ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αγρια φαγωμάρα για τις «καρέκλες»

Θέση για τη νομή της εξουσίας σπεύδουν να πάρουν οι βουλευτές της ΝΔ, μέσα από τη διαδικασία της ανάδειξης των νέων οργάνων που ολοκληρώνεται αύριο. Προεξοφλώντας νίκη στις επόμενες εκλογές, οι βουλευτές της ΝΔ έχουν αποδυθεί σε μια άγρια διαμάχη για το ποιος θα καταλάβει τις «καρέκλες», που θα τους επιτρέψουν να «διαπραγματευτούν» μια καλύτερη θέση όταν το κόμμα θα κυβερνήσει.

Οι υποψηφιότητες άρχισαν ήδη να κατατίθενται από χθες για τις θέσεις των έξι συντονιστών και των είκοσι τομεαρχών και η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις αυριανές εκλογές λήγει σήμερα το μεσημέρι. Χωρίς αντίπαλο φαίνεται ότι θα είναι οι υποψήφιοι συντονιστές - «υπερτομεάρχες» Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης Β. Πολύδωρας, Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων Ντ. Μπακογιάννη και Μορφωτικών Υποθέσεων Μ. Κεφαλογιάννης.

Για τις υπόλοιπες τρεις θέσεις συντονιστών, φαίνεται ότι θα είναι αντίπαλοι για τον τομέα Οικονομικών Υποθέσεων οι Γ. Αλογοσκούφης και Δ. Κωστόπουλος, για τον τομέα Παραγωγής και Εμπορίου οι Γ. Βουλγαράκης και Γ. Σαλαγκούδης, για τον τομέα Κοινωνικών Υποθέσεων η Μαριέττα Γιαννάκου και ο Ν. Κακλαμάνης.

Οσον αφορά τους τομεάρχες, σκληρές μονομαχίες αναμένεται να γίνουν για τον τομέα ΠΕΧΩΔΕ, Παιδείας, Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Τον τομέα Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης θα διεκδικήσουν οι Σ. Κούβελας και Α. Λυκουρέζος, τον τομέα Δημόσιας Τάξης οι Α. Ανδρεουλάκος και Β. Μιχαλολιάκος, τον τομέα Δικαιοσύνης ο Χρ. Μαρκογιαννάκης, τον τομέα Εθνικής Οικονομίας ο Ν. Νικολόπουλος, τον τομέα Οικονομικών οι Θ. Σκρέκας και Αδάμ Ρεγκούζας, τον τομέα ΠΕΧΩΔΕ οι Σάββας Τσιτουρίδης, Β. Κορκολόπουλος, Γ. Τρυφωνίδης και πιθανότητα η Ελσα Παπαδημητρίου.

Τον τομέα Εξωτερικών θα διεκδικήσει ο Αρ. Παυλίδης με αναπληρωτή τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, τον τομέα Εθνικής Αμυνας ο Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος.

Πάντως, υποψηφιότητα δε θα θέσουν τα στελέχη της λεγόμενης «παλαιάς φρουράς», ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να αναμειχθεί στις εκλογικές διαδικασίες και έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του να ακολουθήσουν την ίδια στάση. Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής, δεν προτίθεται να συμμετέχει στις αυριανές εκλογές, όπως και ο Κ. Μητσοτάκης, που κάνει διακοπές στα Χανιά.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
«Ανοικτός» σε συνεργασία με ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ

Ανοικτό το ενδεχόμενο για συνεργασία με ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ, φροντίζει να κρατά διαρκώς ο Δ. Αβραμόπουλος, επιβεβαιώνοντας, ταυτόχρονα, και τα υπαρξιακά αδιέξοδα που αντιμετωπίζει το κόμμα του.

Ο αρχηγός του ΚΕΠ, αν και δηλώνει ότι το κόμμα του θα ακολουθήσει μέχρι τις επόμενες εκλογές «αυτόνομη πορεία», ωστόσο δεν αποκλείει τη συνεργασία με ένα εκ των δύο μεγάλων κομμάτων, αν το απαιτήσει «το εθνικό δημόσιο συμφέρον». Αυτός, είπε σε συνέντευξή του (στο «Φλας»), «είναι ένας λόγος αξιόπιστος και πειστικός για να προσαρμόσει κανείς την πολιτική του σε νέα δεδομένα». Η τακτική αυτή εξηγείται από την εκτίμηση που κάνει ο ίδιος για την πορεία του κόμματός του. Επιχειρώντας να εξηγήσει την πτωτική κάθοδο του κόμματός του στις δημοσκοπήσεις, υποστήριξε στην ίδια συνέντευξη ότι «εμείς δεν έχουμε μπει ακόμα στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Το ΚΕΠ, ουσιαστικά, δεν υπάρχει»(!). Ταυτόχρονα, προσπαθεί να αποδείξει τη χρησιμότητά του στους «ισχυρούς προστάτες» του και στο πλαίσιο αυτό προβάλλει την πρότασή του για πρόωρες εκλογές, ώστε «να ξεκαθαρίσει το τοπίο μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις της οικονομίας και των Ολυμπιακών Αγώνων». Την ίδια στιγμή, δε φαίνεται να καρποφορούν κάποιες κινήσεις για συνεργασία με το κόμμα των «Φιλελευθέρων». Η εκπρόσωπος Τύπου του ΚΕΠ διέψευσε χθες τα σενάρια περί συνεργασίας με το κόμμα του Στ. Μάνου, ενώ ο τελευταίος δήλωσε απρόθυμος να κατέβει υποψήφιος στο Δήμο Αθηναίων με την υποστήριξη του Δ. Αβραμόπουλου.

Ενδεικτικό, πάντως, του κλίματος και της κινητικότητας της Κεντροδεξιάς είναι το χθεσινό άρθρο του «Ελεύθερου Τύπου», στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής: «Δεν είναι δύσκολο να προβλέψουμε ότι τόσο ο κ. Μάνος, όσο και ο κ. Αβραμόπουλος θα αναζητήσουν την εκλογική τους τύχη μέσα από τη συνεργασία με τη ΝΔ ή την ένταξή τους σε αυτή... Προτείνουμε, λοιπόν, στους παράγοντες της κεντροδεξιάς και του Κέντρου να αποφεύγουν δηλώσεις που έρχονται σε αντίθεση με αυτό, που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα κάνουν στην τελική ευθεία προς τις βουλευτικές εκλογές».

Κάστα βολεμένων ανθρώπων

Διάβασα στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» της 2/7/2001 ένα ρεπορτάζ του Χ. Μιχαηλίδη για τη Μίρα Μιλόσεβιτς, τη γυναίκα του Σλ. Μιλόσεβιτς. Το ρεπορτάζ αναφέρεται σ' ένα άρθρο που έγραψε στην εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ» του Λονδίνου, κάποιος Τζον Σίμπσον. Μαθαίνουμε λοιπόν από τον κύριο λεπτομέρειες για την κυρία Μιλόσεβιτς. Μόνο για χαλάουα δε μας είπε. Μας είπε, όμως ότι είναι πολύ μισητή στο λαό της Γιουγκοσλαβίας και γνωστή ως «Λαίδη Μάκβεθ», γιατί αυτή έσπρωχνε τον Μιλόσεβιτς στις ακραίες εγκληματικές ενέργειες, οι οποίες έκαναν... «ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΘΡΥΨΑΛΑ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ»! Αρα, καλά που βρέθηκαν οι Αμερικανοί και σώσανε τη Γιουγκοσλαβία και το λαό της.

Αν τα διάβαζαν αυτά τα νεογέννητα θα μαθαίνανε ότι οι Αμερικανοί είναι οι καλοί και οι Γιουγκοσλάβοι είναι οι κακοί, επομένως, καλό είναι να παραβλέπεις κάθε νόμο, να σκοτώνεις τον πιο αδύνατο, να βομβαρδίζεις και να μετατρέπεις μια χώρα σε ερείπια. Να σκοτώνεις αρρώστους, γέρους, γριές, παιδιά, με πυρομαχικά ή με αποκλεισμό και πείνα, να δηλητηριάζεις την ατμόσφαιρα, να πιάνεις τον αδύνατο που αντιστέκεται και αρνείται να υποταχθεί στα συμφέροντά σου, που αρνείται να ξεπουλήσει τη χώρα του, να εξευτελίσει το εθνος του και να θυσιάσει την ανεξαρτησία της πατρίδας του. Και για να δείξεις ότι δε λογαριάζεις κανέναν και για να μάθουν και άλλοι αδύνατοι τι τους περιμένει, βουτάς τα θύματα και τα δικάζεις στο ιδιόκτητό σου δικαστήριο. Αυτοί είναι οι Αμερικανοί κι αυτό είναι το ΚΑΛΟ που πρέπει ν' ακολουθήσουν τα νεογέννητα.

Το έγκλημα των Γιουγκοσλάβων είναι ένα, αλλά είναι φοβερό. Ας γράψω τη λέξη με κεφαλαία, σε εισαγωγικά και υπογραμμισμένη μήπως εντυπωθεί σε μερικούς που σίγουρα δεν την ακούσανε ποτέ. Η λέξη είναι: «ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ». Και αυτό είναι το ΚΑΚΟ. Δεν πρέπει να αντιστέκεσαι. Η σημερινή προσπάθεια των καπιταλιστών και των δούλων τους είναι να μάθουν τους λαούς να πετάξουν τις γλώσσες έξω σαν τις τρελές αγελάδες, έτοιμοι για γλείψιμο, ν' απλώσουν το χέρι ζητώντας ελεημοσύνη και να ευχαριστούν τους Αμερικάνους για κάθε καινούρια εθνική προσβολή.

Ομως τα νεογέννητα δε διαβάζουν κι ούτε υπάρχουν σήμερα πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν ωριμάσει κι έχουν μείνει έξω από το σχολείο της ζωής. Ολοι ξέρουμε τι είναι καλό και τι είναι κακό και οι δημοσιογράφοι το ξέρουν καλύτερα απ' όλους, γιατί αν δεν το ξέρανε, δε θα μπορούσαν να κάνουν τη δουλιά για την οποία πληρώνονται. Στην περίπτωση Σίμπσον, δεν ξέρω αν το σκέφτηκε, ο δημοσιογράφος ή η διεύθυνση της εφημερίδας, αλλά αυτό δεν έχει σχέση, γιατί ξέρουμε ότι όποιος και να το έχει σκεφθεί, πρέπει να είναι σύμφωνο με την πολιτική γραμμή της εφημερίδας. Ο τρόπος λοιπόν, που γίνεται η παρουσίαση του Τζον Σίμπσον, δείχνει και την πολιτική γραμμή της εφημερίδας. Μας θέλει λοιπόν αυτή η πολιτική να πιστέψουμε τον κ. Σίμπσον και γι' αυτό μας τον παρουσιάζει συμπαθητικό και ξεχωριστή προσωπικότητα. Αντιγράφω από την εφημερίδα: «Τζον Σίμπσον, 59, παλαίμαχος Βρετανός δημοσιογράφος, υπεύθυνος του εξωτερικού ρεπορτάζ του BBC». Υψωσε φωνή (όχι πιο ψηλά από το γόνατο). (Αυτό στην προηγούμενη παρένθεση, το είπε ο Αποστόλης). Θύμωσε ο Μπλερ και ζήτησε από το BBC να τον φιμώσουν. Κι άλλες λεπτομέρειες που μόνο ο κ. Σίμπσον ξέρει!!! Οπως, ότι όταν η κ. Μιλόσεβιτς μιλά για φουστάνια, μιλά με ναζιάρικη και παιδική φωνή, αλλά όταν μιλά στον άντρα της «θαρρούσες πως άκουγες εκπαιδευτή Αμερικανών πεζοναυτών να δίνει εντολές»!!! Αλλά η πιο ανατριχιαστική απόδειξη του άρρωστου μυαλού του είναι όταν μας πληροφορεί (!) ότι «είναι σίγουρος για την καταστροφική επιρροή της Μίρα επί του ΕΥΑΛΩΤΟΥ ανδρός της!!!».

Εγραψα τη λέξη ευάλωτος με κεφαλαία γιατί αυτή η λέξη ήταν που μ' έσπρωξε να γράψω το σημερινό κομμάτι. Δεν ήταν όμως δυνατόν να μην αντιγράψω και μερικά άλλα αποσπάσματα απ' αυτά που σκαρφίστηκε ο κ. Σίμπσον, γιατί έπρεπε να ξέρουμε για τι πράγμα μιλάμε. Και τώρα, στο λίγο χώρο που μου έμεινε θα πω ότι όταν σήμερα κάποιος λέει ότι ο Μιλόσεβιτς είναι ευάλωτος κι ότι η γυναίκα του τον σέρνει όπου αυτή θέλει, δε χαρακτηρίζεται μόνο αυτός μ' όποιο βρωμερό επίθετο υπάρχει, αλλά δείχνει κι ότι όλη η εποχή μας είναι άρρωστη. Δείχνει ότι έχει δημιουργηθεί μια κάστα βολεμένων ανθρώπων που αρνούνται οποιοδήποτε ξεβόλεμα για το σύνολο και για το μέλλον.

Αντε γεια.

Υ.Γ.: Ο Αποστόλης, επέμενε να γράψω ότι φοβούνται μην παρασυρθεί από τον Μιλόσεβιτς ο κ. Σημίτης, πλακώσει τους Αμερικανούς στα χαστούκια και βρεθούμε όλοι στη Χάγη. Αρνήθηκα.


Του
Τίτου ΒΑΝΔΗ

ΠΑΛΛΗΝΗ
Σύσκεψη για τον «τρομονόμο»

Συγκέντρωση - σύσκεψη διοργανώνεται την Πέμπτη, 12/7, στις 7.30μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Παλλήνης για τον «τρομονόμο». Στη σύσκεψη καλείται κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενος άνθρωπος να συμμετάσχει και να ενημερωθεί για τον τρομονόμο και να συμβάλει στη συγκρότηση μόνιμης ανοιχτής επιτροπής αγώνα για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού και την αλληλεγγύη.

Συγκεντρώσεις σε Γιάννενα και Ελευσίνα

- Την Πέμπτη, 12 του Ιούλη, στις 9.15 μ.μ., σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Ιωαννίνων που πραγματοποιείται στα πλαίσια της πολιτικής εξόρμησης του ΚΚΕ, θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

- Την ίδια μέρα, 12/7, σε συγκέντρωση του Κόμματος στην Ελευσίνα, στις 8μ.μ., στην πλατεία Ηρώων θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ