Δευτέρα 16 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ
Πολεμικά επεισόδια στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ

Συνεχίζονται και εντείνονται επικίνδυνα τα πολεμικά επεισόδια στη μεθόριο Ισραήλ - Λιβάνου, επιβεβαιώνοντας τους κινδύνους διάχυσης του πολέμου ευρύτερα στη Μέση Ανατολή.

Σε ένα τέτοιο φόντο, το Ισραήλ ανακοίνωσε χτες τον θάνατο ενός Ισραηλινού αμάχου στην πόλη Στούλα του βόρειου Ισραήλ και τον τραυματισμό άλλων τριών, από πλήγματα που αποδίδονται στη Χεζμπολάχ.

Ο ισραηλινός στρατός απάντησε με πλήγματα ελικοπτέρων σε λιβανέζικο έδαφος, ενώ επέβαλε μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε απόσταση τουλάχιστον τεσσάρων χιλιομέτρων από τα σύνορα με τον Λίβανο.

Είχε προηγηθεί η ανάληψη ευθύνης επιθέσεων της Χεζμπολάχ με αντιαρματικούς πυραύλους, με τη λιβανέζικη οργάνωση να αναφέρει ότι το έκανε σε αντίποινα για τη δολοφονία Λιβανέζου οπερατέρ του πρακτορείου «Reuters» το απόγευμα της Παρασκευής και τον τραυματισμό δύο δημοσιογράφων του «Αλ Τζαζίρα». Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, η Χεζμπολάχ έριξε 6 αντιαρματικούς πυραύλους σε ισραηλινή μεθοριακή πόλη και σε θέσεις του ισραηλινού στρατού το πρωί της Κυριακής.

Στη συνέχεια, εκπρόσωπος της αποστολής κυανοκράνων του ΟΗΕ στον Λίβανο ανακοίνωσε πως χτυπήθηκε με ρουκέτα το στρατηγείο της αποστολής στη μεθοριακή λιβανέζικη πόλη Νακούρα, τονίζοντας πως την ώρα εκείνη οι κυανόκρανοι βρίσκονταν σε καταφύγιο και γι' αυτό δεν έπαθαν τίποτε.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Times of Israel», η Χαμάς ανακοίνωσε πως έριξε 20 ρουκέτες προς τη μεθόριο του Ισραήλ με τον Λίβανο, αναφέροντας πως οι 9 από αυτές πέρασαν στο Ισραήλ.

Δεν θέλει πόλεμο με τον Λίβανο λέει το Ισραήλ...

Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γ. Γκάλαντ, αφού συναντήθηκε χτες με τον πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου, υποστήριξε πως δεν θέλει πόλεμο στα σύνορα με τον Λίβανο, λέγοντας: «Δεν ενδιαφερόμαστε για πόλεμο στον βορρά, δεν θέλουμε κλιμάκωση της κατάστασης». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «αν η Χεζμπολάχ επιλέξει τον δρόμο του πολέμου, θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα».

Παράλληλα, πληθαίνουν οι εκκλήσεις από διάφορες πλευρές προς τον Λίβανο. Η Γαλλία κάλεσε τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, ώστε να αποφευχθεί το άνοιγμα νέου μετώπου στην περιοχή. Η Ουάσιγκτον έχει επίσης προειδοποιήσει την Χεζμπολάχ να μη λάβει μία «κακή απόφαση».

Απέναντι σε αυτές τις αντιδράσεις ο Ιρανός ΥΠΕΞ Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν προειδοποίησε πως αν το Ισραήλ κάνει χερσαία επέμβαση στη Γάζα, τότε η χώρα του και άλλες οργανώσεις αντίστασης απέναντι στο Ισραήλ όπως η Χεζμπολάχ θα απαντήσουν. Ο Ιρανός υπουργός, πριν μεταβεί από τη Βηρυτό στο Κατάρ, τόνισε πως «υπάρχει ακόμη μία πολιτική ευκαιρία να αποφευχθεί μια γενικευμένη κρίση» στη Μέση Ανατολή. Πρόσθεσε ωστόσο πως «ίσως να είναι πολύ αργά τις επόμενες ώρες».

Συρία: Νέα ισραηλινή επιδρομή στο αεροδρόμιο στο Χαλέπι

Στο μεταξύ, νέα ισραηλινή επιδρομή στο Χαλέπι της Συρίας έθεσε το Σάββατο εκτός λειτουργίας το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης, για μία ακόμη φορά.

Η νέα επίθεση - που έγινε με λίγες μέρες διαφορά με την προηγούμενη - ήρθε «από την κατεύθυνση της θάλασσας και έπληξε το αεροδρόμιο του Χαλεπίου».

Τα αποτελέσματα της επιδρομής βρίσκονται στο στάδιο της «αποτίμησης», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Την περασμένη Πέμπτη είχαν καταγραφεί ισραηλινές επιδρομές εναντίον του ίδιου αεροδρομίου, καθώς και εναντίον του αεροδρομίου της Δαμασκού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ