Τρίτη 24 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Τα Κέντρα Πρόληψης πρέπει να είναι πλήρως στελεχωμένα με μόνιμο προσωπικό

Με το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης συναντήθηκε το Τμήμα Κατά των Ναρκωτικών και των Εξαρτήσεων της ΚΕ του ΚΚΕ

Η άμεση απειλή για τη λειτουργικότητα των Κέντρων Πρόληψης, μετά και τις δεκάδες απολύσεις συμβασιούχων, βρέθηκε στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης με τον Παναγιώτη Κατηφέ, υπεύθυνο του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών και των Εξαρτήσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οι επισφαλείς εργασιακές σχέσεις, όπως τα ΕΣΠΑ, έχουν ως αποτέλεσμα την καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων, την παραπέρα αποψίλωση των Κέντρων, τα οποία διαχρονικά βιώνουν την υποστελέχωση, ενώ δεκάδες προβλήματα τα οποία απορρέουν από το σαθρό θεσμικό πλαίσιο διαμορφώνουν επισφαλείς συνθήκες λειτουργίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στα 75 Κέντρα Πρόληψης σε όλη τη χώρα υπηρετούν μόλις 270 εργαζόμενοι. Τουλάχιστον 114 είναι οι κενές θέσεις, Κέντρα Πρόληψης, όπως στη Λήμνο, στελεχώνονται μόνο με έναν εργαζόμενο, ενώ σε περιοχές όπως στην Ανατολική και Δυτική Αττική, δεν υπάρχουν καν!

Την ίδια στιγμή έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών και σχολικών κοινοτήτων προς τα Κέντρα, όπου οι καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία, εξαρτήσεις από αλκοόλ, ναρκωτικά, τζόγο, ψηφιακές πλατφόρμες, παραβατικότητα, ανημπόρια των ενηλίκων να παίξουν τον ρόλο τους είναι στην ημερήσια διάταξη.

Παρ' όλα αυτά, αντί να ενισχυθεί το δυναμικό των Κέντρων Πρόληψης συρρικνώνεται, ενώ το Σωματείο καταγγέλλει ότι «δεν μπορούμε επίσημα να μπαίνουμε στα σχολεία, είναι στην ευχέρεια των διευθυντών, την ίδια στιγμή που μπαινοβγαίνουν οι ΜΚΟ». Επίσης, σημειώνει ότι «δεν έχει φτιαχτεί ένα πρόγραμμα ώστε να εκπαιδευτεί το διδακτικό προσωπικό των σχολείων. Οποιο εκπαιδευτικό υλικό υπάρχει είναι από τη δεκαετία του '90». Κοντά στα παραπάνω ήρθε και η απαράδεκτη απόφαση να κλείσει το μοναδικό Κέντρο Πρόληψης στον Πειραιά.

Παράλληλα, το Σωματείο μετέφερε στη συνάντηση με το ΚΚΕ την ανησυχία για τις τροχιοδεικτικές βολές της κυβέρνησης σχετικά με τη συγχώνευση όλων των κρίκων (δομές πρόληψης, θεραπείας, επανένταξης) και για την ηγεμονία της πολιτικής «μείωσης της βλάβης», που αποτελεί τη διαχρονική στρατηγική όλων των αστικών κομμάτων. Κατήγγειλε τον εμπαιγμό από πλευράς υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών σχετικά με την προκήρυξη θέσεων, όπου οι εργαζόμενοι γίνονται μπαλάκι από τον έναν στον άλλον φορέα.

Τις πάγιες θέσεις του ΚΚΕ σχετικά με το ζήτημα των εξαρτήσεων και της πρόληψης επανέλαβε ο Παναγιώτης Κατηφές: «Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι τα Κέντρα Πρόληψης πρέπει να είναι επανδρωμένα με μόνιμο προσωπικό. Οι εργαζόμενοι είναι ελάχιστοι. Πώς θα μπορέσεις να αναπτύξεις την Πρόληψη σε τέτοιες συνθήκες; Εδώ και χρόνια έχουμε διαπιστώσει ότι τους ενδιαφέρει η υποκατάσταση, το μπάλωμα των κενών. Ο "ενιαίος φορέας", που επικαλείται και η σημερινή κυβέρνηση, δεν θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών ή των εξαρτημένων, αλλά το κέρδος. Πρόκειται για τη λογική του κόστους - οφέλους.

Οι ελλείψεις στα Κέντρα Πρόληψης είναι και υπόθεση του κόσμου που μένει σε κάθε περιοχή. Είναι υπόθεση όλων μας. Το σαθρό θεσμικό πλαίσιο των Κέντρων, αυτή η ερμαφρόδιτη κατάσταση πρέπει να τελειώσει, δυσκολεύει και τους εργαζόμενους και την πρόληψη».

Ο υπεύθυνος του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ διαβεβαίωσε το Σωματείο ότι «θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στο κίνημα να αναδείξουμε τα προβλήματα», ενώ υπενθύμισε ότι το Κόμμα κατέθεσε Αναφορά στη Βουλή την πρόσφατη καταγγελία των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ