Δευτέρα 16 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Προ των πυλών η χερσαία εισβολή του κατοχικού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας

Ξεπερνούν ήδη τους 2.500 οι νεκροί Παλαιστίνιοι στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη

Μια Παλαιστίνια αποχαιρετά το άψυχο κορμί ενός μωρού...

Copyright 2023 The Associated

Μια Παλαιστίνια αποχαιρετά το άψυχο κορμί ενός μωρού...
Προ των πυλών για τη χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας και το ακόμα μεγαλύτερο μακελειό του παλαιστινιακού λαού βρίσκεται το Ισραήλ, με εκατοντάδες τεθωρακισμένα και πολύ μεγάλες δυνάμεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού να βρίσκονται στα σύνορα με τον παλαιστινιακό θύλακα, ενώ συνεχίζονται οι δολοφονικοί βομβαρδισμοί με όλα τα μέσα και ανακοινώνονται αλλεπάλληλα ισραηλινά τρομοκρατικά τελεσίγραφα για την εκκένωση της βόρειας Λωρίδας της Γάζας, οδηγώντας σε έναν ακόμα απάνθρωπο ξεριζωμό των Παλαιστινίων.

Ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί από τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς από τις 7 Οκτωβρίου ξεπέρασε χτες τους 2.450 νεκρούς και οι τραυματίες πλησίασαν τους 9.200.

Ο αριθμός των εκτοπισμένων, πλέον, ξεπερνά το 1 εκατομμύριο.

Την ίδια ώρα, κλιμακώνονται οι επιθέσεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού και Εβραίων εποίκων εναντίον των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, όπου από τις 7 Οκτώβρη μέχρι χτες έχουν σκοτωθεί 54 Παλαιστίνιοι από ισραηλινά πυρά και οι τραυματίες φτάνουν τους 1.100. Μόνο χτες εξάλλου, συνελήφθησαν πάνω από 300 Παλαιστίνιοι.

Τελεσίγραφα και απειλές για «πόλεμο που θα αλλάξει μόνιμα την κατάσταση»

Σε νοσοκομεία που μένουν χωρίς ρεύμα συρρέουν αμείωτα χιλιάδες τραυματίες

Copyright 2023 The Associated

Σε νοσοκομεία που μένουν χωρίς ρεύμα συρρέουν αμείωτα χιλιάδες τραυματίες
Εκατοντάδες ισραηλινά άρματα μάχης έχουν συγκεντρωθεί κοντά στον τσιμεντένιο φράκτη με τη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα δε με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», το Ισραήλ σχεδιάζει να στείλει 10.000 στρατιώτες να καταλάβουν την πόλη της Γάζας και να «καταστρέψουν» την ηγεσία της Χαμάς. Η εφημερίδα «Haaretz» αναφέρει ότι τις τελευταίες μέρες η Πολεμική Αεροπορία πήρε διοικητές μεραρχιών και ταγμάτων σε υπερπτήσεις για να εξοικειωθούν με τις περιοχές στις οποίες αναμένεται να φτάσουν.

Την ίδια ώρα, ενώ εντείνονται τα τρομοκρατικά τελεσίγραφα προς τους Παλαιστίνιους αμάχους για να εγκαταλείψουν το βόρειο μισό της Λωρίδας της Γάζας (το πιο πρόσφατο έληξε το μεσημέρι της Κυριακής), η χερσαία επέμβαση φέρεται να «καθυστερεί», με διάφορες «διαρροές» από την πλευρά του Ισραήλ να επικαλούνται τις «μη βολικές συνθήκες για την αεροπορία», το υποκριτικό «ενδιαφέρον» για τη συνέχιση της μετακίνησης Παλαιστίνιων αμάχων προς τον νότο κ.ά.

Εκπρόσωπος του κατοχικού στρατού δήλωσε ότι περισσότεροι από 600.000 κάτοικοι της Γάζας μετακινήθηκαν προς τα νότια του παλαιστινιακού θύλακα.

Ο δε Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γ. Γκάλαντ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στα σύνορα με τη Γάζα ότι «αυτός θα είναι ένας σκληρός πόλεμος, ένας θανατηφόρος πόλεμος, ένας ακριβής πόλεμος και θα είναι ένας πόλεμος που θα αλλάξει μόνιμα την κατάσταση».

Γολγοθάς η εύρεση νερού στη Γάζα μετά τη διακοπή υδροδότησης που επέβαλε το Ισραήλ

Copyright 2023, The Associated

Γολγοθάς η εύρεση νερού στη Γάζα μετά τη διακοπή υδροδότησης που επέβαλε το Ισραήλ
Η αναφορά αυτή σχετίζεται με πληροφορίες που επαναφέρουν στο προσκήνιο παλιότερο σενάριο που επεξεργάζονται Ισραήλ και ΗΠΑ, που ήθελε τη μετακίνηση του μεγαλύτερου (αν όχι όλου) του πληθυσμού της Γάζας στην αιγυπτιακή Χερσόνησο του Σινά, ώστε ο παλαιστινιακός θύλακας να γίνει «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη».

Η μεταφορά και δήθεν «προσωρινή» μετεγκατάσταση εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας στη Χερσόνησο του Σινά φαίνεται πως αποτελεί και ένα από τα θέματα που συζήτησε χτες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντ. Μπλίνκεν στο Κάιρο, έναν μήνα πριν τις αιγυπτιακές προεδρικές εκλογές.

Το εν λόγω σενάριο επανέφερε το Σαββατοκύριακο μιλώντας στο δίκτυο «Al Jazeera» ο Ισραηλινός πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Ντάνι Αγιάλον. Οπως είπε «μπορούμε να τους φτιάξουμε εκεί 10 πόλεις με νερό, ρεύμα, τα πάντα», φέρνοντας σαν παράδειγμα περιοχές της Βόρειας Συρίας. Ο ίδιος μάλιστα κάλεσε την Αίγυπτο να κάνει το επόμενο βήμα...

Στο μεταξύ, ΗΠΑ και Ισραήλ επιχειρούν να αμβλύνουν τις εντυπώσεις από τον απάνθρωπο πλήρη αποκλεισμό της Γάζας από ρεύμα, νερό, τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης, ανακοινώνοντας μερική άρση του αποκλεισμού υδροδότησης. Οπως ανακοίνωσε ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Ισραελ Κατς, σε συνεννόηση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου, αποφασίστηκε η επανέναρξη υδροδότησης «της νότιας Γάζας».

Την ίδια ώρα, εγκλωβισμένοι στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας παραμένουν εκατοντάδες τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας, που στέλνουν κυρίως αραβικές χώρες για τους αμάχους στη Γάζα.

Δολοφονικοί βομβαρδισμοί σε κομβόι αμάχων και νοσοκομεία

Μετά τις σφαγές που προκαλούν τα ισραηλινά βομβαρδιστικά ισοπεδώνοντας πολυκατοικίες, χώρους δουλειάς, υποδομές υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, την Παρασκευή το βράδυ ήρθε να προστεθεί το δολοφονικό χτύπημα σε κομβόι αμάχων που επιχειρούσαν να εγκαταλείψουν την πόλη της Γάζας μετά τα σχετικά ισραηλινά τελεσίγραφα.

Ισραηλινά αεροπλάνα χτύπησαν το κομβόι σκοτώνοντας επιτόπου 70 ανθρώπους (μεταξύ τους μωρά, παιδιά, έφηβοι) και τραυματίζοντας σοβαρά άλλους 150.

Λίγες μέρες πριν χτυπήθηκε παιδιατρικό νοσοκομείο της πόλης της Γάζας με βόμβες λευκού φωσφόρου, που προκαλούν βαθιά εγκαύματα όχι μόνο σε δέρμα και μάτια αλλά και σε εσωτερικά όργανα (και γι' αυτό έχουν απαγορευτεί με διεθνείς συμφωνίες).

Επίσης, χτες ο ισραηλινός στρατός έδωσε «εντολή» εκκένωσης και σε νοσοκομείο του Κουβέιτ στη Νότια Γάζα, με τον διευθυντή του νοσοκομείου να δηλώνει σε ξένα ΜΜΕ πως δεν σκοπεύει να μετακινήσει τους ασθενείς, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει ούτε ο κατάλληλος τρόπος, αλλά ούτε και ασφαλές καταφύγιο για αυτούς.

Επιπλέον, το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε χτες πως ισραηλινά αεροπλάνα βομβάρδισαν πολυκατοικίες που είχε ανεγείρει στο ανατολικό τμήμα της πόλης Χαν Γιούνις στη νότια Λωρίδα Γάζας η τουρκική οργάνωση αρωγής «ΤΙΚΑ», προκαλώντας το θάνατο πολλών αμάχων.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο τόνισε πως ο αριθμός των θυμάτων που προκαλούν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί τις πρώτες επτά μέρες ξεπέρασε τον αριθμό θυμάτων που προκλήθηκαν κατά τις επιδρομές 51 ημερών το 2014.

Σε αυτό το φόντο, αξιωματούχοι του ΟΗΕ εξέφρασαν ξανά έντονες ανησυχίες για την τύχη 2,5 εκατομμυρίων αμάχων της Γάζας που βομβαρδίζονται νυχθημερόν, προσθέτοντας πως κατέγραψαν «μαζική μετακίνηση» Παλαιστίνιων αμάχων από το βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα προς το κέντρο και τον νότο.

Απειλές στρατού για επιχειρήσεις «οπουδήποτε στη Μέση Ανατολή»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου συγκάλεσε, για πρώτη φορά, το νέο διευρυμένο υπουργικό συμβούλιο (με τη συμμετοχή του πρώην υπουργού Αμυνας Μπένι Γκαντς και άλλων στελεχών του κόμματός του, «Εθνική Ενότητα»), λέγοντας ότι η «εθνική ενότητα» που επιδεικνύουν οι Ισραηλινοί στέλνει «μήνυμα στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας». «Η Χαμάς νόμιζε ότι θα διαλυθούμε αλλά εμείς θα συντρίψουμε τη Χαμάς», είπε ο Νετανιάχου.

Ακόμα πιο απροκάλυπτες απειλές εκτόξευσε χτες ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντ. Χαγκάρι. Οπως είπε, ο ισραηλινός στρατός «θα επιχειρεί οπουδήποτε στη Μέση Ανατολή», καταλήγοντας: «Είμαστε προετοιμασμένοι στο ανώτατο επίπεδο και σε όλους τους τομείς».

Ο ίδιος δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι προετοιμασμένο να πολεμήσει σε δύο ή περισσότερα μέτωπα, προσθέτοντας ότι η «Χεζμπολάχ» κλιμακώνει την ένταση στα σύνορα του Λιβάνου για να παρακωλύσει την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

Λίγη ώρα νωρίτερα, Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως αναγνωρίστηκαν τα στοιχεία 126 ομήρων (μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και αιχμάλωτοι στρατιώτες του κατοχικού στρατού) που πήρε η Χαμάς κατά την επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου. Αρχικά το Ισραήλ είχε ανακοινώσει πως οι όμηροι είναι περίπου 150, αλλά ο αριθμός αυτός αναθεωρήθηκε επειδή εντοπίστηκαν πτώματα αγνοουμένων στο νότιο Ισραήλ, δίχως να αποκλείεται να αλλάξει και πάλι.

Ο Ταλ Χάινριχ, εκπρόσωπος Τύπου του πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου, ανακοίνωσε ότι από τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη και τις συγκρούσεις που ακολούθησαν σκοτώθηκαν στο Ισραήλ «πάνω από 1.400 άνθρωποι».

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 289 στρατιώτες του ισραηλινού κατοχικού στρατού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με «μακρύ πόλεμο» και παραπέρα «ένταση των μαχών» απειλεί το Ισραήλ (2023-12-28 00:00:00.0)
Στυγνά εγκλήματα από τον ισραηλινό στρατό - Σκοτώνουν εν ψυχρώ, θάβουν ζωντανούς (2023-12-19 00:00:00.0)
Επανέναρξη των ισραηλινών δολοφονικών επιθέσεων αμέσως μετά τη λήξη της εκεχειρίας (2023-12-02 00:00:00.0)
Επέκταση της εκεχειρίας για 48 ώρες, επίθεση σε όλη τη Γάζα ετοιμάζει το Ισραήλ (2023-11-28 00:00:00.0)
Ισραηλινό έγκλημα διαρκείας στα αποκλεισμένα νοσοκομεία της Γάζας (2023-11-15 00:00:00.0)
Νέα σοβαρή ανάφλεξη στο έδαφος του εγκλήματος της κατοχής της Παλαιστίνης (2023-10-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ