Τρίτη 24 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ετοιμάζουν αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού

Ανακοίνωση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εργαζομένων ΕΥΑΘ»

Την ώρα που η επίθεση στα λαϊκά εισοδήματα εντείνεται και η ακρίβεια εξανεμίζει τον μισθό από τα μισά του μήνα, πυκνώνουν τα μηνύματα ότι η Εταιρεία Υδρευσης - Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης έχει ήδη αποφασίσει αύξηση στα τιμολόγιά της, η οποία θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.

Στελέχη της διοίκησης της εταιρείας επικαλούνται εδώ και καιρό οικονομικές δυσκολίες λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστος, το οποίο ετοιμάζονται τώρα να φορτώσουν στην πλάτη του λαού.

Τα σχέδια αυτά αποκαλύπτει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζόμενων ΕΥΑΘ» και καλεί τη διοίκηση να μην το σκεφτεί καν να προχωρήσει στην αύξηση των τιμολογίων. Σε ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Λεφτά βέβαια υπάρχουν, αλλά όχι για όλους.

- Υπάρχουν για τους εργολάβους, καθώς με την ομόφωνη (και με την ψήφο των εκπροσώπων των εργαζομένων: Αρχοντόπουλου, Μαυρόπουλου) απόφαση 276/2023, το ΔΣ της εταιρείας αποφάσισε την τροποποίηση των συμβάσεων πολλών έργων, δίνοντας επιπλέον 2.467.513 ευρώ, προκειμένου να ολοκληρωθούν με ικανοποιητικό κέρδος για τους εργολάβους.

- Υπάρχουν για τους μετόχους, καθώς το 2022 μοιράστηκαν μερίσματα συνολικής αξίας 7.950.000 ευρώ.

- Δεν υπάρχουν όμως για τον λαό της πόλης, που με δυσκολία πληρώνει τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης, χωρίς μάλιστα αυτές να συνοδεύονται από τα απαραίτητα έργα υποδομής, συντήρησης και αντικατάστασης των γηρασμένων δικτύων.

- Δεν υπάρχουν ούτε για τους εργαζόμενους της εταιρείας, οι οποίοι αμείβονται με μια ΣΣΕ που μειώνει το πραγματικό τους εισόδημα, ενώ θεωρεί "περασμένα - ξεχασμένα" τις άδικες περικοπές των μνημονίων. Την ίδια στιγμή, στα συνεχή αιτήματά μας για συμπληρωματική σύμβαση η παράταξη Αρχοντόπουλου και η διοίκηση της εταιρείας κάνουν την πάπια».

Συνεχίζοντας επισημαίνει: «Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η αλλαγή στη μετοχική σύνθεση της ΕΥΑΘ δεν αρκεί για να ανατραπεί η πολιτική εμπορευματοποίησης του νερού. Γι' αυτό και η - υπό δημόσιο έλεγχο πλέον - ΕΥΑΘ σχεδιάζει την αύξηση των τιμολογίων, όπως ορίζουν τα κριτήρια της ΡΑΕΕΥ, που εδράζονται στην πολιτική της ΕΕ, με την εμβληματική Οδηγία 60/2000, εμπορευματοποίησης του νερού».

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζόμενων ΕΥΑΘ» καλεί την πλειοψηφία του απερχόμενου ΔΣ του Σωματείου να πάρει ξεκάθαρη θέση και να πει αν συμφωνεί με τα σχέδια της εταιρείας για αύξηση τιμολογίων.

Τονίζει ότι «οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ, που χρόνια τώρα παλεύουμε κατά της εμπορευματοποίησης του νερού, θα σταθούμε εμπόδιο σε αυτά τα σχέδια. Μαζί με τον λαό της Θεσσαλονίκης, τα δεκάδες σωματεία, συλλόγους και φορείς που συμπαραστάθηκαν στον αγώνα μας. Ως "Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων ΕΥΑΘ" δεσμευόμαστε πως θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας στην κατεύθυνση αυτή.

- Ούτε σκέψη για αύξηση των τιμολογίων. Μείωσή τους για τους άνεργους, τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα νερού.

- Κατάργηση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων και του νομοθετικού πλαισίου της κοινοτικής Οδηγίας για το νερό.

- Να φύγουν όλοι οι εργολάβοι. Να πάρουν δρόμο εδώ και τώρα ιδιώτες, εργολάβοι, μέτοχοι που θησαυρίζουν στις πλάτες του λαού. Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα σε οποιαδήποτε λειτουργία ύδρευσης - αποχέτευσης. Για τους "δεν βγαίνω μάνα μου", ο δρόμος είναι ανοιχτός και τα σκυλιά δεμένα.

- Να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, καθώς σήμερα δεν καλύπτονται ούτε οι μισές θέσεις που προβλέπονται στο οργανόγραμμα της εταιρείας. Ολοι οι εργαζόμενοι σε εργολαβίες, που καλύπτουν πάγιες ανάγκες, να προσληφθούν οργανικά στην ΕΥΑΘ, με σταθερή εργασία και πλήρη δικαιώματα.

- Αμεση υλοποίηση των αναγκαίων τεχνικών έργων για τη βελτίωση του δικτύου και της λειτουργίας, χωρίς ΣΔΙΤ και συμβάσεις παραχώρησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ