ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2023
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΞΑΝΑ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
«Δεν συμβιβαζόμαστε με τη βαρβαρότητα, διεκδικούμε όλα τα κλεμμένα!»

Πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα στις 24 Νοέμβρη και πρόγραμμα δράσης από τις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις

Σε νέο κύκλο αγωνιστικών κινητοποιήσεων μέσα στον Νοέμβρη προχωρούν οι συνταξιούχοι με τις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, που προτάσσουν τις δίκαιες διεκδικήσεις τους. Στο πλαίσιο αυτό η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα οργανώνει πανελλαδική συγκέντρωση στις 24 Νοέμβρη στην Αθήνα, στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 12 το μεσημέρι. Αντίστοιχα θα οργανωθούν περιφερειακές συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας, ενώ στην Αττική η συγκέντρωση των συνταξιούχων θα γίνει στις 14 Νοέμβρη στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά), στις 10.30 π.μ. Από την επόμενη βδομάδα για την επιτυχία των κινητοποιήσεων οι συνταξιούχοι προχωρούν σε περιφερειακές συσκέψεις των σωματείων τους σε όλη τη χώρα.

Δίνοντας απάντηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης «να εμφανίσει τα ψίχουλα της πολιτικής της ως αυξήσεις στις συντάξεις» των συνταξιούχων, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) δηλώνει ότι «δεν θα συμβιβαστούμε με τη βαρβαρότητα που ζούμε και τον Καιάδα που μας ετοιμάζουν, διεκδικούμε ό,τι έχουμε πληρώσει σε όλη μας τη ζωή και με τη βία μάς αφαίρεσαν».

Τονίζει στο αγωνιστικό της κάλεσμα: «Είναι εδώ: Οι ατελείωτες περικοπές των συντάξιμων αποδοχών, οι περικοπές των Δώρων μας, του ΕΚΑΣ, των συντάξεων χηρείας, η αύξηση των κρατήσεων για την Υγεία κατά 6%, ακόμη και στους πεθαμένους, της συμμετοχής μας στα φάρμακα. Η μη καταβολή των αναδρομικών του 11μηνου 2015 - 2016 επικουρικών και Δώρων. Το άρπαγμα δεκάδων δισεκατομμυρίων από τα ασφαλιστικά ταμεία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Οι περικοπές στις συντάξεις μας μέσω της ακρίβειας και της προσωπικής διαφοράς του νόμου Κατρούγκαλου, ο οποίος σήμερα διατηρείται από την κυβέρνηση, παρά τις διακηρύξεις της για κατάργηση. Ο κατάλογος δεν τελειώνει...».

Ειδικότερα στην κυβερνητική προπαγάνδα «περί αυξήσεων» στις συντάξεις η ΣΕΑ απαντά: «Οι όποιες πενιχρές "αυξήσεις" μετά από δεκατρία χρόνια που η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι στο τέλος της προηγούμενης θητείας της έδωσε, ήταν πολύ κάτω από την άνοδο του πληθωρισμού και όχι σε όλους τους συνταξιούχους λόγω προσωπικής διαφοράς. Δεν δόθηκε ποτέ καμιά αύξηση στις επικουρικές συντάξεις. Οσοι από τους συνταξιούχους πέρασαν κάποια λογιστικά νομοθετικά όρια, τους προέκυψε εισφορά αλληλεγγύης ΑΚΑΓΕ και το ποσό της προσωπικής διαφοράς μεγάλωσε. Τα ίδια και στους συνταξιούχους που πέρασαν τα φορολογικά όρια.

Και όλα μαζί τα σαρώνει η άνοδος του πληθωρισμού και της ακρίβειας που έχουν καταστήσει τις συντάξεις πενιχρά επιδόματα.

Τώρα η κυβέρνηση μας κάνει τη χάρη να δώσει, όπως λέει, νέες "αυξήσεις" της τάξης του 3,1%, όπως αναγράφεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, καθώς και κάποια επιδόματα κοροϊδίας τη στιγμή που οι τιμές απογειώνονται.

Ετοιμάζει νέο Ασφαλιστικό με νέα επώδυνα μέτρα. Ηδη έχουν δρομολογηθεί η αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση στα 74 χρόνια και η περικοπή της μίας από τις δύο εθνικές συντάξεις, της χηρείας». Μάλιστα, προειδοποιεί ότι «τα αποθεματικά του επικουρικού των παλαιών συνταξιούχων, μετά τη νομοθέτηση του λεγόμενου κουμπαρά του τζόγου, είναι στο τελείωμά τους και οι επικουρικές συντάξεις είναι σε κίνδυνο το επόμενο διάστημα».

Οι συνταξιούχοι μεταξύ άλλων διεκδικούν: Πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων, κύριων και επικουρικών. Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις στο ύψος του πληθωρισμού και κατώτατη σύνταξη στο 80% του κατώτατου μισθού. Νομοθετική κατοχύρωση, ρύθμιση και απόδοση της 13ης και 14ης σύνταξης. Αμεση καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα, για το 11μηνο 2015 - 2016. Ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους. Να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης (ΑΚΑΓΕ). Η σύνταξη χηρείας να αποδίδεται στο 70% της σύνταξης του αποθανόντος, χωρίς άλλη περικοπή. Κατάργηση της κράτησης υπέρ Υγείας, αρχίζοντας άμεσα από τις επικουρικές και τις συντάξεις χηρείας κ.λπ.

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Δεν θα περάσει ο εξαναγκασμός σε βάρος του εργαζόμενου - χρονίως πάσχοντος

Κινητοποίηση στο κατάστημα της εταιρείας «Φίλιππος Νάκας» στην Αθήνα πραγματοποίησε, χτες το απόγευμα, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ενάντια στις προσπάθειες της εργοδοσίας να εξαναγκάσει σε παραίτηση εργαζόμενο με χρόνια πάθηση (σκλήρυνση κατά πλάκας), τον οποίο είχε απολύσει και αναγκάστηκε να τον πάρει πίσω τον Δεκέμβρη του 2022.

Αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε και στο κατάστημα της εταιρείας στον Πειραιά μετά από κάλεσμα του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά.

Οπως αναφέρει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, «η εργοδοσία, επικαλούμενη τις συμβατικές υποχρεώσεις του συναδέλφου, τον μετακινεί από το κατάστημα της Γλυφάδας που μέχρι τώρα εργάζεται, στο Αιγάλεω, στο οποίο για να μεταβεί απαιτείται να παίρνει τρία μέσα μεταφοράς και θα εργάζεται με πρόγραμμα εργασίας και ωράριο που επί της ουσίας του στερούν κάθε δυνατότητα να φροντίσει την υγεία του και να ξεκουράζεται.

Παρά την προσπάθεια του συναδέλφου, του σωματείου και της Επιθεώρησης Εργασίας να βρεθεί μια λύση ώστε ο συνάδελφος να συνεχίσει να δουλεύει όπως έκανε όλους αυτούς τους μήνες στο κατάστημα της Γλυφάδας ή ακόμα και στο κατάστημα στο Αιγάλεω που τον μετακινούν αλλά με ωράριο που να μην επιβαρύνει την υγεία του, η εταιρεία με αδιάλλακτη στάση επιμένει τόσο στη μετακίνησή του όσο και σε εβδομαδιαίο πρόγραμμα εργασίας με δύο σπαστά και εκ περιτροπής ωράρια. Μάλιστα, ο συνάδελφος βάσει του συγκεκριμένου προγράμματος θα εργάζεται και αρκετές ώρες μόνος του στο κατάστημα και θα είναι υποχρεωμένος να σηκώνει βάρη, κάτι που και με τη σύσταση του γιατρού Εργασίας πρέπει να αποφεύγεται».

Στην κινητοποίηση στην Αθήνα κυριάρχησαν τα συνθήματα όπως «Μας τρομοκρατούν για να υποταχτούμε, οργάνωση και αγώνας για να επιτεθούμε» και «Ευέλικτες οι ώρες, δουλειά βράδυ - πρωί, σκλάβους μας θέλουν με ελάχιστη ζωή».

Πελάτες και περαστικοί αντιμετώπισαν θετικά την κινητοποίηση και τα αιτήματά της, ενώ μετά από συζήτηση εργαζομένων της εταιρείας και μελών του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας έπεσε στο κενό η προσπάθεια της εργοδοσίας να στρέψει τους εργαζόμενους απέναντι στον εργαζόμενο με χρόνια πάθηση.

Τη στήριξή τους στην κινητοποίηση και στο πλαίσιο αιτημάτων εξέφρασαν μιλώντας εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) ο Γιώργος Μπίλης και εκ μέρους του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου (ΠΜΣ) ο Κώστας Σταματόπουλος, ενώ παραβρέθηκε και ο πατέρας του εργαζόμενου με χρόνια πάθηση ο οποίος δεν έχει παραιτηθεί από την εταιρεία.

Οι συγκεντρωμένοι διαμήνυσαν ότι θα συνεχίσουν τις παρεμβάσεις τους μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημα για τον εργαζόμενο με χρόνια πάθηση ώστε να συνεχίσει να δουλεύει όπως έκανε όλους αυτούς τους μήνες στο κατάστημα της Γλυφάδας.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Παύεται από τα καθήκοντά της η διοίκηση, άλυτα παραμένουν τα προβλήματα

Σήμερα η στάση εργασίας στο νοσοκομείο, συλλαλητήριο την Παρασκευή 20 Οκτώβρη

Παύονται από τα καθήκοντά τους ο διοικητής και η αναπληρώτρια διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου «Βενιζέλειο - Πανάνειο» (ΓΝΒΠ), με απόφαση του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, μία ακόμα κίνηση «ξηλώματος» διοίκησης νοσοκομείου, που βέβαια δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης για τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζει και το συγκεκριμένο νοσοκομείο.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας τη Δευτέρα 16 Οκτώβρη με αντιπροσωπεία εργαζομένων, στο πλαίσιο αγωνιστικής κινητοποίησης που πραγματοποιήθηκε από υγειονομικά σωματεία της Κρήτης, οι εργαζόμενοι του έθεσαν μεταξύ άλλων και το σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, το οποίο δεν έχει αναισθησιολόγο και γι' αυτόν τον λόγο έχουν ακυρωθεί τα τακτικά χειρουργεία.

Ο υπουργός το μόνο που βρήκε να παρουσιάσει ως «λύση» ήταν η τοποθέτηση ιδιώτη αναισθησιολόγου με «μπλοκάκι» για τρεις μήνες (!), στο πλαίσιο της λογικής των μπαλωμάτων με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει τα μεγάλα κενά στις δημόσιες δομές Υγείας που έχει προκαλέσει η δική της πολιτική.

Απαιτώντας επαρκή στελέχωση και άμεση πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού όλων των ειδικοτήτων που απαιτούνται προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του νοσοκομείου, σωματεία και φορείς του Ηρακλείου προχωρούν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις σήμερα Τετάρτη και την Παρασκευή 20 Οκτώβρη, για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο.

Πιο συγκεκριμένα, εργαζόμενοι του Βενιζέλειου μετά από Γενική Συνέλευση κατεβαίνουν σήμερα σε στάση εργασίας από τις 10 π.μ. έως τις 3 μ.μ. και οργανώνουν συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην είσοδο του νοσοκομείου. Θα ακολουθήσει πορεία προς το κέντρο της πόλης και την πλατεία Ελευθερίας, όπου θα επιδοθεί ψήφισμα στην Περιφέρεια Κρήτης.

Η συνέχεια δίνεται με συλλαλητήριο στο οποίο καλούν εργατικά σωματεία και φορείς του Ηρακλείου την Παρασκευή 20 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ ΕΝΕΔΕΠ
Μνημόσυνο στη μνήμη του αδικοχαμένου εργάτη Δημήτρη Δαγκλή

Μνημόσυνο στη μνήμη του εργάτη Δημήτρη Δαγκλή, που σκοτώθηκε την ώρα της δουλειάς στο λιμάνι του Πειραιά πριν από δύο χρόνια, πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη, στις 3 μ.μ. Το μνημόσυνο θα γίνει στο λιμάνι στον χώρο που βρίσκεται το μνημείο.

Με απόφαση του ΔΣ του Σωματείου της ΕΝΕΔΕΠ θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας από τις 2 μ.μ. έως τις 4 μ.μ.

Ο Δημήτρης Δαγκλής βρήκε φριχτό θάνατο πριν δύο χρόνια, κάτω από τις ράγες της γερανογέφυρας, γεγονός που ξεχείλισε την οργή των εργατών για τα εργοδοτικά εγκλήματα και μετατράπηκε σε πολυήμερο απεργιακό αγώνα για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων και την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, κάτι που κατάφεραν να επιβάλουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ