ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιθέσεις, επεισόδια και κατεδαφίσεις υποσκάπτουν την εκεχειρία

Ισραηλινοί αστυνομικοί απομακρύνουν Ισραηλινό ειρηνιστή, που διαμαρτύρεται για την κατεδάφιση των σπιτιών των Παλαιστινίων

Associated Press

Ισραηλινοί αστυνομικοί απομακρύνουν Ισραηλινό ειρηνιστή, που διαμαρτύρεται για την κατεδάφιση των σπιτιών των Παλαιστινίων
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΦΑ - ΧΕΒΡΩΝΑ.-

Κάθε άλλο παρά ήρεμα κυλούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στη Μέση Ανατολή, όπου η πολυσυζητημένη εκεχειρία μοιάζει να έχει περιοριστεί σε ένα απλό θέμα αντιπαράθεσης, με δεδομένη την όξυνση της έντασης και την αύξηση των επεισοδίων και της βίας. Βομβιστικές επιθέσεις, ανταλλαγές πυρών και χειροβομβίδων, νεκροί, τραυματίες και κατεδαφίσεις παλαιστινιακών σπιτιών διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό σκηνικό, για το οποίο ο Αιγύπτιος Πρόεδρος σχολίαζε ότι απειλεί να συμπαρασύρει στο χάος όλη την περιοχή, αν η ισραηλινή ηγεσία δε συνειδητοποιήσει ότι βασικός παράγοντας αποκλιμάκωσης της έντασης είναι η εγκατάλειψη της αδιαλλαξίας και η επανέναρξη του πολιτικού διαλόγου με τους Παλαιστινίους.

Ενας νεαρός Παλαιστίνιος καμικάζι ανατινάχτηκε, μαζί με το αυτοκίνητο που οδηγούσε, νωρίς χθες το πρωί, κοντά σε ισραηλινό φυλάκιο στο πέρασμα Κισουφίμ, κοντά στον εβραϊκό εποικισμό Γκους Κατίφ, της Λωρίδας της Γάζας. Από την έκρηξη σκοτώθηκε μόνον ο καμικάζι, ο οποίος σύμφωνα με την οργάνωση «Χαμάς», που ανέλαβε την ευθύνη, ονομαζόταν Νάφελ αλ Νέδερ, ήταν μέλος της και είχε χάσει τον αδελφό του στην πρώτη Ιντιφάντα. Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες για τη σύλληψη του οδηγού ενός αυτοκινήτου που ακολουθούσε το αυτοκίνητο - καμικάζι, καθώς το Reuters αναφέρει ότι συνελήφθη από τον ισραηλινό στρατό και το Γαλλικό Πρακτορείο από τις παλαιστινιακές αρχές.

Σύμφωνα με την οργάνωση, που έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο, τόσο με δηλώσεις του αλ Νέδερ, όσο και με σκηνές από την έκρηξη, η επίθεση ήταν πράξη εκδίκησης για τη δολοφονία 11χρονου Παλαιστινίου, το Σάββατο το βράδυ, στη Ράφα. Ο ισραηλινός στρατός, τότε, άνοιξε πυρ εναντίον ομάδας παιδιών που έριχναν πέτρες εναντίον του με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο 11χρονος Κχαλίλ Μουγκχραμπί και να τραυματιστούν σοβαρά άλλα δύο παιδιά 10 και 12 χρονών, αντίστοιχα. Η παλαιστινιακή πλευρά τονίζει ότι τα ισραηλινά πυρά ήταν απρόκλητα, επί της ουσίας, ενώ ο ισραηλινός στρατός διατείνεται ότι είχε δεχτεί βροχή χειροβομβίδων και βομβών μολότοφ από την πλευρά που βρίσκονταν οι μικροί Παλαιστίνιοι!

Ενα κοριτσάκι - Παλαιστίνια επικεντρώνει το βλέμμα της στο μπουκάλι που κρατά, κρυμμένη πίσω από ένα τοιχάκι, αρνούμενη την πραγματικότητα που αντιπροσωπεύει η ισραηλινή μπουλντόζα, η οποία γκρεμίζει το σπίτι της

Associated Press

Ενα κοριτσάκι - Παλαιστίνια επικεντρώνει το βλέμμα της στο μπουκάλι που κρατά, κρυμμένη πίσω από ένα τοιχάκι, αρνούμενη την πραγματικότητα που αντιπροσωπεύει η ισραηλινή μπουλντόζα, η οποία γκρεμίζει το σπίτι της
Σχολιάζοντας τη βομβιστική επίθεση στο Κισουφίμ, ο γραμματέας της ισραηλινής κυβέρνησης Γκίντεον Σάαρ, κατηγόρησε την Παλαιστινιακή Αρχή ότι, παρά τις προειδοποιήσεις και τις σαφείς πληροφορίες που είχε λάβει για την επίθεση από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, δεν έπραξε τίποτε για να την αποτρέψει.

Σε ξεχωριστό περιστατικό, βόμβα εξερράγη σε επαρχιακό δρόμο, κοντά στη Χεβρώνα, χθες τα ξημερώματα, την ώρα που διερχόταν από το σημείο ισραηλινό στρατιωτικό τζιπ. Ενας 22χρονος Ισραηλινός λοχίας έχασε τη ζωή του και ένας δεύτερος στρατιώτης τραυματίστηκε. Την ευθύνη για την επίθεση διεκδικούν η οργάνωση «Μάρτυρες του Αλ Ακσά» και το στρατιωτικό σκέλος του «Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης».

Εκρηκτική ατμόσφαιρα επικράτησε και στην περίμετρο της ανατολικής Ιερουσαλήμ, στο παλαιστινιακό προσφυγικό στρατόπεδο Σουαφάτ. Ισραηλινοί εκσκαφείς, συνοδευόμενοι από ισχυρές δυνάμεις της ισραηλινής αστυνομίας και του στρατού, άρχισαν, χθες, μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις κατεδάφισης παλαιστινιακών οικιών υπό ανέγερση. Στην περιοχή έσπευσαν, εκτός από τους Παλαιστινίους κατοίκους και πολλοί Ισραηλινοί φιλειρηνιστές, οι οποίοι συγκρούστηκαν με αστυνομικούς, αλλά και εποίκους από το γειτονικό εποικισμό Πισγκάτ Ζέεβ, και 4 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Ιερουσαλήμ Εχούντ Ολμέρτ, οι κατοικίες δεν είχαν τις απαραίτητες άδειες κατασκευής. Τον ισχυρισμό, όμως, καταρρίπτουν οι ισραηλινές φιλειρηνικές οργανώσεις, που τονίζουν ότι βασικός λόγος κατεδάφισης ήταν ότι η απόσταση ανάμεσα στα ανεγειρόμενα σπίτια και στον εποικισμό ήταν πολύ μικρή, γι' αυτό έπρεπε να κατεδαφιστούν για «λόγους ασφαλείας». Την ίδια στιγμή, όμως, παραμένουν στη θέση τους οι παράνομοι εβραϊκοί εποικισμοί.

«Αμεση η ανάγκη πολιτικού διαλόγου»

Τραγικό λάθος για το μέλλον ολόκληρης της περιοχής, χαρακτήρισε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, την επιμονή του Ισραήλ να περιμένει την ολοκληρωτική παύση της βίας για να ξανακαθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών. Ο Μουμπάρακ εκτίμησε ως «αδύνατο» ένα τέτοιο ενδεχόμενο και τόνισε ότι η έναρξη διαλόγου θα συνέβαλε τα μέγιστα στην αποκλιμάκωση της βίας. Σχολιάζοντας, επίσης, τα σενάρια περί «απομάκρυνσης του Αραφάτ από την παλαιστινιακή ηγεσία», τα οποία διέρρευσαν οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος προειδοποίησε ότι «οι φήμες αυτές είναι πολύ επικίνδυνες και αν επαληθευτούν θα πυροδοτήσουν, απρόβλεπτων συνεπειών, αντιδράσεις σε όλο τον αραβικό κόσμο».

Στην αναγκαιότητα επανέναρξης πολιτικού διαλόγου αναφέρθηκε και ο Ρώσος ειδικός απεσταλμένος, Αντρέι Βντοβίν, ο οποίος μετέβη, εκ νέου, χθες, στη Δαμασκό, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών Φαρούκ αλ Σάραα. Στη Δαμασκό βρέθηκε, την Κυριακή, και ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Ουίλιαμ Μπερνς.

ΤΟΥΡΚΙΑ
28 οι νεκροί πολιτικοί κρατούμενοι...

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ο 30χρονος Αλί Κοτς, μέλος της οργάνωσης Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα / Μέτωπο, είναι ο 28ος νεκρός της απεργίας πείνας των πολιτικών κρατουμένων στις τουρκικές φυλακές, που πλέον έχει ξεπεράσει κάθε ιστορικό προηγούμενο όσον αφορά τα θύματά της. Ο Κοτς, που σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το BBC World Service βρισκόταν έγκλειστος στη Σμύρνη, επειδή ως φοιτητής είχε διοργανώσει διαδήλωση (!) και πραγματοποιούσε απεργία πείνας για 251 ημέρες, είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο Νομουνέ της Αγκυρας, όπου άφησε, την Κυριακή, την τελευταία του πνοή.

Ο Γιαβούζ Ονέν, μέλος της οργάνωσης αλληλεγγύης των συγγενών των κρατουμένων, της Οζγκούρ Ταγιάντ, είπε στο BBC ότι «η κατάσταση πολλών εκ των απεργών πείνας είναι μη αναστρέψιμη... αναμένουμε κι άλλους θανάτους». Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, τουλάχιστον 50 ανάμεσα στους απεργούς πείνας παρουσιάζουν απώλεια μνήμης, αφού βρίσκονται σε πρόγραμμα υποχρεωτικής σίτισης από πλευράς των «σωφρονιστικών» αρχών.

Επίσημη αντίδραση από την τουρκική κυβέρνηση όσον αφορά το νέο θάνατο δεν υπήρξε, καθώς η πάγια πολιτική του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι ότι δε συνομιλεί με ...«τρομοκράτες». Πάντως, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον 120 φυλακισμένοι που βρίσκονται σε απεργία πείνας μέχρι θανάτου αποφυλακίστηκαν από τις αρχές, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί, με αυτόν τον τρόπο, η απεργία πείνας. Οι συμμετέχοντες στην απεργία πείνας μέχρι θανάτου ξεπερνούν τους 200.

Στο μεταξύ, η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau, σε εκτενές δημοσίευμά της, μεταδίδει τη διάψευση των επίσημων ισχυρισμών, όσον αφορά την επιχείρηση Επιστροφή στη Ζωή του Δεκεμβρίου, καθώς, όπως αναφέρει ο απεσταλμένος της, Γκερντ Χέλεργκ, οι αυτοψίες που έγιναν σε έξι από τα 30 θύματα της επιχείρησης αποκάλυψαν ότι αίτιο θανάτου τους ήταν η ασφυξία από τα ακατάλληλα - δηλαδή φονικά... - χημικά που έριξε η στρατοχωροφυλακή στη φυλακή Μπαϊράμπασα και στα άλλα σωφρονιστικά καταστήματα. Αμφιβολίες εγείρονται ακόμη και όσον αφορά τους επίσημους ισχυρισμούς περί μη χρήσης όπλων στην επιχείρηση.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ξανά στο προσκήνιο η φυλετική βία

Εκατοντάδες Ασιάτες πορεύονται στους δρόμους του Μπράντφορντ διαμαρτυρόμενοι για τις επιθέσεις που δέχτηκαν από τους νεοναζί

Associated Press

Εκατοντάδες Ασιάτες πορεύονται στους δρόμους του Μπράντφορντ διαμαρτυρόμενοι για τις επιθέσεις που δέχτηκαν από τους νεοναζί
ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Μορφή χιονοστιβάδας τείνει να λάβει το φαινόμενο της ρατσιστικής βίας, που συγκλονίζει από τη μία μέρα στην άλλη τις πόλεις της βόρειας και δυτικής Αγγλίας, τον άλλοτε κραταιό βιομηχανικό βορρά, που τώρα σπαράζει κάτω από τη μάστιγα της ανεργίας και της φθίνουσας οικονομικής πορείας.

Δύο ολόκληρες νύχτες η πόλη του Μπράντφορντ σείστηκε από τα βίαια επεισόδια, ενώ σύσσωμες οι βρετανικές αρχές απηύθυναν έκκληση για ηρεμία προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Οι ταραχές ξεκίνησαν, σύμφωνα με το βρετανικό BBC, κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης της Αντιναζιστικής Λίγκας, τα μέλη της οποίας διαμαρτύρονταν για τη σχεδιαζόμενη διαδήλωση της ρατσιστικής οργάνωσης «Εθνικό Μέτωπο» (NF). Η διαδήλωση της ακροδεξιάς οργάνωσης είχε απαγορευτεί από το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά στο Μπράντφορντ επικρατούσε ένταση, ιδίως μετά την άφιξη στην πόλη ορισμένων μελών του NF που ήθελαν να προχωρήσουν στην πραγματοποίηση του σχεδίου τους παρά την απαγόρευση. Τελικά, η σπίθα άναψε τη φωτιά όταν μια ομάδα λευκών ανδρών, βγαίνοντας από μια παμπ στο κέντρο της πόλης, άρχισε να φωνάζει ρατσιστικά συνθήματα και να αποκαλεί τους Πακιστανούς νεαρούς «Πάκις». Τα γεγονότα γενικεύτηκαν και περίπου 1.000 νέοι βρίσκονται ακόμη στους δρόμους της πόλης, συγκρουόμενοι και καταστρέφοντας.

Στο μεταξύ, νέα επεισόδια σημειώθηκαν στο προάστιο Γκρινγκέιτ της πόλης, ήταν όμως σαφώς μικρότερης κλίμακας από εκείνα που συντάραξαν την πόλη τα ξημερώματα της Κυριακής. Νεαροί λευκοί επιτέθηκαν σε ένα εστιατόριο και ένα πρατήριο βενζίνης που ανήκουν σε Ασιάτες, καταστρέφοντάς τα. Περίπου 10 με 15 νεαροί με ρόπαλα του μπέιζμπολ και τούβλα εισέβαλαν στα καταστήματα σπάζοντας και λεηλατώντας, ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πήραν τις εισπράξεις από τα ταμεία και ευτυχώς τη στιγμή των επιθέσεων δεν υπήρχαν πελάτες.

Και ενώ οι πυροσβέστες και οι αστυνομικοί καθαρίζουν ακόμα τους δρόμους της πόλης από τα καμένα αυτοκίνητα και τα οδοφράγματα, ο αστυνομικός διευθυντής της περιοχής, Φιλ Ριντ, έκανε έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Παρακαλώ τον κόσμο να μείνει στα σπίτια του». Η αστυνομία του Μπράντφορντ φοβάται ότι τα επεισόδια που ξέσπασαν ανάμεσα σε λευκούς και ασιάτες νεαρούς θα επαναληφθούν και πάλι, γι' αυτό «έχουμε ζητήσει να κινητοποιηθούν και συμπληρωματικές αστυνομικές δυνάμεις για το ενδεχόμενο νέων επεισοδίων», επισήμανε ο Ριντ.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός των ταραχών είναι πάνω από 120 τραυματίες, αστυνομικοί και πολίτες, ενώ 36 άτομα συνελήφθησαν, στο Μπράντφορντ που έχει σημαντικό ποσοστό Ασιατών κατοίκων.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Εκρηκτική ηρεμία...

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Αναίμακτα, χωρίς τη συνήθη βία πέρασε η Κυριακή, όπου οι βρετανικές δυνάμεις είχαν τεθεί σε θέση μάχης, καθώς αναμενόταν να γίνει η παρέλαση της Οράγγης παρά το απαγορευτικό των αρχών. Το γεγονός αυτό έκανε τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας και της Ιρλανδίας να αισιοδοξούν, καθώς άρχισαν χτες οι διαβουλεύσεις για τη διέξοδο από τη νέα κρίση στην έτσι κι αλλιώς εύθραυστη ειρήνευση...

Η παρουσία πολύ ισχυρών βρετανικών δυνάμεων ασφαλείας που εμπόδισαν την είσοδο της παραδοσιακής παρέλασης των Προτεσταντών στην καθολική συνοικία της κωμόπολης Ντράμκρι, ήταν αυτό που απέτρεψε. Ετσι, όταν τα 20 ηγετικά στελέχη του προτεσταντικού Τάγματος της Οράγγης, που ήταν επικεφαλής της πορείας, έφθασαν μπροστά στην ατσάλινη πύλη ύψους περίπου 6 μέτρων, περικυκλωμένη από κοφτερά συρματοπλέγματα και στηριζόμενη σε κοντέινερ γεμάτα με τσιμέντο, εμποδίστηκαν να διασχίσουν την είσοδο προς τη μικρή γέφυρα που προσφέρει πρόσβαση στην καθολική περιοχή της οδού Γκάρβαγκι, η οποία θεωρείται «καυτό» σημείο για τη δημιουργία βίαιων επεισοδίων ανάμεσα σε Προτεστάντες και Καθολικούς.

Ετσι, αποφασισμένοι και ενθαρρημένοι να προσπαθήσουν προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο εμφανίστηκαν χτες οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Ιρλανδίας. «Κάτι πρέπει να γίνει τώρα», δήλωσε ο Τόνι Μπλερ, ενώ ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπέρτι Αχερν πρόσθεσε ότι «μέσα σε αυτή τη βδομάδα θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση για όλα τα θέματα που εκκρεμούν».

Οι πρωθυπουργοί ξεκίνησαν χτες, διήμερες συνομιλίες με τους εκπροσώπους των Προτεσταντών και των Ρωμαιοκαθολικών, με στόχο να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών. Βασικά θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών είναι ο αφοπλισμός του ΙΡΑ, και η μείωση της στρατιωτικής παρουσίας της Βρετανίας στην περιοχή.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, η ιρλανδική αστυνομία ανακάλυψε παράνομο στρατόπεδο εκπαίδευσης ανταρτών που έχουν αποσχιστεί από τον IRA, μετά τη σύλληψη δύο υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες στη διάρκεια μυστικής επιχείρησης στις κομητείες Κιλντάρε, Λαόις και Κάρλοου. Οι ύποπτοι συνελήφθησαν με βάση τον αντι-τρομοκρατικό νόμο της Ιρλανδίας από μέλη της ειδικής αντιτρομοκρατικής ομάδας Garda Siochana, ενώ στην επιχείρηση μετείχαν και άνδρες της ειδικής μονάδας εναέριας παρακολούθησης. Οι αρχές μιλούν για σημαντική επιτυχία της ιρλανδικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας που αγωνίζεται για την εξάρθρωση δύο σκληροπυρηνικών οργανώσεων που έχουν αποσχιστεί από τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό, του Πραγματικού IRA και της Συνέχειας του IRA.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
Σύνοδος μετάβασης στην Αφρικανική Ενωση

ΛΟΥΖΑΚΑ.-

Ιστορική χαρακτηρίζεται από διπλωμάτες και παρατηρητές η τριήμερη σύνοδος του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας, που άρχισε, χτες, στην πρωτεύουσα της Ζάμπια, καθώς θα είναι και η τελευταία του Οργανισμού που μετατρέπεται, πλέον, μετά από 38 χρόνια ζωής, σε Αφρικανική Ενωση.

Η πρόταση, που είχε πρωτοκατατεθεί από τον Λίβυο ηγέτη Μoαμάρ Καντάφι ο οποίος ανέλαβε και το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής της στήριξης και προώθησης, προβλέπει τη μετατροπή του Οργανισμού σε μια Ενωση στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία στοχεύει στη μεγαλύτερη εμπορική και οικονομική συνεργασία των αφρικανικών χωρών. Επίσης, προβλέπει την ίδρυση ενιαίας Αφρικανικής Κεντρικής Τράπεζας, την υιοθέτηση κοινού νομίσματος, τη δημιουργία ενός παναφρικανικού δικαστηρίου που θα ασχολείται με υποθέσεις παραβιάσεων συμφωνιών ειρήνης και διακρατικού δικαίου και τη σύσταση ενός κοινού κοινοβουλίου.

Οπως δήλωνε, χτες, ο ΓΓ του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας, Σαλίμ Αχμέντ Σαλίμ, ο καταστατικός χάρτης μετατροπής του ΟΑΕ σε Αφρικανική Ενωση έχει, ήδη, επικυρωθεί από τα 50 εκ των 53 μελών του Οργανισμού. Την παρθενική ηγεσία της Αφρικανικής Ενωσης διεκδικούν η Ακτή του Ελεφαντοστού, η Γουινέα και η Ναμίμπια ενώ δεν έχει αποφασιστεί, ακόμη, πού θα εδρεύει το κοινοβούλιό της. Αντίθετα, έχει εγκριθεί η εγκατάσταση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Αφρικανικής Ενωσης στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα, όπου και είχε ιδρυθεί ο ΟΑΕ.

Φιλόδοξες προοπτικές, πολλά εμπόδια και ανησυχίες

Την αισιόδοξη και πανηγυρική ατμόσφαιρα που επικράτησε στη Λουζάκα σκίασε, όπως αναμενόταν πάντως, η τραγική πραγματικότητα που βιώνει το μεγαλύτερο μέρος της αφρικανικής ηπείρου. Χαρακτηριστικός ήταν ο χαιρετισμός που απηύθυνε στη σύνοδο ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο οποίος επεσήμανε ότι «η Αφρικανική Ενωση έχει να αντιμετωπίσει πολλές και μεγάλες προκλήσεις: οι μεγαλύτερες, ίσως, είναι η αντιμετώπιση της καλπάζουσας εξάπλωσης του ιού του AIDS, γεγονός που έχει σοβαρότατες συνέπειες και στην οικονομική ανάπτυξη της ηπείρου, αλλά και η προσπάθεια τερματισμού των εμφύλιων συγκρούσεων, των πολέμων και των ενόπλων συρράξεων».

«Η Αφρική, μέχρι σήμερα, μέσα από συγκρούσεις, εθνικές διαμάχες, εμφύλιες συρράξεις και αντισυνταγματικές αυταρχικές ηγεσίες, μοιάζει να είναι καταδικασμένη σε μια μόνιμη αυτο-ακύρωση. Σήμερα, όμως, βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη επιλογή: ή να συνεχίσει αυτόν τον καταστροφικό δρόμο, ή να επιλέξει την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ενότητα, την ανεκτικότητα και τη συμφιλίωση». Με αυτά τα λόγια άνοιξε τις εργασίες της συνόδου ο Πρόεδρος της Ζάμπια, Φρεντερίκ Τσιλούμπα, ο οποίος ήταν και μεταβατικός Πρόεδρος του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας.

Εντούτοις, οι ανησυχίες είναι ιδιαίτερα βάσιμες. Κατ' αρχάς, η δημιουργία της Αφρικανικής Ενωσης απαιτεί μεγάλες χρηματικές υποδομές, που, προς το παρόν τουλάχιστον, ο Οργανισμός Αφρικανικής Ενότητας δεν είναι ικανός να καλύψει, ούτε έχει γνωστοποιηθεί με ποιο τρόπο θα καλυφθούν. Εξίσου σοβαρές είναι οι αμφιβολίες για την ικανότητα αντιμετώπισης των συρράξεων και των πολεμικών συγκρούσεων που μαστίζουν την αφρικανική ήπειρο.

Ενδεικτικό, ίσως, της επικρατούσας έντασης είναι τα μικροεπεισόδια που σημειώθηκαν, χτες, ανάμεσα σε διαδηλωτές και σε αστυνομικούς, στη Λουζάκα. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για τη δολοφονία του όψιμου ηγετικού στελέχους της αντιπολίτευσης, Πoλ Τέμπο, λίγες ώρες πριν την κατάθεσή του στο πλαίσιο δικαστικής διαδικασίας σε βάρος 3 υπουργών που κατηγορούνται για διαφθορά.

ΧΙΛΗ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΙΝΟΤΣΕΤ
Σταματά η νομική διαδικασία

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-

Τι σημασία έχουν τα θύματα, οι νεκροί, οι αγνοούμενοι, το φασιστικό σκοτάδι στο οποίο έριξε τη χώρα για 17 συναπτά έτη... Τίποτα.

Τουλάχιστον για τους δικαστές Εφετείου του Σαντιάγο που αποφάσισε χτες να σταματήσει τη νομική διαδικασία που θα οδηγούσε στη δίκη του πρώην δικτάτορα Αουγούστο Πινοτσέτ, με την κατηγορία ότι γνώριζε και κάλυψε τις αγριότητες που διέπραξε το «καραβάνι του θανάτου», παραστρατιωτική ακροδεξιά ομάδα, κατά τη διάρκεια της απολυταρχικής θητείας του από το 1973 έως το 1990. Επρόκειτο για τη βασική κατηγορία που αντιμετώπιζε ο πρώην δικτάτορας, και πλέον θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να δικαστεί για κάποια από τις δεκάδες άλλες κατηγορίες παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αντιμετωπίζει, αφού το Εφετείο έκρινε ότι ο 85χρονος Πινοτσέτ δεν είναι σε θέση, λόγω της κακής κατάστασης της υγείας του, να δικαστεί. Νομικά βέβαια, η υπόθεση παραμένει ανοιχτή...

ΙΡΑΝ
Συγκρούσεις και συλλήψεις φοιτητών

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Σοβαρές συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε φοιτητές και σε ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας αλλά και παρακρατικούς, μπροστά στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, ανήμερα της δεύτερης επετείου της αιματηρής φοιτητικής εξέγερσης του Ιουλίου του 1999.

Χιλιάδες Ιρανοί φοιτητές συμμετείχαν σε εκδήλωση μνήμης για τα γεγονότα του 1999, όταν είχε ξεσπάσει η μεγαλύτερη εξέγερση από την επικράτηση της ισλαμικής επανάστασης το 1979, εναντίον του θεοκρατικού καθεστώτος, με βασικά αιτήματα το σεβασμό των ατομικών ελευθεριών, τον εκδημοκρατισμό της χώρας και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Την εξέγερση πυροδότησε η απροειδοποίητη εισβολή των ιρανικών ειδικών δυνάμεων στον κοιτώνα του Πανεπιστημίου, που προκάλεσε το θάνατο ενός φοιτητή και τον τραυματισμό δεκάδων, απώλειες που πολλαπλασιάστηκαν τις επόμενες μέρες, αλλά ποτέ δεν έγινε γνωστός ο ακριβής αριθμός τους. Πέρυσι, ιρανικό δικαστήριο απάλλαξε τον τότε Αστυνομικό Διευθυντή της πρωτεύουσας Φαρχάντ Ναζαρί και άλλους 17 αξιωματούχους της αστυνομίας από κάθε ευθύνη για την αιματηρή επιδρομή.

Στη χτεσινή εκδήλωση παρουσιάστηκε φωτογραφικό υλικό από την εισβολή και τις διαδηλώσεις που ακολούθησαν, ενώ υπήρχαν και αρκετά φύλλα εφημερίδων που έχουν απαγορευτεί από το θεοκρατικό καθεστώς. Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας αλλά και μέλη της παραστρατιωτικής οργάνωσης «Κόμμα του Θεού» που πρόσκειται στον θρησκευτικό Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, επιτέθηκαν στη συγκέντρωση και ακολούθησε πανδαιμόνιο. Επισήμως, έγινε γνωστό ότι έγιναν 20 συλλήψεις, ενώ είχαν προηγηθεί δεκάδες άλλες πριν την έναρξη της εκδήλωσης.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Σταθερά τεταμένη η κατάσταση

ΤΙΖΙ ΟΥΖΟΥ.-

Νέες συγκρούσεις σημειώθηκαν, χτες, ανάμεσα σε νεαρούς Βερβέρους διαδηλωτές και σε άνδρες των ειδικών δυνάμεων καταστολής, που έχουν αναπτυχθεί, σε ασφυκτικό κλοιό, στη βερβερική επαρχία της Καμπιλίας, ενώ τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο σύνολο της χώρας.

Μετά τα σποραδικά επεισόδια του Σαββατοκύριακου, χτες η πρωτεύουσα Τίζι Ούζου ερήμωσε, ενώ τα καταστήματα και όλες οι υπηρεσίες παρέμειναν κλειστές. Χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συγκρούστηκαν με τις ειδικές δυνάμεις που είχαν περικυκλώσει τα κεντρικά κτίρια της τοπικής αστυνομίας και έκαναν χρήση αντλιών νερού και δακρυγόνων, προκειμένου να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχουν ορισμένοι ελαφρά τραυματίες.

Στο μεταξύ, ο Αλγερινός Πρόεδρος ετοιμάζεται για το πρώτο ταξίδι του στις ΗΠΑ (αρχίζει την Πέμπτη), κατά τη διάρκεια του οποίου φιλοδοξεί να εξασφαλίσει πολιτική και οικονομική στήριξη από την Ουάσιγκτον με αντάλλαγμα την επίτευξη ευνοϊκών συμβολαίων εξόρυξης και εκμετάλλευσης μεγάλου μέρους του αλγερινού πετρελαίου από αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ