ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 16 Οχτώβρη 2023
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Ανησυχίες» των ΗΠΑ για τη στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας - Βόρειας Κορέας

Νέες ρωσικές «προειδοποιήσεις» για το ενδεχόμενο «πολέμου μεταξύ μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων»

Την ευρύτερη σημασία που έχει για τον παγκόσμιο ανταγωνισμό η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία υπογραμμίζει ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, σε συνέντευξή του με τον κινεζικό όμιλο «China Media Group», αναφερόμενος στο γνωστό αφήγημα του «πολυπολικού» κόσμου.

Οπως τόνισε, «ο πολυπολικός κόσμος αναδύεται ως τετελεσμένο γεγονός. Και αυτό συμβαίνει λόγω της αυξανόμενης δυναμικής πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένης - κυρίως - της Κίνας». Αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε νέα, αναδυόμενα ιμπεριαλιστικά κέντρα που διεκδικούν θέση στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, αμφισβητώντας την επί δεκαετίες πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ και της ΕΕ και συντονίζονται στους BRICS και άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς:

«Η Ινδία αναπτύσσεται στην Ασία, η Ινδονησία και πολλά άλλα κράτη αναπτύσσονται, στη Λατινική Αμερική η Βραζιλία, η Ρωσία ορθώνεται ξανά στα πόδια της και δυναμώνει. Αυτή είναι μια εκδήλωση της αντικειμενικής διαδικασίας, η ανάδυση ενός πολυπολικού κόσμου», ανέφερε.

Ο Ρώσος Πρόεδρος μίλησε στο «China Media Group» ενόψει της επίσκεψής του στην Κίνα την ερχόμενη βδομάδα, όπου θα λάβει μέρος και σε φόρουμ για την κινεζική επενδυτική πρωτοβουλία «Μια Ζώνη Ενας Δρόμος» (BRI).

Σε άλλη συνέντευξη, στη ρωσική τηλεόραση, ο Πούτιν σχολίασε την έκθεση επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου, η οποία συστήνει ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να προετοιμαστεί για ενδεχόμενους ταυτόχρονους πολέμους με Ρωσία και Κίνα.

Αυτές δεν είναι «υγιείς σκέψεις», ανέφερε, και «επιπλέον, το να πολεμήσεις ταυτόχρονα με τη Ρωσία και την Κίνα είναι ανοησία, δεν νομίζω ότι είναι κάτι σοβαρό. Νομίζω ότι απλώς φοβίζουν ο ένας τον άλλον».

«Αν μιλάμε για πόλεμο μεταξύ μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων, τότε θα ήταν μια εντελώς διαφορετική ιστορία», πρόσθεσε ο Πούτιν, «προειδοποιώντας» ότι μια τέτοια σύγκρουση θα ήταν πολύ διαφορετική από τη λεγόμενη «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Από την πλευρά της, η ΕΕ «προέτρεψε την Κίνα» να συμπεριφερθεί ως γεωπολιτική δύναμη αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, ολοκληρώνοντας χτες την επίσκεψή του σε Σαγκάη και Πεκίνο. «Δεν ζητάμε από την Κίνα να υιοθετήσει την ίδια άποψη με την ΕΕ», αλλά «θεωρούμε απαραίτητο η Κίνα να προσπαθήσει να πείσει τον λαό της Ουκρανίας ότι δεν είναι σύμμαχος της Ρωσίας στον πόλεμο», είπε.

ΗΠΑ: Η Βόρεια Κορέα παρέδωσε τόνους στρατιωτικού υλικού στη Ρωσία

Στο μεταξύ, με «ανησυχία» παρακολουθούν οι ΗΠΑ την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας - Βόρειας Κορέας.

Την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι η Πιονγιάνγκ παρέδωσε τις τελευταίες βδομάδες «πάνω από χίλια εμπορευματοκιβώτια» με στρατιωτικό υλικό και πυρομαχικά στη Ρωσία.

Το υλικό αυτό θα χρησιμοποιηθεί «για επιθέσεις σε ουκρανικές πόλεις και για να σκοτωθούν Ουκρανοί άμαχοι», σύμφωνα με τον Κίρμπι, ενώ σε αντάλλαγμα, ισχυρίστηκε, η Βόρεια Κορέα θέλει να λάβει ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό και «εξελιγμένες τεχνολογίες», ιδίως αεροσκάφη, πυραύλους, τεθωρακισμένα και υλικό για την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη παρατηρήσει «εκφορτώσεις από ρωσικά πλοία εμπορευματοκιβωτίων στη Βόρεια Κορέα, που μπορεί να αποτελούσαν τις πρώτες παραδόσεις» ρωσικού στρατιωτικού υλικού, είπε ο Κίρμπι και αυτή «η στρατιωτική συνεργασία σε πλήρη ανάπτυξη», συμπεριλαμβανομένης «της μεταφοράς τεχνολογιών», αποτελεί «απειλή για την περιφέρεια και το διεθνές καθεστώς μη διάδοσης», ανέφερε ακόμη, υπενθυμίζοντας το διεθνές εμπάργκο στην Πιονγιάνγκ.

Από την πλευρά της, η Ουάσιγκτον, εν μέσω πολιτικής αστάθειας, προσπαθεί να ξεπεράσει τα εμπόδια και να στείλει νέο πακέτο στρατιωτικής στήριξης στο Κίεβο.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε χτες ότι ένα νέο πακέτο όπλων για το Ισραήλ και την Ουκρανία πρόκειται να είναι σημαντικά υψηλότερο από 2 δισ. δολάρια. Σε συνέντευξή του στο CBS, ο Σάλιβαν είπε ότι ο Τζο Μπάιντεν θα έχει εκτενείς συνομιλίες με το Κογκρέσο αυτήν τη βδομάδα για την ανάγκη να εγκριθεί το πακέτο.

Αυξάνονται τα χτυπήματα στη Μαύρη Θάλασσα

Στο μεταξύ, η Ουκρανία ισχυρίζεται πως έπληξε ένα ρωσικό πυραυλοφόρο πλοίο και ένα πλοίο περιπολίας σε ξεχωριστές επιθέσεις την περασμένη βδομάδα, χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας εξοπλισμένα με πειραματικά όπλα, δήλωσε πηγή των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών.

Οπως μετέδωσε το πρακτορείο «Ρόιτερς», το πυραυλοφόρο «Μπουγιάν» δέχθηκε επίθεση την Παρασκευή και το πυραυλοφόρο «Πάβελ Ντερζάβιν» την Τετάρτη κοντά στη Σεβαστούπολη στην Κριμαία, σε κοινές επιχειρήσεις της Ουκρανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας και του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας είναι πολύ πιθανό να έχει ενισχύσει την αμυντική του στάση και τη δυνατότητα αντίδρασης από τότε που υπέστη μια σειρά από χτυπήματα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών πληροφοριών του βρετανικού υπουργείου Αμυνας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο ρωσικός στόλος έχει μεταφέρει πολλά από τα στρατιωτικά στοιχεία - συμπεριλαμβανομένων πλοίων και υποβρυχίων με δυνατότητα πυραύλων Κρουζ - από τη Σεβαστούπολη σε περιοχές χειρισμού και βάσεις πιο ανατολικά, όπως το Νοβοροσίσκ.

Οι εκατέρωθεν επιθέσεις στη Μαύρη Θάλασσα και οι ρωσικές επιθέσεις σε ουκρανικές εγκαταστάσεις στον Δούναβη, στα σύνορα με τη Ρουμανία, έχουν κλιμακωθεί από τότε που η Ρωσία αποσύρθηκε (τον Ιούλη) από τη συμφωνία που επέτρεπε την εξαγωγή σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια.

Σύμφωνα με το Κίεβο, η Ρωσία έχει πλήξει 6 εμπορικά πλοία, 150 λιμενικές εγκαταστάσεις και έχει καταστρέψει 300.000 τόνους σιτηρών, από τον Ιούλη.

Σε ανακοίνωσή του, ο Ουκρανός αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ολ. Κουμπράκοφ, ανέφερε ότι 21 πλοία έχουν ήδη φορτωθεί με σιτηρά για εξαγωγές και χρησιμοποίησαν έναν νέο «ανθρωπιστικό διάδρομο» σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, τον οποίο ανακοίνωσε μονομερώς το Κίεβο τον Αύγουστο. Είπε ότι συνολικά 25 πλοία έχουν εισέλθει σε ουκρανικά λιμάνια για φόρτωση.

Το δε υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν δύο ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα κοντά στο νότιο θέρετρο του Σότσι, το Σάββατο.

Σε ένα ακόμη περιστατικό, ένα ρωσικό μαχητικό Su-27 σηκώθηκε χτες για να αναχαιτίσει ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αναγνωριστικό αεροσκάφος «Global Hawk» που πλησίαζε τα σύνορα της Ρωσίας πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας. Το αμερικανικό UAV έκανε στροφή και απομακρύνθηκε.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΟΡΕΛ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
«Πιο ισορροπημένη σχέση» για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια διεκδικεί η ΕΕ

Από την κοινή συνέντευξη Τύπου του Ζ. Μπορέλ με τον Κινέζο ΥΠΕΞ
Από την κοινή συνέντευξη Τύπου του Ζ. Μπορέλ με τον Κινέζο ΥΠΕΞ
Οι εντεινόμενες αντιθέσεις μεταξύ Κίνας και ΕΕ, σε συνθήκες που παραμένουν όμως ταυτόχρονα πολύ μεγάλες μονοπωλιακές μπίζνες μεταξύ τους, αναδείχθηκαν στην τριήμερη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Κίνα ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ.

Ο Μπορέλ, μαζί με τον Κινέζο ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι, συμπρόεδρευσε του νέου γύρου του διμερούς Στρατηγικού Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου, ενόψει και της διμερούς Συνόδου που θα γίνει αργότερα φέτος.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Γουάνγκ Γι, ο Μπορέλ είπε ότι «οι διμερείς μας σχέσεις είναι ευρείες, εκτεταμένες και ολοένα πιο περίπλοκες, επειδή μοιραζόμαστε πολλές παγκόσμιες ευθύνες», προσθέτοντας ότι «μοιραζόμαστε παγκόσμιες ευθύνες και οι παγκόσμιες προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω ισχυρής συνεργασίας μεταξύ Κίνας και ΕΕ».

Την ίδια στιγμή, επισήμανε ότι «δεν είναι μυστικό ότι έχουμε διαφορές σε ορισμένα σημαντικά ζητήματα. Αυτό καθιστά πιο σημαντική από ποτέ τη συνέχιση της (μεταξύ μας) δέσμευσης, με καλό πνεύμα συνεργασίας». Υποστήριξε ότι η ΕΕ «δεσμεύεται να διαχειρίζεται τις διμερείς μας σχέσεις με εποικοδομητικό και υπεύθυνο τρόπο, διότι είναι προς το κοινό μας συμφέρον».

Εξηγώντας ότι οι εμπορικές σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα είναι από τις πιο σημαντικές στον κόσμο - «κανείς άλλος δεν ανταλλάσσει τόσα πολλά όσο η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Κίνα» ανέφερε χαρακτηριστικά - είπε ότι «χρειαζόμαστε όμως μια πιο ισορροπημένη και αμοιβαία οικονομική σχέση», καθώς η ΕΕ επιδιώκει να μειώσει το εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα και να πετύχει μεγαλύτερα οφέλη για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια.

«Χρειαζόμαστε δικαιοσύνη, ισορροπία και αμοιβαιότητα για να παραμείνουμε όσο ανοιχτοί είμαστε και θέλουμε να είμαστε», ανέφερε ο Μπορέλ και έσπευσε να προσθέσει: «Συζητήσαμε για την έννοια της οικονομικής ασφάλειας και τι σημαίνει - ξέρετε, να διατηρείς μια ισορροπημένη προσέγγιση στο εμπόριο. Τόνισα τη δέσμευση της ΕΕ να παραμείνει μια από τις πιο ανοιχτές οικονομίες στον κόσμο», αλλά και ότι «δεν θέλουμε να είμαστε προστατευτικοί, αλλά μερικές φορές πρέπει να προστατεύουμε».

Από την πλευρά του, σύμφωνα με το πρακτορείο «Associated Press», o Γουάνγκ Γι είπε ότι «η Κίνα αποδίδει σημασία στις οικονομικές και εμπορικές ανησυχίες της ευρωπαϊκής πλευράς και είναι πρόθυμη να εμβαθύνει περαιτέρω τη μεταρρύθμιση, να ανοίξει, ώστε να παράσχει ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον για τις επιχειρήσεις της ΕΕ να λειτουργούν στην Κίνα».

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε την ανησυχία που προκαλούν στην κινεζική πλευρά επιλογές όπως η έρευνα που άρχισε πρόσφατα η ΕΕ για επιδοτήσεις του Πεκίνου στην κινεζική βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων, καλώντας «την ΕΕ να αποφεύγουμε την προστατευτική συμπεριφορά και να είμαστε συνετοί στη χρήση των μέτρων εμπορικής αποκατάστασης».

ΗΠΑ - ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Ο Τζιμ Τζόρνταν νέος υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων

Ο Τζιμ Τζόρνταν, τον οποίο υποστηρίζει ο τέως Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τοποθετήθηκε την Παρασκευή νέος υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, όμως ο τερματισμός της κρίσης που προκαλεί το κενό σε αυτήν τη στρατηγικής σημασίας θέση ακόμα απέχει αρκετά.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται οριακά από τους Ρεπουμπλικάνους (221 ψήφοι έναντι 212 των Δημοκρατικών), αντίθετα με τη Γερουσία που βρίσκεται στα χέρια των Δημοκρατικών, δεν λειτουργεί από τις 3 Οκτώβρη, όταν καθαιρέθηκε ο πρόεδρος του Σώματος, Κ. Μακάρθι, εν μέσω εσωκομματικής σύγκρουσης.

Αυτή ήταν η δεύτερη ψηφοφορία της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων. Την περασμένη βδομάδα ο Στιβ Σκαλίζ επικράτησε στην πρώτη εσωκομματική ψηφοφορία έναντι του Τζιμ Τζόρνταν για να τεθεί υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων. Στη συνέχεια ωστόσο ανακοίνωσε ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του, αφού μετά τις τοποθετήσεις μιας σειράς Ρεπουμπλικάνων βουλευτών διαπίστωσε πως δεν διέθετε επαρκή αριθμό ψήφων για να εκλεγεί νέος πρόεδρος της Βουλής.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Τρίτος μεγάλος σεισμός στη Χεράτ

Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση, 6,3 βαθμών Ρίχτερ, έπληξε χτες την πόλη Χεράτ στο βορειοδυτικό Αφγανιστάν, λίγα 24ωρα μετά τους αντίστοιχα μεγάλους σεισμούς στις 7 και 11 Οκτώβρη. Η νέα δόνηση είχε επίκεντρο στα 33 χλμ. από την πόλη και εστιακό βάθος μόλις 6,3 χλμ. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για 50 τραυματίες, αλλά εκφράζονται και αυτήν τη φορά φόβοι για αυξημένα θύματα.

Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδιδαν ότι η πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής συνεχίζει να κοιμάται στο ύπαιθρο εδώ και μία βδομάδα, φοβούμενοι νέες δονήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ