ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΤΗΛΕΠΑΘΗ

Γρηγοριάδης Κώστας

Το μόνο μη αναμενόμενο από τη σύσκεψη της διυπουργικής επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες την προηγούμενη βδομάδα, ήταν ο Ακης, που, καθώς ανέβαινε στου Μαξίμου, σκόνταψε στα σκαλοπάτια!

Ευτυχώς δεν έπεσε κάτω! Και - πάλι ευτυχώς - βρήκε αμέσως το βηματισμό του. Το δείξανε κι οι κάμερες... Τώρα, πώς μας ήρθε αυτό; Ε, να, Κεντρική Επιτροπή είχε το ΠΑΣΟΚ χτες...

***

Περιφέρεις τα κουρέλια σου, βρε Ανδρουλάκη, νομίζοντας ότι φοράς αυτοκρατορική χλαμύδα! Είσαι καλό παράδειγμα. Να βλέπει ο κόσμος, πώς καταντάει ένας πρώην, που έφτυσε και της μάνας του το γάλα, για να προσχωρήσει στην κυρίαρχη τάξη!

Και πράγματι! Σε είδαμε στον «ΑΛΦΑ», τακιμιασμένο με τον Ανδριανόπουλο, να λες του κόσμου τις μπούρδες, για να χτυπήσεις το ΚΚΕ και να αναμασάς όσα λέει ο Ανδριανόπουλος, για να παραστήσεις τον ...σύγχρονο!

Λακές με το όλα σου...

***

Να η προκοπή για τους Κεφαλλονίτες: Σε λίγο θα γυριστεί στο νησί τους κι άλλη χολιγουντιανή ταινία! Μετά τον Κορέλι, θα πάει εκεί κι ο Τομ Κρουζ! Ποιος στη χάρη σας, αγαπητοί Κεφαλλονίτες! Ολος ο κόσμος θα βλέπει το όμορφο νησί, ο Τομ Κρουζ κι οι άλλοι θα αφήσουν μερικά ντόλαρς, ο νομάρχης, οι δήμαρχοι και μερικοί μαγαζάτορες θα κάνουν τις δηλώσεις τους στα κανάλια, για την περηφάνια τους που η Κεφαλλονιά προβάλλεται κλπ., κλπ.!

Τι άλλο θέλετε;

***

Επωφελήθηκε από τις ευνοϊκές συνθήκες της εποχής - ανάμεσα στα άλλα - ο Στ. Νιάρχος, μας είπε ειδικός αναλυτής του «ΑΝΤΕΝΝΑ»!

Ευνοϊκές συνθήκες της εποχής! Δηλαδή, ληστεία του ιδρώτα, κομπίνες επί κομπίνων, κρατική εύνοια σκανδαλώδης, λαδώματα, βουλιάγματα πλοίων, είναι οι ευνοϊκές συνθήκες, που χάρη σε αυτές το εφοπλιστικό κεφάλαιο πήρε τα ύψη!..


Γρηγοριάδης Κώστας

Μην ξεχάσουμε κι ένα ακόμη σημαντικό: Ο Νιάρχος είχε πλούσιο φιλανθρωπικό έργο, είπε ο αναλυτής!!!

Τι να του πεις;

***

Να βρε παιδιά το θαύμα! Τόσον καιρό είχαμε να το δούμε! Μια εικόνα! Τα είπε αυτόπτης μάρτυρας: «Ηρθε στον ύπνο η Παναγία και μου είπε γιατί με ξέχασες, κι εγώ πήγα στο μέρος που μου 'δειξε και σκάψαμε και τη βρήκαμε»!!!

Αφού υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας, άντε να αμφισβητήσεις τα λεγόμενα!

Πάντως, ο αυτόπτης, τα είπε θαύμα...

***

Η χήρα του Νορντίν, ενός από τα θύματα της «17 Νοέμβρη», παρακάλεσε (σε συνέντευξή της στον Αθανάσιο Ελλις - «ΑΝΤΕΝΝΑ») την «17 Νοέμβρη», να σκεφτούν ότι κι αυτοί έχουν παιδιά, όπως ο άντρας της κι η ίδια κι ότι είναι δραματικό να βλέπει ένα παιδί να σκοτώνουν τον πατέρα του!!!

Ημαρτον! Σε τι κόσμο έχουν βάλει αυτούς τους Αμερικάνους πολίτες, που να μην καταλαβαίνουν τίποτα, ούτε τότε που σκοτώνουν δικά τους πρόσωπα..!

***

Ο Αρμάνι είπε τίποτα για τα μάρμαρα του Παρθενώνα; Οτι, δηλαδή, πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα; Αν δεν είπε, ευθύνη των δημοσιογράφων, που μας ζάλισαν με τις γελοίες δηλώσεις τους! Αν τον ρωτούσαν, θα έλεγε! Sure! (Βεβαίως)...

***

«Η μεσογειακή δίαιτα είναι η καλύτερη για τον άνθρωπο... Εγώ τρώω μοσχαρίσιο κρέας...». Αυτή την ευφυέστατη δήλωση έκανε στα κανάλια ο Βοιωτός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Λουκάς Αποστολίδης, απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφων για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το κρούσμα των «τρελών αγελάδων» και στη χώρα μας!

Τώρα, τι του λες του ανθρώπου; Οτι η μεσογειακή διατροφή δεν είναι δυνατόν να περιλαμβάνει βόδι, προερχόμενο μάλιστα εκ Δανίας; Μάλλον είναι προτιμότερο να του πούμε το «μη προτρεχέτω η γλώττα της διανοίας»... Ιδιαίτερα, μάλιστα, αν βάζεις ...υψηλούς στόχους(!), όπως ο κ. Αποστολίδης, να γίνεις και ...πρόεδρος της Βουλής!


Γρηγοριάδης Κώστας

Υ.Γ. Με αυτόν τον τίτλο (του «προέδρου της Βουλής») τον ανακοίνωσαν πρόσφατα σε εκδήλωση τον κ. Αποστολίδη...

***

Αντε, αγαπητοί μου τηλέπαθοι. Γεια σας και χαρά σας και για σήμερα. Και φυσικά, ες αύριον τα σπουδαία...


ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Το «άλεσμα»

Η εργατική τάξη συνθλίβεται πάλι στις μυλόπετρες της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Απογυμνωμένη σχεδόν από ό,τι κατέκτησε με αιματηρούς αγώνες δεκαετιών, επανέρχεται στο καθεστώς δουλείας που υπήρχε γι' αυτήν, όταν άρχισε να σχηματίζεται πριν 200 περίπου χρόνια. Οι απανταχού αφέντες, αφού είχαν λουφάξει για λίγο, ξανάγιναν κυρίαρχοι και πατούν πάλι στο λαιμό τις λαϊκές τάξεις. Επιβάλλουν αυτοί μόνον, όπως παλιότερα, όρους απάνθρωπους. Και εξαναγκάζουν όσους έχουν στη δούλεψή τους να ξεθεώνονται μέσα στις φάμπρικες και στις επιχειρήσεις τους, να προσφέρουν το μόχθο τους ανασφάλιστοι και με κλεμμένα μεροκάματα και να αντιμετωπίζουν ανά πάσα στιγμή το φάσμα της απόλυσης, αφού κανένας νόμος δεν προστατεύει πλέον τους σύγχρονους «είλωτες».

Η λαίλαπα εναντίον των εργαζομένων έχει ενσκήψει παντού. Ο νέος εργασιακός μεσαίωνας έχει εξαπλωθεί σαν πανώλη από το ένα μέρος της Γης στο άλλο, υπό την εύσχημη ονομασία της «παγκοσμιοποίησης». Και φυσικά ζοφερή είναι η κατάσταση που επικρατεί κι εδώ για τους βιοπαλαιστές. Οι ίδιοι οι ένοχοι της κτηνώδους ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, οι κατέχοντες δηλαδή τους κυβερνητικούς θώκους, βγήκαν και ομολόγησαν κυνικά προχτές το έγκλημά τους. «Σε ελέγχους - ανακοίνωσαν - που έκανε το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας σε 156 επιχειρήσεις, διαπιστώθηκε ότι το 40% των εργαζομένων σε αυτές είναι ανασφάλιστοι, ένα 20% δουλεύει χωρίς να έχει υπογράψει σύμβαση εργασίας, ενώ ο ένας στους δυο εργαζόμενους αναγκάζεται από τους εργοδότες να δουλεύει πέραν του κανονικού ωραρίου, χωρίς να παίρνει δραχμή για την υπερωριακή απασχόλησή του»!

Οι αφέντες, όπως είπαμε, μόλις βρήκαν την ευκαιρία που πρόσμεναν, ξαναέδειξαν το κτηνώδες πρόσωπό τους και χορεύουν ζεϊμπέκικο στις πλάτες των εργαζομένων. Τούτο όμως, ας ξέρουν, ουδόλως διαφέρει από το να έχει στήσει κάποιος χορό στη στέγη μιας μπαρουταποθήκης!

Η κατάσταση είναι ήδη δραματική για τους εργαζόμενους και θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, αφού είναι γνωστό ότι ολόκληρη η αναδιάρθρωση του καπιταλιστικού συστήματος θα γίνει με το δικό τους «στύψιμο». Ούτε ίχνος οίκτου δεν πρόκειται να υπάρξει για όσους προσφέρουν εργασία στα αφεντικά. Θα δουλεύουν γι' αυτά με ισχνά μεροκάματα μέχρι τα γεράματά τους και όταν δε θα έχουν πλέον δυνάμεις άλλες, θα τους πετούν ένα ξεροκόμματο για σύνταξη για να τελειώσουν το βίο τους μέσα στην ανέχεια και την απελπισία. Οι σχετικοί «νόμοι», που έχουν ψηφιστεί τελευταία και όσοι βρίσκονται στα σκαριά, δείχνουν καθαρά ποια «τύχη» επιφυλάσσουν στην εργατική τάξη οι δυνάστες της.

Οι «κύριοι» θα φανούν ιδιαίτερα επινοητικοί στο να εξοντώσουν εντελώς τα θύματά τους. Αλλωστε, έχουν παράδοση σε τέτοιες σατανικές εμπνεύσεις. Οι Αγγλοι βιομήχανοι του 19ου αιώνα, λόγου χάρη, είχαν εφεύρει από τότε την αμοιβή με την ώρα. Και κάθε τόσο μείωναν αυτή την αμοιβή, ώστε να αναγκάζουν τους εργάτες να δουλεύουν περισσότερες ώρες, για να μπορούν να εξασφαλίσουν ένα ποσόν που θα τους επέτρεπε να ψευτοζούν! Με τον ίδιο μεφιστοφελικό τρόπο, η πλουτοκρατία επιτίθεται πάλι στους εργαζόμενους. Και φρούδες ελπίδες τρέφουν όσοι τυχόν πιστεύουν ότι είναι δυνατόν να εξανθρωπιστεί ποτέ το καπιταλιστικό σύστημα. Η ανηθικότητα είναι άρρηκτα συνυφασμένη μ' αυτό και ουδέποτε θα πάψει να ισχύει η αλήθεια «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα»!

Σε μια γαλλική λιθογραφία του 19ου αιώνα, ο καπιταλισμός παριστάνεται σαν μια μηχανή του κιμά, που αλέθει τους εργάτες και βγάζει τελικά από το επιστόμιό της σακουλάκια με χρήμα για τους κεφαλαιοκράτες. Αυτή η «κρεατομηχανή» του καπιταλιστικού συστήματος αναγκάστηκε κάποιες δεκαετίες να δουλεύει στο ρελαντί, αλλά τώρα φουλάρισε πάλι και αλέθει γερά τους εργάτες, τους υπάλληλους, όλους τους αδύναμους οικονομικά. Και σωτηρία δε θα υπάρξει για τους νεο-είλωτες του κόσμου, αν δεν ανασυνταχθούν κι αν δεν ξεκινήσουν νέους δυναμικούς αγώνες για να συντρίψουν μια για πάντα τη «μηχανή» της εκμετάλλευσης, της αδικίας και της ανισότητας. Αυτή τη μηχανή που καταπίνει και λιώνει ζωές και όνειρα φτωχών για να συσσωρεύει αμύθητα πλούτη το σκυλολόι των ολίγων.


Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ


ΝΑΤΟδόλαρα

Γέμισε δολάρια η Θεσσαλονίκη. Ελαφρώς παραχαραγμένα. Ετσι που να δηλώνεται ευθέως η χρήση τους: «Γίνε κι εσύ καρφί της CIA, πληρώνουμε καλά» το μήνυμα σ' ελεύθερη μεταφορά. Το τι «Χριστοπαναγία» πέφτει στην εμφάνιση αυτών των δολαρίων, δεν περιγράφεται. Οι του προξενείου προσπαθούν να τα μαζέψουν, αλλά η Γιουγκοσλαβία είναι τόσο κοντά...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ