ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2023
Σελ. /28
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Με ασταμάτητους βομβαρδισμούς και χερσαίες επιχειρήσεις κλιμακώνεται η σφαγή στη Γάζα

Στους 8.796 έφτασαν χθες οι νεκροί Παλαιστίνιοι, πάνω από 2.000 οι αγνοούμενοι

Copyright 2023 The Associated

Με τις πλάτες ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, οι οποίοι μετά από σχεδόν 9 χιλιάδες νεκρούς Παλαιστίνιους, αμάχους και παιδιά, και μετά από πάνω από 1 εκατομμύριο εκτοπισμένους, εξακολουθούν με θράσος να μιλούν για το... «δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ», ο ισραηλινός κατοχικός στρατός συνέχισε χθες για 26η μέρα το μακελειό στη Λωρίδα της Γάζας, τροφοδοτώντας με ακόμα περισσότερο «καύσιμο» τους κινδύνους γενικότερης ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή.

Στο πλαίσιο της χερσαίας επιχείρησης του κατοχικού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας εντείνονται σφοδρές μάχες, με την ισραηλινή πλευρά να ισχυρίζεται ότι βρίσκεται «στις πύλες της Πόλης της Γάζας», ενώ νωρίτερα είχε υποστηρίξει ότι είναι «θέμα λίγου χρόνου» η «διχοτόμηση» του παλαιστινιακού θύλακα.

Παράλληλα συνεχίζονται οι δολοφονικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί: Μία μέρα μετά το λουτρό αίματος που προκάλεσε το απόγευμα της Τρίτης ο βομβαρδισμός του προσφυγικού καταυλισμού της Τζαμπαλίγια της βόρειας Γάζας, με εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες, το κράτος - δολοφόνος προχώρησε χθες το πρωί σε έναν ακόμα ανηλεή βομβαρδισμό του ίδιου προσφυγικού καταυλισμού, σκορπώντας και πάλι τον όλεθρο...

Το μέγεθος της σφαγής είναι τέτοιο που έκανε την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα να δηλώσει χθες ότι οι ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί του προσφυγικού καταυλισμού της Τζαμπαλίγια «θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου (...) λαμβάνοντας υπόψη τον υψηλό αριθμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων και το μέγεθος των καταστροφών».

Ο βομβαρδισμός του προσφυγικού καταυλισμού «είναι απλά η τελευταία χρονικά ωμότητα που πλήττει τους κατοίκους της Γάζας, όπου οι μάχες εισήλθαν σε μια φάση ακόμα πιο τρομακτική, με ακόμα πιο φριχτές συνέπειες σε ανθρωπιστικό επίπεδο», δήλωσε ο επικεφαλής Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς. «Στη Γάζα, γυναίκες, παιδιά και άνδρες πεθαίνουν από την πείνα, τραυματίζονται και σκοτώνονται σε βομβαρδισμούς», πρόσθεσε.

Πλέον ο αριθμός των θυμάτων από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς έφτασε τους 8.796 νεκρούς, εκ των οποίων 3.648 είναι παιδιά και 2.290 γυναίκες.

Οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε 2.030 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 22.220.

Στο στόχαστρο του κατοχικού στρατού βρίσκονται σταθερά τα νοσοκομεία και οι υγειονομικοί. Μεταξύ των νεκρών είναι 130 τραυματιοφορείς και οδηγοί 28 ασθενοφόρων, ενώ σε πάνω από 270 υπολογίζονται οι επιθέσεις σε νοσοκομεία και κλινικές της Λωρίδας της Γάζας.

Οι δραματικές ελλείψεις σε καύσιμα, αλλά και οι συνεχείς ισραηλινές επιδρομές, οδήγησαν χθες στην αναστολή λειτουργίας του μοναδικού ογκολογικού νοσοκομείου της Γάζας (γνωστού και ως Νοσοκομείου «Τουρκικής Φιλίας»).

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι αν δεν υπάρξει τροφοδοσία σε καύσιμα, μέσα στο επόμενο 24ωρο διακυβεύεται η λειτουργία και του μεγαλύτερου νοσοκομείου του θύλακα, του «Αλ Σίφα».

Ανέφεραν επίσης ότι σήμερα έχουν σταματήσει να λειτουργούν 16 από τα 35 νοσοκομεία στη Γάζα...

Τις προηγούμενες μέρες ο διευθυντής του γραφείου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Νέα Υόρκη, Κρεγκ Μόχιμπερ, παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον συνεχιζόμενο πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, λέγοντας ότι πρόκειται για «κλασική περίπτωση γενοκτονίας».

«Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και μεγάλου μέρους της Ευρώπης είναι εξολοκλήρου συνένοχοι στη φριχτή επίθεση», έγραψε στην επιστολή παραίτησής του, καταγγέλλονται ότι αυτές οι κυβερνήσεις «στην πραγματικότητα οπλίζουν ενεργά την επίθεση (...) και παρέχουν πολιτική και διπλωματική κάλυψη στις θηριωδίες του Ισραήλ».

Ανοιξε για ξένους και τραυματίες το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα

Μετά από ισραηλινό σφυροκόπημα και ασφυκτική πολιορκία τριών βδομάδων, άνοιξε χθες το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο για ξένους πολίτες και για Παλαιστίνιους με διπλή υπηκοότητα, ενώ μεταφέρθηκαν και λίγες δεκάδες τραυματίες σε πολύ άσχημη κατάσταση, προκειμένου να νοσηλευτούν σε αιγυπτιακό νοσοκομείο που στήθηκε τις τελευταίες μέρες στη μεθοριακή πόλη Σεΐχ Ζουεΐντ.

Σε ανακοίνωσή τους οι αιγυπτιακές αρχές ανέφεραν ότι η μεθοριακή διάβαση άνοιξε εκτάκτως για να επιτραπεί η διέλευση περίπου 90 Παλαιστίνιων τραυματιών και άλλων 545 ατόμων με διπλή υπηκοότητα και αλλοδαπών.

Αμερικανοί αξιωματούχοι σημείωναν ότι η διέλευση ανθρώπων από τη Γάζα προς την Αίγυπτο θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες, και εκτιμούν ότι τελικά θα περάσουν από το συνοριακό πέρασμα στη Ράφα περισσότεροι από 5.000 ξένοι υπήκοοι, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ρευστή.

Και με αυτήν την αφορμή, πάντως, η αιγυπτιακή κυβέρνηση επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ροές Παλαιστινίων προσφύγων, διότι ανησυχεί ότι μετά τη λήξη των εχθροπραξιών το Ισραήλ θα αρνηθεί την επιστροφή τους.

«Ολα τα παιδιά χρειάζονται νερό και φαγητό...»

Στο μεταξύ, στη Λωρίδα της Γάζας μετέβη ο επικεφαλής της οργάνωσης του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες, UNRWA, Φ. Λαζαρινί.

«Το κατηγορηματικό μήνυμά μου, το σαφές μήνυμα προς όλα τα μέλη του προσωπικού και τους κατοίκους της Γάζας, είναι ότι η UNRWA θα παραμείνει στο πλευρό των Παλαιστίνιων προσφύγων και των Παλαιστινίων εδώ στη Γάζα», δήλωσε.

Στην ολιγόωρη παραμονή του στη Γάζα, ο Λαζαρινί επισκέφτηκε ένα σχολείο του ΟΗΕ στο οποίο φιλοξενούνται εκτοπισμένοι.

«Σοκαρίστηκα από το γεγονός ότι όλοι εκεί κάτω ζητούσαν τρόφιμα και νερό. Είδαμε σχεδόν όλα τα παιδιά να λένε ότι χρειάζονται φαγητό, χρειάζονται νερό. Δεν είχα δει ποτέ κάτι τέτοιο στη Γάζα όταν ερχόμουν εδώ έπειτα από κάποια σύρραξη», τόνισε.

Προ των θυρών της πόλης της Γάζας λέει πως είναι ο κατοχικός στρατός

Σε δεύτερο τηλεπικοινωνιακό μπλακάουτ προχώρησαν χθες το πρωί οι ισραηλινές αρχές στη Λωρίδα της Γάζας σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν ή να περιορίσουν τη μετάδοση εικόνων και πληροφοριών από το μακελειό που διαπράττουν καθημερινά.

Ο βασικός τηλεπικοινωνιακός πάροχος στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε ότι διακόπηκαν πλήρως η λειτουργία των δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και η πρόσβαση στο διαδίκτυο στον θύλακα, στον οποίο έχει επιβάλει ασφυκτική πολιορκία το Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός είχε κάνει το ίδιο πράγμα από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής (οπότε ξεκίνησε τη χερσαία επίθεση) μέχρι και την Κυριακή το πρωί.

Παράλληλα με τη συνέχιση των αμείωτων βομβαρδισμών, ο ισραηλινός στρατός εντείνει και τις χερσαίες επιχειρήσεις.

Χθες παραδέχτηκε ότι οι νεκροί ισραηλινοί στρατιώτες στη Γάζα έφτασαν τους 16, ενώ από τις 7 Οκτώβρη έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 326 στρατιώτες του κατοχικού στρατού.

Το βράδυ, ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ανέφερε ότι οι δυνάμεις του είναι «στα πρόθυρα της Πόλης της Γάζας», μετά από «επιτυχίες» στο επιχειρησιακό πεδίο.

Αμερικανοί κομάντος έχουν αναπτυχθεί στο πεδίο

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν ότι στο πεδίο έχουν ήδη αναπτυχθεί και Αμερικανοί στρατιώτες ειδικών δυνάμεων, με βασική αποστολή - υποτίθεται - τον εντοπισμό και την απελευθέρωση άνω των 200 ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα.

Την εξέλιξη αυτή επιβεβαίωσε στους «New York Times» ο Κρίστοφερ Μάιερ από το Πεντάγωνο, αποφεύγοντας ωστόσο να προσδιορίσει τον αριθμό τους.

Είπε πως «βοηθούμε ενεργά τους Ισραηλινούς να κάνουν διάφορα πράγματα», μεταξύ τους και την «αναγνώριση ομήρων, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών».

Η εφημερίδα, επικαλούμενη άλλους αξιωματούχους του Πενταγώνου, ανέφερε ότι «τις τελευταίες βδομάδες» έχουν σταλεί στην περιοχή «δεκάδες κομάντος».

ΗΠΑ και Ισραήλ σχεδιάζουν την «επόμενη μέρα» της κατοχής

Από τη διαμαρτυρία κατά της σφαγής στη Γάζα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Αμερικανού ΥΠΕΞ στη Γερουσία

Copyright 2023 The Associated

Από τη διαμαρτυρία κατά της σφαγής στη Γάζα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Αμερικανού ΥΠΕΞ στη Γερουσία
Πλάι στο ανελέητο σφυροκόπημα της Γάζας, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ μαζί με τους συμμάχους τους σχεδιάζουν ήδη την «επόμενη μέρα» της κατοχής, αποκλείοντας το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να έχει ελεύθερη πατρίδα και να ορίζει ο ίδιος τον τόπο του.

Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες εξετάζουν «σειρά πιθανών συνδυασμών» για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε την Τρίτη μιλώντας σε επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η Χαμάς δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας και ότι ούτε το Ισραήλ επιθυμεί να το πράξει.

Μεταξύ των δύο αυτών επιλογών, ανέφερε, «υπάρχει μια σειρά ενδεχόμενων συνδυασμών τους οποίους εξετάζουμε πολύ προσεκτικά αυτή τη στιγμή εμείς, όπως και άλλες χώρες».

«Σε κάποια δεδομένη στιγμή, αυτό που θα είχε περισσότερο νόημα θα ήταν μια αποτελεσματική και αναζωογονημένη Παλαιστινιακή Αρχή να αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης και, τελικά, της ασφάλειας της Γάζας», είπε ο Μπλίνκεν, παραπέμποντας ουσιαστικά στο «μοντέλο» που εφαρμόζεται στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Αν η Παλαιστινιακή Αρχή δεν μπορεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Γάζας, πρόσθεσε, «τότε υπάρχουν άλλες προσωρινές διευθετήσεις οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν έναν αριθμό άλλων χωρών της περιοχής. Μπορεί να περιλαμβάνουν διεθνείς υπηρεσίες οι οποίες θα βοηθήσουν τόσο στη διακυβέρνηση όσο και στην ασφάλεια».

Οι σχεδιασμοί αυτοί θα συζητηθούν και κατά τη νέα επίσκεψη του Μπλίνκεν στην περιοχή, ο οποίος θα βρεθεί ξανά στο Ισραήλ την Παρασκευή, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ιορδανία, δίχως να αποκλείονται στάσεις και σε άλλες πρωτεύουσες της περιοχής.

Νωρίτερα, πληροφορίες του αμερικανικού πρακτορείου «Bloomberg» ανέφεραν και το ενδεχόμενο ανάπτυξης στη Γάζα μιας «πολυεθνικής δύναμης», στην οποία θα συμμετέχουν και αμερικανικά στρατεύματα, ή την προσωρινή ανάληψη της εποπτείας του παλαιστινιακού θύλακα από τον ΟΗΕ.

Σχολιάζοντας εκ μέρους του Λευκού Οίκου αυτές τις πληροφορίες, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC) Αντριαν Γουάτσον δήλωσε στο «Bloomberg» πως η αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στη Γάζα «ως μέρος ειρηνευτικής δύναμης δεν είναι κάτι που μελετάται ή συζητείται για την ώρα».

Από την άλλη ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ δήλωσε πως γίνονται οι πρώτες συζητήσεις για το μέλλον της Γάζας και πως στη συνέχεια αυτό θα είναι το βασικό θέμα σημαντικής «διπλωματικής κινητικότητας».

Στο φόντο της προσπάθειας του Μπλίνκεν να «προδιαγράψει» τα σενάρια της «επόμενης μέρας» αλλά και των διαδοχικών αποκαλύψεων για το έγγραφο του ισραηλινού υπουργείου Πληροφοριών με τα σχέδια για βίαιο εκτοπισμό των Παλαιστινίων της Γάζας στην Αίγυπτο και σε άλλες χώρες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Ανέφερε ότι το επίμαχο έγγραφο αποτελεί ένα από τα δεκάδες ανάλογα έγγραφα που κυκλοφορούν στα υπουργεία και στις υπηρεσίες ασφαλείας, ενώ πετώντας την μπάλα στην εξέδρα, επέμεινε πως... η «επόμενη μέρα» δεν έχει συζητηθεί επισήμως μεταξύ Ισραηλινών αξιωματούχων, επειδή τώρα όλο το βάρος είναι στο πώς θα διαλυθούν το κέντρο διοίκησης της Χαμάς στη Γάζα και οι στρατιωτικές της υποδομές και δυνατότητες.

Ανακάλεσε τον πρέσβη από το Ισραήλ η Ιορδανία

Η συνέχιση της αιματοχυσίας στη Γάζα μετατρέπει σε καζάνι που βράζει τις χώρες της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, με τις εντεινόμενες λαϊκές αντιδράσεις να πιέζουν και τις ηγεσίες των χωρών της περιοχής.

Η Ιορδανία, που έχει επίσημες σχέσεις με το Ισραήλ από το 1994, αποφάσισε την ανάκληση του πρέσβη της σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το μπαράζ σφαγών σε βάρος χιλιάδων αμάχων. Ο υπουργός Εξωτερικών Αϊμαν Σαφάντι ανακοίνωσε πως η απόφαση αυτή συνιστά «καταδίκη του ισραηλινού πολέμου που σκοτώνει αθώους ανθρώπους στη Γάζα». Ξεκαθάρισε πως ο Ιορδανός πρέσβης στο Ισραήλ δεν πρόκειται να επιστρέψει πριν το τέλος των βομβαρδισμών στον παλαιστινιακό θύλακα.

Στις 19 Οκτωβρίου, ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα Β' είχε καταδικάσει τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα σε κοινή ανακοίνωση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Α.Φ. Σίσι, απορρίπτοντας αμφότεροι την πολιτική «συλλογικής τιμωρίας του Ισραήλ».

Η έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια για τις σφαγές αμάχων στη Γάζα ανάγκασε χτες τα υπουργεία Εξωτερικών σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και Κατάρ να καταδικάσουν, με μεμονωμένες ανακοινώσεις, το αιματοκύλισμα του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπαλίγια στη Γάζα.

Χτες, η Βολιβία ανακοίνωσε ότι «αποφάσισε να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το ισραηλινό κράτος αποκηρύσσοντας και καταδικάζοντας την επιθετική και δυσανάλογη ισραηλινή στρατιωτική επίθεση που λαμβάνει χώρα στη Λωρίδα της Γάζας», όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Φρέντι Μαμάνι.

Η Κολομβία και η Χιλή ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους από το Ισραήλ, ενώ άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως το Μεξικό και η Βραζιλία, ζήτησαν επίσης κατάπαυση του πυρός.

Προτάσεις για εμπάργκο και «ειρηνευτική» διάσκεψη

Στο φόντο των παραπάνω αντιδράσεων, αλλά και των ανελέητων σφαγών στη Γάζα, ο Ιρανός σιίτης ανώτατος ιερωμένος Αλί Χαμενεΐ πρότεινε σε όλες τις μουσουλμανικές χώρες να επιβάλουν εμπάργκο τροφίμων και καυσίμων στο Ισραήλ.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, που μετέβη στην Αγκυρα και συνάντησε τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, συζήτησε μαζί του μία πρόταση περί σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης για την αποφυγή περιφερειακής σύρραξης στη Μέση Ανατολή, το συντομότερο δυνατόν.

«Ο Ιρανός Πρόεδρος πρότεινε διάσκεψη με τους τοπικούς ηγέτες και τις μουσουλμανικές και αραβικές χώρες, το συντομότερο δυνατόν, για τον τερματισμό του πολέμου» στη Γάζα, δήλωσε ο Ιρανός ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Φιντάν.

«Οι χώρες της περιοχής πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, διαφορετικά αυτός ο κύκλος βίας θα συνεχιστεί στην περιοχή», δήλωσε από την πλευρά του ο Φιντάν. Εκφράζοντας την «ανησυχία» του, προειδοποίησε πως «υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι και άλλα ένοπλα στοιχεία στην περιοχή μπορεί να επέμβουν στη σύρραξη, αν δεν αλλάξουν οι συνθήκες». «Μία κατάπαυση του πυρός και η ειρήνη είναι σημαντικές όσο ποτέ», ανέφερε.

Στη συνέχεια ο Φιντάν συζήτησε τις εξελίξεις στη Γάζα με τους ομολόγους του σε Ιορδανία και Σαουδική Αραβία.

«Ειρηνευτική διάσκεψη» για το Παλαιστινιακό επιθυμεί και η Κίνα, σύμφωνα με δηλώσεις του Κινέζου ΥΠΕΞ Ουάνγκ Γι. Μετά από συνομιλία που είχε με τον ομόλογό του από το Ομάν, Σαΐντ Μπαντρ Αλ Μπουσαΐντ, εξήγησε ότι το Πεκίνο υποστηρίζει τη σύγκληση μιας ευρείας και έγκυρης διεθνούς «ειρηνευτικής» διάσκεψης το συντομότερο δυνατόν, για να ωθήσει το παλαιστινιακό ζήτημα προς μια λύση δύο κρατών.

Νέες υποκριτικές «αντιδράσεις» από την ΕΕ

Από την πλευρά της η ΕΕ έριξε μερικά κροκοδείλια δάκρυα για τις τεράστιες απώλειες από τον ισραηλινό βομβαρδισμό στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, χωρίς βέβαια να παραλείπει ποτέ τα περί «δικαιώματος αυτοάμυνας» του Ισραήλ.

«Συγκλονισμένος» για τις απώλειες στον προσφυγικό καταυλισμό δήλωσε χτες ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζ. Μπορέλ, λέγοντας ότι «οι νόμοι του πολέμου και το ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει πάντα να εφαρμόζονται». Και πρόσθεσε: «Οι νόμοι του πολέμου και της ανθρωπιάς πρέπει πάντα να εφαρμόζονται, και όταν πρόκειται για ανθρωπιστική βοήθεια», ενώ υπενθύμισε πως «η ΕΕ έχει ζητήσει από την περασμένη βδομάδα ανθρωπιστικούς διαδρόμους και παύσεις για τις ανθρωπιστικές ανάγκες».

Στη Λευκωσία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε χτες ότι η Κύπρος αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την αποστολή πλοίων προς τον παλαιστινιακό θύλακα, ώστε να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια την οποία θα παραλάβει προσωπικό του ΟΗΕ.

Η εξέλιξη φαίνεται ότι δρομολογήθηκε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Μπ. Νετανιάχου με τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Χριστοδουλίδη το βράδυ της Τρίτης και, κατά τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο Νετανιάχου είδε «την πρωτοβουλία με θετικό τρόπο».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Times of Israel», πλοία με ιατρικές προμήθειες, φάρμακα, ρουχισμό και τρόφιμα θα αναχωρήσουν από το λιμάνι της Λεμεσού, «αφότου εξασφαλιστεί» ότι τίποτα από όσα θα μεταφέρουν «δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν όπλο κατά του Ισραήλ».

ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Ισραηλινός στρατός και έποικοι αναβιώνουν το ... Αμπού Γκράιμπ

Βασανισμοί, εξευτελισμοί Παλαιστινίων και εκατοντάδες νεκροί και τραυματίες

Σε βασανιστήρια που θυμίζουν τις θηριωδίες των Αμερικανών στρατιωτών στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ του Ιράκ προχωρούν οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις στη Δυτική Οχθη. Μάλιστα ...καμαρώνουν αναρτώντας βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τα κατορθώματά τους με βασανισμούς και εξευτελισμούς. Σε ένα από τα πιο βάναυσα βίντεο, Ισραηλινοί στρατιώτες εικονίζονται να κακοποιούν 7 εργάτες από τη Δυτική Οχθη που συνελήφθησαν καθώς προσπαθούσαν να εισέλθουν στο Ισραήλ χωρίς άδεια, σε μια περιοχή νότια των λόφων της Χεβρώνας. Το βίντεο δημοσιοποίησε η παλαιστινιακή εφημερίδα «Times of Gaza» στην πλατφόρμα Χ, όπου φαίνονται οι Παλαιστίνιοι συλληφθέντες να είναι γυμνοί ή ημίγυμνοι, με δεμένα μάτια και χειροπέδες και να ουρλιάζουν από τον πόνο, ενώ οι βασανιστές κάνουν και «σχηματισμούς» με τα ανθρώπινα κορμιά το ένα πάνω στο άλλο όπως έκαναν και οι βασανιστές των Ιρακινών αιχμαλώτων πριν από 20 χρόνια στα κολαστήρια των φυλακών του Αμπού Γκράιμπ.

Μαζί με τους στρατιώτες σε αυτήν τη βαναυσότητα συμμετέχουν και έποικοι που επίσης ...καμαρώνουν. Πριν από μερικές μέρες, αρκετές δεκάδες χωρικοί από το χωριό Ζανούτα πήραν την απόφαση να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τις δολοφονικές απόπειρες και βίαιες επιθέσεις εποίκων. Η έξαρση της εγκληματικής δράσης είναι τόση που ανάγκασε ακόμη και τον εκπρόσωπο Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, να τις «καταδικάσει» ως «αποσταθεροποιητικές και αντιπαραγωγικές για την ασφάλεια μακροπρόθεσμα του Ισραήλ».

Ακόμα και ο ισραηλινός στρατός αναγκάστηκε να δηλώσει ότι η συμπεριφορά των στρατιωτών είναι «ασυνεπής με τις αξίες» του και πρόσθεσε ότι «τα περιστατικά βρίσκονται υπό διερεύνηση».

Από αυτές τις θηριωδίες μόνο στη Δυτική Οχθη ο Παλαιστινιακός λαός μετράει ήδη 128 νεκρούς (τα 35 παιδιά) και οι τραυματίες πλησιάζουν τους 2.000. Ανάμεσα στους 4 Παλαιστίνιους που δολοφονήθηκαν χτες είναι ένας 65χρονος από την Τουλκαρέμ και ένας νεαρός Παλαιστίνιος με ειδικές ανάγκες στην πόλη Γιάτα, ο οποίος δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών.

Η κλιμάκωση της βίας στη Δυτική Οχθη και οι ανελέητες σφαγές Παλαιστινίων στη Γάζα προκάλεσαν χτες νέα μεγάλη μαζική απεργία σε πόλεις και χωριά της κατεχόμενης περιοχής. Επιχειρήσεις, καταστήματα και δημόσιες υπηρεσίες νέκρωσαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις, μεταξύ των οποίων η Ραμάλα, η Τζενίν και η Ναμπλούς.

Σοβαρές προκλήσεις προκάλεσαν χτες το πρωί δεκάδες Εβραίοι φανατικοί έποικοι και στον περίβολο του τεμένους Αλ Ακσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

ΙΣΡΑΗΛ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΥΕΜΕΝΗ
Αυξάνονται οι στρατιωτικές συμπλοκές

Μέρα με τη μέρα δυναμώνουν οι πιθανότητες διάχυσης της σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή με ευθύνη του Ισραήλ, των ΗΠΑ και των άλλων συμμάχων τους. Είναι χαρακτηριστική η προκλητική δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζον Κίρμπι, που αναφερόμενος στην επικείμενη ομιλία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χ. Νασράλα, δήλωσε πως οι ΗΠΑ «παρακολουθούν πολύ, πολύ στενά» την κατάσταση στη μεθόριο Ισραήλ - Λιβάνου, τονίζοντας: «Ενας από τους λόγους που ο Πρόεδρος έστειλε έξτρα αεροπλανοφόρο στην Ανατολική Μεσόγειο είναι για να εξασφαλίσει πως στέλνουμε ισχυρό μήνυμα σε κάθε παράγοντα, συμπεριλαμβανομένου της Χεζμπολάχ, που ίσως θέλει να διευρύνει τη σύγκρουση: Πρέπει να μην το κάνουν. Παίρνουμε σοβαρά τα εθνικά συμφέροντά μας στην περιοχή».

Ο Λιβανέζος υπηρεσιακός πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι απηύθυνε από τη μεριά του έκκληση για λήψη άμεσων μέτρων που θα αποτρέψουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Ζήτησε να σταματήσει τώρα ο πόλεμος στη Γάζα «προτού φθάσει στον Λίβανο» και την ευρύτερη περιοχή.

Εως τώρα από τις συμπλοκές στα σύνορα με το Ισραήλ έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους πάνω από 29.000 Λιβανέζοι και έχουν σκοτωθεί 62, εκ των οποίων οι 48 μαχητές της Χεζμπολάχ, μέλη των «Ταξιαρχιών Αντίστασης» και παλαιστινιακών οργανώσεων και τέσσερις πολίτες.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η αντιπαράθεση και στην πλευρά της Ερυθράς Θάλασσας. Χτες δυνάμεις των Χούθι της Υεμένης έκαναν επίθεση με drone προς την ισραηλινή πόλη Εϊλάτ που δεν προκάλεσε θύματα και ανακοινώνουν ότι θα εντείνουν τις επιχειρήσεις ενάντια στο Ισραήλ, ώσπου να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα. Οι Ισραηλινοί απαντούν με περισσότερα πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Ταυτόχρονα εκεί έχουν αναπτυχθεί και ισχυρές αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ