα να δρα ενιαία και αποτελεσματικά στην περιοχή», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «η αποστολή αντιφατικών μηνυμάτων θα συνέβαλε στην παράταση της κρίσης».

Εμείς τι να πούμε; Οτι, όλα όσα συμβαίνουν εδώ και αρκετά χρόνια στην πρώην Γιουγκοσλαβία και, ιδιαίτερα, οι διαλυτικές τάσεις, αλλά και οι πολύμορφες και τραγικές συνέπειές τους, οφείλονται πρωτίστως στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, πρώτα και κύρια των μεγάλων ιμπεριαλιστικών χωρών; Οτι, σε όλ' αυτά παίρνει μέρος και η χώρα μας, διεκδικώντας, μάλιστα και το ρόλο του «μικρού ιμπεριαλιστή» ή του επ' αμοιβή χωροφύλακα των «μεγάλων»; `Η, ότι οι τέτοιοι και χειρότεροι ανταγωνισμοί είναι αναπόσπαστο στοιχείο του ιμπεριαλισμού και μόνον το αποφασιστικό και αταλάντευτο αντιπάλεμά του, μπορεί να αντιμετωπίσει τις τραγικές συνέπειές τους;

Ας διαλέξει ότι θέλει ο κ. Παπανδρέου...

«Μαϊμούδες» τα νέα μέλη

Αντιγράφουμε από τον «μικροπολιτικό» των χτεσινών «Νέων»: «Ενα μεγάλο "πακέτο" με 400 αιτήσεις εγγραφής του ΠΑΣΟΚ παρέλαβε η Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματος στις Σέρρες, με τη λήξη της σχετικής προθεσμίας, εν όψει του συνεδρίου. Για την ακρίβεια, το μεγάλο "πακέτο" το αποτελούσαν διάφορα μικρότερα "πακέτα" - για παράδειγμα, ένα και μόνο στέλεχος πολιτικού γραφείου προσκόμισε 65 αιτήσεις...

Ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής, ο κ. Α. Δαϊρετζής, ο οποίος δεν ανήκει στην εσωκομματική πλειοψηφία, αλλά αυτό δεν έχει και τόση σημασία στη συγκεκριμένη περίπτωση, είπε να κάνει έναν δειγματοληπτικό έλεγχο σε ορισμένες από τις αιτήσεις. Αρχισε λοιπόν να τηλεφωνεί σε εκείνους, τα ονόματα των οποίων αναφέρονται στις αιτήσεις. Και το τι άκουσε, δεν περιγράφεται... Κατ' αρχήν, οι περισσότεροι από τα υποψήφια νέα μέλη δε γνώριζαν... ότι είχαν καταθέσει αίτηση εγγραφής στο ΠΑΣΟΚ. Μερικοί, δε, φαίνεται ότι δεν ήταν καν ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος, καθώς του έκλειναν το τηλέφωνο κατάμουτρα, αφού είχαν προλάβει όμως να τον "λούσουν" με κάμποσες βαριές κουβέντες!».

Τα σχόλια περιττεύουν...

Δεν ήταν εκεί...

Εκδήλωση διαμαρτυρίας για τους θανάτους αγωνιστών στα «λευκά κελιά» της Τουρκίας διοργάνωσε - και καλά έκανε - η Νεολαία ΠΑΣΟΚ. Θα είχε, όμως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον να είχε προσκληθεί στην εκδήλωση και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, καθώς είναι απ' αυτούς που, εμμέσως πλην σαφώς, επιχείρησε να δικαιολογήσει - ή εν πάση περιπτώσει να υποβαθμίσει - τη δολοφονική πολιτική της Αγκυρας σε βάρος των Τούρκων πολιτικών κρατουμένων. Αν τον προσκαλούσαν - δεν ξέρουμε αν προσκλήθηκε και δεν πήγε - οι νέοι του κυβερνώντος κόμματος θα είχαν την ευκαιρία να του ζητήσουν το λόγο για τη στάση του και, πάντως, να εκφράσουν δημοσίως την καταδίκη της πολιτικής του ως προς αυτό το θέμα. Διότι μπορεί, πράγματι, οι προθέσεις της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ να είναι οι αγαθότερες και από καρδιάς η έκφραση αλληλεγγύης στους Τούρκους αγωνιστές, αλλά όλα αυτά είναι «κενά περιεχομένου», αν δεν καταδικαστεί η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, την οποία εκφράζει και διαχειρίζεται ο Γ. Παπανδρέου, όταν στην Ευρωπαϊκή Ενωση συναινεί, επί της ουσίας, για τα «λευκά κελιά», προκειμένου να... κερδίσει τα παλαμάκια του Ισμαήλ Τζεμ, για το «παράξενο» ζεϊμπέκικο που χορεύει...

Τα στρατηγικά

Γρηγοριάδης Κώστας

ΘΑ ΘΥΜΑΣΤΕ, ασφαλώς, τα περί «κράτους- στρατηγείο», που έχει πάμπολλες φορές διακηρύξει ο Κ. Σημίτης. Διαβάστε τώρα κι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, σχετικά με το τι σημαίνει η αντίληψη αυτή στην πράξη.

Η κυβέρνηση, ως ανώτατος στρατηγός και επικεφαλής του κράτους-στρατηγείο, κάνει ό,τι μπορεί για να διαμορφώσει ευνοϊκές συνθήκες άσκησης της εργοδοτικής ασυδοσίας, σε βάρος των εργαζομένων.

Προωθεί συστηματικά την «απελευθέρωση της αγοράς εργασίας», θεσμοθετεί τη μερική απασχόληση, υπονομεύει ωμά το 8ωρο και γενικότερα τη σταθερή απασχόληση, νομοθετεί τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, συρρικνώνει τις έτσι κι αλλιώς ανεπαρκέστατες από κάθε άποψη ελεγκτικές υπηρεσίες, κλπ., κλπ.

Μετά, εκμεταλλεύεται τα σοβαρά και πολύμορφα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική της, για να ασκεί τη... σοσιαλιστική δημαγωγία της και τη ρουσφετολογική και ψηφοθηρική τακτική της, όπως τις αέναες αναζητήσεις της περί του «κοινωνικού προσώπου» του ΠΑΣΟΚ.

Κάποια στιγμή, κάνει και κάποια έρευνα της κατάστασης. Τι να κάνουμε, είναι απαραίτητες κι αυτές. Γίνεται στρατηγείο χωρίς να έχει εικόνα του πεδίου της μάχης;

Τα αποτελέσματα, λοιπόν, της έρευνας είναι ουσιαστικά τα ίδια, με αυτά, στα οποία κατέληξε και η έρευνα, που δημοσιοποίησε προχτές το υπουργείο Εργασίας και δημοσίευσε χτες ο «Ριζοσπάστης». Ανάμεσα στα άλλα, η έρευνα κατέδειξε, ότι 4 στους 10 εργαζομένους είναι ανασφάλιστοι, ενώ 3 στις 10 επιχειρήσεις δεν είναι καν καταγραμμένες και άλλα πολλά παρόμοια.

Τι θα περίμενε, μετά απ' όλ' αυτά, ο οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος από το «κράτος-στρατηγείο» και τους «στρατηγούς» που το διοικούν;

Την απάντηση στο ερώτημα την αφήνουμε σ' εσάς. Εμείς, σας κάνουμε γνωστή την απάντηση που έδωσε, χτες, σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο υφυπουργός Εργασίας και κάποτε πρόεδρος της ΟΤΟΕ και της ΓΣΕΕ, Χρ. Πρωτόπαππας.

Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε, δήλωσε ο υφυπουργός. Και δεν είπε, βέβαια, κάτι συγκεκριμένο, αλλά, προφανώς, θα εννοούσε όσα αναφέραμε παραπάνω... Και συμπλήρωσε: Πρέπει και οι εργαζόμενοι, να δουν τι θα κάνουν. Δεν μπορεί οι εργαζόμενοι να υποτάσσονται στους εργοδότες, όπως γινόταν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα...

Αντε ρε παιδιά, αφού το λέει και κοτζάμ υπουργός... Μόνο, μαζί με τους κεφαλαιοκράτες, βάλτε στο στόχο και την κυβέρνηση, όπως και τον κάθε πολιτικό, σαν τον προαναφερόμενο.

Τηλεοπτική αποχαύνωση

Ολα τα 'χαμε, η Μαριορή χωρίς φερετζέ, μας έλειπε λοιπόν! Ο «Μεγάλος Αδερφός» έρχεται «να δέσει» με τις γκανγκστερικές πρακτικές του άλλου, πραγματικού Μεγάλου Αδερφού του ιμπεριαλισμού, των ΗΠΑ - ΕΕ. Αλλωστε, εκείθεν έλκει την καταγωγή του ως ιδέα και πράξη. Και, αν οι ιμπεριαλιστές εξολοθρεύουν λαούς βομβαρδίζοντάς τους όπως στη Γιουγκοσλαβία και το Ιράκ, ο τηλεοπτικός «Μπιγκ Μπράδερ» εξολοθρεύει ψυχές και συνειδήσεις, βομβαρδίζοντάς τες με τα αποχαυνωτικά τηλεσόου. Είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος...

Οι ιμπεριαλιστές, ΗΠΑ-ΕΕ και τα τσιράκια τους απαγάγουν με γκανγκστερικές μεθόδους όσους δεν υποχωρούν στις διαταγές τους να παραδώσουν τη χώρα τους. Ο τηλεοπτικός «Μπιγκ Μμπράδερ» «απαγάγει», αναξιοπαθούντες, φυσικά ή διανοητικά, εξαγοράζοντας την ανέχεια ή την αφέλειά τους, για να τους μετατρέψει σε «θέαμα» κανιβαλικό, προς κατανάλωση. Βεβαίως, όπως οι ιμπεριαλιστές δεν καταλαβαίνουν από αξιοπρέπεια και άλλες τέτοιες αξίες, οι πνευματικοί αποχαυνωτές- παράγωγα των μηχανισμών τους- δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τα διάφορα περί σεβασμού της αξιοπρέπειας, της προσωπικής - ιδιωτικής ζωής. Τα «θηράματα» τους ενδιαφέρουν.

Κοντά, λοιπόν, στα μέσα και τους άλλους μηχανισμούς χειραγώγησης των ιμπεριαλιστών και των υποτακτικών τους στον «ελεύθερο» κόσμο του καπιταλισμού, τα ιδιωτικά ΜΜΕ έρχονται να προωθήσουν, με νέα προϊόντα, την αποχαύνωση του «λαουτζίκου» με τηλεοπτικά σόου τύπου «Μπιγκ Μπράδερ». Δεν τους αρκεί ότι «ολημερίς κι ολονυχτίς» βομβαρδίζουν τους τηλεθεατές με τα άλλα «πολιτιστικά» σκουπίδια τους, με τα γνωστά σίριαλ - σαπουνόπερες, τις βαρύγδουπες εμφανίσεις λογής «καλλιτεχνών», της «πιάτσας» των γνωστών πολιτιστικών κέντρων αλά ΠΑΣΟΚ, είτε «πιασάρικων» φωτομοντέλων και άλλων παραγόντων της ναρκοκουλτούρας... Ούτε, τους αρκεί η «λάιφ στάιλ» ενημέρωση που «βρωμίζει το πιάτο» μας με κάθε λογής έγκλημα, με βάση το λατρεμένο τους σύνθημα «αίμα και σπέρμα»!

Το ξέρουν. Δε φτάνει να αποσιωπάς είτε να διαστρεβλώνεις την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα που «ζεματάει». Πρέπει, λέει η συνταγή τους, και να ταΐζεις τον κόσμο με κουτόχορτο και υποκουλτούρα, για να διαφθείρεις τα γνήσια, λαϊκά πολιτιστικά κεκτημένα του. Γιατί, διαφορετικά, αν δε διαφθείρεις τη συνείδηση του λαού, τότε, μπορεί και να διεκδικήσουν -οι... μάζες- την πραγματική ενημέρωση και πραγματικό πολιτισμό. Βέβαια, αν τα ΜΜΕ φτάνουν στον έσχατο ξεπεσμό, δε λογαριάζουν παρά στην, πιθανολογούμενη, ανοχή μας.

Και το ερώτημα, με όλα αυτά τα αποχαυνωτικά και αναξιοπρεπή που μας σερβίρουν σαν να είμαστε, απλώς, ζωντανά, είναι εμείς οι εργαζόμενοι, οι πολίτες τι κάνουμε. Θα τους κάνουμε τη χάρη; θα περιμένουμε παθητικά και θα τους αφήνουμε να ασελγούν σε βάρος μας, σε βάρος της αξιοπρέπειάς μας; `Η θα αντιδράσουμε, θα αναπτύξουμε ένα γνήσιο λαϊκό κίνημα για να τους εμποδίσουμε να σκυλεύουν τη ζωή και τα όνειρά μας, τα όνειρα των παιδιών μας; Δεν έχουμε άλλο περιθώριο, παρά να διεκδικήσουμε, προπαντός, τη δημοκρατική ενημέρωση για τα πραγματικά προβλήματα και γεγονότα, αντί της παρουσίασης εικονικής πραγματικότητας και πολιτιστικών σκουπιδιών που προσβάλλουν τη νοημοσύνη και την αξιοπρέπειά μας. Δεν αξίζουμε την εξαχρείωση! Ας διεκδικήσουμε τα δημοκρατικά μας δικαιώματα. Φυσικά, ο τρόπος δεν είναι, απλώς, να στρίβουμε το κουμπί. Χρειάζεται αγώνας μαζικός, διεκδικητικός ενάντια στην αποπληροφόρηση -παραπληροφόρηση και στην τηλεοπτική αποχαύνωση.


Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό είχε χτες ο Κ. Λαλιώτης, ο οποίος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου εδήλωσε ότι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα είναι «συνέδριο ελπίδας, ενότητας και προοπτικής». Οπως πάντα... σαφέστατος ο κ. υπουργός, αλλά δεδομένου ότι εμείς είμεθα έτσι κι αλλιώς πεισμένοι για το χαρακτήρα του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, όλα αυτά τα ενωτικά και χαρούμενα ας πάει να τα πει και σε κείνες, τις κοντά 90.000 μέλη - «μαϊμούδες» που εγγράψανε τις τελευταίες μέρες οι «σύντροφοί» του στα κιτάπια των «κλαδικών»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ