Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 3 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Επανέναρξη των ισραηλινών δολοφονικών επιθέσεων αμέσως μετά τη λήξη της εκεχειρίας

Σε νέα φάση το μακελειό, με έμφαση στις επιθέσεις και στη νότια Γάζα, όπου έχουν καταφύγει 1,3 εκατομμύρια εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι

Copyright 2023 The Associated

Σε επανέναρξη των δολοφονικών βομβαρδισμών και επιθέσεων του κατοχικού στρατού σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας προχώρησε το Ισραήλ από το πρωί της Παρασκευής, αμέσως μετά τη λήξη της προσωρινής εκεχειρίας και έχοντας εξασφαλίσει προηγουμένως το «πράσινο φως» των ΗΠΑ για την επόμενη φάση της σφαγής των Παλαιστινίων.

Από τις 7 το πρωί που έληξε η εκεχειρία και μέχρι τις 4 το απόγευμα της ίδιας μέρας ο ισραηλινός κατοχικός στρατός, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, είχε πραγματοποιήσει ήδη τουλάχιστον 200 χτυπήματα από αέρα, στεριά και θάλασσα, τόσο στη βόρεια όσο και στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Μέσα στο ίδιο διάστημα, τουλάχιστον 109 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά χτυπήματα, με τον τραγικό απολογισμό να ανεβαίνει διαρκώς και να προστίθεται στους πάνω από 15.000 νεκρούς Παλαιστίνιους από τις πρώτες 49 μέρες των ισραηλινών βομβαρδισμών μέχρι την έναρξη της προσωρινής εκεχειρίας που κράτησε για μία βδομάδα.

Τραγικές εικόνες εκτυλίσσονται ξανά στα νοσοκομεία της Γάζας, τα οποία βρίσκονται ήδη σε άθλια κατάσταση από τις προηγούμενες ισραηλινές επιθέσεις, με μόλις το 1/3 των νοσοκομείων να λειτουργεί και αυτά με τεράστιες ελλείψεις και προβλήματα, αδυνατώντας να διαχειριστεί τα νέα κύματα βαριά τραυματισμένων από τους βομβαρδισμούς.


Σε όλα αυτά προστίθεται η νέα διακοπή στην είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, απειλώντας με ακόμα πιο καταστροφικές συνέπειες τον πληθυσμό που στερείται στοιχειώδη αγαθά.

Σφυροκόπημα σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας

Το ισραηλινό σφυροκόπημα πλήττει ξανά από την Παρασκευή ολόκληρη τη Γάζα, με δολοφονικά πλήγματα στην πόλη της Γάζας, στους προσφυγικούς καταυλισμούς Τζαμπαλία και Νουσεϊράτ, στις πόλεις Μπέιτ Λαχία στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, Μαγκάζι στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας κ.α.

Ταυτόχρονα, σε σχέση με την προηγούμενη φάση του μακελειού, το Ισραήλ δείχνει ότι σχεδιάζει να κλιμακώσει ακόμα περισσότερο τα χτυπήματά του και στη νότια Γάζα, όπου έχουν καταφύγει περίπου 1,3 εκατομμύρια εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Σε αυτό το πλαίσιο, πολύνεκρες επιθέσεις εξαπολύθηκαν σε νότιες πόλεις, όπως η Ράφα, η Χαν Γιουνίς κ.ά.

Ισραηλινές δυνάμεις έριξαν φυλλάδια στους κατοίκους της Χαν Γιουνίς, αναφέροντας πως η πόλη αποτελεί «επικίνδυνη πολεμική ζώνη» και λέγοντάς τους ότι «πρέπει να εκκενώσετε άμεσα και να πάτε σε καταφύγια στη Ράφα». Την ίδια στιγμή εξαπολύονταν δολοφονικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί στην ίδια τη Ράφα...

Επιχειρώντας να περιορίσει την εντεινόμενη κατακραυγή για τη σφαγή δεκάδων χιλιάδων Παλαιστίνιων αμάχων και προετοιμάζοντας ταυτόχρονα την κλιμάκωση των επιθέσεων σε ολόκληρη τη Γάζα και ιδιαίτερα στο νότιο τμήμα της, ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε χτες έναν χάρτη που χωρίζει όλο τον παλαιστινιακό θύλακα σε εκατοντάδες αριθμημένες μικρές ζώνες, οι οποίες όπως λέει θα χρησιμοποιούνται για να ειδοποιεί τους Παλαιστίνιους πολίτες για τις ενεργές ζώνες μάχης. «Ασφαλείς ζώνες» βέβαια δεν υπάρχουν, και το παραπάνω παράδειγμα με το κάλεσμα εκκένωσης την Παρασκευή προς τη βομβαρδιζόμενη Ράφα είναι ενδεικτικό για το τι είδους «προστασία» παρέχουν στους αμάχους τέτοιοι χάρτες, που ήδη αξιοποιούνται ως φύλλο συκής από τις ΗΠΑ (βλ. σχετικές δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ στο διπλανό θέμα).

Τραγική κατάσταση στα ελάχιστα νοσοκομεία που λειτουργούν ακόμα


Δεκάδες άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στα χαλάσματα από τις ισραηλινές επιθέσεις, ενώ τα παλαιστινιακά μέσα μεταδίδουν εικόνες με Παλαιστίνιους που προσπαθούν με τα χέρια να ανασύρουν ανθρώπους από τα ερείπια.

Στα νοσοκομεία καταφτάνουν συνεχώς νεκροί και τραυματίες. Οι εκατοντάδες τραυματίες μεταφέρονται για νοσηλεία στα μόλις μόνο τρία νοσοκομεία που έχουν απομείνει στη Γάζα και τα οποία δεν έχουν πλέον τον κατάλληλο εξοπλισμό για να υποδεχθούν μεγάλο αριθμό ασθενών, όπως ανέφερε ο Ασράφ αλ Κούντρα, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα.

«Οι τραυματίες είναι ξαπλωμένοι στο πάτωμα στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και μπροστά στα χειρουργεία ως αποτέλεσμα της συσσώρευσης κρουσμάτων», πρόσθεσε.

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση σε «κάθε ζωντανή συνείδηση» να επιτρέψει το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα εν μέσω μιας «εξαιρετικά καταστροφικής» ανθρωπιστικής κρίσης.

«Η ιατρική βοήθεια που εισήλθε στη Γάζα κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας είναι αρκετή μόνο για μία μέρα», ανέφερε ο αλ Κούντρα.

Η UNICEF προειδοποιεί ότι τα νοσοκομεία που βρίσκονται ακόμα σε λειτουργία είναι ήδη στα όρια των δυνατοτήτων τους. Ο εκπρόσωπός της, Τζέιμς Ελντερ, σε βίντεο που μαγνητοσκοπήθηκε σε νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας, περιγράφει τις δολοφονικές επιθέσεις του Ισραήλ. «Αυτό το νοσοκομείο είναι πλέον το μεγαλύτερο σε λειτουργία και βρίσκεται ήδη στο 200% των δυνατοτήτων του. Το νοσοκομείο πολύ απλά δεν μπορεί πλέον να δεχθεί παιδιά τραυματισμένα στον πόλεμο. Υπάρχουν παντού παιδιά που κοιμούνταν όταν έπεσε μια βόμβα κυριολεκτικά 50 μέτρα από εδώ», δήλωσε.

Ο ίδιος περιέγραψε απελπιστικές ελλείψεις νερού, τροφίμων και φαρμάκων, τονίζοντας ότι ανησυχεί για μια μελλοντική «καταστροφική αύξηση στους θανάτους, ιδιαίτερα των παιδιών, των πιο ευάλωτων στη Γάζα λόγω ασθένειας».

Μετά τον τερματισμό της εκεχειρίας διακόπηκε η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας και καυσίμων από το πέρασμα της Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας, όπως επιβεβαίωσαν αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας και αρωγής.

Στις διάρκεια της 7ήμερης εκεχειρίας ο όγκος της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισερχόταν στον παλαιστινιακό θύλακα αυξήθηκε σχετικά, ωστόσο παρέμενε πολύ μικρότερος από τις ανάγκες.

«Περιπλέκονται» οι διαπραγματεύσεις

Οι διαπραγματεύσεις για μια νέα προσωρινή ανακωχή στη Γάζα συνεχίζονταν και μετά την επανέναρξη της ισραηλινής επίθεσης, όπως επιβεβαίωσε με ανάρτησή του το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.

Οπως επισημαίνει ωστόσο, «ο συνεχιζόμενος βομβαρδισμός της Λωρίδας της Γάζας τις πρώτες ώρες μετά τη λήξη της εκεχειρίας περιπλέκει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης και επιδεινώνει την ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, επιχείρησε να δικαιολογήσει το νέο μακελειό, κατηγορώντας τη Χαμάς πως δεν απελευθέρωσε όλες τις γυναίκες ομήρους, όπως είχε συμφωνηθεί, και πως εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ.

Επανέλαβε δε ότι «η ισραηλινή κυβέρνηση είναι προσηλωμένη να επιτύχει τους στόχους του πολέμου. Να απελευθερώσει τους ομήρους μας, να εξαλείψει τη Χαμάς και να διασφαλίσει ότι η Γάζα δεν θα αποτελέσει ποτέ απειλή για τους κατοίκους του Ισραήλ».

Την ίδια ώρα, πάντως, δεκάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ κοντά στη στρατιωτική βάση Kirya για την επιστροφή όλων των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα. Οι διαδηλωτές απαίτησαν από την κυβέρνηση να συνεχίσει τις συνομιλίες που μπορεί να οδηγήσουν σε μια συνολική συμφωνία με τη Χαμάς και την απελευθέρωση όλων των εναπομεινάντων ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Η Χαμάς από την πλευρά της κατήγγειλε ότι το Ισραήλ φέρει την ευθύνη «για την επανάληψη του πολέμου και της επιθετικότητας» στη Λωρίδα της Γάζας, αφού απέρριψε στη διάρκεια της προηγούμενης νύκτας όλες τις προτάσεις για την απελευθέρωση και άλλων ομήρων.

Ο Οσάμα Χαμντάν, ανώτερος αξιωματούχος της παλαιστινιακής οργάνωσης, δήλωσε στο «Al Jazeera» ότι «κάθε μέρα τις τελευταίες επτά ημέρες της προσωρινής κατάπαυσης του πυρός, το Ισραήλ ενεργούσε με τρόπο για να υπονομεύσει την όλη διαδικασία».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «χτες το βράδυ μιλούσαμε για παράταση της προσωρινής κατάπαυσης του πυρός, ήμασταν πολύ σαφείς για κάποιες επιλογές που πρότειναν οι μεσολαβητές - δεχθήκαμε τρεις προτάσεις, αλλά όλες αυτές απορρίφθηκαν από τους Ισραηλινούς». «Ημασταν και είμαστε ακόμα θετικοί σε όλες τις προσπάθειες, αλλά οι Ισραηλινοί τις αρνούνται», είπε.

Σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις για το θέμα γίνονται όλο και πιο σύνθετες, τόσο γιατί το Ισραήλ θέλει να κλιμακώσει την επίθεση εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, όσο και γιατί καθώς έβαινε προς την ολοκλήρωσή της η απελευθέρωση Ισραηλινών γυναικών και παιδιών που κρατούνται όμηροι στη Γάζα και αντίστοιχα γυναικών και παιδιών Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές, αντικειμενικά έρχονταν πιο έντονα στο προσκήνιο τα πιο σύνθετα παζάρια για την απελευθέρωση ανδρών Ισραηλινών ομήρων και αιχμάλωτων Ισραηλινών στρατιωτών που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι «Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ», η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανακοίνωσαν ότι μετά την επανέναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών επιτέθηκαν με ρουκέτες σε πόλεις στο νότιο Ισραήλ, σε αντίποινα για τη στόχευση αμάχων. Πέντε στρατιώτες του κατοχικού στρατού τραυματίστηκαν από χτύπημα σε περιοχή κοντά στα σύνορα.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι παρά το ισραηλινό σφυροκόπημα και τη σχετική προπαγάνδα, η Χαμάς διατηρεί σημαντικές επιχειρησιακές δυνατότητες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ