Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 3 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΝΑΤΟ και ΕΕ προετοιμάζουν κοινά «αμυντικά προγράμματα» με το Κίεβο

Αύξηση - ρεκόρ στις «αμυντικές δαπάνες» της ΕΕ, έφτασαν τα 240 δισ. ευρώ το 2022

Από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες
Από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες
Αποφάσεις που συμβάλλουν στον μετασχηματισμό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά τα ΝΑΤΟικά πρότυπα και στην προετοιμασία για μια «μακρά και σκληρή μάχη» στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, λήφθηκαν την περασμένη βδομάδα στη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ και στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ουκρανίας.

Την ίδια ώρα και η ΕΕ «γκαζώνει» στην υποστήριξή της προς το Κίεβο, πολλαπλασιάζοντας τα κονδύλια για εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών και εντάσσοντας την Ουκρανία στα ευρωπαϊκά «αμυντικά προγράμματα».

Με την επισήμανση ότι η στήριξη της Ουκρανίας πρέπει να συνεχιστεί γιατί «αυτό αφορά και τα δικά μας συμφέροντα ασφαλείας», ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ανέφερε ότι τα κράτη - μέλη έχουν παράσχει στρατιωτική βοήθεια αξίας 100 δισ. ευρώ στο Κίεβο, για τη σύγκρουση με τη Ρωσία. «Χαιρέτισε» το γεγονός ότι «οι σύμμαχοι συνεχίζουν να ενισχύουν την αεροπορική άμυνα της Ουκρανίας» και μάλιστα την περασμένη βδομάδα 20 μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να σχηματίσουν έναν «συνασπισμό αεράμυνας» για την Ουκρανία.

Στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ουκρανίας εγκρίθηκε ένα «φιλόδοξο πρόγραμμα» για την επόμενη χρονιά, στο πλαίσιο του σχεδίου για τη σταδιακή μετατροπή της Ουκρανίας σε ντε φάκτο ΝΑΤΟικό έδαφος. Περιλαμβάνει θέματα ενεργειακής ασφάλειας, καινοτομίας και διαλειτουργικότητας, μεταξύ άλλων και με εκπαίδευση περισσότερων Ουκρανών στρατιωτών.

Στο μεταξύ, η ΕΕ συμφώνησε να υπερτετραπλασιάσει τις δαπάνες της για την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών. Το μπλοκ έχει εκπαιδεύσει μέχρι στιγμής 34.000 Ουκρανούς, καθιστώντας την ΕΕ τον μεγαλύτερο πάροχο εκπαίδευσης για τον ουκρανικό στρατό. Οι δαπάνες για την εκπαίδευση από το ταμείο της «Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης για την Ειρήνη» αυξήθηκαν κατά 194 εκατ. ευρώ, φτάνοντας τα 255 εκατ. ευρώ συνολικά, με στόχο σχεδόν 40.000 Ουκρανοί στρατιώτες να εκπαιδεύονται από την ΕΕ στο άμεσο μέλλον.

Με την επισήμανση ότι η ΕΕ πρέπει να εξετάσει την ασφάλεια της Ουκρανίας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στο πλαίσιο και των «εγγυήσεων ασφαλείας» προς το Κίεβο, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε μιλώντας στην ετήσια διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας (EDA) πως η ΕΕ «οφείλει να λάβει υπόψη τις στρατιωτικές ανάγκες της Ουκρανίας» στον καθορισμό της μελλοντικής στρατηγικής της ευρωενωσιακής «αμυντικής» βιομηχανίας. Η Ουκρανία, πρόσθεσε, πρέπει να ενταχθεί στα «αμυντικά» προγράμματα της ΕΕ για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Αλλά και ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, επισήμανε την ανάγκη για μεγαλύτερη ευθυγράμμιση της παραγωγής όπλων της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ για να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία θα λαμβάνει όσα χρειάζεται. «Πρέπει να δημιουργήσουμε έναν ευρωατλαντικό κοινό χώρο αμυντικών βιομηχανιών», είπε.

Στο μεταξύ, νέα έκθεση του EDA διαπίστωσε ότι οι ευρωενωσιακές «αμυντικές δαπάνες» αυξήθηκαν κατά 6% το 2022, φτάνοντας το ρεκόρ των 240 δισ. ευρώ. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν σε Σουηδία (30,1%), Λουξεμβούργο (27,9%), Λιθουανία (27,6%), Ισπανία (19,3%), Βέλγιο (14,8%) και Ελλάδα (13,3%).

Για την Ουκρανία τα κράτη - μέλη της ΕΕ έχουν παράσχει μια άνευ προηγουμένου στρατιωτική βοήθεια ύψους 27 δισ. ευρώ, μέσω της «Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης για την Ειρήνη» και της αποστολής στρατιωτικών πακέτων.

ΝΑΤΟ: Βλέπει πιο αδύναμη τη Ρωσία πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά

Παρά τη στασιμότητα στο πεδίο της μάχης και την πολύ μικρή πρόοδο της ουκρανικής αντεπίθεσης στην ανακατάληψη εδαφών, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, εξέφρασε ικανοποίηση για την πορεία της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης με τη Ρωσία, απαριθμώντας μια σειρά από «στόχους» που επιτυγχάνονται.

Αρχικά τόνισε ότι η Ρωσία έχει μεγάλες ανθρώπινες και υλικές απώλειες, «τώρα είναι πιο αδύναμη πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά. Πολιτικά, η Ρωσία χάνει την επιρροή της στη γειτονιά της, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στον Καύκασο και την Κεντρική Ασία».

«Χρόνο με τον χρόνο, η Μόσχα υποθηκεύει το μέλλον της στο Πεκίνο. Στρατιωτικά, η Ρωσία έχει χάσει σημαντικό μέρος των συμβατικών της δυνάμεων. Εκατοντάδες αεροσκάφη. Χιλιάδες τανκς. Και περισσότερα από 300.000 θύματα», συνέχισε ο Στόλτενμπεργκ, αποτυπώνοντας τον στόχο του ΝΑΤΟ να πετύχει συνολικότερη αποδυνάμωση της Ρωσίας μέσα από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το Κίεβο έχει χάσει περισσότερους από 125.000 στρατιώτες και 16.000 είδη οπλισμού στους 6 μήνες της αντεπίθεσης, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε από την πλευρά του την Παρασκευή ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σόιγκου.

Ο γγ του ΝΑΤΟ μίλησε και για οικονομική αποδυνάμωση της Ρωσίας, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι πάνω από 1.000 ξένες εταιρείες σταμάτησαν ή μείωσαν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία και 1,3 εκατ. άνθρωποι έφυγαν από τη χώρα πέρυσι. Επιπλέον, έχει μειώσει τις πωλήσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ευρώπη.

Στη σημαντική γεωστρατηγική περιοχή της Μαύρης Θάλασσας οι ουκρανικές δυνάμεις «απώθησαν τον ρωσικό στόλο και δημιούργησαν διαδρομές για εξαγωγές σιτηρών» κοντά στις δυτικές ακτές, στα παράλια της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, τόνισε ο Στόλτενμπεργκ.

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, ανακοίνωσε ότι κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ θα προμηθεύσουν το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό με πολεμικά πλοία για να περιπολούν κατά μήκος του «διαδρόμου σιτηρών» της Μαύρης Θάλασσας και να συνοδεύουν τα πλοία που μεταφέρουν σιτηρά και άλλα προϊόντα.

Εχουν συναφθεί ασφαλιστικές συμφωνίες με τη Βρετανία, καθώς και συμβόλαια με Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία, για πλοία που χρησιμοποιούν τον ουκρανικό «διάδρομο».

Μιλώντας στη διάσκεψη των ΥΠΕΞ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στα Σκόπια, την περασμένη βδομάδα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, σημείωσε ότι ΗΠΑ και Βρετανία σχεδίαζαν να ιδρύσουν ναυτικές βάσεις στη Μαύρη Θάλασσα και στην Αζοφική Θάλασσα αντίστοιχα, αφότου υπογράφηκαν οι συμφωνίες του Μινσκ (2015).

«Αν κοιτάξετε τον χάρτη, θα καταλάβετε ότι αυτό είναι απαράδεκτο για τη Ρωσία υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», τόνισε.

Παράλληλα, εντείνονται οι ουκρανικές επιθέσεις στη Μαύρη Θάλασσα ενώ το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό κατέστρεψε την Παρασκευή ένα θαλάσσιο drone του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού που κατευθυνόταν προς την Κριμαία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Ουγγαρία: «Δεν βλέπει» να εγκρίνονται οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποβάλει πρόταση για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ουκρανίας, αλλά αυτό δεν ανταποκρίνεται στα συμφέροντα πολλών κρατών - μελών», υπογράμμισε την Παρασκευή ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Β. Ορμπαν, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, όπου θα συζητηθεί το θέμα.

Η Ουγγαρία δεν σκοπεύει να ασκήσει βέτο στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, αλλά «ούτως ή άλλως δεν θα χρειαστεί, γιατί δεν θα ληφθεί θετική απόφαση για αυτό το θέμα», ισχυρίστηκε ο Ορμπαν.

Κάλεσε την ΕΕ πρώτα να υπογράψει μια συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης με την Ουκρανία αντί να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με τη χώρα.

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να αποφασίσουν στα μέσα Δεκέμβρη εάν θα αποδεχτούν τη σύσταση της Κομισιόν να καλέσει το Κίεβο να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες μόλις εκπληρώσει τις τελικές προϋποθέσεις. Οποιαδήποτε τέτοια απόφαση απαιτεί ομοφωνία, με την Ουγγαρία να θεωρείται πιθανό εμπόδιο.

Ο Ορμπαν επανέλαβε την Παρασκευή ότι πολλά ζητήματα θα πρέπει να επιλυθούν πριν ξεκινήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες με την Ουκρανία, λέγοντας ότι ήταν αδύνατο να εκτιμηθούν οι συνέπειες που θα είχε η ένταξη της Ουκρανίας στο μπλοκ. «Αν δεν ξέρουμε (τι συνέπειες θα είχε), τότε δεν θα πρέπει να ξεκινήσουμε συνομιλίες... Ετσι θα εκπροσωπήσω την άποψη ότι η ΕΕ πρέπει πρώτα να υπογράψει μια συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης με την Ουκρανία», είπε.

Αντιπαράθεση στον ΟΑΣΕ για Ουκρανία και Μολδαβία

Η αντιπαράθεση «Δύσης» - Ρωσίας για την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία κυριάρχησε στην Υπουργική Διάσκεψη του ΟΑΣΕ στα Σκόπια (Πέμπτη και Παρασκευή).

Στη Διάσκεψη - με τη συμμετοχή ΥΠΕΞ ή εκπροσώπων των 57 κρατών του ΟΑΣΕ - ένταση προκάλεσε η συμμετοχή του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, στην πρώτη του επίσκεψη σε ευρωπαϊκή χώρα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Βουλγαρία αρχικά είχε επιτρέψει στον Λαβρόφ - εναντίον του οποίου έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη «Δύση» για τον πόλεμο στην Ουκρανία - να περάσει από τον εναέριο χώρο της και να ταξιδέψει στη Βόρεια Μακεδονία. Ωστόσο ανακάλεσε την άδεια, με το πρόσχημα ότι στο αεροσκάφος βρισκόταν και η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μ. Ζαχάροβα, εις βάρος της οποίας έχουν επίσης επιβληθεί κυρώσεις.

Νωρίτερα οι ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας, της Εσθονίας και της Πολωνίας ανακοίνωσαν πως θα μποϊκοτάρουν τη Διάσκεψη του ΟΑΣΕ εξαιτίας του Λαβρόφ, διότι με τον τρόπο αυτό «δίνεται άλλη μια ευκαιρία στη Ρωσία για προπαγάνδα».

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, και ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, αναχώρησαν το βράδυ της Τετάρτης από τα Σκόπια μετά το δείπνο που παρέθεσε ο ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας.

Το 2022, η Πολωνία, που είχε οργανώσει τη Διάσκεψη του ΟΑΣΕ, είχε απαγορεύσει την είσοδο του Λαβρόφ στο έδαφός της.

Ο προεδρεύων του ΟΑΣΕ, υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπ. Οσμάνι, δήλωσε ότι η προσοχή του Οργανισμού θα επικεντρωθεί στην ευθύνη που πρέπει να αναλάβει η Ρωσία για την επιθετικότητά της και την παραβίαση των βασικών αρχών του ΟΑΣΕ.

Από την πλευρά του, ο Μπορέλ ισχυρίστηκε ότι «θα είναι μια καλή ευκαιρία για τον Λαβρόφ να ακούσει απευθείας από τους συμμετέχοντες γιατί η Ρωσία είναι καταδικασμένη και απομονωμένη».

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι η «Δύση» «έχει βάλει στο στόχαστρο τη Μολδαβία ως το επόμενο θύμα της στον υβριδικό πόλεμο κατά της Ρωσίας».

Ο Μολδαβός ΥΠΕΞ, Ν. Ποπέσκου, επιβεβαίωσε από τα Σκόπια «την ανάγκη για άνευ όρων αποχώρηση των στρατευμάτων της Ρωσίας από το έδαφός μας» για μια «ειρηνική διευθέτηση» στην Υπερδνειστερία, την υπό «φιλορωσική» διοίκηση αποσχισθείσα επαρχία της Μολδαβίας όπου σταθμεύει ρωσική στρατιωτική δύναμη.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης ο Λαβρόφ είχε συναντήσεις με τους ομολόγους του από την Ουγγαρία και την Αυστρία.


Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ