ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2023
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Δεν εφησυχάζουν, διεκδικούν μέτρα για να μείνουν στα χωριά, να συνεχίσουν να παράγουν

Τις εξαγγελίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σχολιάζει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, καλώντας τους αγρότες σε νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Eurokinissi

Τις εξαγγελίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης από τη Λάρισα, τάχα για τη στήριξη των πληγέντων αγροτών, σχολιάζει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού, σημειώνοντας ότι αυτές δεν απαντούν στα βασικά αιτήματα που τέθηκαν από τους εκατοντάδες αγρότες, οι οποίοι μάλιστα πριν μια βδομάδα πραγματοποίησαν και τη μεγάλη κινητοποίηση με τρακτέρ στον Κόμβο Πλατυκάμπου.

Μάλιστα, στις σχετικές συσκέψεις του υπουργού στη Λάρισα, η κυβέρνηση δεν μπήκε στον κόπο να καλέσει την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί τους αγρότες, αλλά ούτε και την Επιτροπή Πλημμυροπαθών Αγροτών.

Οπότε, όπως σημειώνει η Ομοσπονδία, η συγκεκριμένη επίσκεψη και οι συναντήσεις δημιουργούν την αίσθηση ότι έγιναν για να υπηρετηθούν προεκλογικές σκοπιμότητες, κάτι που φαίνεται και από τις δηλώσεις του. Και αναφέρει ότι στον αντίποδα αυτής της απαράδεκτης στάσης, το κύριο ζήτημα για τους κατοίκους, τους αγρότες και κτηνοτρόφους που έχουν χάσει σπίτια, ζώα και χωράφια, είναι οι δεσμεύσεις για λύσεις στα ζωτικά τους προβλήματα.

Και, αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους καλεί το σύνολο των αγροτών - κτηνοτρόφων - μελισσοκόμων της Θεσσαλίας να μην εφησυχάζουν, σημειώνει:

«1oς λόγος: Δεν ειπώθηκε από τον υπουργό τίποτα συγκεκριμένο για το βασικό αίτημα που θέσαμε στις κινητοποιήσεις, με ποια έργα και ποιο χρονοδιάγραμμα θα αποστραγγιστεί το νερό από τα χωράφια και τι θα γίνει με τα χωράφια που δεν έχασαν μόνο τη φετινή χρονιά και παραγωγή, αλλά δεν θα είναι καλλιεργήσιμα για την επόμενη ή και επόμενες χρονιές. Το μόνο που αναφέρθηκε γενικά και αόριστα ήταν ότι το θέμα της αποκατάστασης των χωραφιών έχει ανατεθεί στην κυβερνητική επιτροπή κρατικής αρωγής.

2ος λόγος: Δεν ξεκαθαρίστηκε με ποιον τρόπο θα γίνει η αποζημίωση που ζητάμε στην παραγωγή, τα ζώα αλλά και στο γεωργικό, κτηνοτροφικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο και εξοπλισμό. Θα είναι στο 100% με βάση την πραγματική αξία (και όχι την αξία που ασφαλίζει ο ΕΛΓΑ), από ποιους πόρους και πότε θα εξοφληθούν οι παραγωγοί;

3ος λόγος: Καθορίστηκαν προκαταβολές με χρονικό ορίζοντα το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου. Οι προκαταβολές με ποιον τρόπο θα δοθούν; Με επιτόπιους ελέγχους γεωπόνων του ΕΛΓΑ ή με βάση αεροφωτογραφίες του δορυφόρου Copernicus; Ζητάμε να υπάρχει χρονοδιάγραμμα εξόφλησης ολόκληρης της αποζημίωσης, καθώς και εξατομίκευση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ ώστε να μην υπάρχουν αδικίες που βιώσαμε στον "Ιανό".

4ος λόγος: Δεν καθορίστηκε το ποσό αποζημίωσης, και αυτό μας ανησυχεί ιδιαίτερα, γιατί αν αυτό κυμανθεί σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό του ΕΛΓΑ, δεν καλύπτει ούτε το κόστος παραγωγής, οπότε, λαμβάνοντας υπόψη και τους κόφτες του ΕΛΓΑ, η προκαταβολή των 140 ευρώ/στρέμμα θα είναι και η τελική ανώτερη αποζημίωση για χιλιάδες αγρότες. Το ίδιο ασαφείς ήταν οι εξαγγελίες και για τις υπόλοιπες καλλιέργειες που έχουμε στη Θεσσαλία (π.χ. μηδική, κηπευτικά, δενδρώδεις καλλιέργειες όπως μήλα, αμύγδαλα, φιστίκια κ.ά., σταφύλια κ.λπ.).

Η ΕΟΑΣΝΛ ζητάει το ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί στους αγρότες π.χ. για το βαμβάκι ή το καλαμπόκι να είναι στα 250 ευρώ/στρέμμα, συν το ενοίκιο, χωρίς κόφτες και άλλες απομειώσεις, υπολογισμένο με βάση το κόστος παραγωγής, την αναμενόμενη παραγωγή και την τιμή πώλησης των προϊόντων, χωρίς να προσμετράμε σε αυτό το ποσό τις εργατοώρες του ίδιου του παραγωγού.

5ος λόγος: Δεν απαντήθηκε το εύλογο ερώτημα: Οι αποζημιώσεις για το έγγειο κεφάλαιο και τον εξοπλισμό που θα περάσουν μέσω κρατικής αρωγής σε πόσο χρονικό διάστημα θα δοθούν στους δικαιούχους; Θα είναι στο 100% της ζημιάς που έχουν υποστεί οι δικαιούχοι και πώς αυτό θα εκτιμηθεί;

6ος λόγος: Για τους κτηνοτρόφους που έχουν χάσει το ζωικό κεφάλαιο, στάβλους, αρμεκτήρια, ζωοτροφές και εξήγγειλε αποζημίωση στο 100% και χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ, πώς ακριβώς θα γίνει η διαδικασία; Το παράδειγμα που έφερε ο υπουργός για τα αντιχαλαζικά δίκτυα σημαίνει ότι οι κτηνοτρόφοι πρέπει να δαπανήσουν οι ίδιοι χρήματα για την επισκευή των ζημιών και την αναπλήρωση του ζωικού κεφαλαίου και μετά να προσκομίσουν τις αποδείξεις στην τράπεζα για να πληρωθούν με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, όμως ποιος κτηνοτρόφος έχει σήμερα αυτή τη δυνατότητα; Επιπρόσθετα δεν διευκρινίζεται αν η αγορά ζωικού κεφαλαίου αφορά σε παραγωγικά ζώα ή αρνιά, ούτε αν και πόσο θα αποζημιωθούν για τη φετινή παραγωγή.

Καμιά συγκεκριμένη αναφορά δεν έγινε για την ανασύσταση του μελισσοκομικού κεφαλαίου και την αποζημίωση των μελισσοκόμων, που, όπως και στους κτηνοτρόφους, τα προβλεπόμενα ποσά από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ είναι ψίχουλα.

Οι αγρότες απαιτούν ξεκάθαρες απαντήσεις!

Η Θεσσαλία έχει υποστεί ανυπολόγιστη καταστροφή στον γεωργικό - κτηνοτροφικό - μελισσοκομικό τομέα, χρειαζόμαστε ξεκάθαρες απαντήσεις και ουσιαστική στήριξη αγροτών - κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων, προκειμένου να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε, να παράγουμε και να μείνουμε στα χωριά μας.

Χρειάζεται επίσης άμεσα να ξεκινήσει η αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας και να αποκατασταθούν οι ζημιές που έχουν γίνει από τις πλημμύρες. Πολύ περισσότερο επειδή έφτασαν καταγγελίες από παραγωγούς που λένε π.χ. ότι χτες αποσύρθηκαν τα μηχανήματα που έκαναν την αποκατάσταση στον "Γκουσμπασανιώτη" αλλά και σε άλλα σημεία του νομού Λάρισας, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες, με κίνδυνο σε επόμενη βροχόπτωση να έχουμε ξανά πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή. Μπορεί να μας απαντήσει κάποιος υπεύθυνα αν ισχύει και για ποιον λόγο συνέβη;».

Η Ομοσπονδία ενημερώνει ότι το επόμενο διάστημα θα πάρει νέες πρωτοβουλίες, για να αναδειχθούν τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, σε συντονισμό με τις άλλες Ομοσπονδίες της Θεσσαλίας και στα πλαίσια της Επιτροπής των Μπλόκων. Και ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για «αιτήματα επιβίωσης που αν δεν ικανοποιηθούν, εκατοντάδες συνάδελφοι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα εγκαταλείψουν το επάγγελμα αλλά και τα χωριά τους, και αυτό πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη η κυβέρνηση».

Με βάση αυτά, καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους να είναι σε εγρήγορση, να συμμετέχουν στις συσκέψεις και τις άλλες παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν, να δείξουν με την ενότητα και την αποφασιστικότητά τους ότι θα επιβάλουν λύσεις προς όφελός τους.

ΚΡΗΤΗ
Σωματεία και φορείς στον αγώνα για το Βενιζέλειο Νοσοκομείο

Συγκέντρωση την Τετάρτη 18 Οκτώβρη, παλλαϊκό συλλαλητήριο την Παρασκευή 20 Οκτώβρη

Σε πολύμορφες κινητοποιήσεις προχωρούν το επόμενο διάστημα σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία της Κρήτης, συνδικάτα και άλλοι μαζικοί φορείς για τη σωτηρία του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, που λόγω της συνειδητής αποψίλωσης από τις κυβερνήσεις κινδυνεύει η ίδια του η λειτουργία.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη σωματεία και φορείς παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου έξω από την πύλη του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, καλώντας τον λαό σε ξεσηκωμό για την ενίσχυση του νοσοκομείου.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ενωση Εργαζομένων Βενιζέλειου Νοσοκομείου, απαιτώντας από τη διοίκηση του νοσοκομείου, τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας, προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων προχωράει την Τετάρτη 18 Οκτώβρη σε πεντάωρη στάση εργασίας, καλώντας σε συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην είσοδο του νοσοκομείου και πορεία προς το κέντρο του Ηρακλείου με κατάληξη την πλατεία Ελευθερίας όπου θα επιδοθεί ψήφισμα στην Περιφέρεια Κρήτης.

Στο πλευρό των εργαζομένων του Βενιζέλειου στέκεται το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου ΠΑΓΝΗ, όπως και η Ενωση Συνταξούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου, που καλούν στις κινητοποιήσεις.

Η Ενωση Συνταξιούχων μάλιστα καλεί όλους τους μαζικούς φορείς του Ηρακλείου, συλλόγους γονέων, εργατικά σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους και τους υγειονομικούς στην οργάνωση ενός μαχητικού παλλαϊκού συλλαλητηρίου την Παρασκευή 20 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στην πλ. Ελευθερίας.

«Η κατάσταση που διαμορφώνεται στο σύστημα Υγείας του νησιού είναι εκρηκτική. Μετά την κατάρρευση των νοσοκομείων στο Ρέθυμνο, στην Ιεράπετρα και τη Σητεία, σειρά έχει το Βενιζέλειο, το οποίο πλέον δεν μπορεί να λειτουργήσει χειρουργεία και ιατρεία. Είχαμε τονίσει ότι η κατάρρευση ενός νοσοκομείου θα συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα. Τώρα ήρθε η σειρά του Βενιζέλειου και έρχεται και η σειρά του ΠΑΓΝΗ που δεν μπορεί να σηκώσει, από τη μια, το βάρος της υγείας όλης της Κρήτης και, από την άλλη, να επιτελέσει τον τριτοβάθμιο ρόλο που θα έπρεπε να έχει», σημειώνει από την πλευρά του το σωματείο του ΠΑΓΝΗ, αναδεικνύοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση έχει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για αυτά τα διαλυτικά φαινόμενα γιατί είχε έγκαιρα προειδοποιηθεί. Η αδυναμία λειτουργίας πλέον πολλών κλινικών εξαιτίας παραιτήσεων και συνταξιοδοτήσεων ενός από τα πιο ιστορικά νοσοκομεία του νησιού με χιλιάδες Κρητικούς που το εμπιστεύονταν και η ντε φάκτο μετατροπή του σε Κέντρο Υγείας είναι προδιαγεγραμμένο έγκλημα που δεν πρέπει να το επιτρέψουμε να συμβεί» , σημειώνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, που επίσης έχει προκηρύξει 4ωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου, για συμμετοχή στην πορεία.

48 νεκροί, 38 διασωληνωμένοι, 974 νέες εισαγωγές Covid

Αλλοι 48 άνθρωποι έχασαν την προηγούμενη βδομάδα (2 - 8 Οκτώβρη) τη ζωή τους με κορονοϊό, ενώ την ίδια στιγμή παρουσιάζεται για 4η βδομάδα αύξηση στις εισαγωγές ασθενών Covid στα δημόσια νοσοκομεία, φτάνοντας τις 974 (+23%). Αύξηση παρουσίασε και ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων φτάνοντας τις 17. Συνολικά νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 38 ασθενείς. Μάλιστα, η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού στο Ηράκλειο (+171%), στα Χανιά (+45%), στην Αττική (+23%).

Κι ενώ οι δείκτες της πανδημίας μαρτυρούν νέα επιδείνωση, η κυβέρνηση απαντά με μια από τα ίδια. Δηλαδή, κάνει νέα πάσα στους κλινικάρχες με αύξηση έως 40% της δυναμικότητας των κλινών ΜΕΘ ανά ιδιωτική κλινική και μάλιστα με το υφιστάμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, χωρίς τον αναγκαίο κρατικό έλεγχο, αφού αρκεί μια απλή γνωστοποίηση στην οικεία Περιφέρεια! Για τους επόμενους τρεις μήνες δεσμεύει 50 κλίνες νοσηλείας στο ΝΙΜΤΣ, όπου θα διακομίζονται non-Covid ασθενείς από τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, ώστε να εξοικονομείται χώρος από αυτόν που δεν ...υπάρχει!

Ορίζει μάλιστα παχυλή αποζημίωση στους κλινικάρχες από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων για κάθε κρεβάτι, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται να δοθεί συνέντευξη Τύπου για τον εμβολιασμό του πληθυσμού κατά της Covid-19 για την περίοδο 2023 - 2024 με το Μονοδύναμο Επικαιροποιημένο Εμβόλιο XBB.1.5. Με λίγα λόγια, η κατάσταση στο υπό διάλυση δημόσιο σύστημα Υγείας αναμένεται να επιδεινωθεί εκ νέου, καθώς προσλήψεις προσωπικού, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης κι επίταξη των ιδιωτικών κλινικών δεν προβλέπονται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ