Τρίτη 24 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συμφωνία με την Τουρκία σε βάρος των κατατρεγμένων

Επίσημη επίσκεψη του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη, πραγματοποιήθηκε χτες στην Τουρκία μετά από πρόσκληση του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας, Αλί Γερλικάγια. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού στον αγώνα κατά της παράνομης διακίνησης μεταναστών».

Οι επαφές αυτές διεξάγονται σε περίοδο που οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας, υπό την αιγίδα της ΕΕ, απεργάζονται τη νέα, ακόμα πιο αντιδραστική εκδοχή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας, με επανενεργοποίηση απελάσεων, ενίσχυση διωγμών και καταστολής σε βάρος των ξεριζωμένων των ιμπεριαλιστικών πολέμων, που προστίθενται στη σημερινή άθλια κατάσταση με εγκλωβισμούς, πνιγμούς στο Αιγαίο, τις επαναπροωθήσεις, τη δράση των δουλεμπορικών κυκλωμάτων. Παζάρι που αποτελεί και τμήμα του ευρύτερου παζαριού, που αφορά και ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και «κολιγιών».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «οι συνομιλίες διεξήχθησαν μέσα σε θετικό κλίμα. Ο Τούρκος υπουργός παρουσίασε την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα του στην πάταξη της παράνομης διακίνησης και εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του στην αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης. Ο Δ. Καιρίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον Εβρο αλλά επέστησε την προσοχή στον αριθμό των παράνομων αναχωρήσεων από τη μικρασιατική ακτή προς τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου». Και οι δύο παρέπεμψαν στη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη τον Δεκέμβρη.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο Ελληνας υπουργός παραχώρησε συνέντευξη στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Anadolu», όπου δήλωσε: «Φαίνεται τώρα ότι υπάρχουν πολλές συγκλίσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτή η βελτίωση των σχέσεων αντικατοπτρίζεται επίσης στην καλύτερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών κατά της παράτυπης μετανάστευσης». Ερωτηθείς αν η υπόλοιπη ΕΕ, ιδίως οι χώρες της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης, συμμερίζεται την άποψη της Ελλάδας για την ανάγκη καλύτερης συνεργασίας με την Τουρκία στο ζήτημα αυτό, ο Δ. Καιρίδης τόνισε: «Η αλήθεια είναι ότι η Τουρκία έχει σηκώσει μεγάλο βάρος στο θέμα αυτό, με τους Σύρους πρόσφυγες και άλλους. Και η Ευρώπη είναι εδώ για να βοηθήσει με την υποστήριξη της Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταφέρουμε να συνεργαστούμε».

Την ίδια ώρα, τα επόμενα βήματα στο παζάρι στα Ελληνοτουρκικά ώστε να προχωρήσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής διευθετήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, περιέγραψε μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα» ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης.

«Σκοπός μας είναι να προχωρούμε βήμα βήμα σε θέματα που παραμένουν εκκρεμή επί μακρόν και να προλαμβάνουμε τις κρίσεις που μπορεί να προκύπτουν από τις διαφωνίες μας», ανέφερε, ενώ έστειλε μήνυμα «διαθεσιμότητας» για τις διευθετήσεις λέγοντας: «Η δική μας διάθεση είναι να αγγίξουμε τις μεγάλες μας διαφορές με συνείδηση της ιστορικότητας της στιγμής και με πλήρη αντίληψη της συνθετότητάς τους. Προηγείται όμως να υπάρξουν απτά και διαρκή δείγματα συνέπειας και ειλικρίνειας».

Κάνοντας μια αποτίμηση της έναρξης, την προηγούμενη βδομάδα, του λεγόμενου «Πολιτικού Διαλόγου» μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ και της συνάντησης στην Αθήνα επί της λεγόμενης «Θετικής Ατζέντας» με την Τουρκία (θεματολογία μπίζνες), σημείωσε ότι «αμφότερες οι συναντήσεις διεξήχθησαν σε καλό κλίμα», ενώ ειδικά για τον «Πολιτικό Διάλογο» τόνισε ότι «συζητήθηκε ο τρόπος για τον καλύτερο συντονισμό στο θέμα της παράτυπης μετανάστευσης, υπό το φως και των τελευταίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, και στο θέμα της κλιματικής κρίσης». «Σε μεταγενέστερο στάδιο θα αγγίξουμε και τη μείζονα διαφορά μας, τη μόνη που μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας, δηλαδή την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης», είπε, την ώρα που η τουρκική αστική τάξη βάζει και μια σειρά από άλλα θέματα στο τραπέζι, που άπτονται της ελληνικής κυριαρχίας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ