Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 3 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΔΙΕΘΝΗ
Διορισμός πρέσβη των Ταλιμπάν στην Κίνα

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν, που κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν το 2021, προχώρησε στον διορισμό του πρώτου διπλωμάτη με καθεστώς πρέσβη στην Κίνα. Πρόκειται για τον πρώην κυβερνητικό αξιωματούχο Μπιλάλ Καρίμι, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στα τέλη Νοέμβρη. Προηγουμένως υπήρχε μόνο ένας επιτετραμμένος στην πρεσβεία, με το προηγούμενο καθεστώς, το οποίο είχε εγκατασταθεί με την αμερικανοΝΑΤΟική ιμπεριαλιστική επέμβαση του 2001 στο Αφγανιστάν.

«Είναι ο επισήμως διαπιστευμένος πρέσβης του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας», δήλωσε στο «Ρόιτερς» ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Αμπντούλ Καχάρ Μπαλκί, προσθέτοντας ότι πρόκειται για τον πρώτο Αφγανό αξιωματούχο που αναλαμβάνει τέτοιο αξίωμα μετά το 2021.

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Σεπτέμβρη η Κίνα είχε γίνει η πρώτη χώρα που όρισε επισήμως νέο πρέσβη στο Αφγανιστάν, αναγνωρίζοντας έτσι ουσιαστικά το αντιδραστικό καθεστώς των Ταλιμπάν.

Πρόκειται για την ακραία ισλαμιστική οργάνωση που ενισχύθηκε, εξοπλίστηκε και ανδρώθηκε τη δεκαετία του '90, από τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, για να ανατραπεί η μόνη φιλολαϊκή προοδευτική κοινωνική διαδικασία που γνώρισε η χώρα, με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Αφγανιστάν, η οποία είχε τη στήριξη της ΕΣΣΔ και των τότε σοσιαλιστικών χωρών. Στη συνέχεια, τους Ταλιμπάν αξιοποίησαν οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές, που τους κατασκεύασαν, στον λεγόμενο «αντιτρομοκρατικό αγώνα», που είχε τον ίδιο στόχο, τον έλεγχο σφαιρών επιρροής, ενεργειακών πηγών και αγορών στην περιοχή. Εγιναν έτσι το πρόσχημα για την ιμπεριαλιστική επέμβαση δήθεν στο όνομα της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για να επιστρέψουν και πάλι στην εξουσία μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων το 2021.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ