Δόθηκε έτσι συνέχεια στις κινητοποιήσεις που έγιναν αυτό το δύσκολο καλοκαίρι με τις φωτιές σε δάση και βουνά όλης της χώρας, στις 25 Αυγούστου, με άλλους φορείς και εργατικά σωματεία στο Σύνταγμα, στις 11 Σεπτέμβρη, με τη μαζική σύσκεψη ορειβατικών και πεζοπορικών συλλόγων της Αττικής και άλλων περιοχών μετά από πρωτοβουλία του Συλλόγου Ελλήνων Ορειβατών Αθήνας, του Ορειβατικού - Φυσιολατρικού Ομίλου Νίκαιας και του Πολιτιστικού - Ορειβατικού Συλλόγου Πετρούπολης, στις 3 Οκτώβρη με την παράσταση διαμαρτυρίας των Συλλόγων στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.
Τα βασικά αιτήματα που έχουν διαμορφωθεί από όλες αυτές τις δράσεις είναι:
- Κατάργηση της αντισυνταγματικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που επιτρέπει στις αναδασωτέες εκτάσεις κάθε έργο, υποστηρίζοντας ότι «αποβλέπει στην εξυπηρέτηση ανάγκης με ιδιαίτερη εθνική και οικονομική σημασία», δηλαδή σχεδόν παντού.
- Ενίσχυση του Δασαρχείου Πάρνηθας και των άλλων δασαρχείων και η επανασύσταση του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού.
- Αμεση εκπόνηση μελετών αναδάσωσης για τις καμένες εκτάσεις.
Το ραντεβού την Κυριακή δόθηκε στο δημαρχείο της Φυλής. Συμμετείχαν δεκάδες μέλη των συλλόγων και μεμονωμένοι ορειβάτες και πεζοπόροι που συμβολικά περπάτησαν στο μονοπάτι έως το Διπόταμο και αντίκρισαν τη φριχτή πραγματικότητα της καμένης φύσης.
Οι διαδηλωτές επέστρεψαν στην πλατεία της Φυλής, όπου στις 11 π.μ. έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με τη συμμετοχή αξιόλογων επιστημόνων. Ο Γ. Χριστοφορίδης, νομικός, μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, με εμπειρία και ο ίδιος σε ορειβατικούς συλλόγους, σημείωσε ότι ενώ «στα χαρτιά» υπάρχει το άρθρο 24 του Συντάγματος που προβλέπει την προστασία των δασών, από τον νόμο 998/1979 και τις αναρίθμητες τροποποιήσεις του έχει διαμορφωθεί ένα καθεστώς με το οποίο πρακτικά επιτρέπονται τα πάντα για τα μεγάλα συμφέροντα.
Ιδιαίτερα στάθηκε στην πρόβλεψη του άρθρου 117 παρ. 3 του Συντάγματος, που συνιστά υποχρεωτική την αναδάσωση στις καμένες εκτάσεις και απαγορεύει να διατεθούν για άλλο σκοπό. Οπως είπε, όμως, «το 2007, από μια διακυβερνητική δημιουργήθηκε το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) που επιτρέπει την εγκατάσταση των τεχνικών συστημάτων εκμετάλλευσης ΑΠΕ σχεδόν παντού» όπως και κάθε άλλου έργου, κάτω από την ομπρέλα της «εξυπηρέτηση ανάγκης ιδιαίτερης εθνικής, κοινωνικής και οικονομικής σημασίας».
Ο ομιλητής ανέφερε ότι μετά τις μεγάλες φωτιές στην Εύβοια η μεν βόρεια έχει γίνει στάχτη και η νότια έχει γίνει βαριά βιομηχανία, η «αιολική Πτολεμαΐδα», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Σκαρβέλης, καθηγητής στο Τμήμα Δασολογίας και Επιστημών Ξύλου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αναφέρθηκε στα διάφορα φτιασιδώματα που δημιουργούν με τους νόμους τους οι κυβερνήσεις προκειμένου να αποχαρακτηρίζονται δασικές εκτάσεις και να γίνονται βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Σε άλλο σημείο ανέφερε: «Από 2.000 δασολόγους, σήμερα υπηρετούν λιγότεροι από 500, όταν το υπόλοιπο προσωπικό από 5.000, δεν είναι σήμερα ούτε 2.000. Δεν είναι τυχαίο ότι η Πυροσβεστική έχει πάνω από 4.000 οργανικά κενά». Τόνισε ακόμα τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό της δασοπροστασίας από τη δασοπυρόσβεση και στάθηκε στις κυβερνητικές εξαγγελίες περί δήθεν προστασίας των δασών, που στο όνομα των ανεπαρκών πόρων και μέσων τα δίνει προς εκμετάλλευση στους ιδιώτες.
Τελευταία ομιλήτρια ήταν η Στέλλα Θέου, εκ μέρους του Συλλόγου Γυναικών Ανω Λιοσίων (μέλος ΟΓΕ). Στην τοποθέτησή της αφού χαιρέτισε την κοινή προσπάθεια με τους ορειβατικούς συλλόγους για την προστασία της Πάρνηθας και σημείωσε τις προσπάθειες που έχουν κάνει φορείς και σωματεία της Δυτικής Αττικής, τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας, που θα είναι μακρύς.
Υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Υπεύθυνη για τη νέα καταστροφή είναι η εγκληματική πολιτική που υπηρετεί την επικίνδυνη λογική του κόστους - οφέλους, όπου κόστος θεωρείται η προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού. Αυτήν την πολιτική στηρίζουν και βάζουν πλάτη να εφαρμοστεί η Περιφέρεια Αττικής και οι περισσότερες δημοτικές αρχές. Τους απαντάμε: Δεν αντέχουμε άλλο αυτήν την πολιτική που αφήνει πίσω της στάχτη και μπούρμπερη. Ας θυμηθούμε: Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος, κ. Παππούς, μας έταζε ότι η Χασιά θα γίνει Αράχωβα και τελικά μας την έκανε ...καρβουνιάρα».
Η ομιλήτρια αναφέρθηκε ακόμα στο μεγάλο ζήτημα της περιοχής, το διαρκές έγκλημα σε βάρος των κατοίκων, αυτό της χωματερής της Φυλής.
Στο τέλος της εκδήλωσης διαβάστηκε επιστολή του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Τρίπολης, που καλούσε στον συντονισμό και σε πανελλαδική δράση για να μην περάσουν τα σχέδια εμπορευματοποίησης των δασών.
Με συνοπτικές διαδικασίες, το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, η έδρα της 112 Πτέρυγας Μάχης, πήρε το «πράσινο φως» και εντάχθηκε άμεσα στις αμερικανοΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή. Μετά τη Σούδα, που παίζει κεντρικό ρόλο στον ανεφοδιασμό και στη στάθμευση ΝΑΤΟικών δυνάμεων, οι οποίες εφορμούν στο πλευρό του Ισραήλ, το αεροδρόμιο της Ελευσίνας αναλαμβάνει αναβαθμισμένο ρόλο στην υποδοχή αμερικανικών αεροσκαφών που μεταφέρουν πολεμικό υλικό για τις εγκληματικές επιδρομές σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού και των άλλων λαών της περιοχής.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, το αεροδρόμιο σχεδιάζεται να παίξει κομβικό ρόλο στον απεγκλωβισμό ξένων πολιτών από χώρες γειτονικές του Ισραήλ, κυρίως από τον Λίβανο, σε περίπτωση που υπάρξει γενικευμένη πολεμική ανάφλεξη, πράγμα πολύ πιθανό, με τόσο μεγάλη συγκέντρωση ΝΑΤΟικών δυνάμεων ανοιχτά της Γάζας και του Ισραήλ. Και μόνο οι προετοιμασίες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως δείχνει και η Ελευσίνα, το κάνουν ακόμα πιο ισχυρό.
Η ενεργοποίηση του αεροδρομίου της Ελευσίνας για τα δολοφονικά σχέδια του Ισραήλ και των ευρωατλαντικών συμμάχων του δεν είναι βέβαια κεραυνός εν αιθρία. Θυμίζουμε ότι με βάση τη «Στρατηγική Συμφωνία» Ελλάδας - ΗΠΑ, πέρα από τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τις άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις που αναφέρονται ονομαστικά ότι εξυπηρετούν τον στρατό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, όλες οι πολιτικές και στρατιωτικές υποδομές τίθενται στην υπηρεσία τους όταν οι επιχειρήσεις το απαιτούν, όπως τώρα με τον πόλεμο Ισραήλ - Παλαιστίνης. Η εξέλιξη αυτή δείχνει πόσο επικίνδυνη είναι για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία.
Αυτήν τη στιγμή, από τον Βορρά (Αλεξανδρούπολη) μέχρι τον Νότο (Σούδα) η Ελλάδα αποτελεί ορμητήριο δυο πολέμων, στην Ουκρανία και στο Ισραήλ, που την τοποθετούν πιο βαθιά στο κάδρο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Με πρόσχημα τις «συμβατικές υποχρεώσεις» στην ευρωατλαντική συμμαχία, η χώρα μας, με ευθύνη της κυβέρνησης και όλων των άλλων κομμάτων, πρώτα απ' όλα των ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, γίνεται θύτης άλλων λαών και ο λαός μας κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να γίνει στόχος και θύμα μιας πολεμικής ανάφλεξης. Εκεί οδηγούν τα συμφέροντα, οι ανταγωνισμοί και οι σχεδιασμοί της αστικής τάξης.
Η Ελευσίνα βέβαια δεν κάνει σήμερα ντεμπούτο στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ΝΑΤΟικών και όλων διαχρονικά των ελληνικών κυβερνήσεων. Το ...«βιβλίο συμβάντων» του στρατιωτικού αεροδρομίου είναι γεμάτο από ασκήσεις, συνεκπαιδεύσεις, μετασταθμεύσεις, ανεφοδιασμούς και αποστολές για λογαριασμό των ΝΑΤΟικών συμφερόντων, που δείχνουν και το βάθος της ελληνικής εμπλοκής σ' αυτά. Ενδεικτικά μόνο:
Η αυριανή συγκέντρωση σωματείων και φορέων στην Ελευσίνα στέλνει μήνυμα ότι ο λαός της Αττικής δεν θα επιτρέψει να γίνει η περιοχή ορμητήριο των ΝΑΤΟικών, για να δολοφονούν αμάχους και παιδιά, να στερούν από τον παλαιστινιακό λαό την πατρίδα του. Στέλνει ταυτόχρονα μήνυμα ότι η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις κρύβει τεράστιους κινδύνους για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς, δυναμιτίζει την περιοχή και «ρίχνει λάδι» στις εστίες του πολέμου.
Οι εξελίξεις κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να δυναμώσει τώρα ο αγώνας για να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις, να επιστρέψουν οι ελληνικές φρεγάτες από τη Μέση Ανατολή, καμιά συμμετοχή της Ελλάδας στο σφαγείο που στήνουν το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού. Η μεγαλύτερη αλληλεγγύη και συμβολή στον αγώνα των Παλαιστινίων ενάντια στην κατοχή είναι να δυναμώσει η πάλη ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και την εμπλοκή της χώρας μας σ' αυτά!