Τρίτη 24 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ - ΑΙΓΑΛΕΩ
Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για το Μπλόκο και τη Μάχη του Κηφισού

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Οι ΚΟ Περιστερίου του ΚΚΕ και το Παράρτημα Περιστερίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργάνωσαν το πρωί της Κυριακής εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές και τα θύματα του Μπλόκου του Περιστερίου, στην πλατεία Μπλόκου (Λόφος Αξιωματικών).

Οι Γερμανοί ναζί, με τη βοήθεια των ντόπιων συνεργατών τους, έστησαν το αιματοβαμμένο μπλόκο, στις 6 Ιούλη του 1944. Τότε, στον Λόφο Αξιωματικών σύρθηκε ο λαός της περιοχής με σκοπό να τον λυγίσουν για την αντίσταση που όρθωσε ενάντια στη φασιστική βαρβαρότητα. Εκεί φανερώθηκαν ο αφάνταστος ηρωισμός, η αυτοθυσία, η πίστη στο δίκιο του λαού και η αγωνιστική αδιαλλαξία όλων των αγωνιστών που ξυλοκοπήθηκαν και βασανίστηκαν απάνθρωπα. Από εκεί στάλθηκαν αιχμάλωτοι στα στρατόπεδα στου Γουδή, στο Χαϊδάρι, στη Γερμανία και πολλοί αντιμετώπισαν το εκτελεστικό απόσπασμα.

Στην εκδήλωση για την 79η επέτειο του Μπλόκου Περιστερίου μίλησε ο πρόεδρος της ΔΕ του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Ηλίας Χαϊντούτης, ο οποίος, αφού παρέθεσε ιστορικά στοιχεία για το μπλόκο, τόνισε μεταξύ άλλων: «Θα αναδείξουμε αυτήν την αγωνιστική ιστορία του περιστεριώτικου λαού, που δείχνει "πώς οι δούλοι γίνονται ελεύθεροι", πώς το αδύνατο γίνεται δυνατό, ισχυρό παράδειγμα για το αγωνιστικό "σήμερα" του λαού».

Εκ μέρους των ΚΟ Περιστερίου του ΚΚΕ μίλησε η Ασημίνα Παπαθανασίου, η οποία ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι «η ανυποχώρητη στάση των συντρόφων μας μπροστά στα βασανιστήρια, στις διώξεις, στις εκτελέσεις, η αφοβία και η αποφασιστικότητα να παλεύουν μπροστά σε εχθρούς που φάνταζαν μεγαθήρια είναι μάθημα ζωής για εμάς και αποδεικνύει περίτρανα ότι όταν ο λαός το πάρει απόφαση, όταν επιλέξει να παλέψει για μια καλύτερη ζωή, για τη ζωή που του αξίζει, τότε ακόμη και τα μεγαθήρια φαντάζουν μπροστά του μυρμήγκια».

ΑΙΓΑΛΕΩ
ΑΙΓΑΛΕΩ
Χαιρέτισε επίσης ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Περιστερίου, υπογραμμίζοντας: «Για άλλη μια φορά οι δύο Ελλάδες συναντήθηκαν. Για άλλη μία φορά το Περιστέρι δεν ήταν ένα αλλά δύο. Ενα λιγοστό και μίζερο, αυτό του κέρδους, του ατομισμού και της ρουφιανιάς. Από την άλλη, το μεγάλο και περήφανο Περιστέρι του κόσμου της δουλειάς και του αγώνα. Εμείς ξέρετε με ποιο είμαστε και ποιο συνεχίζουμε να υπηρετούμε μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά κυρίως στα σωματεία, στις γειτονιές, στον δρόμο του αγώνα, της φωτιάς και της ελπίδας».

Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο.

Για τη μάχη στον Αϊ - Γιώργη στο Αιγάλεω

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Αιγάλεω μαζί με το Παράρτημα Αιγάλεω της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ με την εκδήλωση για τη μάχη στον Αϊ - Γιώργη στον Κηφισό που έγινε στις 29/9/44, τίμησαν τους αγωνιστές του ΕΛΑΣ καθώς και τους κατοίκους της πόλης που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Την εκδήλωση, που έγινε το πρωί της Κυριακής, άνοιξε η πρόεδρος του Παραρτήματος, Λώρα Παπαδημητρίου, η οποία τόνισε μεταξύ άλλων: «Ο ΕΛΑΣ, δημιούργημα του ΚΚΕ, με την ηρωική ένοπλη πάλη απελευθέρωσε τη χώρα από τα γερμανικά στρατεύματα. Η δράση του στηρίχτηκε από τον εργαζόμενο λαό που έδωσε στον αγώνα τα καλύτερα παιδιά του. Το ΚΚΕ χτες, σήμερα, πάντα στέκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, γι' αυτό ενώνουμε τη φωνή μας με τους λαούς όλου του κόσμου, που πλημμυρίζουν τους δρόμους διαδηλώνοντας την αλληλεγγύη τους στο Παλαιστινιακό λαό».

Το χρονικό της μάχης παρουσίασε η γραμματέας του παραρτήματος, Χριστίνα Ιτσκου. Το χρονικό είναι καταγεγραμμένο από τους δύο επικεφαλής της μάχης διμοιρίτες, Γιώργο Παπαδημητρίου και Γιώργο Μοσχάκη. Οπως τόνισε, «οφείλουμε να διαφυλάξουμε τη μνήμη των αγώνων εκείνης της εποχής, κόντρα στις μεθοδεύσεις που γίνονται με σκοπό να ξεχαστεί είτε ακόμα να παραχαραχτεί και να διαστρεβλωθεί το περιεχόμενο του αγώνα».

Την ομιλία από πλευράς των Κομματικών Οργανώσεων Αιγάλεω έκανε ο Τάσος Γιαννακόπουλος, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Νοτιοδυτικών Συνοικιών - Περιστερίου του ΚΚΕ.

Ακολούθησαν προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τιμή στους αλύγιστους αγωνιστές των μπλόκων του 1944(2015-10-14 00:00:00.0)
Ο αγώνας της Αντίστασης συνεχίζεται...(2003-10-04 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις αντιστασιακών(2003-03-14 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις αντιστασιακών(2001-10-13 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις(1997-10-03 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις αντιστασιακών(1997-10-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ