Τρίτη 24 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Δυναμική παρέμβαση για την προστασία της Πάρνηθας και του δασικού πλούτου

Με δυναμισμό και μαχητικό πνεύμα πραγματοποιήθηκαν, την Κυριακή το πρωί, η πεζοπορία διαμαρτυρίας και η εκδήλωση την οποία οργάνωσε η Περιφέρεια Ορειβατικών Συλλόγων Αττικής - Εύβοιας στην Πάρνηθα για την προστασία αυτού του οικοσυστήματος που τα τελευταία χρόνια συστηματικά καταστρέφεται.

Δόθηκε έτσι συνέχεια στις κινητοποιήσεις που έγιναν αυτό το δύσκολο καλοκαίρι με τις φωτιές σε δάση και βουνά όλης της χώρας, στις 25 Αυγούστου, με άλλους φορείς και εργατικά σωματεία στο Σύνταγμα, στις 11 Σεπτέμβρη, με τη μαζική σύσκεψη ορειβατικών και πεζοπορικών συλλόγων της Αττικής και άλλων περιοχών μετά από πρωτοβουλία του Συλλόγου Ελλήνων Ορειβατών Αθήνας, του Ορειβατικού - Φυσιολατρικού Ομίλου Νίκαιας και του Πολιτιστικού - Ορειβατικού Συλλόγου Πετρούπολης, στις 3 Οκτώβρη με την παράσταση διαμαρτυρίας των Συλλόγων στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Τα βασικά αιτήματα που έχουν διαμορφωθεί από όλες αυτές τις δράσεις είναι:

- Κατάργηση της αντισυνταγματικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που επιτρέπει στις αναδασωτέες εκτάσεις κάθε έργο, υποστηρίζοντας ότι «αποβλέπει στην εξυπηρέτηση ανάγκης με ιδιαίτερη εθνική και οικονομική σημασία», δηλαδή σχεδόν παντού.

- Ενίσχυση του Δασαρχείου Πάρνηθας και των άλλων δασαρχείων και η επανασύσταση του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού.


- Υπογειοποίηση του δικτύου υπερύψηλης τάσης της ΔΕΗ.

- Αμεση εκπόνηση μελετών αναδάσωσης για τις καμένες εκτάσεις.

Νόμοι προετοίμασαν το έδαφος για την εμπορευματοποίηση των δασών

Το ραντεβού την Κυριακή δόθηκε στο δημαρχείο της Φυλής. Συμμετείχαν δεκάδες μέλη των συλλόγων και μεμονωμένοι ορειβάτες και πεζοπόροι που συμβολικά περπάτησαν στο μονοπάτι έως το Διπόταμο και αντίκρισαν τη φριχτή πραγματικότητα της καμένης φύσης.

Οι διαδηλωτές επέστρεψαν στην πλατεία της Φυλής, όπου στις 11 π.μ. έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με τη συμμετοχή αξιόλογων επιστημόνων. Ο Γ. Χριστοφορίδης, νομικός, μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, με εμπειρία και ο ίδιος σε ορειβατικούς συλλόγους, σημείωσε ότι ενώ «στα χαρτιά» υπάρχει το άρθρο 24 του Συντάγματος που προβλέπει την προστασία των δασών, από τον νόμο 998/1979 και τις αναρίθμητες τροποποιήσεις του έχει διαμορφωθεί ένα καθεστώς με το οποίο πρακτικά επιτρέπονται τα πάντα για τα μεγάλα συμφέροντα.

Ιδιαίτερα στάθηκε στην πρόβλεψη του άρθρου 117 παρ. 3 του Συντάγματος, που συνιστά υποχρεωτική την αναδάσωση στις καμένες εκτάσεις και απαγορεύει να διατεθούν για άλλο σκοπό. Οπως είπε, όμως, «το 2007, από μια διακυβερνητική δημιουργήθηκε το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) που επιτρέπει την εγκατάσταση των τεχνικών συστημάτων εκμετάλλευσης ΑΠΕ σχεδόν παντού» όπως και κάθε άλλου έργου, κάτω από την ομπρέλα της «εξυπηρέτηση ανάγκης ιδιαίτερης εθνικής, κοινωνικής και οικονομικής σημασίας».

Ο ομιλητής ανέφερε ότι μετά τις μεγάλες φωτιές στην Εύβοια η μεν βόρεια έχει γίνει στάχτη και η νότια έχει γίνει βαριά βιομηχανία, η «αιολική Πτολεμαΐδα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Σκαρβέλης, καθηγητής στο Τμήμα Δασολογίας και Επιστημών Ξύλου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αναφέρθηκε στα διάφορα φτιασιδώματα που δημιουργούν με τους νόμους τους οι κυβερνήσεις προκειμένου να αποχαρακτηρίζονται δασικές εκτάσεις και να γίνονται βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Σε άλλο σημείο ανέφερε: «Από 2.000 δασολόγους, σήμερα υπηρετούν λιγότεροι από 500, όταν το υπόλοιπο προσωπικό από 5.000, δεν είναι σήμερα ούτε 2.000. Δεν είναι τυχαίο ότι η Πυροσβεστική έχει πάνω από 4.000 οργανικά κενά». Τόνισε ακόμα τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό της δασοπροστασίας από τη δασοπυρόσβεση και στάθηκε στις κυβερνητικές εξαγγελίες περί δήθεν προστασίας των δασών, που στο όνομα των ανεπαρκών πόρων και μέσων τα δίνει προς εκμετάλλευση στους ιδιώτες.

Τελευταία ομιλήτρια ήταν η Στέλλα Θέου, εκ μέρους του Συλλόγου Γυναικών Ανω Λιοσίων (μέλος ΟΓΕ). Στην τοποθέτησή της αφού χαιρέτισε την κοινή προσπάθεια με τους ορειβατικούς συλλόγους για την προστασία της Πάρνηθας και σημείωσε τις προσπάθειες που έχουν κάνει φορείς και σωματεία της Δυτικής Αττικής, τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας, που θα είναι μακρύς.

Υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Υπεύθυνη για τη νέα καταστροφή είναι η εγκληματική πολιτική που υπηρετεί την επικίνδυνη λογική του κόστους - οφέλους, όπου κόστος θεωρείται η προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού. Αυτήν την πολιτική στηρίζουν και βάζουν πλάτη να εφαρμοστεί η Περιφέρεια Αττικής και οι περισσότερες δημοτικές αρχές. Τους απαντάμε: Δεν αντέχουμε άλλο αυτήν την πολιτική που αφήνει πίσω της στάχτη και μπούρμπερη. Ας θυμηθούμε: Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος, κ. Παππούς, μας έταζε ότι η Χασιά θα γίνει Αράχωβα και τελικά μας την έκανε ...καρβουνιάρα».

Η ομιλήτρια αναφέρθηκε ακόμα στο μεγάλο ζήτημα της περιοχής, το διαρκές έγκλημα σε βάρος των κατοίκων, αυτό της χωματερής της Φυλής.

Στο τέλος της εκδήλωσης διαβάστηκε επιστολή του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Τρίπολης, που καλούσε στον συντονισμό και σε πανελλαδική δράση για να μην περάσουν τα σχέδια εμπορευματοποίησης των δασών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ