Τρίτη 24 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ» ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΙΚΟ «STANDARD & POOR' S»
«Σφραγίδα» στα αντεργατικά μέτρα και τα ματωμένα πλεονάσματα

Στην «επιβράβευση» όλου του «παλμαρέ» των αντιλαϊκών μέτρων και των ματωμένων πλεονασμάτων προχώρησε την Παρασκευή το βράδυ ο οίκος αξιολόγησης «Standard and Poor's» αναβαθμίζοντας την ελληνική οικονομία σε καθεστώς «επενδυτικής βαθμίδας».

Η «σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή», τα βάρβαρα δηλαδή μέτρα στις πλάτες του λαού με την ένταση της φοροληστείας και τις περικοπές κοινωνικών δαπανών, οι «μεταρρυθμιστικές προσπάθειες», τα άγρια δηλαδή αντεργατικά μέτρα, όπως π.χ. το πρόσφατο έκτρωμα Γεωργιάδη και τα δεκάδες αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης που στρώνουν «χαλί» στους επιχειρηματικούς ομίλους, καθώς και οι δεσμεύσεις ότι αυτά θα συνεχιστούν και τα επόμενα πολλά χρόνια, ήταν εκείνα που έδωσαν το πράσινο φως.

Οπως σημειώνει μεταξύ άλλων ο οίκος, «ενισχυμένη από την πολύ ταχεία οικονομική ανάκαμψη, η ελληνική κυβέρνηση ήταν σε θέση να υπεραποδίδει σε σχέση με τους δημοσιονομικούς στόχους παρά τη σταδιακή αύξηση των κοινωνικών μεταβιβάσεων», όπως βαφτίζει τα «pass», τα οποία έπαιρνε τρεις φορές από την άλλη τσέπη. Ενώ προσθέτει πως «αναμένουμε ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 1,2% του ΑΕΠ φέτος, ξεπερνώντας τον στόχο της για 0,7%, παρά το σημαντικό δημοσιονομικό κόστος που συνδέεται με τις πρόσφατες πλημμύρες και πυρκαγιές. Προβλέπουμε μέσο πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 2,3% του ΑΕΠ την περίοδο 2024 - 2026», με τον ελληνικό λαό να πληρώνει πάνω από 5 δισ. κάθε χρόνο για τα ματωμένα πλεονάσματα. Ενώ εκτιμά θετικά και τη μείωση του κρατικού χρέους, λέγοντας πάντως ότι αυτό παραμένει μεγάλο, η μείωσή του σε κάποιο βαθμό αντανακλά και το «μέρισμα από τον πληθωρισμό», ενώ «οι δαπάνες για τόκους εξυπηρέτησής του αντιστοιχούν στο σχετικά συγκρατημένο ποσοστό του 5,7% των εκτιμώμενων εσόδων της γενικής κυβέρνησης».

Αλλωστε, ο οίκος δίνει σήμα κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης, που περιλαμβάνει νέα φοροεπιδρομή σε επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, των πλειστηριασμών για τη «σταθερότητα» του τραπεζικού συστήματος, την επιτάχυνση της αστικής Δικαιοσύνης, όπως και την παραπέρα εμπορευματοποίηση του συστήματος Υγείας, λέγοντας μάλιστα ότι απ' αυτά θα εξαρτηθεί και μια νέα ενδεχόμενη «αναβάθμιση».

Οπως λέει, «το αποτέλεσμα των εκλογών φαίνεται σε γενικές γραμμές να είναι μία εντολή για συνέχεια στις πολιτικές και αναμένουμε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της, που περιλαμβάνει την περαιτέρω αντιμετώπιση του ακόμη μεγάλου δημόσιου χρέους (π.χ., με το κλείσιμο περαιτέρω του κενού ΦΠΑ), την κατοχύρωση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στα συστήματα απονομής δικαιοσύνης και υγειονομικής περίθαλψης, μεταξύ άλλων προσπαθειών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας».

Αυτά και μαζί τα πακέτα και τα δάνεια στους επιχειρηματικούς ομίλους από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα πληρώσει πολύ ακριβά ο λαός αποτελούν το «αγκωνάρι» της ανάπτυξης που αναμένει ο οίκος λέγοντας ότι «αναμένουμε πως οι πρόσθετες δημοσιονομικές οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με τα μεγάλα κονδύλια της ΕΕ, θα στηρίξουν την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη το 2023 - 2026 και τη συνεχή μείωση του δημόσιου χρέους».

Εκτεθειμένη στις αλλαγές των ανέμων της παγκόσμιας οικονομίας

Την ίδια ώρα, η «Standard and Poor's» δίνει σήμα «εγρήγορσης» και απαρέγκλιτης εφαρμογής του αντεργατικού έργου, βλέποντας «κινδύνους» κι επισημαίνοντας ότι «θα μπορούσαμε να μειώσουμε τις αξιολογήσεις εάν η δημοσιονομική απόδοση της Ελλάδας και οι εξωτερικές ανισορροπίες, όπως από το αυξημένο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, επιδεινωθούν σημαντικά περισσότερο απ' ό,τι αναμέναμε».

Οπως χαρακτηριστικά λέει, «η Ελλάδα παραμένει εκτεθειμένη στις αλλαγές των ανέμων στην παγκόσμια οικονομία, περιλαμβανομένων των κινδύνων από μία πιθανή οικονομική επιβράδυνση που θα επηρέαζε τους σημαντικούς εξωστρεφείς τομείς του τουρισμού ή της ναυτιλίας, ή από μία νέα ξαφνική εκτίναξη των τιμών Ενέργειας. Οι εξελίξεις αυτές θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τη βελτιωμένη δυναμική των πιστοληπτικών δεικτών της Ελλάδας. Οι αξιολογήσεις μας εξακολουθούν να περιορίζονται από το υψηλό δημόσιο χρέος και την αδύναμη εξωτερική θέση».

Ενώ σε άλλο σημείο της έκθεσης σημειώνει ότι «οι πολιτικές πιέσεις πιθανόν να περιπλέκουν την ικανότητα της κυβέρνησης να διατηρεί μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα μεσο-μακροπρόθεσμα και αυτό θα μπορούσε να επιβραδύνει την πρόοδο στη μείωση του χρέους στα τελευταία χρόνια του χρονικού ορίζοντα των προβλέψεών μας και μετά».

Το μαύρο άσπρο κάνει η κυβέρνηση

Στο μεταξύ, το μαύρο άσπρο επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση σχετικά με το τι σηματοδοτεί η αναβάθμιση, με τον πρωθυπουργό σε ανάρτησή του να ισχυρίζεται ότι αυτή «γίνεται μία ακόμη επίσημη σφραγίδα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Καθώς, μάλιστα, εκδηλώνεται εν μέσω παγκόσμιων αναταράξεων, επιβεβαιώνει ότι η χώρα μας άφησε οριστικά πίσω την πολύχρονη κρίση με όπλα της τη σταθερότητα, τη συνέπεια και τη συνεχή πρόοδο». Κι αυτό ενώ μια νέα καπιταλιστική κρίση βρίσκεται μπροστά, που προφανώς δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη και την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία.

Την ίδια ώρα με θράσος ισχυρίζεται ότι «η νέα θετική αξιολόγηση αποτελεί επίτευγμα του λαού μας. Ταυτόχρονα, όμως, και επιβράβευση του κυβερνητικού σχεδίου που, παρά τις δυσκολίες, αποδίδει καρπούς: Με επενδύσεις και ανάπτυξη αυξάνει τον δημόσιο πλούτο και μειώνει την ανεργία. Μετατρέποντας, έτσι, τη συλλογική ευημερία σε ατομική προκοπή. Με καλύτερους μισθούς και συντάξεις και με καθημερινή στήριξη των πιο ευάλωτων». Κι αυτό το παραμύθι περί της «καπιταλιστικής ανάπτυξης για όλους» το επιστρατεύει ακριβώς την ώρα που η θετική αξιολόγηση αφορά τα ματωμένα πλεονάσματα και τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για τη συνέχισή τους, την «ανταγωνιστικότητα» που βασίζεται πάνω στα αντεργατικά μέτρα για την ένταση της εκμετάλλευσης, όπως και την υλοποίηση των δεκάδων προαπαιτούμενων του Ταμείου Ανάκαμψης, που στρώνουν «χαλί» κερδών στους επενδυτές, στέλνοντας βαρύ λογαριασμό στον λαό.

Ο πρωθυπουργός ισχυρίζεται ακόμη: «Καθώς, λοιπόν, τα ελληνικά ομόλογα γίνονται όλο και πιο ελκυστικά για τις διεθνείς αγορές, ο δανεισμός καθίσταται ευκολότερος και φθηνότερος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ενώ, παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος ώστε να κατευθυνθούν προς τη χώρα επενδυτικά κεφάλαια δισεκατομμυρίων τα οποία δεν μπορούσαν να τοποθετηθούν εδώ, επί σχεδόν 15 χρόνια».

Κι αυτά τα λέει την ώρα που οι αυτοαπασχολούμενοι και τα νοικοκυριά είναι βουτηγμένα στα χρέη και πληρώνουν τρεις και τέσσερις δόσεις παραπάνω τον χρόνο από τα ληστρικά επιτόκια!

Την ίδια ώρα και τα αστικά επιτελεία κάθε άλλο παρά «πανηγυρίζουν» αφού οι βασικοί στόχοι της αναβάθμισης, που περιγράφει ο πρωθυπουργός και ήταν έτσι κι αλλιώς εν αμφιβόλω, χλομιάζουν παραπέρα και από τα σύννεφα που έχουν μαζευτεί στη διεθνή καπιταλιστική οικονομία, όπως η νέα άνοδος των τιμών της Ενέργειας (βλέπε και σχετικό θέμα) και η επιβράδυνση στην Ευρωζώνη που σηματοδοτεί άλλωστε και πλήγμα τόσο στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων όσο και σε αυτή της αύξησης των εξαγωγών, ενώ η εκτίναξη του κόστους δανεισμού και μάλιστα σε συνθήκες υψηλού και «επίμονου» πληθωρισμού, επιβραδύνει παραπέρα τα δάνεια και τις επενδύσεις των καπιταλιστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ