Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΞΑΝΑ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
«Δεν συμβιβαζόμαστε με τη βαρβαρότητα, διεκδικούμε όλα τα κλεμμένα!»

Πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα στις 24 Νοέμβρη και πρόγραμμα δράσης από τις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις

Σε νέο κύκλο αγωνιστικών κινητοποιήσεων μέσα στον Νοέμβρη προχωρούν οι συνταξιούχοι με τις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, που προτάσσουν τις δίκαιες διεκδικήσεις τους. Στο πλαίσιο αυτό η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα οργανώνει πανελλαδική συγκέντρωση στις 24 Νοέμβρη στην Αθήνα, στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 12 το μεσημέρι. Αντίστοιχα θα οργανωθούν περιφερειακές συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας, ενώ στην Αττική η συγκέντρωση των συνταξιούχων θα γίνει στις 14 Νοέμβρη στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά), στις 10.30 π.μ. Από την επόμενη βδομάδα για την επιτυχία των κινητοποιήσεων οι συνταξιούχοι προχωρούν σε περιφερειακές συσκέψεις των σωματείων τους σε όλη τη χώρα.

Δίνοντας απάντηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης «να εμφανίσει τα ψίχουλα της πολιτικής της ως αυξήσεις στις συντάξεις» των συνταξιούχων, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) δηλώνει ότι «δεν θα συμβιβαστούμε με τη βαρβαρότητα που ζούμε και τον Καιάδα που μας ετοιμάζουν, διεκδικούμε ό,τι έχουμε πληρώσει σε όλη μας τη ζωή και με τη βία μάς αφαίρεσαν».

Τονίζει στο αγωνιστικό της κάλεσμα: «Είναι εδώ: Οι ατελείωτες περικοπές των συντάξιμων αποδοχών, οι περικοπές των Δώρων μας, του ΕΚΑΣ, των συντάξεων χηρείας, η αύξηση των κρατήσεων για την Υγεία κατά 6%, ακόμη και στους πεθαμένους, της συμμετοχής μας στα φάρμακα. Η μη καταβολή των αναδρομικών του 11μηνου 2015 - 2016 επικουρικών και Δώρων. Το άρπαγμα δεκάδων δισεκατομμυρίων από τα ασφαλιστικά ταμεία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Οι περικοπές στις συντάξεις μας μέσω της ακρίβειας και της προσωπικής διαφοράς του νόμου Κατρούγκαλου, ο οποίος σήμερα διατηρείται από την κυβέρνηση, παρά τις διακηρύξεις της για κατάργηση. Ο κατάλογος δεν τελειώνει...».

Ειδικότερα στην κυβερνητική προπαγάνδα «περί αυξήσεων» στις συντάξεις η ΣΕΑ απαντά: «Οι όποιες πενιχρές "αυξήσεις" μετά από δεκατρία χρόνια που η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι στο τέλος της προηγούμενης θητείας της έδωσε, ήταν πολύ κάτω από την άνοδο του πληθωρισμού και όχι σε όλους τους συνταξιούχους λόγω προσωπικής διαφοράς. Δεν δόθηκε ποτέ καμιά αύξηση στις επικουρικές συντάξεις. Οσοι από τους συνταξιούχους πέρασαν κάποια λογιστικά νομοθετικά όρια, τους προέκυψε εισφορά αλληλεγγύης ΑΚΑΓΕ και το ποσό της προσωπικής διαφοράς μεγάλωσε. Τα ίδια και στους συνταξιούχους που πέρασαν τα φορολογικά όρια.

Και όλα μαζί τα σαρώνει η άνοδος του πληθωρισμού και της ακρίβειας που έχουν καταστήσει τις συντάξεις πενιχρά επιδόματα.

Τώρα η κυβέρνηση μας κάνει τη χάρη να δώσει, όπως λέει, νέες "αυξήσεις" της τάξης του 3,1%, όπως αναγράφεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, καθώς και κάποια επιδόματα κοροϊδίας τη στιγμή που οι τιμές απογειώνονται.

Ετοιμάζει νέο Ασφαλιστικό με νέα επώδυνα μέτρα. Ηδη έχουν δρομολογηθεί η αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση στα 74 χρόνια και η περικοπή της μίας από τις δύο εθνικές συντάξεις, της χηρείας». Μάλιστα, προειδοποιεί ότι «τα αποθεματικά του επικουρικού των παλαιών συνταξιούχων, μετά τη νομοθέτηση του λεγόμενου κουμπαρά του τζόγου, είναι στο τελείωμά τους και οι επικουρικές συντάξεις είναι σε κίνδυνο το επόμενο διάστημα».

Οι συνταξιούχοι μεταξύ άλλων διεκδικούν: Πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων, κύριων και επικουρικών. Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις στο ύψος του πληθωρισμού και κατώτατη σύνταξη στο 80% του κατώτατου μισθού. Νομοθετική κατοχύρωση, ρύθμιση και απόδοση της 13ης και 14ης σύνταξης. Αμεση καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα, για το 11μηνο 2015 - 2016. Ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους. Να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης (ΑΚΑΓΕ). Η σύνταξη χηρείας να αποδίδεται στο 70% της σύνταξης του αποθανόντος, χωρίς άλλη περικοπή. Κατάργηση της κράτησης υπέρ Υγείας, αρχίζοντας άμεσα από τις επικουρικές και τις συντάξεις χηρείας κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ