Δευτέρα 16 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΟΡΕΛ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
«Πιο ισορροπημένη σχέση» για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια διεκδικεί η ΕΕ

Από την κοινή συνέντευξη Τύπου του Ζ. Μπορέλ με τον Κινέζο ΥΠΕΞ
Από την κοινή συνέντευξη Τύπου του Ζ. Μπορέλ με τον Κινέζο ΥΠΕΞ
Οι εντεινόμενες αντιθέσεις μεταξύ Κίνας και ΕΕ, σε συνθήκες που παραμένουν όμως ταυτόχρονα πολύ μεγάλες μονοπωλιακές μπίζνες μεταξύ τους, αναδείχθηκαν στην τριήμερη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Κίνα ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ.

Ο Μπορέλ, μαζί με τον Κινέζο ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι, συμπρόεδρευσε του νέου γύρου του διμερούς Στρατηγικού Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου, ενόψει και της διμερούς Συνόδου που θα γίνει αργότερα φέτος.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Γουάνγκ Γι, ο Μπορέλ είπε ότι «οι διμερείς μας σχέσεις είναι ευρείες, εκτεταμένες και ολοένα πιο περίπλοκες, επειδή μοιραζόμαστε πολλές παγκόσμιες ευθύνες», προσθέτοντας ότι «μοιραζόμαστε παγκόσμιες ευθύνες και οι παγκόσμιες προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω ισχυρής συνεργασίας μεταξύ Κίνας και ΕΕ».

Την ίδια στιγμή, επισήμανε ότι «δεν είναι μυστικό ότι έχουμε διαφορές σε ορισμένα σημαντικά ζητήματα. Αυτό καθιστά πιο σημαντική από ποτέ τη συνέχιση της (μεταξύ μας) δέσμευσης, με καλό πνεύμα συνεργασίας». Υποστήριξε ότι η ΕΕ «δεσμεύεται να διαχειρίζεται τις διμερείς μας σχέσεις με εποικοδομητικό και υπεύθυνο τρόπο, διότι είναι προς το κοινό μας συμφέρον».

Εξηγώντας ότι οι εμπορικές σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα είναι από τις πιο σημαντικές στον κόσμο - «κανείς άλλος δεν ανταλλάσσει τόσα πολλά όσο η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Κίνα» ανέφερε χαρακτηριστικά - είπε ότι «χρειαζόμαστε όμως μια πιο ισορροπημένη και αμοιβαία οικονομική σχέση», καθώς η ΕΕ επιδιώκει να μειώσει το εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα και να πετύχει μεγαλύτερα οφέλη για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια.

«Χρειαζόμαστε δικαιοσύνη, ισορροπία και αμοιβαιότητα για να παραμείνουμε όσο ανοιχτοί είμαστε και θέλουμε να είμαστε», ανέφερε ο Μπορέλ και έσπευσε να προσθέσει: «Συζητήσαμε για την έννοια της οικονομικής ασφάλειας και τι σημαίνει - ξέρετε, να διατηρείς μια ισορροπημένη προσέγγιση στο εμπόριο. Τόνισα τη δέσμευση της ΕΕ να παραμείνει μια από τις πιο ανοιχτές οικονομίες στον κόσμο», αλλά και ότι «δεν θέλουμε να είμαστε προστατευτικοί, αλλά μερικές φορές πρέπει να προστατεύουμε».

Από την πλευρά του, σύμφωνα με το πρακτορείο «Associated Press», o Γουάνγκ Γι είπε ότι «η Κίνα αποδίδει σημασία στις οικονομικές και εμπορικές ανησυχίες της ευρωπαϊκής πλευράς και είναι πρόθυμη να εμβαθύνει περαιτέρω τη μεταρρύθμιση, να ανοίξει, ώστε να παράσχει ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον για τις επιχειρήσεις της ΕΕ να λειτουργούν στην Κίνα».

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε την ανησυχία που προκαλούν στην κινεζική πλευρά επιλογές όπως η έρευνα που άρχισε πρόσφατα η ΕΕ για επιδοτήσεις του Πεκίνου στην κινεζική βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων, καλώντας «την ΕΕ να αποφεύγουμε την προστατευτική συμπεριφορά και να είμαστε συνετοί στη χρήση των μέτρων εμπορικής αποκατάστασης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ