ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2023
Σελ. /28
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Σε αγωνιστικό αναβρασμό οι εργαζόμενοι, υψώνουν τείχος στη μεθοδευμένη κατάρρευση

Πανελλαδική απεργία και στάση εργασίας σήμερα στην Αττική, συγκέντρωση και πορεία στο υπουργείο Υγείας

Σε στάση εργασίας (8 π.μ. - 3 μ.μ.) στην Αττική και 24ωρη απεργία στην περιφέρεια προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία αντιδρώντας στη μεθοδευμένη κατάρρευση του δημόσιου συστήματος Υγείας, προκειμένου να διευκολυνθούν η ιδιωτικοποίηση και οι συγχωνεύσεις των μονάδων Υγείας.

Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη στις 8.30 π.μ. και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Υγείας. Με στάση εργασίας (8 π.μ. - 1 μ.μ.) συμμετέχει και η ΕΙΝΑΠ. Στη Λευκάδα, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 9 το πρωί στο νοσοκομείο.

Οι υγειονομικοί απαιτούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, ενώ δηλώνουν αντίθετοι στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και τη μετατροπή σε ΝΠΙΔ ή Ανώνυμες Εταιρείες. Επίσης, απαιτούν κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία, Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση, αυξήσεις 20% στους μισθούς, επαναφορά 13ου - 14ου μισθού, μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας των ετών 2016 - 2017, επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας και το ΕΚΑΒ κ.ά.

Στο «κόκκινο» το ΓΝ Νίκαιας, κινητοποίηση τη Δευτέρα

Σε προειδοποιητική στάση εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Νίκαιας τη Δευτέρα 6 Νοέμβρη, στη 1 το μεσημέρι και σε συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου, καλώντας σωματεία και Ομοσπονδίες άλλων κλάδων, λοιπούς μαζικούς φορείς και συλλογικότητες της ευρύτερης περιοχής καθώς και όλους τους κατοίκους σε πάλη για την υπεράσπιση του νοσοκομείου και του λαϊκού δικαιώματος σε δημόσια, δωρεάν, ισότιμη και σύγχρονη περίθαλψη.

«Η σκόπιμη υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου δεν αποτελεί πρωτοτυπία, ήταν κοινή απαράδεκτη τακτική όλων των κυβερνήσεων της τελευταίας 15ετίας και άλλωστε αφορούσε και αφορά σχεδόν όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Ομως, η τρέχουσα έκρυθμη κατάσταση διάλυσης είναι σαφέστατα συνειδητή επιλογή της σημερινής κυβέρνησης», αναφέρεται στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των γιατρών του νοσοκομείου.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Απεικονιστικού Εργαστηρίου, το οποίο μετά τις συνταξιοδοτήσεις έφτασε σήμερα να λειτουργεί με μόνο 2 μόνιμες ειδικευόμενες γιατρούς και έναν επικουρικό για 9 οργανικές θέσεις. Αποτέλεσμα; «Το διήμερο 28 και 29 Οκτώβρη (μετά από γενική εφημερία στις 27/10 με πλήθος νέων εισαγωγών έκτακτων περιστατικών) για πρώτη φορά στα χρονικά ο αξονικός τομογράφος του νοσοκομείου ήταν κλειστός λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού (οι αρμόδιοι των διοικήσεων νοσοκομείου και 2ης ΥΠΕ παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις των προηγούμενων ημερών ούτε βρήκαν κάποια λύση ούτε ανέλαβαν κάποια ευθύνη). Οι γιατροί των Κλινικών τις δύο αυτές μέρες αναγκάστηκαν να διακομίζουν σε απεικονιστικά εργαστήρια άλλων νοσοκομείων ασθενείς που χρειάζονταν επείγουσα αξονική τομογραφία», σημειώνεται στην απόφαση της ΓΣ.

«Λόγω της έκρυθμης κατάστασης στο Απεικονιστικό Εργαστήριο και των λοιπών οξυμένων προβλημάτων, η λειτουργία του νοσοκομείου κρίνεται πλέον επισφαλής για τους ασθενείς. Η τελευταία διορία που υπάρχει για τους αρμοδίους της 2ης ΥΠΕ και της πολιτικής ηγεσίας είναι η 13η Νοεμβρίου 2023 για αντικειμενικούς λόγους (τότε εξαντλούνται οι νόμιμες εφημερίες των εναπομεινάντων γιατρών του αξονικού τομογράφου και από εκεί και πέρα θα μείνουν ακάλυπτες και οι γενικές εφημερίες). Με την εκτίμηση αυτή συμφωνεί επίσημα και ομόφωνα το Επιστημονικό Συμβούλιο του νοσοκομείου», υπογραμμίζουν οι γιατροί του νοσοκομείου, επισημαίνοντας ότι αν δεν δοθεί οριστική λύση με βάση τα αυτονόητα επείγοντα αιτήματα που έχουν ήδη καταθέσει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, «οι γιατροί του νοσοκομείου με απεργία θα αναλάβουμε την ευθύνη για αναστολή της λειτουργίας του ώστε να μην κινδυνεύουν οι ασθενείς. Δεν θα δεχτούμε να παρουσιαστεί ως δήθεν "λύση" ούτε η ιδιωτικοποίηση του αξονικού τομογράφου για να κερδοσκοπούν σε βάρος των ασθενών ιδιωτικά εργαστήρια, ούτε οι μετακινήσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία που είναι επίσης σε οριακό σημείο».

Οι εργαζόμενοι μεταξύ άλλων απαιτούν την άμεση προκήρυξη ταυτόχρονα τουλάχιστον 5 θέσεων γιατρών ακτινοδιαγνωστών (ακτινολόγων) σε βαθμό Επιμελητή Α΄ και την ικανοποίηση των λοιπών άμεσων αιτημάτων (λοιπές προκηρύξεις θέσεων γιατρών, προσλήψεις λοιπού προσωπικού πλην γιατρών, χρηματοδότηση κ.λπ.).


ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΟΔΥ
Απλήρωτοι και υπό απόλυση, σέρνονται και στα δικαστήρια για τον δίκαιο αγώνα τους

Από την πρόσφατη κινητοποίηση των εργαζομένων του ΕΟΔΥ ενάντια στις απολύσεις
Από την πρόσφατη κινητοποίηση των εργαζομένων του ΕΟΔΥ ενάντια στις απολύσεις
Την ώρα που 1.000 εργαζόμενοι στις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ σε λιγότερο από έναν μήνα, στις 30 Νοέμβρη, μένουν στον δρόμο και πάνω από 400 εργαζόμενοι στα προγράμματα «Philos» είναι απλήρωτοι, η διοίκηση του ΕΟΔΥ τους κήρυξε τον πόλεμο και τους σέρνει στα δικαστήρια, επειδή διεκδικούν τα αυτονόητα: Τα δεδουλευμένα τους, μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Πιο συγκεκριμένα, μπροστά στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, οι εργαζόμενοι προκήρυξαν για σήμερα 24ωρη απεργία. Στο άκουσμα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, η διοίκηση του ΕΟΔΥ σέρνει στα δικαστήρια όλους εκείνους «που αποκαλούσε "ήρωες" κι έβαλαν πλάτη στα δύσκολα όπως τους ζητήθηκε». Χτες οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν στις 12 το μεσημέρι ότι η διοίκηση κατέθεσε εναντίον του Σωματείου ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία εκδικάστηκαν μια ώρα αργότερα.

«Δεν τους έφτανε αυτό! Χτες και σήμερα περιδιάβαιναν τους τόπους εργασίας των ΚΟΜΥ διάφοροι υπάλληλοι και με διάφορα προσχήματα προσπαθούσαν να μάθουν σε ποιο σωματείο είναι γραμμένη/ος ή/ο κάθε συναδέλφισσα/ος με προφανή σκοπό να προσπαθήσουν να περιορίσουν όσες και όσους θέλουν να απεργήσουν με εκφοβισμό, πρακτική καθαρά παράνομη που εκθέτει ανεπανόρθωτα τον οργανισμό - εργοδότη!

Η στάση αυτή του οργανισμού να γίνει κριτήριο για τους εργαζόμενους, για το ποιος πραγματικά είναι δίπλα τους, ποιον πραγματικά φοβούνται», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του ΕΟΔΥ και καλεί όλους τους εργαζόμενους να οργανωθούν στο Σωματείο.

Οι εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα και χτες αργά το βράδυ πραγματοποιήθηκαν Γενικές Συνελεύσεις προκειμένου να αποφασίσουν την κλιμάκωση της δράσης τους.

Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιήσουν σήμερα Πέμπτη:

Στην Αθήνα, 9 π.μ., έξω από τη Βουλή, στη Θεσσαλονίκη στις 11.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Επίσης, σε Ηράκλειο (10 π.μ. στο σαλόνι του ΠαΓΝΗ), Λευκάδα (9 π.μ. στο νοσοκομείο), Τρίκαλα (10 π.μ. στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου). Παράλληλα θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν σήμερα οι νησιώτες (βλ. σελ. 13).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ