ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκκληση για την Ομορφοκκλησιά

Την ακύρωση της απόφασης κατασκευής κτιρίου Πινγκ - Πονγκ, δίπλα στο Βυζαντινό Μνημείο του 12ου αιώνα, την Ομορφοκκλησιά Γαλατσίου, ζητά η «Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση - διαμαρτυρία «η έκταση του κτιρίου όσο και το ύψος του θα εκμηδενίσουν το Μνημείο της Ομορφοκκλησιάς, ένα από τα λίγα αξιόλογα εξωκλήσια που έχουν διασωθεί στην περιοχή της Αθήνας».

Συγκεκριμένα, το ύψος του Μνημείου φτάνει τα 5 μέτρα και ο τρούλος του τα 8,5μ. Το κτίριο για τους αγώνες του Πινγκ - Πονγκ στην Ολυμπιάδα του 2004, σε απόσταση περίπου 150μ. από την Ομορφοκκλησιά, προβλέπεται να έχει συνολική επιφάνεια 32.250μμ και συνολικό ύψος κατασκευών 55μ.(!).

Δεκατέσσερις κάτοικοι του Δήμου Γαλατσίου έχουν ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της απόφασης κατασκευής του έργου, σημειώνοντας πως στο «υπόμνημα της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του κτιρίου Πινγκ - Πονγκ, σημειώνεται μεν στο γενικό χάρτη η ύπαρξη του ναού, αλλά παράλληλα αναφέρεται ανακριβώς πως "δε θα υπάρξει αλλαγή ή καταστροφή αρχαιολογικών περιοχών από το προτεινόμενο έργο". Και ναι μεν το μνημείο δε θίγεται άμεσα, πλην όμως ανατρέπεται ολοσχερώς η σχέση του με τον περιβάλλοντα χώρο».

Την ακύρωση της κατασκευής του κτιρίου Πινγκ - Πονγκ ζητούν επίσης και οργανώσεις κατοίκων της περιοχής για το λόγο ότι «η περιοχή είναι αναδασωτέα με αποφάσεις ήδη από το 1915 και 1934». Ακόμη, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ από το 1997 έχει προτείνει ως θέση κατάλληλη για την κατασκευή «Γυμναστηρίου Πινγκ - Πονγκ» την περιοχή του Αθλητικού Κέντρου του Ρουφ, πρόταση που έχει αποδεχτεί ο Δήμος Ταύρου.

Εκδήλωση των εκτάκτων του ΥΠΠΟ

Από πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση των εκτάκτων του ΥΠΠΟ
Από πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση των εκτάκτων του ΥΠΠΟ
«Μονιμοποιήσεις στο ΥΠΠΟ - Νομικές παράμετροι ενός πολιτικού αιτήματος». Αυτό θα είναι το θέμα της εκδήλωσης-συζήτησης που οργανώνει αύριο, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ, η Επιτροπή Αγώνα του Πανελληνίου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠΠΟ, προβάλλοντας και με αυτή το δίκαιο αίτημα των εκτάκτων για κατάργηση του καθεστώτος εργασιακής ομηρίας και μονιμοποίησή τους. Η Επιτροπή Αγώνα θεωρεί ότι η συζήτηση αυτή θα «διευκρινίσει ορισμένα "σκοτεινά" σημεία της πραγματικότητας που βιώνουν χιλιάδες "συμβασιούχοι" στο ΥΠΠΟ». Στη συζήτηση προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν οι: Γιώργος Θωμάς (νομικός σύμβουλος της ΠΟΣΥΠΠΟ), Σωτήρης Μανωλκίδης (νομικός σύμβουλος του υπουργού Πολιτισμού), Δημήτρης Περπατάρης (εργατολόγος), Δημήτρης Σαραφιανός (μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών), Λάμπρος Σέμπος (νομικός σύμβουλος του σωματείου των εκτάκτων).

Να σημειώσουμε ότι στον απεργιακό αγώνα των εκτάκτων ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα, που τους επιβάλλει η κυβερνητική πολιτική, συμπαραστέκονται ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής-Στερεάς και Νήσων και ο Σύλλογος Σπουδαστών Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης ΤΕΙ Αθήνας.

Ο πρώτος σύλλογος με επιστολή του στους υπουργούς Πολιτισμού και Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης τονίζει αφ' ενός ότι το επί συμβάσει προσωπικό υπηρετεί επί σειρά ετών στο ΥΠΠΟ και αφ' ετέρου ότι τα «δεκάδες σοβαρά έργα αναστήλωσης, συντήρησης, διαμόρφωσης μνημείων, μουσείων, αρχαιολογικών χώρων, που έχουν ενταχθεί στο Γ΄ ΚΠΣ» καθιστούν απόλυτα αναγκαία την παρουσία αυτού του προσωπικού, που καλύπτει όλο το φάσμα των επιστημονικών, τεχνικών και διοικητικών ειδικοτήτων. Ο ΕΣΥΥΠΠΟ επισημαίνει: Η μονιμοποίηση «δεν προσκρούει στη συνταγματική αναθεώρηση, αφορά στην ερμηνεία του όρου "Κατασκευή έργων με αυτεπιστασία", όπου μπορεί και με ομόφωνη απόφαση της Βουλής να διευκρινιστεί ότι ο όρος αυτός, που εμπεριέχεται στις εξαιρέσεις του Ν. 2839/99, δεν αφορά στις εργασίες αναστηλώσεων, ανασκαφών, συντήρησης και διαμόρφωσης αρχαιολογικών χώρων και τις συναφείς εργασίες που εκτελούνται από το ΥΠΠΟ και τις υπηρεσίες του με αυτεπιστασία». Νομοθετικά μπορούν να αντιμετωπιστούν «και οι περιπτώσεις εργαζομένων που είχαν 24μηνη προϋπηρεσία μέχρι τις 31/3/2000, αλλά είχαν μεγαλύτερη των δύο μηνών διακοπή στο μεσοδιάστημα των συμβάσεών τους». Υπάρχει προσωπικό το οποίο υπηρετεί με πολύχρονες συνεχείς συμβάσεις σε ΝΠΙΔ του ΥΠΠΟ, που χρηματοδοτούνται κατά 100% από το ΥΠΠΟ για σοβαρά αναστηλωτικά έργα. Επωφελής και για το ΥΠΠΟ θα είναι η μοριοδότηση των εκτάκτων που δε θα καλυφθούν με τις παραπάνω προτάσεις, σε περίπτωση πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ. Το ΥΠΠΟ αδυνατεί να παραγάγει οποιοδήποτε σοβαρό έργο χωρίς αυτό το εξειδικευμένο προσωπικό.

Ο Σύλλογος Σπουδαστών των ΤΕΙ Αθήνας γνωρίζοντας ήδη τα προβλήματα «σύνδεσης πτυχίου και επαγγέλματος με προοπτικές και δικαιώματα, απαλλαγμένο από καθεστώτα εργασιακής ομηρίας και διεκδικώντας τη μόνιμη προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» στηρίζει τον αγώνα των εκτάκτων του ΥΠΠΟ.

Για την προώθηση της ελληνικής ταινίας

Το φλέγον ζήτημα της προώθησης και προβολής της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής είναι το αντικείμενο του νέου ειδικού τμήματος, που δημιουργείται στους κόλπους του «42ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης», το οποίο θα διεξαχθεί από τις 9 - 18 του Νοέμβρη. Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκε η οργάνωση αυτού του τμήματος, με επικεφαλής την Λουκία Ρικάκη, μέσα από το οποίο επιχειρείται μια αναβάθμιση των υπηρεσιών επικοινωνίας και προώθησης των ελληνικών ταινιών στο εξωτερικό, αλλά και το εσωτερικό, με δεδομένη και τη σημαντική ποσοτική αύξηση της ελληνικής παραγωγής.

Στο φετινό φεστιβάλ αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 35 ταινίες μεγάλου μήκους, οι οποίες καλύπτουν όλα τα είδη, ενώ 15 από αυτές υπογράφονται από νέους σκηνοθέτες, που κάνουν την πρώτη ή τη δεύτερη ταινία τους. Οπως αναφέρθηκε, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης «δημιουργεί φέτος ορισμένα νέα εργαλεία για να παρέχει πιο αποδοτικές υπηρεσίες στις ελληνικές ταινίες που θα προβληθούν στη Θεσσαλονίκη». Το Τμήμα Ελληνικού Προγράμματος του Φεστιβάλ θα λειτουργήσει από το τέλος Αυγούστου και σε αυτό μπορούν ν' απευθύνονται οι Ελληνες σκηνοθέτες και παραγωγοί για να οργανώσουν με τον πιο αποδοτικό τρόπο την παρουσία τους στο Φεστιβάλ. Ηδη έχουν εκδοθεί και διατίθενται οι αιτήσεις συμμετοχής και ο Κανονισμός διεξαγωγής του Φεστιβάλ με τις σχετικές πληροφορίες, ενώ η προθεσμία υποβολής της αίτησης, της κόπιας και του πιστοποιητικού ελληνικότητας λήγει στις 30 του Σεπτέμβρη.

Το Τμήμα Προώθησης θα έχει τρίμηνη διάρκεια, παρότι τονίστηκε πως «πρέπει να υπάρξει συνέχεια» και «οντότητα». Επισημάνθηκε πως η προσπάθεια αυτή έχει τη στήριξη του ΕΚΚ και πως «δε θέλει να υποκαταστήσει τίποτα αλλά να συμπληρώσει». Για τη δραστηριότητα του τμήματος προώθησης (οργάνωση, διαφημιστική καμπάνια κλπ.) υπάρχει κονδύλι 50 εκατ. δρχ. από τον προϋπολογισμό.

Αναφέρθηκε, επίσης, πως το Φεστιβάλ θα προσκαλέσει φέτος 110 ξένους δημοσιογράφους, καθώς και 50 αγοραστές, διανομείς και διευθυντές φεστιβάλ απ' όλο τον κόσμο, για να γνωρίσουν τη φετινή ελληνική κινηματογραφική παραγωγή, ενώ θα υπάρξει εκδήλωση - συνάντηση εργασίας των προσκεκλημένων με τους Ελληνες σκηνοθέτες.

Διαγωνισμός της «Εννεάδας»

Το πολιτιστικό περιοδικό «Εννεάδα», του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αττικής (ΑΣΔΑ), προκηρύσσει διαγωνισμό διηγήματος και ποίησης, απευθυνόμενο στους κατοίκους των εννέα δήμων της Δυτικής Αττικής. Οι ενδιαφερόμενοι να στείλουν τα διηγήματα και ποιήματά τους μέχρι τις 7 του Σεπτέμβρη, στη διεύθυνση: Εθνικής Αντιστάσεως 65, Περιστέρι, ΤΚ 12134, υπόψη του Γ. Γερολυμάτου. Θα απονεμηθούν τρία βραβεία στο τέλος του χρόνου, ενώ τα δέκα καλύτερα θα δημοσιευτούν στο περιοδικό.

Τα κείμενα (ένα διήγημα τριών σελίδων Α4, ή τρία ποιήματα σε τρεις μόνο σελίδες ο κάθε διαγωνιζόμενος, σε τέσσερα αντίγραφα το καθένα) να σταλούν δακτυλογραφημένα. Τα πλήρη στοιχεία του διαγωνιζόμενου να μπουν σε μικρό φάκελο, μέσα στο μεγάλο, σφραγισμένο, φάκελο. Φαξ και e-mail δε γίνονται δεκτά. Τα κείμενα να είναι αυθεντικές δημιουργίες, βασισμένες σε προσωπικές ιδέες των συμμετεχόντων.

Νεολιθική Ηπειρος και Αμβρακία

Την περιοδική έκθεση με τις θεματικές ενότητες «Νεολιθική Ηπειρος» και «Θησαυροί Αμβρακίας - στα ίχνη της πρωτεύουσας του βασιλιά Πύρρου», στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, εγκαινίασε (6/7) ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος. Την έκθεση διοργανώνει η ΙΒ` Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που έχει στην αρμοδιότητά της τους Νομούς Ιωαννίνων, Αρτας, Πρέβεζας και Λευκάδας. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στη Νεολιθική περίοδο της Ηπείρου, ελάχιστα γνωστή μέχρι πρόσφατα, λόγω της έλλειψης συστηματικών επιφανειακών ερευνών και ανασκαφών, αλλά και της γεωμορφολογίας της περιοχής. Παρουσιάζονται αγγεία νεολιθικής κεραμικής, λίθινα εργαλεία, πήλινα σφονδύλια, οστέινα και λίθινα κοσμήματα, καθώς και επιλεγμένα όστρακα. Επίσης, γίνεται αναφορά και στην Παλαιολιθική περίοδο με μικρή προθήκη, ενώ την ενότητα συμπληρώνει εποπτικό υλικό με κείμενα, χάρτες και πίνακες.

Στην ενότητα «Θησαυροί της Αμβρακίας» παρουσιάζονται ευρήματα από τις σωστικές ανασκαφές που διενεργεί τα τελευταία τριάντα χρόνια η ΙΒ` Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στην πόλη της Αρτας, έχοντας ερευνήσει μέχρι σήμερα περισσότερα από 250 οικόπεδα ιδιωτών, σε μια έκταση περίπου 30 στρεμμάτων. Εκτίθενται επιλεκτικά αντικείμενα που προέρχονται από τις ιδιωτικές οικίες και τα δημόσια οικοδομήματα, καθώς και από τα νεκροταφεία της Αμβρακίας και είχαν χρησιμοποιηθεί από τους Αμβρακιώτες στην καθημερινή τους ζωή, τη λατρεία, τα ταφικά έθιμα και τις τελετουργίες τους. Τα εκθέματα στο σύνολό τους καλύπτουν τη σημαντικότερη περίοδο ζωής της πόλης, από τον 6ο έως και τον 2ο αιώνα π.Χ. Την έκθεση συνοδεύει εποπτικό υλικό με κείμενα, χάρτες και φωτογραφίες μνημείων.

«Παίζουν της Σύμης τα παιδιά...», τιτλοφορείται η θεατρική παράσταση, που θα δοθεί σήμερα στο ακριτικό νησί, στο πλαίσιο του «7ου Φεστιβάλ Σύμης». Θα πάρουν μέρος οι απόφοιτοι του τμήματος «Προσχολικής αγωγής δραστηριοτήτων δημιουργίας και έκφρασης του ΙΕΚ Νίκαιας», σε σκηνοθεσία της Αννας Φασουλάρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ