Τρίτη 10 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υψηλές θερμοκρασίες και νέφος έως την Τετάρτη

Το δίδυμο του νέφους και του καύσωνα έκανε χτες την εμφάνισή του στο Λεκανοπέδιο της Αθήνας, δημιουργώντας μια απελπιστική κατάσταση για τα εκατομμύρια των κατοίκων του. Το νέο κύμα καύσωνα, το οποίο, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, οφείλεται σε αέριες μάζες από την Αφρική, αναμένεται να διατηρηθεί και να πλήξει πολλές πόλεις της χώρας μέχρι και την Τετάρτη, ενώ ανάλογη θα είναι και η πορεία της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τις χτεσινές μετρήσεις του ΠΕΡΠΑ, στην Αθήνα, που την ίδια στιγμή φλεγόταν με θερμοκρασίες 39 και 40 βαθμών Κελσίου, η ατμοσφαιρική ρύπανση έπληξε, τόσο το κέντρο της πόλης, όσο και τα προάστια. Συγκεκριμένα, το διοξείδιο του αζώτου έφτασε στην οδό Πατησίων τα 250 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, με όριο επιφυλακής τα 200, ενώ το όζον μετρήθηκε στη Λυκόβρυση στα 241 μικρογραμμάρια, με όριο επιφυλακής τα 180.

Παρ' όλα αυτά, όμως, το ΥΠΕΧΩΔΕ στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για ατμοσφαιρική ρύπανση που κυμάνθηκε σε μέτρια επίπεδα, ενώ προβλέπει να κυμανθεί στα ίδια επίπεδα και σήμερα. Και, βέβαια, αρνείται να πάρει οποιοδήποτε μέτρο - ούτε καν την έκδοση συστάσεων - παραβλέποντας το γεγονός της επιβάρυνσης που έχει στον ανθρώπινο οργανισμό το μείγμα νέφους και έντονης ζέστης...

Οπως προαναφέραμε, ο μίνι καύσωνας αναμένεται να κρατήσει μέχρι την Τετάρτη, τόσο στην Αθήνα, όσο και στις περιοχές της κεντρικής και νότιας Ελλάδας, με θερμοκρασίες που θα αγγίζουν τους 39 βαθμούς Κελσίου. Από το βράδυ της Τετάρτης, δεν αποκλείεται να σημειωθούν σποραδικές βροχές και καταιγίδες στη Μακεδονία, στη Θράκη και τη Θεσσαλία, ενώ από την Πέμπτη αναμένεται να σημειωθεί ενίσχυση των βοριάδων, που στο Αιγαίο θα πνέουν ισχυροί και θα φτάνουν τα 6 μποφόρ.

Την περίοδο, πάντως, του καύσωνα πρέπει να παίρνονται ιδιαίτερες προφυλάξεις από τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ετσι, οι μικρές και μεγάλες ηλικίες θα πρέπει να αποφεύγουν να βρίσκονται τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες έξω από τα σπίτια τους. Θα πρέπει να προτιμώνται τα ελαφρά και ανοιχτόχρωμα ρούχα, να καταναλώνονται πολλά υγρά και να γίνονται συχνά ντους. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται η γυμναστική σε εξωτερικούς χώρους. Οσοι, τέλος, παίρνουν φάρμακα και έχουν κάποιο καρδιακό ή αναπνευστικό πρόβλημα ή πάσχουν από διαβήτη, να συμβουλευτούν το γιατρό τους, γιατί είναι πιθανό να τους συστήσει μείωση της δοσολογίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ