Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 3 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Για τέταρτη χρονιά χωρίς «φρένο χρέους» ο προϋπολογισμός

Αναμένεται η ψηφοφορία στη Βουλή

Πολιτική αστάθεια έχουν προκαλέσει στη Γερμανία η συζήτηση και η ψήφιση του προϋπολογισμού, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου - στο οποίο προσέφυγαν μέλη των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) - σύμφωνα με την οποία τα κονδύλια ύψους 60 δισ. που είχαν μείνει αχρησιμοποίητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας από το 2021 δεν μπορούν εκ των υστέρων να μεταφερθούν σε επόμενους προϋπολογισμούς (μέχρι και το 2023) για άλλον σκοπό, συγκεκριμένα στο Ταμείο για το Κλίμα.

Η απόφαση αυτή έχει δημιουργήσει ένα κενό στον προϋπολογισμό και, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο υπουργό Οικονομικών Κρ. Λίντνερ και τον Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο, Ολ. Σολτς, απαιτείται συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2023, ο οποίος εγκρίθηκε με διαδικασία - εξπρές σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου.

Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός θα καταρτιστεί μετά και την πολιτική απόφαση για αναστολή του κανόνα του «φρένου χρέους» (δεν επιτρέπει την ανάληψη νέων χρεών πέραν του 0,35% του γερμανικού ΑΕΠ) για το 2023.

Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός απαιτεί και την έγκριση του γερμανικού Κοινοβουλίου, το οποίο όμως θα πρέπει να κηρύξει κατάσταση έκτακτης δημοσιονομικής ανάγκης.

Ταυτόχρονα, «στον αέρα» παραμένει ο προϋπολογισμός του 2024. Θα είναι η τέταρτη χρονιά που η γερμανική κυβέρνηση δεν εφαρμόζει το «φρένο χρέους», με πολλούς βουλευτές να δηλώνουν ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει «πρόβλημα δαπανών» και απαιτείται «εξοικονόμηση πόρων».

Σε κάθε περίπτωση, ο καγκελάριος προετοιμάζει το έδαφος για μία ακόμα δύσκολη δημοσιονομική χρονιά το 2024. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι από το νέο έτος οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και θέρμανσης θα επιστρέψουν στα επίπεδα προ των έκτακτων μέτρων στήριξης που είχαν ληφθεί για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Οπως είπε, τα γερμανικά αποθέματα φυσικού αερίου είναι τόσο επαρκή που δεν αναμένεται ξαφνική άνοδος τιμών.

Μιλώντας την Παρασκευή στη Βουλή, ο Λίντνερ διαβεβαίωσε ότι το «φρένο χρέους» θα τεθεί και πάλι σε ισχύ για το 2024, μετά την έκτακτη άρση του για το τρέχον έτος. «Είναι σημαντικό ώστε να υλοποιηθούν οι μελλοντικές επενδύσεις και τα σημαντικά έργα του κυβερνητικού συνασπισμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ