ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Οχτώβρη 2023
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Παραδοχή για εκπαιδευτικά κενά που δεν θα καλυφθούν «πλήρως»...

Eurokinissi

Κυνική ομολογία ότι δεν πρόκειται να καλυφθούν όλα τα κενά που υπάρχουν στα σχολεία, έκανε ο υπουργός Παιδείας, Κυρ. Πιερρακάκης, μιλώντας τις προηγούμενες μέρες σε μέσα ενημέρωσης στη Μυτιλήνη. Συγκεκριμένα, ο υπουργός είπε ότι «η Παράλληλη Στήριξη είναι ένα κομμάτι που θα καλυφθεί σχεδόν πλήρως και σε όλα τα υπόλοιπα η κάλυψη θα είναι εξαιρετικά επαρκής»... αλλά προφανώς όχι πλήρης.

Ο υπουργός επιχείρησε να υποβαθμίσει το πρόβλημα με τα κενά στα σχολεία - ένα πρόβλημα παγιωμένο τα τελευταία χρόνια γιατί οι όποιες προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο, στη λογική της «εξοικονόμησης» εκπαιδευτικού προσωπικού - και να το αναγάγει σε... «λάθος τρόπο αποτύπωσής τους». «Αν δει κανείς την αναλογία των μαθητών με τους καθηγητές, τους εκπαιδευτικούς, η Ελλάδα έχει μία από τις καλύτερες αναλογίες στην Ευρώπη. Η αναλογία αυτή δεν δικαιολογεί την ύπαρξη τόσων κενών όπως αυτά αποτυπώνονται», είπε χαρακτηριστικά ο Κυρ. Πιερρακάκης, παραγνωρίζοντας την πληθώρα ειδικοτήτων, π.χ. στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, και κυρίως τη γεωγραφική ιδιαιτερότητα της Ελλάδας με τη μεγάλη νησιωτικότητα και τις ορεινές περιοχές, που αναγκάζει να λειτουργούν ολιγοθέσια σχολεία ή ακόμα και σχολεία με έναν εκπαιδευτικό για έναν ή και δύο μαθητές, γεγονός που επηρεάζει τον μέσο όρο της αναλογίας εκπαιδευτικών/μαθητών σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Παρά τα παραπάνω γνωστά δεδομένα ο υπουργός επέμεινε ότι «τον τρόπο με τον οποίο τα κενά αποτυπώνονται θα τον αλλάξουμε και αυτό θα γίνει μέσα από ένα κεντρικό σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού καθώς είμαστε στο 2023 και ο τρόπος ρύθμισης των θεμάτων αυτών πρέπει να συμβαδίζει με την εποχή μας, με πλήρη αντικειμενική καταγραφή, και όχι από κάτω προς τα πάνω δήλωση, η οποία θα πρέπει να ελέγχεται πιο συστηματικά κατά τη γνώμη μου». Καθώς όμως οι κενές διδακτικές ώρες καταγράφονται καθημερινά σε όλα τα σχολεία της χώρας μαζί με τις αιτίες τους, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος myschool, ο υπουργός μπορεί οποιαδήποτε στιγμή θέλει να ελέγξει τα πραγματικά κενά στα σχολεία και με το υπάρχον σύστημα. Επομένως, η εξαγγελία για αλλαγή του συστήματος καταγραφής των κενών μάλλον ανησυχία δημιουργεί για προσπάθεια «κουκουλώματος» και συγκάλυψής τους. Εξάλλου, προς αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκαν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, από τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και τη ΝΔ στη συνέχεια, με τη μείωση ωρών και μαθημάτων στο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων για εξοικονόμηση εκπαιδευτικών, σε βάρος των μορφωτικών αναγκών των παιδιών και, κατόπιν, με τις εκτεταμένες συγχωνεύσεις τμημάτων. Παρ'όλες αυτές τις προσπάθειες εξοικονόμησης εκπαιδευτικών, όμως, ο αριθμός των κενών παραμένει και μέσα Οκτώβρη υπάρχουν ακόμα μαθήματα που δεν διδάσκονται στα σχολεία.


Αρχισαν οι αιτήσεις για τις μετεγγραφές

Ανοιξε από χτες Δευτέρα 16 Οκτωβρίου η πλατφόρμα για τις αιτήσεις των μετεγγραφών των φοιτητών και η προθεσμία για την υποβολή αίτησης είναι έως και την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου και ώρα 16.00. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για χορήγηση μετεγγραφής/μετακίνησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://transfer.it.minedu.gov.gr (ή μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας).

Για την είσοδό τους στην αντίστοιχη ηλεκτρονική εφαρμογή, οι αιτούντες θα χρησιμοποιήσουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκε από τη Γραμματεία της Σχολής ή του Τμήματός τους για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ιδρύματος στο οποίο φοιτούν. Από το υπουργείο επισημαίνεται ότι η κατοχή Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) είναι υποχρεωτική για τον αιτούντα ηλεκτρονικής αίτησης με μοριοδοτούμενους λόγους, αδέλφια προπτυχιακούς φοιτητές και Ελληνες πολίτες της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης. Και προσθέτει ότι τα αποτελέσματα των ηλεκτρονικών αιτήσεων θα ανακοινωθούν μετά τη λήξη της σχετικής προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

Θυμίζουμε ότι αίτημα για άμεση έναρξη των αιτήσεων και ολοκλήρωση των εγκρίσεων για τις μετεγγραφές είχε εκφράσει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, που μεταξύ άλλων επισήμανε ότι αυτή την περίοδο στους Φοιτητικούς Συλλόγους, σε κάθε σχολή και Τμήμα σε όλη την Ελλάδα, συγκροτούνται Επιτροπές Μετεγγραφέντων, για να δυναμώσει η άσκηση πίεσης για:

  • Να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία ώστε να μη χάσει κανένας φοιτητής και φοιτήτρια το εξάμηνό του.
  • Να καταργηθούν τα άδικα κριτήρια - «κόφτες», όσοι έχουν ανάγκη να πάρουν μετεγγραφή.
  • Να μην απομονωθούν οι φοιτητές των Τμημάτων που δεν έχουν αντιστοιχηθεί και αφήσουν τις σπουδές τους πριν ακόμα ξεκινήσουν!

Τιμάμε το Πολυτεχνείο στον δρόμο του αγώνα

Πρόσκληση σε σύσκεψη την Πέμπτη απευθύνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας προς τα εργατικά σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους και τα μαθητικά συμβούλια

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καλεί τα εργατικά σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους, τα μαθητικά συμβούλια, την Πέμπτη 19/10 στις 19.00, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος) σε σύσκεψη ενόψει της συμπλήρωσης των 50 χρόνων από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου.

Οπως σημειώνει στην πρόσκλησή του, «50 χρόνια μετά, τα συνθήματα του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου και της αντιδικτατορικής πάλης του λαού παραμένουν επίκαιρα και δείχνουν τον δρόμο για ακόμα πιο αποφασιστικούς, μαζικούς και ανυποχώρητους αγώνες για αξιοπρεπή ζωή με σύγχρονα δικαιώματα.

Εξω το ΝΑΤΟ - Εξω αι ΗΠΑ!

Ψωμί Παιδεία Ελευθερία!

Τιμούμε τους νεκρούς ήρωες του Νοέμβρη! Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στους χιλιάδες φοιτητές και εργάτες της Αθήνας, που αγωνίστηκαν για τρεις μέρες με ηρωισμό, με αυτοθυσία και πρωτόγνωρη αυτενέργεια ενάντια στον φόβο που προκαλούσε μέχρι τότε η στρατιωτική δικτατορία. Οι φυλακίσεις, οι εξορίες, τα απάνθρωπα βασανιστήρια δεν ήταν αρκετές για να σταματήσουν τον λαό. Ο ξεσηκωμός τον Νοέμβρη 1973 στο Πολυτεχνείο έδωσε ένα σφοδρό χτύπημα στη χούντα και την κλόνισε ανεπανόρθωτα. Πριν καλά καλά συμπληρωθεί ένας χρόνος από τον Νοέμβρη, η χούντα έπεσε!

Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου μας διδάσκει...

...ότι ο αγώνας του λαού και της νεολαίας "φώτισε" και τους πιο σκοτεινούς καιρούς! Κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος απέναντι στους αγώνες του λαού.

...μας δείχνει τον δρόμο της σύγκρουσης με το σύστημα, τις απαγορεύσεις και την καταστολή, μας δείχνει τη δύναμη του οργανωμένου κινήματος.

...ότι το σύνθημα Εξω αι ΗΠΑ - Εξω το ΝΑΤΟ είναι επίκαιρο, ότι ο αγώνας για την ειρήνη και φιλία των λαών συνεχίζεται ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

...με το σύνθημα Ψωμί Παιδεία Ελευθερία, μας δείχνει τον δρόμο ότι μόνο ο λαός σώζει τον λαό.

Τιμάμε το Πολυτεχνείο στον δρόμο του αγώνα!».


Νέα κινητοποίηση για διεκδίκηση λύσης στο πρόβλημα μεταφοράς των μαθητών

Την Πέμπτη 19/10, από την Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας και Ενώσεις Γονέων

Να δοθεί τώρα λύση από το υπουργείο Παιδείας και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο πρόβλημα μεταφοράς των μαθητών διεκδικούν η Ομοσπονδία Γονέων της Περιφέρειας και Ενώσεις Γονέων, καλώντας σε κινητοποίηση την Πέμπτη 19/10 στις 11 π.μ. μπροστά από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Εχει περάσει ένας μήνας από το άνοιγμα των σχολείων και για περισσότερους από 800 μαθητές δεν έχει εξασφαλιστεί η μεταφορά από και προς το σχολείο, έτσι τα παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο, με ευθύνη κράτους και Περιφέρειας.

Πρόκειται για σχολεία στη Θέρμη, στα Πεύκα, στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως το Κιλκίς, και αφορούν μαθητές σε Γενικά Λύκεια - Γυμνάσια και Δημοτικά, αλλά και μαθητές που φοιτούν σε Ειδικά Σχολεία και αναγκάζονται είτε να μένουν στα σπίτια τους, με ό,τι συνεπάγεται αυτό, είτε να μεταφέρονται με ευθύνη των γονιών τους, όταν αυτό είναι εφικτό.

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γονέων Κ. Μακεδονίας τονίζει: «Παρά τις υποσχέσεις ότι το ξεκίνημα της φετινής σχολικής χρονιάς θα έβρισκε ολοκληρωμένες τις διαδικασίες για τις μεταφορές, ούτε η Περιφέρεια ούτε το υπουργείο έχουν προχωρήσει τη διαδικασία, με αποτέλεσμα για άλλη μια χρονιά να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την απουσία μεταφοράς για τα παιδιά μας.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχουμε και κάποια τουριστικά πρακτορεία να αυξάνουν το κόστος των εκδρομών, επειδή χρειάζεται έλεγχος από την τροχαία, με αποτέλεσμα πολλοί γονείς να μην μπορούν να πληρώσουν τα αυξημένα κόμιστρα και είτε να ακυρώνονται σχολικές εκδρομές, είτε να μην μπορούν να συμμετέχουν όλα τα παιδιά.

Την ίδια ώρα βλέπουμε τεράστια ποσά να δαπανώνται για τις σχολικές μεταφορές (27,7 εκατ. ευρώ για την Κ. Μακεδονία), και πάλι όμως το πρόβλημα να μη λύνεται. Με αυτά τα χρήματα, τόσα χρόνια θα μπορούσαν να είχαν εξασφαλιστεί στόλος σχολικών λεωφορείων σε επίπεδο Περιφέρειας, οδηγοί και κατάλληλα εκπαιδευμένοι συνοδοί, ώστε να λυθεί διά παντός το ζήτημα των μεταφορών, και επιπλέον να έχουν εξασφαλιστεί λεωφορεία για σχολικές εκδρομές και άλλες δραστηριότητες.

Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Εδώ και τώρα το υπουργείο Παιδείας και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να εξασφαλίσουν την ασφαλή και απρόσκοπτη μεταφορά όλων των μαθητών από και προς τα σχολεία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ