Τρίτη 10 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Με μεροκάματα του 1996

Στην τοποθεσία Μελίτη, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Φλώρινας κατασκευάζεται Ατμοηλεκτρικός Σταθμός της ΔΕΗ. Το υπέδαφος της Δυτικής Μακεδονίας είναι πολύ πλούσιο σε λιγνίτη και ότι τα κοιτάσματα φτάνουν μέχρι πολύ βόρεια, στο Μοναστήρι της ΠΓΔΜ. Αλλωστε, από την άλλη πλευρά των συνόρων, λειτουργεί εδώ και χρόνια τέτοιος σταθμός.

Το εργοτάξιο του ΑΗΣ Μελίτης πράγματι έδωσε δουλιά σε κάποιο κόσμο, κύρια οικοδόμους και χειριστές μηχανημάτων. Ομως, σήμερα υπολογίζεται ότι έχει ολοκληρωθεί το 80% των εργασιών και ότι ο Σταθμός θα παραδοθεί στην Επιχείρηση τον ερχόμενο Οκτώβρη. Οι περίπου εκατό εργολάβοι, υπεργολάβοι και εργολαβίσκοι που έχουν αναλάβει εργασίες εκεί, ξεκίνησαν πια τις απολύσεις.

«Από τον Οκτώβρη και μετά, καθόμαστε όλοι» σημειώνει ο Φ. Δραγανίδης. Ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοτάξιο μιλά και για το σήμερα: «Τα μεροκάματα είναι πολύ χαμηλά. Στα επίπεδα του 1996».

Χωρίς γιατρούς

Ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες γιατρών παρουσιάζει το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Φλώρινας «Ελένη Θ. Δημητρίου». Ο Γ. Λούκρος, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου, σημειώνει ότι δεν υπάρχει εκεί πνευμονολόγος, ΩΡΛ, οφθαλμίατρος και δερματολόγος. Προσθέτει ότι ελλείψεις παρατηρούνται και στο νοσηλευτικό προσωπικό. «Η διοίκηση για να καλύψει τα κενά, καταφεύγει σε διπλοβάρδιες και καθυστερεί ρεπό. Παράλληλα, έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που έγινε διαγωνισμός του ΑΣΕΠ και αφορούσε την κάλυψη ορισμένων θέσεων και στο νοσοκομείο μας. Ακόμα να τους φέρουν». Συμπληρώνει ότι μέχρι πριν ένα μήνα το νοσοκομείο λειτουργούσε με ένα ουσιαστικά ασθενοφόρο, καθώς τα άλλα δύο που υπήρχαν, ήταν σαράβαλα.

Ο πρόεδρος του Νοσοκομείου Χαρ. Τριανταφυλλίδης παραδέχεται τις ελλείψεις και προσθέτει ότι δεν υπηρετούν οι αναγκαίοι νοσηλευτές στο ακτινολογικό τμήμα, ότι λείπουν τρεις μαίες και στο νοσοκομείο δεν υπάρχει μηχανογράφηση.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων καταγγέλλει ότι η διοίκηση του νοσοκομείου προσπαθεί να καλύψει μερικά κενά με εσωτερικές μετακινήσεις υπαλλήλων. Οτι ανάλογα με την προσωπική σχέση, που μπορεί να έχει ο πρόεδρος με μερικούς εργαζομένους, τους προωθεί σε «καλές» θέσεις. Ετσι, οι υπόλοιποι εργαζόμενοι γκρινιάζουν και γενικά επικρατεί νοσηρό κλίμα.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων καταγγέλλει ότι ο πρόεδρος του νοσοκομείου επιδεικνύει αυταρχική συμπεριφορά έναντι του προσωπικού. Προχωρεί σε τιμωρίες χωρίς την προηγούμενη απόφαση του ΔΣ του Ιδρύματος, με αποτέλεσμα να υπάρχει συνεχώς μια κόντρα ανάμεσα στις δύο πλευρές και οι εργαζόμενοι να προσέρχονται στις δουλιές τους με άγχος.

Ακόμα, ο Γ. Λούκρος επισημαίνει ότι χρωστούν στους εργαζομένους πολλά λεφτά από υπερωρίες. Το ποσό αυτό, το 2000 ανερχόταν σε 90 εκατ. δρχ. Η δικαιολογία που προβάλλει η διοίκηση για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων, είναι ότι το ΤΕΒΕ δεν τους έχει καταβάλει τι εισφορές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ