Επέκταση του ΝΑΤΟικού αγωγού καυσίμων απ' την Ελλάδα στην Ανατ. Ευρώπη συνυπέγραψαν ο Ν. Δένδιας και οι ομόλογοί του της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, υπέγραψε χτες με τον υπουργό Αμυνας της Βουλγαρίας, Todor Tagarev, και την υφυπουργό Αμυνας της Ρουμανίας, Simona Cojocaru, «Επιστολή Προθέσεων περί επέκτασης του Δικτύου Αγωγών καυσίμων του ΝΑΤΟ προς την Ανατολική Πτέρυγα της Συμμαχίας».
Αφορά την επέκταση του αγωγού καυσίμων των Ενόπλων Δυνάμεων που ξεκινά από την Ελευσίνα και καταλήγει στο Χαλκερό Καβάλας, ενώ είναι συνδεδεμένος με τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ σε Ασπρόπυργο και Θεσσαλονίκη. Το σχέδιο είναι να πάει ως την Αλεξανδρούπολη κι από εκεί βορειότερα. Οι ΗΠΑ προωθούν εδώ και καιρό την επέκταση, ώστε να εξυπηρετεί τον απρόσκοπτο ανεφοδιασμό των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων που έχουν παραταχθεί στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Εξάλλου, υπάρχει ήδη άμεση αμερικανική εμπλοκή στη λειτουργία και διαχείριση του αγωγού, καθώς η Συμφωνία Ασφάλειας Εφοδιασμού και Πληροφοριών (SSI Agreement) που υπέγραψε το 2019 το υπουργείο Αμυνας με τη «Lockheed Martin» προβλέπει ότι η εταιρεία έχει την πλήρη ευθύνη έναντι του υπουργείου για την υλοποίηση του προγράμματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης του αγωγού.
«Η υπογραφή της Επιστολής έρχεται σε συνέχεια της Τριμερούς Συνάντησης των πρωθυπουργών Ελλάδος, Βουλγαρίας και Ρουμανίας» τη Δευτέρα, στη Βάρνα, είπε χτες ο Δένδιας, ενώ πανηγύρισε ότι «επιβεβαιώνεται η ελληνική επιλογή, η Ανατολική Μακεδονία και ιδίως η Θράκη να γίνουν κόμβος εφοδιασμού των χωρών - μελών της Συμμαχίας», παρουσιάζοντας εκ μέρους της κυβέρνησης το φαρμάκι για φάρμακο. Αλλωστε, πηγές του υπουργείου Αμυνας διέχεαν ότι «πρόκειται για πρωτοβουλία με την οποία εξυπηρετούνται τα ελληνικά συμφέροντα, καθώς προωθείται η χρήση υποδομών στην ελληνική επικράτεια και η διασύνδεσή τους με Βουλγαρία και Ρουμανία», ενώ η όλη εξέλιξη «στέλνει μήνυμα ισχυρής πολιτικής βούλησης για συνεργασία 3 χωρών σε πλαίσιο ΝΑΤΟ», καθώς «συμβάλλει στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των υποδομών ανεφοδιασμού καυσίμων στην Ανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ» και «θα ενισχύσει το ελληνικό αποτύπωμα στον τομέα της Αποτροπής και Αμυνας της Συμμαχίας».
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Δένδιας συμμετείχε χτες στη Συνάντηση των υπουργών της κοινής πρωτοβουλίας «Jet Coalition», υπό τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, και παρουσία του Προέδρου της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι, «για την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων σε αεροσκάφη F-16».
Θυμίζουμε ότι τον Αύγουστο ο Ζελένσκι, επισκεπτόμενος την Αθήνα και το Μαξίμου, τόνισε ότι χρειάζεται, μεταξύ άλλων, την «υποστήριξη» της Ελλάδας στην «προετοιμασία» των πιλότων της χώρας του να χειριστούν ΝΑΤΟικά F-16 κατά της Ρωσίας. Εξέφρασε μάλιστα δημόσια τις ευχαριστίες του στον Μητσοτάκη για την πρόταση που, όπως είπε, του έκανε, σημειώνοντας ότι τα αρμόδια επιτελεία των δύο μερών θα «συνεργαστούν» για τις «λεπτομέρειες» υλοποίησής της.
Χώρες όπως οι Δανία και Ολλανδία έχουν αποφασίσει ήδη να παραδώσουν δεκάδες F-16 στο Κίεβο, ενώ έχει ξεκινήσει η εκπαίδευση Ουκρανών στα εν λόγω μαχητικά, η οποία αναμένεται να κρατήσει τουλάχιστον 6 μήνες. Τα πρώτα αεροσκάφη αναμένεται να παραδοθούν στο Κίεβο στα τέλη της χρονιάς, ενώ οι παραδόσεις θα συνεχιστούν το 2024 και το 2025. Στο ενδιάμεσο διαχέονται πληροφορίες ότι Ελληνες αεροπόροι μεταβαίνουν σε Ρουμανία και Δανία, σε αεροπορικές βάσεις που λειτουργούν ως κέντρα εκπαίδευσης των Ουκρανών πιλότων. Σε επόμενη φάση, κι αφού οι Ουκρανοί ολοκληρώσουν την εκπαίδευση στα βασικά συστήματα του μαχητικού και μάθουν να το πετούν, θα μπορούσαν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους, σε αντικείμενα εναέριας μάχης, βομβαρδισμού, χρήσης όπλων ακριβείας ή και άλλες πιο σύνθετες επιχειρήσεις, στους τακτικούς εξομοιωτές της Μοίρας Συνθετικής Εκπαίδευσης στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, άλλωστε, ο Δένδιας διαβεβαίωσε στην Υπουργική Συνάντηση για την Αμυνα στην Ουκρανία, παρουσία και του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, ότι «η υποστήριξή μας προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί», ενώ και στη διμερή που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του Rustem Umerov επανέλαβε την «ακλόνητη στήριξη της Ελλάδας», συνεννοήθηκαν δε ότι θα επισκεφτεί Κίεβο και Οδησσό.
Στο μεταξύ, ο Δένδιας έβαλε στο κάδρο την εμπλοκή και στο Παλαιστινιακό, τονίζοντας σε δηλώσεις του ότι «η συζήτηση για την Ουκρανία γίνεται τη στιγμή που υπάρχει η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, μετά τη βάρβαρη επίθεση της "Χαμάς" κατά του Ισραήλ και ιδίως του αμάχου πληθυσμού». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «αντιλαμβάνεται πλήρως τις θεμιτές προσδοκίες των Παλαιστινίων μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ομως, οι βάρβαρες επιθέσεις, όπως αυτή της "Χαμάς", ενυποθηκεύουν ακριβώς αυτές τις προσδοκίες», συνεχίζοντας τη βρώμικη προσπάθεια των αστικών πολιτικών δυνάμεων να παρουσιάσουν την κλιμάκωση των συγκρούσεων στην κατεχόμενη Παλαιστίνη και το Ισραήλ ως κεραυνό εν αιθρία, αποσιωπώντας ότι είναι συνέπεια της πολύχρονης κατοχής από το ισραηλινό κράτος, με τις πλάτες των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμμάχων τους.
Αλλωστε, θύμισε ότι η κυβέρνηση «έχει σαφώς τεθεί δίπλα στο κράτος του Ισραήλ σε αυτήν την τραγική περίσταση. Αλλά θέλω να πω ότι αυτό πρέπει να το κάνουν όλες οι χώρες της Συμμαχίας μας» και «πρέπει, λοιπόν, όλες οι χώρες, επαναλαμβάνω, όλες οι χώρες της Συμμαχίας, να έχουν μία σαφή, καθαρή θέση στο θέμα αυτό», επέμεινε, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εκθέσει τάχα την Τουρκία για τις θέσεις που εκφράζει στο θέμα (βλ. ρεπορτάζ σε άλλη στήλη) και να εμφανιστεί η ίδια ως πιο «αξιόπιστος» εταίρος για τους ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Η όλη υπόθεση, βέβαια, έχει ως υπόβαθρο και τις μπίζνες της αστικής τάξης. Ενδεικτικά, με αφορμή τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΑΕ στο Αμπου Ντάμπι, διπλωματικές πηγές τόνισαν ότι «η Αθήνα επιθυμεί να συνδέσει τη στρατηγική σχέση που έχει αναπτύξει με τα Εμιράτα και με την Ινδία», υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί μέρος του σχεδίου του οικονομικού διαδρόμου Ινδίας - Μέσης Ανατολής - Ευρώπης (IMEC), ανταγωνιστικού προς τον «One Road - One Belt» των Κινέζων. Διάδρομος που περνά μέσα από τη φλεγόμενη σήμερα περιοχή, εξ ου και η επιτάχυνση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών για την εμπέδωση της «ασφάλειας και σταθερότητας» ώστε να δρομολογηθούν εκ νέου τα επιχειρηματικά τους σχέδια.
Με ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ «χαιρετίζει την επίτευξη συναντίληψης μετά από εντατικές και διεξοδικές διαβουλεύσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών για την περιοχή βορείως της Πύλας». Ισχυρίζεται πως «η συναντίληψη διασφαλίζει τη διατήρηση του status quo στη νεκρή ζώνη, αποκαθιστά την τάξη και δημιουργεί συνθήκες οικοδόμησης εμπιστοσύνης και επαναπροσέγγισης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, προωθώντας την ανάπτυξη της περιοχής προς όφελος όλων των κατοίκων».
Παραπέρα, εκφράζει την ελπίδα ότι «η θετική αυτή εξέλιξη η οποία οφείλεται, μεταξύ άλλων, και στην εποικοδομητική στάση που επέδειξε η Κυπριακή Δημοκρατία, θα επισπεύσει τον διορισμό νέου Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η συμφωνία προβλέπει πως ο δρόμος που θα ενώνει την Πύλα με το κατεχόμενο χωριό Αρσος θα κατασκευαστεί (όπως δηλαδή επιχείρησαν να κάνουν οι κατοχικές αρχές το καλοκαίρι δημιουργώντας τετελεσμένα), με την περιοχή ανάπτυξης να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί και οδόφραγμα.
Τη συμφωνία χαιρέτισαν και η Βρετανική Υπατη Αρμοστεία, η Γαλλική Πρεσβεία και η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι «αναγνωρίζουν την εποικοδομητική προσέγγιση που ακολουθούν οι πλευρές σε αυτήν τη διαδικασία, καθώς και τον ουσιαστικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, να βρουν έναν τρόπο προς τα εμπρός για την ανάπτυξη της Πύλας με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και των δύο κοινοτήτων και που να συνεχίζει να διασφαλίζει την ασφάλεια στην περιοχή».
Θυμίζουμε, και η Τουρκία μέσω ανακοίνωσης του ΥΠΕΞ εξέφρασε ικανοποίηση για την εξέλιξη, σπεύδοντας να επιδοκιμάσει ξανά την «προσέγγιση της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου», όπως αποκαλεί το ψευδοκράτος, ως «ενδεικτική της συμβολής που θα έχει η τουρκική πλευρά στην επιτυχία του μοναδικού ρεαλιστικού μοντέλου διευθέτησης, που βασίζεται στη συνεργασία των δύο κρατών στο νησί».
Με το προεδρείο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) συναντήθηκε, χτες στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, μια μέρα αφότου είχε παρουσιάσει τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για το κεφάλαιο στη ΓΣ του ΣΕΒ, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ξεπερνώντας κάθε όριο θεατρινισμού και υποκρισίας, την ώρα που οι εφοπλιστές απολαμβάνουν πλήθος φοροαπαλλαγών και άλλων προνομίων - αξιοποιώντας και το καθεστώς των «φιλανθρωπιών» - ο Κυρ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε την ΕΕΕ «για την απόφαση του ελληνικού εφοπλισμού να δωρίσει 50 εκατομμύρια ευρώ για έργα αποκατάστασης σε περιοχές της Θεσσαλίας που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές το προηγούμενο διάστημα», όπως αναφέρεται αρμοδίως. Παράλληλα, στη συνάντηση σημειώθηκε πως «στο πλαίσιο του σχεδιασμού για τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, η κυβέρνηση έχει καταρτίσει κατάλογο έργων που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τους συγκεκριμένους πόρους».
Στο ευρύτερο πλαίσιο και καθώς πόλεμος, εμπλοκή και μπίζνες πάνε χέρι - χέρι, στη συζήτηση «επισημάνθηκε η σημασία του ελληνόκτητου στόλου, τόσο για την εγχώρια οικονομία όσο και ευρύτερα, για την απρόσκοπτη μεταφορά αγαθών και Ενέργειας σε μία εποχή αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων και πληθωριστικών πιέσεων», όπου Ελληνες εφοπλιστές διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο στη μεταφορά Ενέργειας και εμπορευμάτων.
Στη συνάντηση τονίστηκε ακόμη «η στρατηγική σημασία ενός ισχυρού ευρωπαϊκού πυλώνα στον τομέα του θαλάσσιου εμπορίου» και «οι προοπτικές απανθρακοποίησης των παγκόσμιων θαλάσσιων μεταφορών και η δυνατότητα της ελληνικής εφοπλιστικής κοινότητας να είναι πρωτοπόρος σε αυτή την προσπάθεια», με τον λαό να πληρώνει το μάρμαρο και σε αυτήν την περίπτωση, με κονδύλια από τον κρατικό και τον ευρωενωσιακό κορβανά να κατευθύνονται για τον εκσυγχρονισμό του εφοπλιστικού στόλου.