Τρίτη 10 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκκληση για την Ομορφοκκλησιά

Την ακύρωση της απόφασης κατασκευής κτιρίου Πινγκ - Πονγκ, δίπλα στο Βυζαντινό Μνημείο του 12ου αιώνα, την Ομορφοκκλησιά Γαλατσίου, ζητά η «Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση - διαμαρτυρία «η έκταση του κτιρίου όσο και το ύψος του θα εκμηδενίσουν το Μνημείο της Ομορφοκκλησιάς, ένα από τα λίγα αξιόλογα εξωκλήσια που έχουν διασωθεί στην περιοχή της Αθήνας».

Συγκεκριμένα, το ύψος του Μνημείου φτάνει τα 5 μέτρα και ο τρούλος του τα 8,5μ. Το κτίριο για τους αγώνες του Πινγκ - Πονγκ στην Ολυμπιάδα του 2004, σε απόσταση περίπου 150μ. από την Ομορφοκκλησιά, προβλέπεται να έχει συνολική επιφάνεια 32.250μμ και συνολικό ύψος κατασκευών 55μ.(!).

Δεκατέσσερις κάτοικοι του Δήμου Γαλατσίου έχουν ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της απόφασης κατασκευής του έργου, σημειώνοντας πως στο «υπόμνημα της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του κτιρίου Πινγκ - Πονγκ, σημειώνεται μεν στο γενικό χάρτη η ύπαρξη του ναού, αλλά παράλληλα αναφέρεται ανακριβώς πως "δε θα υπάρξει αλλαγή ή καταστροφή αρχαιολογικών περιοχών από το προτεινόμενο έργο". Και ναι μεν το μνημείο δε θίγεται άμεσα, πλην όμως ανατρέπεται ολοσχερώς η σχέση του με τον περιβάλλοντα χώρο».

Την ακύρωση της κατασκευής του κτιρίου Πινγκ - Πονγκ ζητούν επίσης και οργανώσεις κατοίκων της περιοχής για το λόγο ότι «η περιοχή είναι αναδασωτέα με αποφάσεις ήδη από το 1915 και 1934». Ακόμη, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ από το 1997 έχει προτείνει ως θέση κατάλληλη για την κατασκευή «Γυμναστηρίου Πινγκ - Πονγκ» την περιοχή του Αθλητικού Κέντρου του Ρουφ, πρόταση που έχει αποδεχτεί ο Δήμος Ταύρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ