ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υψηλές θερμοκρασίες και νέφος έως την Τετάρτη

Το δίδυμο του νέφους και του καύσωνα έκανε χτες την εμφάνισή του στο Λεκανοπέδιο της Αθήνας, δημιουργώντας μια απελπιστική κατάσταση για τα εκατομμύρια των κατοίκων του. Το νέο κύμα καύσωνα, το οποίο, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, οφείλεται σε αέριες μάζες από την Αφρική, αναμένεται να διατηρηθεί και να πλήξει πολλές πόλεις της χώρας μέχρι και την Τετάρτη, ενώ ανάλογη θα είναι και η πορεία της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τις χτεσινές μετρήσεις του ΠΕΡΠΑ, στην Αθήνα, που την ίδια στιγμή φλεγόταν με θερμοκρασίες 39 και 40 βαθμών Κελσίου, η ατμοσφαιρική ρύπανση έπληξε, τόσο το κέντρο της πόλης, όσο και τα προάστια. Συγκεκριμένα, το διοξείδιο του αζώτου έφτασε στην οδό Πατησίων τα 250 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, με όριο επιφυλακής τα 200, ενώ το όζον μετρήθηκε στη Λυκόβρυση στα 241 μικρογραμμάρια, με όριο επιφυλακής τα 180.

Παρ' όλα αυτά, όμως, το ΥΠΕΧΩΔΕ στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για ατμοσφαιρική ρύπανση που κυμάνθηκε σε μέτρια επίπεδα, ενώ προβλέπει να κυμανθεί στα ίδια επίπεδα και σήμερα. Και, βέβαια, αρνείται να πάρει οποιοδήποτε μέτρο - ούτε καν την έκδοση συστάσεων - παραβλέποντας το γεγονός της επιβάρυνσης που έχει στον ανθρώπινο οργανισμό το μείγμα νέφους και έντονης ζέστης...

Οπως προαναφέραμε, ο μίνι καύσωνας αναμένεται να κρατήσει μέχρι την Τετάρτη, τόσο στην Αθήνα, όσο και στις περιοχές της κεντρικής και νότιας Ελλάδας, με θερμοκρασίες που θα αγγίζουν τους 39 βαθμούς Κελσίου. Από το βράδυ της Τετάρτης, δεν αποκλείεται να σημειωθούν σποραδικές βροχές και καταιγίδες στη Μακεδονία, στη Θράκη και τη Θεσσαλία, ενώ από την Πέμπτη αναμένεται να σημειωθεί ενίσχυση των βοριάδων, που στο Αιγαίο θα πνέουν ισχυροί και θα φτάνουν τα 6 μποφόρ.

Την περίοδο, πάντως, του καύσωνα πρέπει να παίρνονται ιδιαίτερες προφυλάξεις από τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ετσι, οι μικρές και μεγάλες ηλικίες θα πρέπει να αποφεύγουν να βρίσκονται τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες έξω από τα σπίτια τους. Θα πρέπει να προτιμώνται τα ελαφρά και ανοιχτόχρωμα ρούχα, να καταναλώνονται πολλά υγρά και να γίνονται συχνά ντους. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται η γυμναστική σε εξωτερικούς χώρους. Οσοι, τέλος, παίρνουν φάρμακα και έχουν κάποιο καρδιακό ή αναπνευστικό πρόβλημα ή πάσχουν από διαβήτη, να συμβουλευτούν το γιατρό τους, γιατί είναι πιθανό να τους συστήσει μείωση της δοσολογίας.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Πού θα φτάσει το κόστος;

Στην κυριολεξία «χρυσό» φαίνεται πως θα το πληρώσουν οι εργαζόμενοι-δικαιούχοι του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας

Μέχρι τώρα μπορεί να γνωρίζαμε - από τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) - ότι το κόστος του Ολυμπιακού Χωριού, που θα κατασκευαστεί στους πρόποδες της Πάρνηθας για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, θα φτάσει τα 125 δισ. δρχ. Απ' ό,τι φαίνεται, όμως, το ποσό που θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι-δικαιούχοι του ΟΕΚ για το έργο θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Κι αυτό γιατί εκτός από το έργο και τις πιθανές έως και βέβαιες υπερβάσεις του, η τσέπη των δικαιούχων θα συντηρήσει τα ακριβά γούστα ορισμένων κυβερνητικών... φίλων, που έχουν ή πρόκειται να προσληφθούν στην εταιρία «Ολυμπιακό Χωριό 2004 ΑΕ» (θυγατρική του ΟΕΚ, αρμόδια για την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συγκεκριμένη εταιρία υπάρχουν στελέχη που αμείβονται πλουσιοπάροχα. Το σύνολο των μισθών των 50 εργαζομένων (διευθυντές, στελέχη, γραμματείς κλπ.), που απασχολούνται μέχρι αυτή τη στιγμή, είναι 50 εκατ. δραχμές το μήνα. Δηλαδή, κατά μέσο όρο 1 εκατ. δραχμές ο καθένας. Ομως, όπως λένε, οι 10 παίρνουν όσα οι υπόλοιποι 40...

Τελευταίο παράδειγμα είναι αυτό της πρόσληψης του διευθυντή έργου. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αμείβεται με 3 εκατ. δραχμές το μήνα (1,7 εκατ. δραχμές καθαρές αποδοχές)! Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι για τη συγκεκριμένη πρόσληψη με το συγκεκριμένο μισθό με σύμβαση αορίστου χρόνου, έχουν ασκηθεί έντονες πιέσεις από το Μαξίμου αλλά και πρωτοκλασάτους υπουργούς της κυβέρνησης...

Σημειώνεται ότι για τη συγκεκριμένη θέση δεν προκηρύχτηκε διαγωνισμός, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση με το νέο διευθυντή έργου. Υπενθυμίζεται ότι η «Ολυμπιακό Χωριό 2004 ΑΕ» έχει ήδη προχωρήσει στην πρόσληψη τεχνικού συμβούλου για τη διοίκηση του έργου, ο οποίος θα αμειφθεί με 2,72 δισ. δραχμές.

Η Διεθνής Ζώνη

Το σενάριο που εξετάζουν στην «Ολυμπιακό Χωριό 2004 ΑΕ» είναι τα κτίρια που θα κατασκευαστούν στη λεγόμενη Διεθνή Ζώνη του Ολυμπιακού Χωριού (έκταση 200 στρεμμάτων, εντός της οποίας θα αναπτυχθούν τράπεζες, εμπορικά κέντρα, εστιατόρια κλπ.) θα γίνουν με χρήματα του ΟΕΚ! Οπως λέγεται, όλα τα κτίρια θα είναι λυόμενα και αμέσως μετά τους αγώνες ενδέχεται η έκταση να παραχωρηθεί σε ιδιώτες...

Το συνολικό κόστος που θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του έργου είναι ακόμα άγνωστο, ωστόσο αναμένεται τα έργα αυτά να κοστίσουν αρκετά δισεκατομμύρια. Και δεν αποκλείεται ο Οργανισμός για να αντεπεξέλθει να προσφύγει σε τραπεζικό δανεισμό.

Ολα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν περίτρανα τις προειδοποιήσεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), όταν πριν από αρκετούς μήνες είχε κάνει λόγο για «κυβερνητικές μεθοδεύσεις», που «υποθηκεύουν την ύπαρξη του ΟΕΚ» και πως «είναι ορατός ο κίνδυνος να λεηλατηθούν τα έσοδα του Οργανισμού».

ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Συγκέντρωση για σωτηρία της παραλίας

Αύριο 8.30 μ.μ. στην Πλατεία Σουρμένων

Αύριο Τετάρτη, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Σουρμένων στο Ελληνικό, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση - συζήτηση με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αποτροπή των περιβαλλοντοκτόνων σχεδίων σχετικά με την παραλία του Αγίου Κοσμά, το χώρο του αεροδρομίου Ελληνικού και τα συγκοινωνιακά έργα που προβλέπεται να γίνουν στην περιοχή. Τη συνδιοργανώνουν η «Δημοτική Συνεργασία» για το Ελληνικό, η Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση του Σαρωνικού, η Οικολογική δράση Ελληνικού - ECO ACTION και ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Κ. Ελληνικού.

Στη συγκέντρωση, μετά την οποία θα επακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα, θα μιλήσουν ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι φορέων για τα παραπάνω προβλήματα, που συνοψίζονται στα εξής αιτήματα:

Για την Παραλία Αγίου Κοσμά:

  • Ναι στο Ιστιοπλοϊκό Κέντρο - Οχι στην τσιμεντοποίηση της Παραλίας και στις μεταολυμπιακές χρήσεις μαρίνας, εστιατορίων, εμπορικών κέντρων, ξενώνων, τουριστικών εγκαταστάσεων κλπ.
  • Οχι στα νυχτερινά κέντρα.
  • Οχι στην ιδιωτικοποίηση της Παραλίας - Παραλία ανοιχτή στο λαό για κολύμπι και αναψυχή.

Για το Αεροδρόμιο Ελληνικού:

  • Οχι στα σχέδια τσιμεντοποίησης και οικονομικής εκμετάλλευσης του χώρου, που περιλαμβάνουν: Εκθεσιακό - Συνεδριακό Κέντρο, «Ηπια οικιστική ανάπτυξη», επαγγελματικές χρήσεις, μπίζνες παρκ, ξενοδοχεία.
  • Οχι στη μετατροπή του χώρου σε «Ολυμπιακή Χαβούζα».
  • Οχι στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ 15.000 θέσεων.
  • Ναι στη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου πρασίνου με ήπιες αθλητικές και πολιτιστικές χρήσεις.

Για τα συγκοινωνιακά έργα:

  • Οχι στη Λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας που θα συνδέει τη Λ. Ποσειδώνος με τα Σπάτα μέσω σήραγγας στον Υμηττό, με απαλλοτριώσεις κατοικιών και άλλων κοινωφελών χώρων και με περιβαλλοντική επιβάρυνση της πόλης και του Υμηττού.
  • Οχι σε παρεμβάσεις στη Λ. Ποσειδώνος που θα αποκόπτουν την Παραλία από τους πολίτες.
  • Ουσιαστική ενημέρωση και διάλογος για το τραμ, ώστε να σχεδιαστεί για να εξυπηρετήσει πραγματικά τον πληθυσμό της Αθήνας.
ΚΗΔΕΙΑ

Την πολυαγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά και θεία

ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΕΤΟΥΓΙΑ

ετών 83

κηδεύουμε σήμερα Τρίτη και ώρα 4.30 μ.μ. από τον ιερό ναό του Νεκροταφείου Νέας Σμύρνης.

Τα παιδιά: Ισμήνη και Διαμαντής. Η εγγονή: Ναταλία. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ ΜΕΝΙΔΙΟΥ
Μηνύουν τη ΔΕΗ για τις διακοπές παροχής ρεύματος

Λογαριασμούς στη ΔΕΗ ίσους και παραπάνω με όσα παίρνει σε ένα μήνα ένας ανειδίκευτος εργάτης, καλούνται να πληρώσουν οι σεισμόπληκτοι του Μενιδίου που μένουν σε κοντέινερ, ενώ η Επιχείρηση έκοψε το ρεύμα στις 12 Ιούνη σε οικογένειες που αδυνατούσαν να αποπληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς. Η κατάσταση έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και οι σεισμοπαθείς καλούνται να καταβάλλουν μεγάλους λογαριασμούς στη ΔΕΗ, όταν μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις ανέργων και πολύτεκνων οικογενειών.

Ιδιαίτερα με τον καύσωνα και τα κρύα του χειμώνα η ζωή στα κοντέινερ είναι ανυπόφορη και οι λογαριασμοί τσουχτεροί. Οι σεισμοπαθείς καταφεύγουν πλέον στα δικαστήρια, επιβαρυνόμενοι με επιπλέον δικαστικές δαπάνες και δικηγορικά έξοδα.

Με αφορμή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, η πρόεδρος του σωματείου σεισμόπληκτων Μεγάλα Σχοίνα Αχαρνών Αττικής, Ανδρομάχη Γεωργίου, κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου, ζητώντας την ποινική δίωξή τους για έκθεση πολιτών σε κίνδυνο (κακούργημα) και παράλειψη λύτρωσής τους από τον κίνδυνο (πλημμέλημα).

Στη μήνυση η πρόεδρος του σωματείου στρέφεται εναντίον εκείνων που κόβουν το ρεύμα στα κοντέινερ των σεισμόπληκτων και αδιαφορούν για την υγεία αυτών των πολιτών.

Ανάμεσα στις περιπτώσεις σεισμόπληκτων που τους έκοψε η ΔΕΗ το ρεύμα στις 12 Ιούνη, είναι εργάτης και πατέρας πέντε παιδιών (ο λογαριασμός ήταν 185.000 δραχμές για το χρονικό διάστημα 26-1-2001 με 28-3-2001). Επίσης, μια άνεργη μητέρα τεσσάρων παιδιών, διαζευγμένη (λογαριασμός 145.000 δραχμών και για το ίδιο χρονικό διάστημα).

Στάση εργασίας στο Δήμο Αθήνας

Τρίωρη στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα το πρωί, από τις 10, οι εργαζόμενοι της κηποτεχνίας του Δήμου Αθήνας, οι οποίοι θα συγκεντρωθούν εκείνη την ώρα έξω από το Δημαρχείο της οδού Λιοσίων. Τα κύρια αιτήματα των εργαζομένων στο πράσινο είναι να σταματήσει η εκχώρηση αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας σε ιδιώτες, να ρυθμιστεί το θέμα της τεράστιας έλλειψης προσωπικού και τέλος να κατανέμονται ισομερώς οι υπερωρίες. Στη στάση εργασίας συμμετέχει και το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου (ΣΕΔΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ